• MaNcs 28. évf. 40. sz. (2016. 10. 06.)
  A szerk.

  Elkenték

  Érvénytelen lett a vasárnapi népszavazás a „kötelezően” „előírt” „betelepítési” kvótáról, vagyis győztek azok, akik számos – emberiességi, bel- vagy külpolitikai, jogi stb. – megfontolásból eleve ezt tartották kívánatosnak.

  2016 / 40
 • Örkény Antal

  A skálakópé

  Bogardus és Orbán

  Emory S. Bogardus neve nem sokat mond a szélesebb közönségnek, valószínűleg csak a szociológus- és szociálpszichológus-szakma ismeri. 1882-ben született az Egyesült Államokban, nevéhez fűződik az egyik első szociológiai tanszék létrehozása Dél-Kaliforniában, a 30-as években az Amerikai Szociológiai Társaság elnöke volt.

 • Cseresnyési László: Nyelv és neurózis

  Közös tudás

  A magas tudományt két évezreden át a legkevésbé sem érdekelte az a különös jelenség, hogy a nyelv üzeneteiben sok minden csak közvetve adott, néha az üzenet eleve töredékes, de az emberek zöme mégis megérti, hogy miről is van szó.

 • A szerk.

  Rogánnak röpülnie kellett

  Mint ahogy azt már az egész ország tudja, Rogán Antal propagandaminiszter, a Fidesz egyik vezető politikusa helikopterrel utazott a népszavazás hétvégéjén egy sorozatceleb lagzijába meg vissza. E tény önmagában nem is érdemelne sok szót, viszonylag sűrűn megesik az ilyesmi különösebb lelki-szellemi muníció vagy munka nélkül tehetőssé lett embe­rekkel.

 • „Idő előtt távozott”

  Simón Peresz (1923–2016)

  Izraelben még jól emlékeznek rá, amikor 1997-ben egy Benjámin Netanjahuval szembeni vesztes választási kampány után Peresz dühösen felkiáltott a Munkapárt aktivistáinak nagygyűlésén: én vagyok a lúzer? Mire a tömeg egyhangúan és látható élvezettel rávágta: igen!

 • Körkérdés a népszavazás után: „Gratulálok népemnek”

  Amennyire értelmetlen volt ez a kampány, annyira sokféle értelmezése lehetséges. Civileket, művészeket, tudósokat és elemzőket kértünk arra, hogy mondják el röviden, nekik mit jelentett a népszavazás, és szerintük mi következik belőle a jövőre nézve.

 • Pukli István kiszáll a tanármozgalomból

  A hátsó ajtón

  Legismertebb arcának távozása után újradefiniálhatja magát a Tanítanék mozgalom. A pedagógusok is rájöttek, hogy szakmai érvekkel aligha kényszerítik térdre a kormányt.

 • Koncert

  Antonio Pappano és a római Santa Cecilia Akadémia Zenekara

 • Koncert

  Anna Nyetrebko Budapesten

 • Lemez

  Thy Catafalque: Meta

 • Lemez

  Darkthrone: Arctic Thun­der

 • mi a kotta?

  Pantomime grotesque

 • Lemez

  Hajrá, csajok!

  Pixies: Head Carrier

  Valamiért nem nagyon találni hímdominanciájú együttesekben női szólógitárost, basszusgitárost viszont annál inkább.

 • Lemez

  Csak nyomokban

  Wilco: Schmilco

  A Jeff Tweedy vezette illinoisi Wilco immáron harmadik évtizede számít az amerikai alternatív rockzene (de írhatunk akár alt-countryt is, mindkét stílusmegjelölés annyira idejétmúltnak hangzik 2016-ban, mint a palladianizmus) egyik ún.

 • Lemez

  Csillapuló örvény

  Neurosis: Fires Within Fires

  Sokan és sokszor leírták már a Neurosisról, hogy ha a kilencvenes években kiadott, minden kétely nélkül stílusteremtőnek nevezhető lemezeikkel hasonlítjuk össze az elmúlt tizenöt évben – a The Sun That Never Sets óta – kiadott anyagaikat, akkor túl sok invenciót nem lehet észrevételezni.

 • Opera

  Csudahalott

  Kodály Zoltán: Székely fonó

  „Ez a dráma: a nép s az egész magyarság élete. A nagy feladat tehát ez volt: színpadra állítani a dráma jeleneteit, oly módon, hogy önmaguk, saját szavaikkal elmondják az elmondatlan s a maga teljességében talán örökre elmondhatatlan nagy egészet: a Magyar Drámát.

