• MaNcs 25. évf. 30. sz. (2013. 07. 25.)

  "Durva dolgok jönnek" - Török Gábor politikai elemző

  Az elmúlt néhány évben háttérbe húzódott és elsősorban tanácsadóként maradt aktív. Az ismert politikai elemzőt szakmájáról, kapcsolatairól és az aktuális politikai helyzetről kérdeztük.

  2013 / 30
 • étel, hordó

  Fuji

  Mondjanak bármit, a Rózsadombnak is vannak olyan részei, ahová csak akkor megyünk, ha muszáj. A Pusztaszeri, a Felső és Alsó Zöldmáli utak a maguk két-két sávjával, buszforgalmával, panelgyanús társasházaival inkább egy Brezsnyev korabeli szovjet luxuslakótelepre emlékeztetnek, mint Budapest felkapott negyedére, meg is állapítjuk halkan, hogy aki itt vásárol ingatlant súlyos tízmilliókért, annak biztosan nem volt gyerekszobája.

 • chili&vanília

  Chimichurri

  Csuda tudja, mi az igazi sztorija ennek a mókás nevű, zseniális, argentin származású fokhagymás-petrezselymes, a pesztónál valamivel hígabb állagú mártásnak, amit a pompás argentin marhahúsok mellé adnak. Hiába a számos forrás, ahányféle, annyi történet.

 • Hazánk sziklái a világhálón

  Talpalattnyi rög

  Már túrható Magyarország első online, interaktív földtani atlasza - ha eddig nem tudtuk volna, most kiderül, min tapodik a lábunk.

 • Női labdarúgó Európa-bajnokság 2013 - Svédország

  Észak pokla

  A döntő tizenegyes következik a Linköping Arénában; ha Janni Arnth belövi, mindennek vége: bombameglepetés születik. És ilyet én még nem láttam ennyire kiélezett helyzetben: a dán nő arcán derűs, laza mosollyal lép a büntetőponthoz.

 • Mire jók az üres házak?

  Lakatlan szigetek

  A magukra hagyott épületekben rejlő lehetőségeket Európa más nagyvárosaihoz hasonlóan itthon is kezdik felfedezni.

 • Ráadás több tételben - Koncertterem épül Veszprémben

  Hogyan köthet egy magánvállalkozás jó és kockázatmentes üzletet uniós és önkormányzati pénzek felhasználására? A veszprémi új kulturális központ terve, a Hangvilla-projekt pénzügyi tervében más furcsaságok is akadnak: a közel 800 milliós beruházás végszámlája 1,7 milliárd forint lesz.

 • M. Tóth Balázs-Tordai Csaba

  A gyűlöletkeltő szólásról

  Mért vesztett pert Vona Gábor, és mi következne ebből?

  A két évtized alatt dogmává szilárdult magyar alkotmányjogi tétel szerint a véleménynyilvánítás szabadsága a szólást tartalmára tekintet nélkül védi, ezért nem büntethető az, aki a következőt mondja nagy nyilvánosság előtt: "Bennünk lesz-e annyi, hogy le merjünk lőni egy rohadt, tetves zsidót?

 • A Facebook esete a Kuruc.infóval

  Magánterület, tilos a ná...

 • Unger Anna

  Hanyagolni kéne

  Az ellenzéki előválasztás értelméről

  Ahogy közeledik az ősz és az ellenzéki szervezetek által bejelentett jelöltállítási megállapodás határideje, úgy válik egyre világosabbá, mennyire nehéz lesz megegyezni a 106 egyéni jelöltről. Hasonlóképp élesedik a közös lista - külön lista vitája is.

 • Bán Zoltán András: Noé vendéglője

  Első számla: emberszabású palackok

  Meg kellene egyszer írni a Mámor történetét! - kiáltott fel egykor Nietzsche, és vele kiáltok én is, miközben a Fizetőpincér lecsapja az asztalra a harmadik fröccsömet. - Hogy létezik művészet, hogy létezik esztétikai cselekvés és látás, annak elengedhetetlen előfeltétele a Mámor.

 • A szerk.

  A piramis árnyékában

  Felcsútra - amúgy - nem jár a kutya sem, csak akit odaszólít ügyes-bajos dolga, ott él vagy ilyesmi. Jól is lenne ez így, végtére nem egy üdülőközpont, nem egy turisztikai látványosság, mit keresnének ott az emberek?

 • A szerk.

  Jön a mentő

  A Kúria július 4-i jogerős ítélete nem oldott meg semmit. Abban a perben, amit az OTP Bank egyik devizaadósa indított a hitelnyújtója ellen, úgy nyilvánította semmissé a hitelszerződést, hogy egyből módosította is, amivel a kontraktus nyomban újra érvényessé vált.

