• MaNcs 9. évf. 47. sz. (1997. 11. 20.)

  "Öngyilkos módon őszinte" (Raskó György, a Magyar Demokrata Néppárt alelnöke)

  A földkérdésről mindmáig nincs érdemi vita. A legtöbben úgy tudják, a lényeg a külföldiek földszerzése, hogy az most jó-e a Magyar Hazának, vagy sem; páran hallottak valamit harangozni a gazdasági társaságok földtulajdonhoz juttatásáról is, de a legtöbb polgárnak - a közvélemény-kutatások szerint - gőze sincs az egészről. Nem véletlen: az ellenzék elsősorban érzelmi indíttatású, nemegyszer demagóg...

  1997 / 47
 • Vágvölgyi B. András: Tokyo Underground

  (A virtuális énekesnő találkozása a valóságos gyilkossal.) Azt olvasom a napi 12 millió példányban megjelenő Yomiuri Shimbun angol mutációjában - ami azért jobb, mint a Japan Times, a Maronuchi Daily vagy az Asahi Evening News, mert heti mellékletei vannak a Washington Postból, a Los Angeles Timesból s a londoni Independentből -, hogy Sakai Norikót is meghívták a Japánban turnézó Li Peng kínai miniszterelnök tiszteletére adott állami vacsorára.

 • Babarczy Eszter: Sétáló filozófia (Angelika avagy az absztrakció)

  Ez a cikk a New York-i sajtóról szól, s a kíváncsiság ama fajtáiról, amelyek e sajtót működtetik. Mielőtt belelendülnék, átadom a mai New York Times üdvözletét a magyar közönségnek (akinek nem inge, ne vegye magára): üdvözöljük a NATO-csatlakozás iránt kifejezett készséget, és csodáljuk a magyar népet (mondja Charles Gati), amiért ötvenegy százalékban elment szavazni egy szép - vagy akármilyen - vasárnapon - itt például nem szoktak ennyien szavazni, még polgármester-választások esetén sem, pedig az election day, a választás napja munkaszüneti nap.

 • Keresztury Tibor: Keleti kilátások (A végső leszámolás)

  Egy 78-as keletnémet pornófilmből előlépett, hullámosra sütött, pakompartos ember felállt a Western Club Presszó hátsó asztalánál, kinyújtóztatta tagjait, s mintha csak rendelne, megemelt, ám nyugodt hangon azt közölte, hogy neki már mindent szabad.

 • Eörsi István: Az emberi jogok és a politika

  November 8-án, szombaton délután három óra tájban egy könyvtárosnő ismerősöm - nevezzük F.-nek - a Bástya mozi előtt könnyű érintést észlelt, majd konstatálta, hogy nyitva van a kézitáskája. Mivel az utolsó két évben, amióta Pesten él, háromszor rabolták ki az utcán, tudta, hogy mire gyanakodjon.

 • Leleplezték Máté László kukacát

  Zsikla Győző lényeglátó megállapítása szerint rovarmentes búza nincs: ahol aratnak, ott rovarok is élnek, amik belekerülnek a zsákokba, sőt, ha elárasztja a víz a búzatáblát, akkor halak is, no abból lesz a halliszt, de ezt már nem ő tette hozzá, csak lecsapta a zsákokat a Belügyminisztérium elé, aztán kackiásan továbbállt.

 • A hárommillió igen országa

  Magyarországon nagyon sok, őszintén demokrata meggyőződésű ember gondolta úgy az elmúlt hónapokban, hogy a NATO-kérdésről rendezendő népszavazás fölösleges, demagóg, és túl nagy kockázattal jár - a negatív döntés esélye túl nagy ahhoz, hogy a dolgot a népre lehessen bízni, a nép rendes gyerek, de soha nem tudni pontosan, mit forgat az alacsony homloka mögött, még a végén elcseszi a háztól az amerikai szenátust, a geopolitikai izéket, mindent, amire az elmúlt pár ezer évben a jövőnket bazírozni szerettük volna.

 • Politikai hírek

  Nem a sportklubok konszolidációjára

 • Kulturális hírek

  Folyamat GalériaA Duna jobb partján, a Lánchídtól picinykét északra a jelenleg Berlinben élő Császári Gábor kezdeményezése nyomán 1991 óta működik műszaki és művészeti objektumként a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság és a Vízgazdálkodási Kutatóintézet felügyelete alá tartozó vízmérceház: állandó információval szolgál a vízmagasság mértékéről, és Folyamat Galériaként otthont ad minikiállításoknak.

 • Regionális fejlesztés az egészségügyben: Ellenérdekeltség

  Akár 30 millió dollárhoz, azaz mintegy 6 milliárd Ft-hoz juthat az az egészségügyi konzorcium, amelyik megnyeri a Népjóléti Minisztérium idén augusztus 5-én meghirdetett regionális modernizációs pályázatát. Az egészségbiztosító két szervezete, az önkormányzat és az Egészségbiztosítási Pénztár rég nem tapasztalt egyetértésben vitatja a kiírás célszerűségét, illetve törvényességét.