 • tévéSmaci

  Mackósejt, medveraj

 • Rádió

  Nógónások

  Kalauz

  „Kutya nehéz úgy hazudni, ha az ember nem ösmeri az igazságot” – jegyezte le valamikor a 90-es években Esterházy Péter, s tette meg 2000-es nagyregénye, a Harmonia Cælestis kezdő mondatának.

 • Tánc

  Férfiak a hóban

  Frenák Pál Társulat: Lutte

  Tanulmány a küzdelemről: a harc testi, lelki, filozófiai, mitológiai, esztétikai és metafizikai megközelítése.

 • Színház

  Színészorgia

  Gogol: Egy őrült naplója

  Amikor ma az utca embere kijelenti, hogy régen még mekkora nagy színészek voltak, most meg már nincsenek, akkor állítását a tévé alapján fogalmazza meg. A mai nagy színészek már nem válnak a tévéből ismertté, legyenek akármilyen virtuózok, technikai zsenik.

 • „A maradás a B tervem” - Martin Amis író

  A világhírű angol írót brooklyni otthonában kerestük fel, hogy a közelgő amerikai választásokról, a brit irodalmi élet kegyetlenségeiről, a pornóiparban tett látogatásáról, a hollywoodi sztárok egójáról és az amisség átkáról beszélgessünk.

 • Könyv

  A boldogtalanság himnuszai

  Lorrie Moore: Köszönöm, hogy meghívtál

  Lorrie Moore egyik első, és talán a mai napig legismertebb novellája arról szól, hogyan legyen az ember íróvá: előbb próbálkozzon mással, valljon kudarcot, váljék pályaelhagyóvá, különccé, csodabogárrá, s mindeközben reménytelenül boldogtalanná.

 • „Elég önálló” - Prőhle Gergely, a Petőfi Irodalmi Múzeum új igazgatója

  A PIM az utóbbi években virágkorát éli. Az eddigi igazgató, E. Csorba Csilla mégsem indulhatott újra, mivel előbb kellene nyugdíjba mennie, mint hogy kitelne újabb ötéves megbízatása. A feladatra az ismert külügyes vállalkozott, aki az Emmi helyettes államtitkári pozícióját cseréli januártól az új feladatra.

 • HEGYMENET - Erdők Háza, Bakonybél

  A lucfenyőgubacs és a mélyűr

  Gondolta volna, hogy az erdész élete olykor izgalmasabb, mint az űrutazóé? Legalábbis, ha kiállítást rendeznek belőle.

 • HEGYMENET - Ehető erdei gyümölcsök

  Őszi éjjel izzik

  A természetet járva a nyár elejétől-derekától egészen a télbe nyúlóan lehet érett gyümölcsöket találni. Jelen összefoglalónkban a legfontosabbak, a zömmel őshonos, illetve a természetbe rég kiszökött vadgyümölcsök fértek el.

 • „Tévedés, hogy a térképre írt nevek mindig hitelesek”

  Miért akartak Hugyaj lakói nevet változtatni; ki tudja, hol a Csapókert, vagy, hogy mit jelent a Tapolca? Hoffmann István nyelvésszel beszélgettünk a helynevek titkairól.

 • HEGYMENET - Encián Turisták 1914

  Hittek Magyarország feltámadásában

  Október 1-jén a Kinizsi Természetbarát Egyesület (KTE) a Visegrádi-hegységbe, Körtvélyespusztára szervezett túrát a Veres Gyuri pihenőhöz. Aki odament, kapott 30 pontot, és egy majdnem feledésbe merült turistaegyesületre emlékezett.

 • A roamingdíjak eltörlése

  Hívódíj

  Jövőre a nyaraláson már nem kell kikapcsolni a mobilokat, hiszen 2017. június 15-től megszűnnek az európai roamingdíjak. Amennyire jól hangzik, legalább annyi kérdést is felvet az intézkedés, amely az uniós döntéshozatal nehézségeire is rávilágít.

 • Gömbös Gyula politikai hagyatéka

  A lelkek diktátora

  Nyolcvan éve halt meg a Horthy-korszak karizmatikus miniszterelnöke. Műve máig vitatott.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...