 • Hogyan ment csődbe Detroit?

  Motor City Blues

  A több évtizedes hanyatlás után Michigan állam legnagyobb városának vezetése úgy döntött, hogy bedobja a törülközőt. Bár Detroit története nem mentes korrupciós botrányoktól, a kaput a középosztály elvándorlása és Michigan érdektelensége tette be.

 • Új terv készül a római-parti mobilgátra

  Pótcselekvés

  Új engedélyezési eljárást kezdeményez a főváros a Római-parton létesítendő mobilgát ügyében, miután a februárban elfogadott tervek a civil és szakmai tiltakozások hatására jelentősen megváltoztak. Pedig a főváros csak látszólag hallgatta meg a terv ellenzőit: minden jel szerint nemcsak a Római-part természeti környezete károsul, de a város gazdálkodása is.

 • Államilag irányított közoktatás

  Wasserkopf fizet

  A helyi problémákra is hatékonyan reagáló megaintézmény lesz a KLIK, mint azt létrehozói hiszik, vagy a közoktatást a saját tehetetlenségével és mindent ellenőrző hatalmával végképp a mélybe taszító állami vízfej?

 • tévésmaci

  Malacpréda

  Amikor Sztupa és Troché megálltak szemben a gyerekekkel, meghűlt a vér az ereikben. A gyerekek rengetegen voltak, álltak dermedten a lejtős, gyilkosan meredek utca tetején, nem túlságosan rendezett sorokban, ároktól árokig, de még a kétoldali árkokban is néhányan, elfoglalva az utca teljes szélességét.

 • Film

  Első éjszaka

  Némi táncszerűség, némi pia, aztán a tárgyra térni gyorsan: lerángatott ruhák, különösebb öröm nélkül, az intimitás teljes mellőzésével kivitelezett közösülés.

 • Film

  R.I.P.D. - Szellemzsaruk

  Nem kell sokáig feszengeni, hogy itt a M.I.B. (Men in Black) garázdaságból elkövetett lenyúlása folyik, csak addig, míg ki nem derül, mennyire nem megy sem a lazaság, sem a viccelődés a R.I.P.D. (Rest in Peace Department) című képregényfilmnek.

 • Film

  Piszkos melók

  Van a bűnfilmeknek ez a furcsán elégikus, némi fekete humorral fűszerezett, amerikai rokonaitól merőben eltérő hangvételű angol változata. Alapvetően az atmoszférateremtés, és nem a cselekmény kerül itt a középpontba, hosszan pepecselnek a szereplők jellemének megrajzolásával és a fordulatok sem mindig a hollywoodi sztenderdek szerint alakulnak.

 • A sűrűből

  Andrea Serge filmrendező

  Az öreg halász, a tenger és egy illegális kínai bevándorló történetét dolgozta fel a dokumentumfilmekhez szokott rendező A lány és a költő című filmjében. Az olasz rendezővel az Olaszországban élő emigránsokról, az olaszokban élő előítéletekről és saját politikai preferenciáiról is szót váltottunk telefoninterjúnk alkalmával.

 • mi a kotta?

  Valóságos lincselés

  "Misémről, amint egyáltalában magamról, nem szívesen mondok bármit is, de azt hiszem, úgy kezeltem benne a szöveget, ahogyan még kevesen." A zeneszerzői önérzet e méltóságos megjegyzésével bocsátotta kiadója elé C-dúr miséjét Ludwig van Beethoven, miután a hercegi megrendelésre íródott (és a hercegnéi névnap alkalmára eltervezett) mű a kismartoni ősbemutatón a legenda szerint az alábbi, egyszerre számon kérő, értetlen és gunyoros megjegyzésre késztette Esterházy Miklóst:

 • Lemez

  Floorplan: Paradise

  Robert Hood nem pihen: tavalyi, méretes és igencsak kiemelkedő albumát (Motor: Nighttime World 3) újabb konceptlemez követi.

 • Könyv + lemez

  Rájátszás - költészet popritmusban

  Ez a Kalákán nevelkedett szomorú nemzedék, mely pánsíppal és ukulelével hallotta először József Attilát, Weörest és Kányádit, és melybe én is tartozom, felkapja a fejét, ha a versek megzenésítésének alternatív útjairól hall.

 • Lemez

  Matías Aguayo: The Visitor

  Annak is már fél évtizede, hogy a chilei származású Aguayo egy ironikus gesztussal (a dj Koze által briliánsra csiszolt Minimal maxival) hangzatosan búcsút intett a minimal technónak, és valami egyéb után nézett.

