• MaNcs 10. évf. 10. sz. (1998. 03. 12.)

  "Követelem a reményt" (Jim Sheridan filmrendező)

  Dublinban született 1949-ben. Az egyetem után angolt és filozófiát tanult, majd szülővárosa legbefolyásosabb alternatív színházát vezette, a Project Art Centert. 1981-ben áthajózta a tengert: előbb Kanadában, majd New Yorkban telepedett le. A Big Apple-ben, az ír kulturális központ vezetőségében dolgozott. Hazatérése előtt itt folytatott filmes tanulmányokat, aminek eredményeként 1989-ben került moziba A bal lábam,...

  1998 / 10
 • Hermann Róbert: Mit kezdjünk 1848-cal?

  Serdületlen ifjúkorom első emlékezetes ünnepe Lenin születésének 100. évfordulójához kapcsolódik. Amikor egy ízben Balatonkeneséről nagyanyámmal vonaton Székesfehérvárra utaztam, igen megfogta a figyelmemet a Székesfehérvár-Repülőtér állomás környékén lévő szovjet laktanya kerítésére festett, baromi hosszú Lenin-graffiti.

 • Mit kívánnak a Magyar Írók?

  De még ha a Magyar Írók kívánnák, bánná a franc. Azt már eleve érdekes lenne látni, ahogy a Magyar Írók együtt kívánnak valamit, összejönnek egy titkos időpontban és helyen, mondjuk hajnali fél négykor a tétényi fennsíkon, köteteiket lobogtatják, és kívánnak.

 • Egy fontos határozat

  Az Alkotmánybíróság hétfőn alkotmányellenesnek ítélte azt, ha a büntetőeljárás során a terheltet és védőjét bármilyen okból korlátozzák az iratok szabad használatában. A testület ezzel párhuzamosan 1998. december 31-ével megsemmisítette az iratmásolatok átadásáról szóló igazságügyi-belügyi együttes rendeletet, illetve a büntetőeljárási törvény vonatkozó passzusait.

 • Politikai hírek

  Kisebbségi oktatás: minisztérium kontra ombudsman

 • Kulturális hírek

  327 nő válaszaiEredményt hirdettek a Munkaügyi Minisztérium Egyenlő Esélyek Titkársága által meghirdetett, Egy nő válaszai című pályázaton, melyre összesen 327 - többnyire vidéken élő, "hétköznapi" - asszony küldte be élete történetét.

 • Közbiztonság: Pénz beszél

  Fenyő János meggyilkolása kellett ahhoz, hogy a miniszterelnök ingerülten a kamerába nézzen, és közölje: ami itt van, az nem közbiztonság. Amit láttunk, az nem miniszterelnök - mondhatnánk erre, hiszen profi politikus akkor sem tehet ilyen populista kijelentést, ha azzal a teljes Bakáts teret megnyeri magának a választásra.

 • Új alkotmánybírák választása: Az alku kára

  Egy hónapos egyeztetés után a pártok végre előrukkoltak két alkotmánybíró-jelölttel. Lapzártánk idején még nem tudni, Erdei Árpádot és Kiss Lászlót kedden megválasztják-e; lapunk megjelenésekor, csütörtökön viszont már kész tény, hogy a parlament feloldotta-e az Alkotmánybíróság (Ab) működőképességéért aggódók szorongásait, s az is, mi lett a sorsa az alkotmánymódosítással is együtt járó törvénycsomagnak, amellyel meghosszabbodna a hivatalban lévő bírák mandátuma, és megváltoznának az eddigi bírójelölési szabályok is.

 • Parlamenti vizsgálóbizottságok: Vesztett illúziók

  Újabb, a T. Ház komolyságát megkérdőjelező eseménynek nézünk elébe: az 1994-98-as parlamenti ciklus utolsó munkanapjára maradt a Xénia-ügyet vizsgáló parlamenti bizottság felállításáról való szavazás. Ezzel gyakorlatilag lekerül a napirendről a Xénia Láz Egyesület (XLE) és szocialista kapcsolatainak meg sem kezdődött vizsgálata.

 • MSZP-kongresszus: Vezető erő

  Szervezettség és unalom - e két szóban foglalható össze az MSZP múlt pénteken és szombaton, az Építők hodályszerű budapesti Székházában megtartott kongresszusa. Mindebben semmi meglepő nincsen, hiszen politikai öngyilkossággal érne fel, ha egy biztos győztesnek látszó párt két hónappal a választások előtt önmarcangoló belső vitákra pazarolná energiáit.

