• MaNcs 21. évf. 11. sz. (2009. 03. 12.)
  A szerk.

  A reményhez

  "Marha szerencsésen fújnak a szelek, érzem, elkapjuk a szocikat" - tizenegy évvel ezelőtt, február elején mondta ezt Orbán Viktor a Narancsnak adott (mind ez idáig utolsó) interjúját követő laza beszélgetésen. Magabiztosságát az MSZP előnyét mutató kurrens közvélemény-kutatások sem kezdték ki.

  2009 / 11
 • Túladagolt szérum - Még egyszer a shortolókról

  Mintegy ötven százalékban akár egyet is tudok érteni Mészáros Sándor a shortolók védelmében írt cikkének mondandójával (Nem tetszik az immunrendszer?, Magyar Narancs, 2009. február 12.). Félő azonban, hogy a cikk jobbik része is - minden jó szándék ellenére - inkább fokozza, mint oszlatná a határidős piacok, tőzsdék működése körüli homályt.

 • Két hangon - Tandori Dezső: Jajkiállítás

 • Hamar munkák - Az újabb reformtervekről

  Újabb, vélhetően ismét csak szimbolikus reformhullám söpör végig országunkon. Egymásra licitál a kormány és egy sajátos képződmény, a Reformszövetség (RSZ). Mindkét program célja, hogy kivédje az országot fenyegető válságot.

 • Helyreigazítás

  Lapunk 2008. október 9-i számában az "Erkölcsi és emberi okok" című cikkben olyan hamis látszatot keltettünk, hogy a Monorierdőnél, illetve az Almásfüzitő és Komárom között bekövetkezett vasúti balesetek kivizsgálásánál csak a MÁV belső vizsgálata lenne az irányadó, a valóságban a rendőrség és a Közlekedésbiztonsági Szolgálat is vizsgálatot végez.

 • Maga itt a tánctanár?

  A tapasztalat ereje

  Az 1970-es években a matematikai folklórban viharos sebességgel elterjedt egy feladat, amely egy nagy amerikai tévévetélkedőbe is megtalálta az útját (és később egy magyarba is). A vetélkedőben a feladat így jelent meg: a kvíz győztesét három ajtó elé vezették, amelyek közül egy mögött egy igen értékes nyeremény volt, a másik kettő mögött lényegében semmi.

 • Csak semmi politika!

  Viszi

  A jobboldali médiát bejárta a hír, hogy az IMF-hitelt garantáló nemzeti vagyon része Szent István koronája is. Ha bukunk, azt is viszik a hitelezők! A hangsúlyok különbözőek voltak: a Heti Válasz a címben felvetett kérdésre a cikk szövegében rácáfol, míg Végvári József dr.

 • Hozzáadott érték

  Forint

  Ha a káposztapiacon az eladók több káposztát akarnak eladni, mint amennyit a vevők az eredeti áron hajlandók megvenni, akkor előbbiek szándékai csak úgy teljesülhetnek, ha csökkentik a kínált káposzta árát. E tekintetben a forint nem különbözik a káposztától; gyengélkedése annak tudható be, hogy többet akarnak forintról devizára váltani, mint fordítva.

 • A balti államok válsága - Eurót ide!

  A világgazdasági válsággá terebélyesedő pénzügyi krízis Európa-szerte mentőcsomagok tucatjait tette szükségessé. Az uniós kormányok és elemzői központok sorra publikálják a legújabb adatokat, becsléseket, amelyek gyakran a vártnál is súlyosabb problémákat jeleznek.

 • Zimbabwe: új kormány, régi gondok - Az Öreg Krokodil betegei

  Múlt pénteken közúti balesetet szenvedett a zimbabwei kormány nemrég hatalomra került elnöke, Morgan Tsvangirai. Összeütközött egy teherautóval, állapota nem válságos, de felesége életét vesztette - a részletek amai napig homályosak.

 • A politikai rendőrség utolsó akció(terve)i 1988-89-ben - Pletyka, a bomlás virága

  Húsz év múltán is számos legenda él a társadalomban a rendszerváltozás eseményeiről. A különböző értelmezések, összeesküvés-elméletek központi szereplői a kádári titkosszolgálatok. Az évforduló alkalmából publikált kutatási eredmények eközben minden eddigi leírásnál részletesebben mutatják be a politikai rendőrség végnapjait, s jelentős részben cáfolják a leginkább politikai okokból fenntartott mítoszokat.

 • Állambiztonsági mágnesszalagok - Lehullhatna a lepel

  A kormány elszánta magát, hogy archiváltassa azokat a mágnesszalagokat, amelyek a Kádár-kori állambiztonsági szolgálatok munkáját segítő személyek legteljesebb nyilvántartását tartalmazzák. Bogár Zsolt

 • Újabb korrupcióellenes nekibuzdulás

  Nagy nyögések vége

  Az elmúlt tíz évben az egymást követő kabinetek számos alkalommal hirdettek "könyörtelen" háborút a növekvő korrupció ellen. Ám a lelkesedés csak addig tartott, amíg az épp aktuális botrány el nem ült. Szakértők szerint félő, hogy a tervezett Közérdekvédelmi Hivatal sem váltja be a hozzá fűzött reményeket.

