Narancslista – Az év színésznői

  • narancs.hu
  • 2012. december 11.

Film

Az ellenszenves szőke, a republikánus boszorkány és a furcsa nyomozónők: az év színésznői a Narancs szerint. Szavazzon kedvencére!

1. Tilda Swinton


A mozirajongókat huszonöt éve, filmről filmre lenyűgöző angol színésznő a Beszélnünk kell Kevinről rideg, ám az élettől talán érdemtelenül borzalmas büntetéseket elszenvedő anyjaként vezeti ez évi listánkat.

2. Emmanuelle Riva


A francia filmművészet 85 éves legendája, a Szerelmem, Hirosima (1958) felejthetetlen főhőse Michael Haneke elmúlástörténetében mutatta meg, hogy a színészi nagyságon nem fog ki a kor.

3. Michelle Williams


A Dawson és a haverok Jenjéről minimum a Brokeback Mountain – Túl a barátságon óta sejtettük, hogy nagy színésznő lehet belőle. A sebzett fiatal nők ábrázolására szakosodott művésznő az Egy hét Marilynnel és a hamarosan a magyar mozikba is eljutó Volt egy tánccal most már végképp túl van a bizonyítási szakaszon.

4. Claire Danes


Mindig is jól mutatott a vásznon, de a memóriánkból kitörölhetetlen alakítását egy tévésorozat hozta meg. A Homeland zaklatott CIA-s ügynökeként újradefiniálta az intenzitás fogalmát.

5. Sofia Helin


Neki is egy sorozat kellett hozzá, hogy örökre bevésse nevét a világ filmrajongóinak eszébe. A hídban az Asperger-szindrómás nyomozónőt, Saga Norént alakító svéd színésznőt nagyon sokat szeretnénk még látni a jövőben.

6. Meryl Streep


Mit is lehetne mondani még egy igazi legendáról? Neki még az egyébként igen halovány Thatcher-filmből, A Vasladyből is sikerült kiragyognia.

7. Julianne Moore


Sarah Palin azok közé a politikusok közé tartozik, akiket nagyon nehéz parodizálás nélkül ábrázolni. Julianne Moore-nak mégis sikerült lenyűgözően méltóságteljes módon megoldania a feladatot a Versenyben az elnökségért alelnökjelöltjeként.

8. Jávor Babett


Ez ám az antré: a Deák Krisztina (kritikusunk szerint problémás) családi drámájában, az Aglajában feltűnt gyerekszínész mindjárt első filmszerepével bejuttatta magát a tíz közé.

9. Anna Paquin


A True Blood vámpírsorozat főhősnőjeként sem kell szégyenkeznie, de listánkra elsősorban a Margaret főszereplőjeként került, mert már rég láttunk valakit, akin ilyen jól állt volna a lélek háborgásától agyongyötört nagykamasz szerepe.

10. Charlize Theron


Robotszerűen jéghideg űrkalandorként (a Prometheusban) és csodálatosan undok meseíróként (a Pszichoszingliben) egyként emlékezetes volt az Afrikában született amerikai színésznő, akit mintha csak az ellenszenves szőke szerepére találtak volna ki.

A Narancs filmkritikusai által megszavazott legjobb férfiszínészeket soroló cikk itt, a legjobb filmek és a legjobb tévésorozatok listája pedig itt és itt található. Az év csalódásaié pedig itt olvasható.

Figyelmébe ajánljuk