Cáfolják a szamárköhögés-járvány hírét Szegeden

  • narancs.hu
  • 2024. április 25.

Belpol

Óvatosságból rendelték el a maszk használatát egyes klinikákon.

„Tisztelt kismamák, páciensek! Pertussis (szamárköhögés) járvány van Szegeden. Ezért az ANTSZ elrendelte a kötelező maszk használatát a klinikákon. Megkérünk mindenkit, hogy maszkban érkezzen a klinikára. Köszönjük megértésüket.”

Ezt a bejegyzést láthatták szerdán a Szegeden szül(t)ünk nevű zárt Facebook-csoport tagjai.

Kedden ugyanebben a csoportban szintén egy poszt arról tájékoztatott, hogy aznap elrendelték a maszkhasználatot, de akkor még csak a járvány megelőzéséről volt szó. 

A Narancs.hu kérdésére Lengyel Csaba, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke csütörtökön azt válaszolta, hogy

Szegeden nincs szamárköhögés-járvány.

„Magyarországon a kötelező oltásnak köszönhetően az átoltottság magas, így nagyobb járványok előfordulására nem kell számítani, azonban fiatal felnőtt korban a védettség már nem kielégítő, ezért egyes személyek életkorukból adódóan vagy egészségügyi állapotuk miatt fogékonyak lehetnek a betegségre. A maszkhasználat járványmegelőző tevékenységként, a várandósok és a kisgyermekek védelme érdekében a megyei tisztifőorvos javaslatára került elrendelésre azon klinikákon, ahol a szamárköhögés tekintetében esendő populáció nagy számban megjelenik” – írta a klinikai központ elnöke.

A déli határ túloldalán, Szerbiában tényleg szamárköhögés-járvány tört ki korábban. Idén januárban a Délmagyarország arról tudósított, hogy a hónap közepéig országszerte 1051 embernél mutatták ki ezt a betegséget, zömük belgrádi, illetve a dél-bácskai körzet lakója, de a betegek többen lehettek, mert sokan a tapasztalatok szerint nem fordultak orvoshoz. A terjedést azzal magyarázták, hogy a fiatal korban felvett védőoltás nem véd egész életen át, és Szerbiában nem volt meg a 95 százalékos oltottság. 

A betegség a megfázáshoz hasonló tünetekkel jelentkezik, aztán akár nyolc héten át tartó intenzív köhögéssel járhat, és jellemző szövődménye a tüdőgyulladás, főleg csecsemőknél. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk