Narancslista – Az év férfi színészei

  • narancs.hu
  • 2012. december 11.

Film

Nagy franciák és hatásos amerikaik: ők voltak az év színészei a Narancs szerint. Szavazzon kedvencére!

1. Jean-Louis Trintignant


A francai színészlegenda Michael Haneke hívására tért vissza a filmezéshez, és milyen jól tette: a Szerelem hatalmas terheket cipelő főszereplőjeként 81 évesen is maga mögé utasította az idei mezőnyt.

2. Jean Dujardin


A The Artist – A némafilmes sztárja a nemes ripacskodás hagyományát írta tovább elképesztően könnyű kézzel, aranybetűkkel, ahogyan mindenkinek kéne.

3. Michael Fassbender


A Prometheus príma robotja A szégyentelen című rosszkedv-mozi sokat megmutató Brandonjaként küzdötte fel magát egészen a bronzéremig.

4. Edward Norton


Ez évi kedvenc filmünk, a Holdfény királyság cserkészvezetőjeként ott menetelt a buggyantak igen jeles seregének élén, így nem hiányozhatott innen sem.

5. Robert Carlyle


Hogy jó színész, azt minimum a Trainspotting óta tudtuk, de hogy géniuszról van szó, nos, e tény belátásához az Egyszer volt, hol nem volt című tévésorozat kellett. A Zörgőfürgeként, vagy maradjunk inkább az eredetinél: Rumpelstiltskinként bemutatott ezerarcú bábmesteri produkciója nem csak a mesevilágban lesz még évtizedek múlva is viszonyítási pont.

6. Ciarán Hinds


Őt szintén nem kell bemutatni: a hatalmas filmes és tévés múlttal bíró ír színész a Political Animals amerikai exelnökeként brillírozta magát a listára.

7. Joel Kinnaman


Európai színészek, figyelem: így kell ezt csinálni. A svéd Kinnaman lokális sztárrá vált egy príma thrillerben (Easy Money), majd a The Killing nyomozópárosának hiphopon és kungfufilmeken edzett férfi tagjaként nyűgözte le a nézőket és az amerikai filmipart. Ő lesz az új Robotzsaru, és biztosak vagyunk benne, hogy sokat látjuk még a közeli jövőben.

8. Aaron Paul


A rettenetes jellemekkel telizsúfolt narkós eposzban, a Breaking Bad – Totál szívásban öt évad óta ő testesíti meg (jeles intenzitással) az eredendő jósággal áldott-vert figurát, aki rendre a rossz útra kanyarodik rá, de talán mégsem kárhozik el.

9. Peter Dinklage


A Trónok harca pengeagyú, kellemesen cinikus törpéje mindig a legjobb nőket viszi az ágyába, és ott van minden fontosabb kilométerkőnél: így ezen a listán is.

10. Ezra Miller


A Beszélnünk kell Kevinről pszichopata tinédzsereként az év magasan legijesztőbb alakítása volt az övé. Kísérteties mosolya sokáig nyomaszt még minket.

A Narancs filmkritikusai által megszavazott legjobb színésznőket soroló cikk itt, a legjobb filmek és a legjobb tévésorozatok listája pedig itt és itt található. Az év csalódásaié pedig itt olvasható.

Figyelmébe ajánljuk