 • Válságmentő próbálkozások - Pakkok évada

  Amilyen nagy várakozás előzte meg a Reformszövetség javaslatait, olyan gyorsan került le a napirendről a pártsemleges formáció anyaga. A javaslatokra adott reakciókból az mindenesetre kiderült, hogy a válság mélységével valamennyi párt tisztában van - legfeljebb vagy van ötletük annak kezelésére, vagy nincs.

 • "Bizalom nem létezett" - Will Kymlicka politikai filozófus a kisebbségi jogokról

  A válságkezelés háttérbe szoríthatja a kisebbségek érdekeit, de amíg az elitek megfelelően reagálnak, a nagyobb problémák elkerülhetők maradnak - véli a multikulturalizmus elméletírója (rövid pályaképét lásd keretes anyagunkban).

 • chili & vanilia - Banális történet: petrezselyemgyökér

  A hungarikumokat akkor értékeli igazán az ember, amikor hosszabb ideig külföldön él. Számos ételünk, alapanyagunk az itthoni hétköznapokban annyira természetes, hogy hiányuk csak akkor tűnik fel igazán, amikor nem elérhetők.

 • tévésmaci - A sül mindig sérül

  Sztupa állig begombolt ingben járt, Troché kigombolta a hasáig - ez volt tán a legszembeszökőbb különbözőség kettejük közt. Felületes szemlélők ebből messzemenő következtetéseket vontak le, olyanféléket, hogy Sztupa a karót nyelt, Troché a világfi.

 • étel, hordó - WANG MESTER KONYHÁJA

  Ellentétben a torkos nagyival, a pocakos lakatossal vagy a szomjas tűzoltóval, e névadót nem a fantázia szülte. Wang mester nemcsak létező személy, de egyenesen sztárszakács - legalábbis ezt állítják róla, ami persze gyanús.

 • mi a kotta? - Károly és Mária

  Megtörve a szokott rendet, ezen a héten elöljáróban egy kiállítást kommendálunk az olvasó kitüntető figyelmébe, hiszen a Vörösmarty utcai Liszt Ferenc Emlékmúzeumban március 18-án öt órakor nyílik meg - egyébiránt egy kisebb forma zongorakoncert kíséretében - a Liszt és Weber című időszaki tárlat.

 • rés a présen - Bennünk élő víziók - Bársony Júlia színházművész - Élőkép Társulat

  rés a présen: A Trafóban idén is lesz Mini-A-Túra előadás (március 12-13-14.). Milyen projekttel vesztek benne részt? Bársony Júlia: Az egész estés program lényege, hogy négy rövid darab látható egy este, más-más alkotótól.

 • kulthírek

  CAPA HAZATÉRÉSE A Magyar Nemzeti Múzeumban Élő/Kép címmel megnyílt Robert Capa fotóinak kiállítása. A magyar származású művész életművét reprezentáló, közel ezerdarabos gyűjtemény megvásárlására tavaly 300 millió forint támogatást nyújtott a kormány.

 • film - Marley meg én

  David Frankel újabb alkotása az előzőhöz hasonlóan zsigerig ható témát feszeget: míg Az ördög Pradát visel esetében az volt a kérdés, hogy meddig növelhető a tűsarok (lelki) egyensúlyunk elvesztése nélkül, addig a Marley meg én arra keresi a választ, hogy milyen szintű cukiságot bír el a vászon.

 • kiállítás - THE RAIN BEFORE IT FALLS / AZ ESÕ, MIELÕTT ELERED

  A kiállítás címének előképe Michael Gibbs 1993-as lemezének egyik dzsesszszáma, ezt "sajátította ki" Jonathan Coe 2007-ben megjelent regénye, amely egy idős hölgy és egy vak lány közötti, privát fényképeken keresztül kibontakozó emberi kapcsolatot mutat be.

 • dvd - GOUNOD RÓMEÓ ÉS JÚLIA

  című operája közismerten négy nagy szerelmi kettősre épül, ezért egy salzburgi bemutató nem lehet meg sztárok nélkül. A tavalyi Ünnepi Játékokra Anna Netrebkót és Rolando Villazónt, a csúcsceleb álompárt tervezték, de az orosz énekesnő szülési szabadságra ment, így a mexikói tenornak új partnert kerestek.

 • könyv - LAWRENCE BLOCK: A PENGE ÉLÉN

  Noha Matthew Scudder, úgy tűnik, képes volt lekászálódni a pokolba robogó alkoholvonatról, korántsem állítható, hogy valamiféle kontúrosabb cél felé kanyargó útra tudta volna kormányozni immáron józan létezését.

