Tartalom

MaNcs 36. évf. 17. sz. (2024-04-24)

A szerk.

A szerk.

A szerk.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

A szerk.

A szerk.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

Publicisztika

László Géza

Publicisztika

New York árnyai

A nagy fejlesztések pusztító hatásairól

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Belpol

Interjú

Belpol

„Elsősorban mind budapestiek vagyunk”

Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester, a Kutyapárt fővárosi listavezetője

A Kutyapárt, a Momentum, az LMP és a Párbeszéd támogatásával az MSZP és a DK jelöltje, no meg a Fidesz ellen indul a polgármesteri székért Baranyi Krisztina, Ferencváros első embere. Beülne a Fővárosi Közgyűlésbe is, de a függetlenségéhez kutyás jelöltként is ragaszkodik.

Magyar Péter alakuló programja és politikai innovációi

Belpol

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

Két falu közös csődje Csongrád-Csanádban

Belpol

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Bundagyanús közbeszerzési eljárások a geszti kastélyfelújításnál

Belpol

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Külpol

Ötven éve volt a szegfűk forradalma

Külpol

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

Könyv

KÖNMYVMELLÉKLET - A könyves influenszerek világa

Könyv

Kellő követőszám mellett

Mire lehet jó egy gondosan kialakított Insta-oldal? Hogyan profitálhatunk a tiktokozásból? Minden ellenkező feltételezés dacára a digitális nemzedék a nyomtatott könyvek lelkes rajongója. Lehet-e ebből bevételt kovácsolni, vagy legalább karriert?

KÖNYVMELLÉKLET - Interjú

Könyv

„A legszemélyesebb módon”

Zoltán Áron színész

Verset mond, költőkkel beszélget, minden úton-módon igyekszik népszerűsíteni a költészetet. Innen elindulva beszélgettünk mesterséges intelligenciáról, mesterekről és bábokról, doktori disszertációról.

KÖNYVMELLÉKLET - kritika

Könyv

Feloldódás

Annie Ernaux: Az esemény; Egyszerű szenvedély / A fiú

A 2022-ben Nobel-díjjal elismert francia írónő legközelebbi rokona a közelmúlt világirodalmából Karl Ove Knausgård.

KÖNYVMELLÉKLET - kritika

Könyv

Befejezhetetlen

Kabai Lóránt: El sem kezdett versek

Az életmű alakulása idején úgy tűnt, hogy Kabai Lóránt (korábban k. kabai lórántként jegyezte munkáit) meglehetősen nagy energiákat összpontosít arra, hogy a versek mögötti ént szét­írja, hogy az alanyiságot az alany erodálásával kérdőjelezze meg, redukálja, satírozza ki.

KÖNYVMELLÉKLET - kritika

Könyv

A teljes jelentés

Nick Cave, Seán O’Hagan: Hit, remény és vérontás

Tudjuk, de a fülszövegben is kiemelik, hogy Nick Cave nem szeret interjút adni.

KÖNYVMELLÉKLET - kritika

Könyv

Hálók és halászok

Takács Tibor: Ügynökök, informátorok, jelentések

Harmincnégy év telt el a rendszerváltás egyik meghatározó mozzanata, a Dunagate-botrány, azaz a Kádár-kor belső elhárításának dekonspirálódása óta.

Film

Interjú

Film

„Ez az életem”

Christopher Hampton drámaíró

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

Kritika

Színház

Kritika

Hol a helyünk?

Shakespeare: h.ml.t

Erős és fiatal a színház csapata, elképzelhető, hogy a társulatból áradó energia ösztönözte Alföldi Róbertet, hogy a Hamletet immár harmadjára színre vigye.

Rádió

Kritika

Szól a jazz

Elindult a Szakcsi Rádió

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított.

Zene

Interjú

Zene

„Könnyű reakciósnak lenni”

Prieger Zsolt, Anima Sound System

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.

Visszhang

Visszhang: könyvmelléklet

Visszhang

Magyar Katalin: Jeripusz

„A magyar népmesék és Tolkien világának találkozása” – olvasható a tömör meghatározás az új kiadás borítóján.

Visszhang: koncert

Visszhang

The Jesus and Mary Chain

Két nappal az ausztriai koncert előtt jön a hír, hogy a Reid fivérek alkotta The Jesus and Mary Chain fellép nyáron, a Fekete Zaj fesztiválon.

Visszhang: film

Visszhang

Mind idegenek vagyunk

A világtól elidegenedett, magányos filmes hősök lelőhelye filmes tapasztalataink szerint elsősorban a metropoliszok, illetve a kertvárosok.

Visszhang: lemez

Visszhang

High on Fire: Cometh the Storm

1999-ben a Sleep a Deepsmoker című, egyetlen, 52 perces riffmantrából álló lemezével letette a modern doom metál egyik sarokkövét.

Interaktív
Gasztro
Lokál