• MaNcs 9. évf. 28. sz. (1997. 07. 10.)

  "Figyeltek, de nem voltak felkészülve" (Tábor Ádám költő, kritikus)

  A 60-as, 70-es, 80-as és 90-es évek magyar, mindenekelőtt budapesti neoavantgárd művészetéről szóló, korábban publikált vagy csak kéziratban létező írásait gyűjtötte össze A váratlan kultúra című, nemrég megjelent kötetében Tábor Ádám.

  1997 / 28
 • Hammer Ferenc: Paszták népe (Párbaj)

  "Most délután kettő van, és érdeklődnék szeretettel az egotrip sorsa felől, ja és a Magyar Narancs telefonszáma megváltozott, az új szám négyötvenhat-nyolcvanhat-kilencvenegy, azaz négyes-hatos-ötös-nyolcas-hatos-kilences egyes" - hallatszott szelíden és egyszersmind sürgetően a főszerk.

 • Para

  Kovács Imre: Én

  A Népszínház utca torkolata több szempontból is figyelemre méltó hely, de fő profilját az illegális paprikaárusok kara határozza meg, akik nap mint nap, dacolva a közterület-fenntartók és a rendőrök periodikusan ismétlődő zaklatásával, paprikát árulnak a bolti ár nyolckilencedéért, miközben egy megbízott hesszel a saroknál, hogy mikor jönnek a szürkék.

 • Mosonyi Aliz: Boltosmesék (Régi Képek Boltja)

  A Régi Képek Boltjában teli a fényképalbumok régi képekkel, régi nagypapákkal, régi nagymamákkal, régi gyerekekkel. - Mosolyogni, mosolyogni! - mondja a boltos, és ők mosolyognak szépen. - Mi már mosolyoghatunk - gondolják.

 • Bodoky Tamás: Fájlövés (Agitprop)

  Dinamikusan fejlődő területe az euroatlanti propaganda a magyar médiának: hétpárti konszenzus ide vagy oda, a napnál világosabb, hogy az integrációt kommunikálni kell a lakosság felé, mielőtt esetleg népszavazásra kerülne sor.

 • Lannert Judit-László Géza: A növekedés kapujában

  A magyar gazdaság 1997-ben - a KSH első negyedévre vonatkozó becslésétől kevéssé zavartatva magát - várhatóan rég nem látott mértékben nő. Mi több, e növekedés mögött a beruházások, az ipari termelés és az export növekedése állnak, ami megint csak biztató jel.

 • Ulster lángjai

  Tavaly másképp történt. Más kormány volt Londonban, más kormány volt Dublinban, más politikusok próbáltak közvetíteni protestánsok és katolikusok között Észak-Írországban. Akkor az lett kitalálva, hogy a protestánsok, az Orániai Rend Drumcreeból mégsem mehetnek át Portadownba, és útközben nem masírozhatnak át a katolikusok utcáin.

 • Lendületből

  A hajdani kormánypártból maradt legjelentékenyebb formáció, a jelenlegi MDF visszavonhatatlanul kis párt lett: azért küzd, hogy 1998 után is a parlamentben lehessen. A kereszténydemokraták az egykori MDF-éhez hasonló utat járnak be, sőt: ha igyekeznek, már ebben a ciklusban sikerül magukat kidolgozniuk az Országgyűlésből.

 • Politikai hírek

  Tiltakozás a szegregáció ellen

 • Kulturális hírek

  HajasHajas Tiborra (1946-1980), a magyar performance-művészet megteremtőjére emlékezik az Ernst Múzeumban július 27-ig látható kiállítás. Megtekinthetők többek között Hajas utcai krétafelirat-műveinek és body-art akcióinak a dokumentumai, utóbbiak többnyire Vető János felvételein.

 • Magyarország a NATO küszöbén: Mint aki halkan belelépett

  A június közepi amszterdami EU-csúcson Európa vezető politikusai ismét gigantikus méretű rúgást helyeztek el Ká-Európa sokat tapasztalt virtuális valagán: és hogy ezt megérdemeljük-e, vagy megint csak a gaz Nyugat (hah!

 • Kizárás a KDNP-ből: Tettvágy

  Visszaállt a KDNP-ben az elnökválasztás előtti "rend": Giczy Györgyé a párt, Isépy Tamásé a frakció. Július 4-én a párt etikai bizottsága Sas Attila pártügyész előterjesztése nyomán kizárta a frakcióvezetőt a KDNP-ből.

 • Az ORTT döntése: Kipontozás

  Októberben talán már meg is kezdi adását a két új magyar kereskedelmi televízió, amelyek hosszas technikai huzavona és politikai lobbizás után elnyerhették a meghirdetett országos frekvenciákat. Addigra talán lecsillapodnak az ügy hullámai: a döntés ugyanis, mint múlt héten már jeleztük, kissé szubjektívre sikeredett, sokan botrányt szimatolnak.

 • A Tocsik-bizottság jelentéstervezete: Kifulladásig

  "Az intézményi felelősség a vagyonkezelő kinevezési, irányítási feladatait ellátó kormányzati tényezők körében keresendő" - ez az a mondat, amely miatt a kormánypárti képviselők nem tudják elfogadni a Szokai-Tocsik-ÁPV-ügyet vizsgáló bizottság jelentéstervezetét, ám amelyről a kompromisszum érdekében lemondana az ellenzék.