 • film - Téli utazás

  film - Téli utazás Nagyjából a film eleji cirill betűs stáblista az utolsó fogódzó, bár aki nem ért oroszul, már itt elveszítheti a fonalat (segítünk: a rendező Kirill Szerebrenyikov, aki Az áldozatkaszkadőr című filmjével jelentkezett legutóbb).

 • performansz - TERMÉSZETES VÉSZEK KOLLEKTÍVA ÉS GERGYE KRISZTIÁN: VÉR-REFLEX

  Árvai György rendező és látványtervező húsz éve műveli kegyetlen színházát. A performer és a néző tűréshatáraival kísérletezik, a megsemmisülés izgatja, a kiszolgáltatott test és a nyers, közönyös tér közti feszültségből igyekszik műalkotást teremteni.

 • lemez - J. S. BACH ÉS SOFIA GUBAIDULINA

  hegedűversenyeit játssza Anne-Sophie Mutter, aki a műsorfüzetben siet kijelenteni: noha persze előadói modorát részben befolyásolta a historikus iskola, mindenképpen 21. századi szemszögből látja/látjuk Bachot, és ezen semmiféle doktrína nem képes változtatni.

 • könyv - "A SEMMI NAPJA MIELÕTT". TANDORI DEZSÕ RAJZAI PILINSZKY JÁNOS VERSEIHEZ

  "A szavak azért vannak, mert különben nem tudnánk egymásnak mit mondani. Mikor rájöttem, hogy a rajzok is, rajzolgatni kezdtem." A 2007-es Ördöglakat elején olvasható ez a két mondat.

 • Lemez - Dühös fehér ember - Diplo: Decent Work For Decent Pay

  Thomas Wesley Pentz, a mostanság philadelphiai illetőségű dj és producer nagyjából öt évvel ezelőtt futott be: 2004-ben jött ki első, Florida című albuma, s ekkortájt terjedt el, a hivatalos kereskedelmi csatornákat kikerülve Piracy Funds Terrorism Vol.

 • Könyv + film - Erre varrjál gombot - Neil Gaiman: Coraline + Henry Selick: Coraline

  A héten mutatják be a mozik Henry Selick stoptrükktechnikával készült mesefilmjét, a Neil Gaiman regényéből készült Coraline-t. Ráadásul nemrég jelent meg az eredetileg 2002-es könyv magyar kiadása is. Köves Gábor

 • Film - Mint aki ott se volt - Uli Edel: A Baader Meinhof csoport

  Ha a rokonszakmákat bemutató filmművészeti törekvések piramidális halmazában egy kicsit elturkálunk, még véletlenül is a kezünkbe akadhat a Butch Cassidy és a Sundance kölyök életét és munkásságát tárgyazó kompozíció.

 • Kiállítás - Mona Lisa szempillája - Da Vinci - A Géniusz

  Tudjuk, a Leonardo-mítosz több pillérének egyike Mona Lisa mosolyából szökkent föl (elnézést...!), legendáriumának másik tartóeleme az innovatív gépimádatból épült, mely az anatómiai megfigyelések rögzítésével együtt a mestert a reneszánsz művészfigurák szimbólumává, kvintesszenciájává, valamint az első pictor doctusszá tette; s nem kevésbé játszott-játszik fontos szerepet az életére és művészetére rárakódó pára-füst-homály (sfumato), vagyis a feltevés-értelmezés-félreértés hármasságából összevegyülő különös fluidum, mely valami univerzális titokzatosság gyanánt mélyen átitatta magát az életművet, de még az európai kultúra történetét is, jó néhány évszázadon keresztül.

 • Színház - Legyen boldog - A helytartó

  "Remélem, nem tetszik" - fordult a szünetben a kaposvári színház női vécéjének szűkös előterében tanítványaihoz egy (született) pedagógus; "tudjátok, tartalom és forma", emelte föl intőn az ujját, nyilván a nyomaték kedvéért.

 • Mindenre jó - A lopótök csodálatos világa

  Mi a közös a kutyában és a lopótökben? - hangozhatna a hülye kérdés a fölösleges ismeretek és haszontalan tudnivalók tárgykörében rendezett vetélkedőn. Mert persze van bennük közös, mégpedig az, hogy a kutya az első háziasított állatok közé tartozik, a lopótök pedig az első növények közé, amelyeket tudatosan kezdett termeszteni az emberiség.

 • Pótkávé - Hiányod átjár

  A világ egyik nagy rejtélye, hogy miért isznak az emberek pótkávét - de kétségtelen, hogy van rá kereslet. Mindegy, hogy cikória, maláta vagy pörkölt tölgymakk (!), nincs olyan hülye nyersanyag, ami forró vízzel felöntve ne volna fogyasztható.

 • cyberhírek

  Doménárverés 5,1 millió dollárért cserélt gazdát a toys.com doménnév a múlt héten. Ennél drágábban csak két esetben adtak el internetes címet: a business.com 1999-ben 7,5 millióért, míg a sex.com 2007-ben 14 millióért kelt el árverésen.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...