 • Miniszterelnökségi tévéhíradó: Távoktatás

  Az etikátlan magatartáson túl a médiatörvényt is megsértette a kormány azzal, hogy saját híradó gyártásáról hozott döntést - állítja az MDF-es képviselőnő, aki az ügyben kétszer is felszólalt az elmúlt héten az Országgyűlésben.

 • Pszichiáterek a belügyminiszternél: Feküdjenek a díványomra!

  A múlt héten Kuncze Gábor belügyminiszter eszmecserére hívta azoknak a tudományos szervezeteknek a képviselőit, akik sajtónyilatkozatban tiltakoztak a Funk-ügy kapcsán (lásd: Fogyasztóvédelem, 1997. október 30., Műhiba, november 6.

 • Népszavazás: A nagy dobás

  "Tudom, ki a Bill Clinton!" - fakad ki Horn Gyula a népszavazást követő nemzetközi sajtótájékoztatón, amikor egy amerikai újságíró másodszor is nekikezd kérdésének, hogy a miniszterelnök kapott-e kongratuláló telegramot Bill Clintontól.

 • A politikai reklámot népszerűsítő tanácskozás: Kampány (Aronson az AIDS-ről)

  Abban különbözik egymástól a fogpaszta és a politikus reklámozása, hogy utóbbi képes elrontani a kampányt, ha kinyitja a száját -összegezte az SPD propagandistája a politikai hirdetésekről szerzett tapasztalatait.

 • Irak: Felújítópróba

  A forgatókönyv újra és újra ugyanaz. Szaddám Huszein megsérti az Öböl-háborút lezáró ENSZ-határozatok valamelyik pontját, mozgásba hozza a világpolitika katasztrófaelhárító gépezetét, konstatálja a gépezet nehézkességét és működési hibáit, elkönyvel néhány rakétatalálatot, majd kisomfordál a főcímekből, és fegyverkezik tovább.

 • Csehország: A Havel-diagnózis

  Összesűrűsödtek az események az európai csatlakozás éltanulóiból immár rosszcsontjaivá izmosodott csehek háza táján. A polgárnak szinte minden napra jut valami sírni-, röhögni-, bosszankodnivaló, és olykor az utcára is kell menni.

 • T´DOOR: Double Oscar és Cidri Eleganc

  A "Kid" aztán átmegy lóba is innen-onnt, de nem kétely, hogy más eredetei is vannak (tehát), nem a lónál kezdődik. (Billy the... és stb.) Ahogy Indiana Jones etc., lovak is vannak, nem tudom, miért kellett egy könyvből ("azóta megírtam jobban") kimaradnia 14 francia futam lómennyiségének, mert pl.

 • Artmozik támogatása: Művészfék

  Ahhoz képest, amekkora viharban látszott megszületni a fővárosi artmozik új támogatási rendje egy évvel ezelőtt (MaNcs, 1996. nov. 7.), mintha minden maradt volna a régiben. De a látszat csal, legalábbis egy kicsit.

 • Film: Háború és béke a háztájiban (Lesz-e hó karácsonykor?)

  Persze, hogy lesz. Naná, majd jól nem lesz, miközben hat kis árva várva várja, meg a hat kis árva kis mamája. Isten, aki nemcsak a meteorológiai intézetben van otthon, de minden európai filmkuratóriumban is, nem engedné, hogy a végén a kis férgek ne tocskolhassanak kedvükre abban a ronda, hideg, nyálas vacakban.

 • Manézs: Csapás a porondon (Cirkuszi boszorkányságok)

  Alig egy hónapja látható a Fővárosi Nagycirkuszban a Cirkuszi boszorkányságok című produkció, de már most is gyakran előfordul, hogy a fellépők és a személyzet száma meghaladja a többnyire iskolás- és nyugdíjascsoport formában megjelenő közönségét.

 • Komplex rendszerek (Jack Corliss oceanográfus)

  A mélytengeri hőforrások ökoszisztémái, a Föld légköre vagy a posztkommunista társadalmak egyaránt komplex, dinamikus rendszerek, amelyeket számítógép segítségével modellezni lehet - állítja Jack Corliss, a Systems Laboratory (Közép-Európa Egyetem) igazgatója.

 • Süllőfogás Magyarországon

  Hogy süllőt foghassunk, ahhoz ismernünk kell a vizek világát, a süllők szokásait és mindenekelőtt magunkat. A hűbelebalázs módjára kezdett süllőzésben nincs sok köszönet. Magáról a süllőfogás vágyának tárgyáról, a süllőről csak annyit, hogy - Brautigannek, a pisztrángozás jelentős ideológusának ismert kijelentését parafrazálva - a süllő közepesen intelligens fém.

Legfrissebb Narancs

Terjeszkedik a magántőke
Jó üzlet az egészségügy
Uniós határvédelmi tervek
A kapukulcs őrzői
Interjúk
Somlyódy László, Mathias Énard
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...