 • Boszniai Szerb Köztársaság: Holló hollónak

  Lapzártakor egyedül a Banja Luka-i bakter volt még a helyén - ha azóta le nem mondatták; az elnök menesztette a belügyminisztert, feloszlatta a parlamentet és szeptember elsejére választásokat írt ki, a parlament ezt nem fogadta el, és az elnök megbuktatásán mesterkedik.

 • Mexikói választások

  A vasárnapi mexikói választások első eredményei a várt fordulatot hozták az ország életében: a hatalommal emberöltőkön át összenőtt kormánypárt egyeduralmának hosszú agónia után a jelek szerint lassan, de vége.

 • Színház: Shakespeare hidegen (A zsámbéki III. Richárd)

  Az volt a legszebb, amikor középiskolás korunkban moziba vittek, sátoros ünnepeken odaillő kurzusdarabokra, vagy csak úgy. A csak úgy a művelődést szolgálta, én például háromszor láttam a Lear királyt, évismétlő lehettem alighanem.

 • Cirkusz: Se kenyér, se más (Donnert Korona Vándorcirkusz)

  Tévétlen időkben a faluba érkező vándorcirkusz volt az egyetlen olyan kulturális kaland, ami behozta a zárt - vagy legalábbis magát annak mutató - közösségekbe a nagyvilágot, és ezzel valamiféle életforma-alternatívával is szolgált, persze a maga módján.

 • Fotó: Részben az egész (F. Tóth Gábor: Budapest részletek)

  Cortásar-Antonioni óta gyanítom, hogy a fényképezés lényege, legmágikusabb fázisa a nagyítás. Úgy véljük, hogy kandi kameránkkal hús-vér embereket, széltől borzolt fákat fogunk be valami parkban, aztán az előhívás után kiderül, hogy hulla van a bokor alatt; tundrabugyis nagymama a füzesabonyi franciaágyon.

 • Lemez: Muzsika holnapután (21st Century Soul válogatás)

  Mit jelent ez egyenként? Jelenti a Masters At Work ("Little" Louie Vega és Kenny "Dope" Gonzalez) elképesztően eklektikus és zseniális Nuyorican Soul albumának - negyven év New York-i tánczenéje jazzben, latinban, diszkóban, hip-hopban elbeszélve másfél óra alatt - egyik legjobb számát, az I´m The Black Gold Of The Sunt Jocelyn Brownnal a főszerepben, jelenti a trip-hop-díva Nicolette politikus és relaxált No Governmentjét az Alec Empire-féle újrakeverésben, a brit jazzszaxofonos, Courtney Pine Billie Holiday-feldolgozását a Mo´ Wax-törzsgárdatag Attica Blues által megbolondítva, jelenti a japán-francia mix-jazz-úttörők, a United Future Organization új kémfilm-albumának His Name Is.

 • Könyv: Hova dugjam (Ficsku Pál: Élni három nővel)

  Nekem már egy idő óta minden déja vu, nem érnek meglepetések, csak teszek-veszek, úgy olvasok, ahogy mások írnak, vagy úgy sem, csak várom, hogy kimehessek a strandra, esetleg le, az Eldorádóba, ahol öntöttvas széken lehet olvasni a Vasárnapi Híreket, amíg tart a sör, aztán vissza a lakásba, ott legalább csönd van, meg könyvek, na nem mintha vennék mostanában, csak úgy kapom, adják, hogy írjak róla, én meg írok, mibe kerül az nekem, időm van, számítógép van a szerkesztőségben.

 • Nyolc kis kritika

  Jó estét kívánok, eljött a nyár, de a politika nem ismer uborkaszezont. Ahogy a dolgok állnak, az uborka sem ismer politikai szezont. Néhányan ugyan megpróbálják megállítani a történelem és az idő kerekét, Pekingben, Moszkvában és Hajdúhadházán, ahogy az ma egyik riportunkból sem fog kiderülni.

 • A bázis: London (Alex Kasiek (Trans-Global Underground))

  Natacha Atlast szerettük volna meginterjúvolni a Margitszigeten, A Zene Ünnepén, de ő olyan gyomorrontással vánszorgott le a repülőről, hogy kérdéses volt, színpadra léphet-e egyáltalán. Így hát az énekes/hastáncosnő helyett a Trans-Global Underground egyik alapítója, a különböző hangkeltő gépeket kezelő Alex Kasiek kapta az orra alá a mikrofont.

 • Rezervátumlátogatás: Madár látta

  A Velencei-tó mentén élőknek az idei szezonban nemcsak a szörfös nindzsákkal vagy a Carpe Diem- és Soho Party-fellépésekkel súlyosbított idegenforgalmi megrázkódtatásokkal kell szembenézniük, hanem nagyobb horderejű dolgokkal is: a Gázszer SE névre keresztelt agárdi focicsapat bejutott az NB I-be, nemrégiben pedig a tavon rendezték meg az édesvízi horgász-világbajnokságot.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...