 • Lemez

  Fénnyel árnyékot

  Anna von Hausswolff: Ceremony

  A templomi orgona a kulturálisan egyik legterheltebb hangszer a nyugati világban. Megszólalása szorosan összenőtt a keresztény szakralitás és általánosságban a pátosz, emelkedettség és fenségesség zenei kifejezésével.

 • Lemez

  Minden idők

  Dudu Tassa: Dudu Tassa and the Kuwaitis

  A zenei források gazdagsága, a gyökerek kiterjedése alapján Izrael simán világzenei nagyhatalom lehetne, elvégre több mint száz nemzetiség alkotja lakosságát (és már azon a görcsös igyekezeten is átesett, ami az állam megalakulását követően a "kiköpötten" izraeli és héber nyelvű kultúra megteremtését célozta).

 • Lemez

  A torzítás technikusai

  Philip H. Anselmo & The Illegals: Walk Through Exits Only

  Az autentikus antizene felemelkedését vizionálja programadó dalában, a Music Media Is My Whore-ban az egykori Pantera-torok, miközben könyörtelen, ismétlődő antidallamokat gyűr a rajongók arcába.

 • Képregény

  Bestiarium Hungaricum

  Hogy néz ki a Fene? És a Hétszűnyű Kapanyányi Monyók, a Fanyűvő vagy a Lidérc? A Direkt Fanzine legutóbbi kiadványa többek közt ezekre a kardinális kérdésekre kíván választ adni.

 • Könyv

  Scott Westerfeld: Behemót

  Szellősen szedett régimódi betűtípus, a kiemelt jeleneteket ábrázoló egész oldalas illusztrációk és tiszteletet parancsoló keménykötés: a Leviatán-trilógia első két kötetének hazai kiadása a Harry Potter-könyvek óta nem látott presztízst csempészett vissza a young adult irodalom piacára.

 • Szétlapított szövegek - Esterházy Péter: Egyszerű történet vessző száz oldal - a kardozós változat -

 • Elsüllyedt szerzők XXXVI.

  Homokkert és Árkádia

  Gulyás Pál (1899-1944)

  A "legdebrecenibb költő" - ahogy Németh László nevezte - a magyar lírikusoknak abba a talán nem is olyan szűk csoportjába tartozik, akiknek nemcsak a sorsa volt rettenetesen nehéz, hanem a személyisége is.

 • Rádió

  A mélypont ünnepélye

  Időt kérek

  Nem, Pilinszky János egyáltalán nem erre gondolt, amikor remekbe szabott versét megírta, ő egy másfajta mélypontot és másfajta ünnepélyt vizionált, mégis, ebből a szempontból is elgondolkodtatóak sorai: "Ki mer / csukott szemmel megállani / ama mélyponton, / ott, ahol / mindíg akad egy utolsó legyintés, / háztető, / gyönyörü arc, vagy akár / egyetlen kéz, fejbólintás, kézmozdulat?

 • Könyv

  A közrádió mennybe megy

  Gimesi Dóra-Jeli Viktória-Tasnádi István: Időfutár - A körző titka

  Ki gondolta volna, hogy 2012-ben megengedik néhány elvetemültnek, hogy újraélesszék a családi rádiójáték műfaját - és hogy ezzel akkora rajongótábort építenek majd másfél éven belül, amekkora legutóbb Komjáthy Györgynek volt?

 • Színház

  Gazdagok és szépek

  Luc Bondy Tartuffe-je

  A bécsi Akademie Theater - a Burgtheater kamaraszínháza - az egyik legjobb vidéki színház, mármint innen, Budapestről nézvést. Mert hát nem kell hosszabban utazni oda sem, mint azokba a vidéki színházakba, ahová viszont nem érdemes menni.

 • Kiállítás

  Rövid idő

  Körösényi Tamás: A művészet él!

  Nem ritka gyakorlat a múzeumi működésben, hogy ha a kiállítási program épp hiányt mutat, a kurátorok utánagondolnak, mely művésznek közeleg éppen kerek születésnapja. Az egyetlen probléma ezzel a praktikus múzeumi megoldással, hogy nehéz és méltánytalan helyzetbe tudja hozni a hagyatékok gondozóit és az életműveket feldolgozó művészettörténészeket.

 • Asszonyok a fronton - A Fall első és a Killing harmadik évada

  Tekintetbe véve, hogy mélyen konzervatív műfajról van szó, különösen elbűvölő, hogy ma éppen a nyomozós bűnügyi tévésorozatok mutatnak fel egy olyan világot, melyet a női egyenjogúsítási törekvések sikere miatt (de csakis azok miatt) már-már utópisztikusnak lehet gondolni.

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...