• MaNcs 9. évf. 14. sz. (1997. 04. 03.)

  "Meg kell felelnem, különben felállítanak"

  Egy nappal a Magyar Televízió kuratóriuma előtt tett beszámolója és egy perccel a Kovács András kuratóriumi elnökkel történt megbeszélése után interjúzhattunk az MTV Rt. elnökével, hogy megtudjunk valamit arról, milyen szerkezeti átalakulást képzel el a csődközeli intézményben. Interjúnk azonban kissé szokatlanra sikerült: az elnök ugyanis a beszélgetés kellős közepén leállította a magnónkat. Aztán mégis...

  1997 / 14
 • Keresztury Tibor: Keleti kilátások (Filmszemle a Szinva

  parton)

  Megvallom, bár nem kérdezte senki, az egyetemes filmkultúra tisztelője vagyok, bennem a filmművészet őszinte barátját köszönthetik. A nyolcvanas években kétszer is voltam moziban, az Eszkimó asszony fázik című munkát láttam, folyó évtizedben ugyan már csak egyszer, de az az egy, a Sátántangó vagy nyolc másikkal felért, kétezerig biztosan kitart.

 • Rév István: Retrospektív

  A kommunizmus, szemben a Donnál szétvert magyar hadsereggel, lehetőségeihez képest igyekezett rendezetten visszavonulni. Mintha nem a történelem, csak a történelem iránti hűség késztette volna hadállásai föladására.

 • Bodoky Tamás: Fájlövés (Happy New Age)

  "Földlakók, figyelem! Amint azt nyilván önök is tudják, a Galaxis külső kerületeinek fejlesztését célzó tervek megkövetelik, hogy hiperűr-bekötőutat építsünk az önök Naprendszerén keresztül. Sajnálatos módon az önök bolygója az egyike azoknak, amelyek szanálásra kerülnek.

 • Dobrovits Mihály: Akasztott ember nem hálás

  Dühös vagyok. Általában is könnyen engedek az indulataimnak, de az ELTE Bölcsészkarának neve hallatán ösztönösen elfogulttá leszek. Nem csak azért, mert momentán itt tevékenykedem, tehát innen húzok vagy nem húzok fizetést.

 • Hiteles traktorozást

  Még jó, hogy a magyar gazdákat nem lehet hülyíteni. És nem is kell, mert a magyar gazdák - de legyünk pontosak: a Metész nevű félparaszti és álpolitikai szervezetbe tömörülő magyar gazdák - egy része hülyét csinál magából rendesen, minden külső segítség nélkül.

 • Állampolgárhoz méltón

  Az ideit még megúsztuk, de ez volt az utolsó, és jövőre, ha eddig nem tudtuk volna, jaj nekünk, fejünk felett végképp összecsapnak az édes likőrök ármányos hullámai. Ezt jobb lesz, ha megszívleljük, mert nem afféle rémhír ez, hanem a Magyar Rádióban lett elhangoztatva, nem a

 • Politikai hírek

  Hága: szlovák hét

 • Kulturális hírek

  Meghalt De Kooning Életének 93. évében elhunyt Willem de Kooning holland születésű amerikai festő, a második világháború utáni évek absztrakt expresszionizmusának egyik legnagyobb mestere.

 • Átszervezés előtt a Magyar Televízió: Zsebtévé

  Történetének talán legnagyobb horderejű döntése előtt áll a Magyar Televízió: tíz évre koncesszióba adja a TV 2-t és még egy csatornát, a hagyományos értelemben vett közszolgálatiságot pedig egy átalakított 1-es csatorna képviselné.

 • A Maczó-ügy: Szabad-e locsogni?

  "Az önök elődei, tisztelt Szekeres úr, az egykoron magyargyűlölő Róth Manó, aki közismertebb nevén Rákosi Mátyás volt, centrumnak nevezte ki önmagát, és abból a centrumból internálta, lekulákozta és kivégeztette a fél országot" - mondotta G.

 • Titkosszolgálati adatgyűjtés: Nyírfától az erdőt

  Nikolits titokminiszter félretolta a kuszkuszos tálat, és az első géppel hazarepült Egyiptomból, mihelyst meghallotta, immár a sajtó is tud arról, hogy az Információs Hivatal (IH) munkatársai képviselőkről gyűjtöttek adatokat.

 • Btk.-módosítás: Szigorított

  A kormány decemberre ígérte ugyan, de csak a múlt héten terjesztette a parlament elé a büntető törvénykönyv (Btk.) módosítására tett javaslatát; ez része az igazságszolgáltatási reform néven ismert, tizenegy törvényből álló mamutcsomagnak, amit a koalíció szeretne még ezen a tavaszon áthajtani a Házon.

 • Eltűnt pénzpapír: Hozzák, viszik

  Bár három személyt előzetes letartóztatásba helyeztek, a rendőrség még nem akadt az eltűnt 6,5 tonna, biztonsági fémszállal ellátott pénzpapír nyomára. A szakemberek szerint ennél nagyobb botrány, hogy a bankjegy - valamint zárjegy, forgalmi engedély, értékpapír, útlevél stb.

