• MaNcs 9. évf. 29. sz. (1997. 07. 17.)

  Politikai hírek

  NATO-kérdőív a hadseregeknek

  1997 / 29
 • Hammer Ferenc: Paszták népe (Gyalog Gallup)

  avagy mit gondol a magyar nemzet találomra választott tagja saját nemzete állapotjáról. A hazudós görögök nyomvonalán haladva, az emberek mindenekelőtt azt gondolják, hogy az emberek hülyék, azazhogy ha bármi épkézláb eszükbe jut, akkor arról tüstént azt gondolják, hogy azzal oly egyedül vannak, mint Teleki Pál, a magyar revolverhős a végzetes pukkanás előtt, merthogy kérem, buták az emberek, meg hogy meg kell csak nézni, hogy milyen gyászos következményeket nyújtott itten a négy évtizedes agymosás, na tisztelet a kivételnek, teszik hozzá a szociológusi vénával rendelkezők.

 • Jaksity György: Tőzsde

  Nem vetemednék arra, hogy a rám porciózott két flekken megpróbáljam elmagyarázni, mi mozgatja és hogyan mozgatja a tőzsdei árakat, annál is inkább, mert ha ez sikerülne, akkor a tisztelt olvasó száztizenhat forintért olyan tudás birtokába jutna, amellyel elvileg végtelen mértékben növelhetné vagyonát.

 • Seres László: Dekóder

  Azt mondta Horn Gyula, hogy a cigányok vessék ki magukból a bűnöző elemeket, aztán ha jók lesznek, jöhet a társadalmi felkarolás.

 • Tamás Gáspár Miklós: Most tessék belépni a pártba!

  Már tartottunk itt párszor. Bibó István írta ötven évvel ezelőtt: "...ma az egész társadalom szélütötten kapkod ebben az új helyzetben, és a szabadsággal való élni nem tudásnak, a régi hatalmaskodási formák továbbélésének és a tartós tekintélyek félelemkeltő hiányának, az anarchiában felemelkedett új hatalmi formáktól való félelemnek és a régi kiszámítható elnyomás visszasírásának leggroteszkebb formáit mutatja".

 • Kárpátok bércei

  Van már itt minden, virsli, vurstli, páternoszter, lufi, rossz emlékű múlt és posztkommunista jelen, de egy igazi mini-Kárpát-medence, na, az nincs. Pedig ha lenne, fellendülne ez a pesszimizmusba süllyedt bolhafészek - csak az a Kárpát-zanza hiányzik nagyon.

 • Allonsenfants

  Lassan harmadik vagy negyedik éve fennálló hagyomány, hogy július 14. (nagy jelentőségű francia nemz. ünn. - a szerk.) alkalmából a budapesti Francia Intézet utcabált rendez, afféle mondén, mégis plebejus örömünnepet, a Marcel Carné (XX.

 • Kulturális hírek

  Hungarian Jazz FestivalBár ez nem volt előre megfogalmazott koncepció, a kétnapos fesztivál sztárjait a jazz és a pop-rock közötti hídverés hozta össze. Július 11-én a Budapest Sportcsarnokban a Herbie Hancock All Stars a The New Standard című album anyagával (rajta John Lennon, Peter Gabriel, Don Henley, Prince stb.

 • Tb-ingatlanügy: Részvényelbocsátás

  A múlt csütörtöki kormányülésen Kökény Mihály népjóléti miniszter javaslatára a kormány felkérte az Állami Számvevőszéket, hogy világítsa át az Egészségbiztosítási Önkormányzat gazdálkodását: mindenekelőtt az OTP Ingatlan Rt.

 • A nyugdíjreform és a pénztárak: Kasszasiker (négy törvényből)

  Ez is jól kezdődött: már a törvények beterjesztése is csúszott két hónapot. Március közepe helyett a kabinet május közepén méltóztatott benyújtani a pakkot a törvényhozásnak, amely 28-án meg is kezdte (pontosabban: folytatta) áldásos vitakultúrájának ápolását a legfontosabb elvi kérdésektől a legapróbb technikai pepecselésekig.

 • Autólopás és védelem: Valaki figyel

  Magyarországon naponta hatvan autót - ebből negyvenet Budapesten - tulajdonítanak el. A rendőrségi feljelentés: halottnak a csók. Marad még esetleg, ha akad elszórni való fölösleges néhány százezrünk, a Juventus vagy a Danubius hullámhosszán bonyolított cserebere, amely többnyire a nepperek győzelmével végződik.

 • Kambodzsa: Ki stabilizál a végén?

  Ranariddh herceg, a kambodzsai miniszterelnökök miniszterelnökebbike alighanem túlcselezte magát, Hun Sen másodkormányfő viszont jól használta khmer, paraszti és kommunista eszét, vagyis Kambodzsa - legalábbis a fővárosa, Phnom Penh - egy hete lövöldözésbe, káoszba és fosztogatásba süllyedt, adományozói nem adományoznak, ezzel szemben hátha végre rend lesz, hogy az a rend kinek lesz jó, ez is egy kérdés, amit viszont Kambodzsában miért is tennének fel éppen most, és ha netán igen, kinek jutna eszébe, hogy a kérdező szándéka őszinte.

 • Bosznia: Az első tangó Prijedorban

  aA madridi NATO-csúcs után beindult a gépezet: úgy tűnik, a boszniai békefenntartás és a délszláv háborút követő - továbbra is akadozó, a valódi bűnösök nyilvános megnevezésével és elítélésével adós - igazságszolgáltatás új fejezetének lehetünk tanúi; a szövetség beváltotta fenyegetéseit, és - igaz, másfél évi boszniai piknikezés után - keményen fellép a háborús bűnösök felett ítélkező hágai Nemzetközi Törvényszék által körözött személyek ellen.

 • Könyv: Háromnegyed kilenc van (Bereményi Géza: A telihold dalai)

  A képzőművészeti albumairól (Kis és Nagy monográfiák) és népszerű tudományos ismeretterjesztő sorozatairól (Világ-Egyetem) ismert Kulturtrade Kiadó a Könyvhétre Bereményi Géza A telihold dalai című kötetével jelentkezett.

 • A nép ópiuma: Telehattyú (Gryllus Dorka az MSaton)

  A Ki Nem Talált Műsorok vetélkedőjén arany helyezést érhetne el az az ember, aki "sovány eszezéssel" (E. P.) a következőkre jutott, A 3-ik vonal címmel. Éjféltől egy órán át egyetlen arcot láthatunk szemből, ott ül a nagyszobánkban, pont belebámul az életünkbe, de nem velünk beszél, hanem azzal a szerencsétlennel, aki betelefonált a műsorba; a dolog szépsége, hogy nevezett személy nem láthatja a műsorvezetőt, mert a kábeltévés macák azt mondják neki, menjen távol a tévétől, különben sípol és begerjed (nem a műsorvezető, a készülék).

 • A nép ópiuma: Mint Prága Havannától (MSat: Címlapsztori (ismétlés))

  Nagyon ritkán vagyok képes az MSat csatornát nézni, megmondom úgy, ahogy van; amióta a szomszéd hatéves ikrei megálltak a fejlődésben és újra bepisilnek, nem merek egyedül maradni a műsorával. Joggal kérdezheti bárki, hogy akkor most mi van?

 • Szumó az Eurosporton: Ikebálna (Kozma Pici emlékének)

  Van egy barátom, napok óta csak maga elé bámul, nem eszik, csak iszik, sápatag, sóhajt, legyint. Elvették tőle az Eurosportot, persze a focit is sajnálja, de jobban a biliárdot, ám hervadásának kórokozója a krónikus szumóhiány.

 • Film: Tschikós-gulasch indiai módra (Kámaszutra)

  Ezen a héten Hencidától Boncidáig indiai filmet játszanak a premiermozik, ami példa nélküli tett. Persze túlzás lenne azt állítani, hogy a mozisok tizenkilencre húztak lapot, vagy valamiféle küldetéstudat dolgozott bennük, amikor Mira Nair filmjét utalták a vásznakra, hiszen már a film címe - Kámaszutra - garancia a telt házas előadásokra.

 • Film: Retro (Tsui Hark: Nyerő páros)

  Jean-Claude Van Damme napjaink Hollywoodjának egyik legnagyobb importőre, évente szállítja az álomgyárba az újabb rendezőt. A legfrissebb név: Tsui Hark, hongkongi filmcézár, amolyan távol-keleti Coppola. Nagy hírét némileg cáfolni látszik jelen dolgozata: a Nyerő páros ízig-vérig retro-darab, egyfelől a James Bond-mozik halovány másolata, másfelől a Van Damme-életmű egyes részleteinek újrafelmondása.

 • Koncert: Továbbadni egy legendát (Isaac Hayes a Wieseni Jazzfesztiválon)

  Egy negyvenes háziasszony előszedi gondosan bekészített jointját. Egy keveset headbangel, aztán felugrik, és a korlátot kezdi rázni, majd a harmadik cigi után a táncoló tömegbe veti magát. Jazzfesztiválokhoz kevésbé illő jelenet ez, de végtére is itt van Isaac Hayes, a soul-funk élő legendája.

 • Kárpátok bércei

  Van már itt minden, virsli, vurstli, páternoszter, lufi, rossz emlékű múlt és posztkommunista jelen, de egy igazi mini-Kárpát-medence, na, az nincs. Pedig ha lenne, fellendülne ez a pesszimizmusba süllyedt bolhafészek - csak az a Kárpát-zanza hiányzik nagyon.

 • Királyi néhány

  A modern idők legnagyobb közép-európai árvize kis híján elsodorta a Szurmay Sándor Műlegyező Baráti Társaság horgászversenyét, de a szakértők a végén csak kifogtak néhány domolykót a Sajóból. A műlegyezők kasztja amúgy sok tekintetben az őskeresztényekre vagy a keményvonalasabb tálibokra emlékeztet, de végül nem esett bántódásom.

 • Hipertext-történelem: Memex

  A hipertext-kronológia nem az "elektronikus agy" miatt kezdődik Vannevar Bushsal. Bush publikált egy cikket az Atlantic Monthly 1945. júliusi számában (As We May Think, magyarul Út az új gondolkodás felé címmel jelent meg a Hypertext + Multimédia című kötetben az Artpoolnál), amelyet nagyságrendekkel többet idéztek, mint összes többi művét együttvéve, és amelyet minimum az "úttörő" jelzővel szokás illetni.

 • Kárpátok bércei

  Van már itt minden, virsli, vurstli, páternoszter, lufi, rossz emlékű múlt és posztkommunista jelen, de egy igazi mini-Kárpát-medence, na, az nincs. Pedig ha lenne, fellendülne ez a pesszimizmusba süllyedt bolhafészek - csak az a Kárpát-zanza hiányzik nagyon.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...