 • Zaire: Hamu és gyémánt

  Laurent-Désiré Kabila azt ígéri, hogy június végére Kinshasában lesz - addig még elfoglalja Kasai és Shaba tartományt -, de gondol mindenre, világvisszhangra, jövőre, és kellő helyzetben is van hozzá, hogy hajlandó legyen megbízottakat küldeni a majdani béketárgyalásokat előkészítő megbeszélésekre, Dél-Afrikába.

 • Palesztinok, Izrael: Feszültségingadozás

  Elsülhetett volna rosszabbul is. Pénteken még a bosszú jelszavait kiáltozták palesztin rendőrök is. Vasárnapra, a Föld Napjára azonban már egyértelmű utasítást kaptak Arafattól, és kemény kézitusákban akadályozták meg, hogy a tüntetők kitombolják megemlékező gyűlöletüket.

 • T´DOOR: "Eladó": egy egész világ!

  Tisztességes legyek: mit tudom én, ezek az eladások; senkit behúzni nem akarok. Az "Eladó" azt jelenti: selles, Verkaufsrennen, a réclamer. Eladóverseny a lovaknál. Kb. tudom, mit jelent ez. Hogy a lovak mind áruba mennek, de a győztest köteles eladni a tulaj, ha van vevő.

 • Film: III. Birodalmi Richárd (III. Richárd)

  Richard Loncraine rendező történelmi druszájáról csinált filmet, azt a nyilvánvaló tényt megerősítendő, hogy Shakespeare örök, nincs kor, amelyben ne lenne aktuális, sőt forgatókönyveket is lehet vele spórolni.

 • Könyv: Adorno után (Paul Celan versei)

  Paul Celant a Halálfúga költőjeként szokás számon tartani, és ezt a most megjelent (egyébként példásan, imponáló bibliográfiai felkészültséggel szerkesztett és összeválogatott, ráadásul egyszerűen, nincs erre jobb szó, szépen kiállított) kötetet fellapozva nagyjából beláthatjuk, hogy miért.

 • Könyv: "Most beléd kezdek" (Karinthy Frigyes: Gyermekkori naplók 1898-1899, 1899-1900)

  "Íme ... mig a másik naplómba naplómhoz beszéltem, most magamhoz beszélek, de nem most hanem ahhoz a nagy Frigyeshez, ki már mérnök! (?) Igazán leszek-e nem-e? Na majd ha elolvasom (ha nagy leszek) gondolom hogy: jé az lettem, v.

 • Színház: Le a kalappal (A legyező és az Olasz szalmakalap)

  Nemigen tudom elkerülni az összehasonlítást, annyira kézenfekvő: Goldoni A legyező című darabja Rudolf Péter, Lebiche-é, az Olasz szalmakalap Eszenyi Enikő rendezésében a Pesti, illetve a Vígszínház színpadán. Bennük egyetlen ruhadarab keveri bajba tulajdonosát vagy adományozóját, dühödt férjek, megszeppent menyecskék kergetik egymást egy-két-három-négy-öt felvonáson át.

 • Falu végén (Lajkó Félix és zenekara)

  Lajkó Félixnek nincs menedzsere, nincs kiadója, nincsenek médiacápái, és nem szokott pénze lenni, hogy Szabadkáról Pestre jusson játszani. Lehetne persze, mind, csak Lajkó Félix bizonyára tudja, olyan pimf dolgok ezek.

 • "Tengerérzés": Kispál SA Borz (Bálnák, ki a partra)

  Kispál SA Borz: Bálnák, ki a partra

 • Felszab. ünn.

  a feltámadásról, a Krisztuséról, arról nem szívesen beszélt az ember. Ki a szégyen miatt, hogy azért ez mégiscsak túlzás volt, egy ekkora horderejű illetőt, effektív Messiást mintegy, csak úgy nem felismerni, az ugyanaz, mint borjúhúsért előleget adni bárkinek, aki a gangról bezörög, és a Húsért - vagy hogy hítták azt a kombinátot, amely a lakosság reciklálásáért küzdött akkoriban - bennfentesének adja ki magát, csak fordítva; ki meg azért, mert mi az, hogy még csak rendesen megfeszíteni se tudjuk, három nap se kellett hozzá, és már feltámadt, hogy azóta egyik galibát okozza a másik után.

 • A Mir-sztori: Kozmikus buhera

  Több mint tíz éve rója a köröket a Mir űrállomás bolygónk körül: a Star Trek blőd jövőképén szocializálódott RTL-generáció már csak egy kupac orbitális pályán keringő ócskavasat lát a túlzsúfolt és a praktikum jegyében aluldizájnolt objektumban, amely időről időre veszélyes meglepetéseket okoz szerencsétlen lakosainak.

 • Bogár (6. Magyarországi Bogaras Találkozó - 1997. március 29., BS-parkoló)

  A második világháború után a németek háborús kárpótlás címén az angoloknak ajánlották fel az akkor még csak prototípusként létező bogár gyártósorát. A brit szakemberek azonban jobbnak látták, ha az 1936-ban kifejlesztett, tragikus kinézetű automobil inkább a német gépgyártást égeti.

 • Tea

  Demmers TeahouseBp., Podmaniczky u. 14.Nyitva: 10-20-igVasárnap: szünnapNagyon optimista, aki itt teaházat nyit.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...