 • Kosovo: Elrettentés

  A londoni értekezlet idejére Kosovóban elült a csatazaj - lapzártakor nem tudni, hogy tartós lesz-e a tűzszünet a minden eddiginél véresebbnek tűnő albán-szerb összecsapás után. A nyugati nagyhatalmak büntetőintézkedéseket vezettek be Jugoszlávia ellen.

 • Északír béketárgyalások: Most vagy soha

  Kevés olyan esetet ismer a történelem, amikor egy irredenta állam nem valamely vesztes háború vagy más megrázkódtatás után mond le a szomszédjával szemben támasztott területi követelésről. Hanem csak úgy, békében, mintegy magától tér jobb belátásra.

 • Indonézia: A pikk király

  Indonéziát a tavalyi tüzek után most aszály gyötri, hetedszer elnök Szuharto, a világ Castro után második legrégebbi diktátora, néhány hónap alatt csak a negyedét éri a nemzeti valuta, zárnak be az exportdömping-nagyüzemek, a Valutaalap kíméletlen szigorításokat ír elő, ébredezik az etnikai gyűlölet.

 • Film: Persona non gránát (Jim Sheridan: A bunyós)

  Láttam egyszer egy videóklipet az MTV-n, vadászom azóta is, szegény nagymamám azért nem tudta rögzíteni az egyik kereskedelmi csatornán futó Tarkovszij-sorozatot, mert nekem a Manpower együttes Ready Or Not című felvételére van egy éve élesre töltve a videómagnó.

 • Színház: Kalapjáték (De mi lett a nővel? - a Győri Padlásszínház a Bárkában)

  Nincs mese, újból és újból igazolódik a régi tétel. Még az is lehet, hogy a kor tehet róla, és nem a színháza, a néző a hibás, nem a színészek, de mindegy: igazi előadás többnyire szűk helyen, pincében, padláson, park mélyén vagy egy leánygimnázium levetett tornatermében jön létre.

 • Könyv: Mindenkinek a maga keresztese (Amin Maalouf: A keresztes háborúk arab szemmel)

  "Kiáltozva, turbán nélkül, a gyász jeléül kopaszra borotvált fejjel szalad be Abu-Szád al-Harávi, a tiszteletreméltó kádi a palotába, egyenesen a kalifa színe elé siet, hogy nem éppen az udvari etikett szerinti viselkedésével rábírja a földi örömöknek élő uralkodót a Közel-Keletre betört európaiak, helyi szóval élve a franjok elleni hadjáratra.

 • Film: Rege a műanyag szarvasról (Tom DiCillo: Holdfényszelence)

  A normális kerékvágásnál nincs abnormálisabb dolog, de az emberek többsége még elképzelni sem meri, milyen következményekkel járhat a kizökkenés. Amikor kukorékol a vekker, a főnök butaságokat parancsol, a piacon meg elvész a bevásárlólista, akkor a lelkiismeretesebbek még fölteszik a kérdést, mi a faszér´ csinálom ezt az egészet, de egyre többen vannak, ráadásul egyre fiatalabbak, akik már nem kérdeznek semmit, csak sodródnak házirendjükkel az öregkor felé, nyalnak és nyelnek, teszik, amit kell.

 • Filmzene: Párosával (September Songs - The Music Of Kurt Weill)

  "Pokolba az utókorral" - fakadt ki Kurt Weill egy alkalommal. "Addig akarom hallani a zenémet, amíg élek." Máskor meg azt mondta: "Attól még nem rossz egy zene, hogy populáris." Alighanem arról folyhatott polémia, hogy a klasszikus végzettségű mester számára nem degradáló-e, hogy kabarékban játsszák a dalait.

 • "Minek annyit ütni" (Paul Motian jazzdobos)

  Nagy idők nagy tanúja ő. Kamaszkora a negyvenes évek végén, a bebopkorszakban telt. Egyszer még Monkkal is játszott együtt, pelyhes állú legényke korában, Art Taylor helyett ugrott be, kapott érte tíz, azaz tíz dollárt.

 • Plazmagömbök Budakeszi fölött: Pángalaktikus holdújév

  Valami misztikus okból kifolyólag - talán mert a kínaiak január végén tartották - idén február utolsó péntekére esett a Cagán Szár, vagyis a mongol holdújév ünnepe, úgyhogy kicsit még hálás is voltam a neves plazmagömbszakértőnek, aki ellentmondást nem tűrő hangon ufóvadászatra invitált, mert ezáltal megmenekültem a hazai nomád diaszpóra tiszteletbeli tagjaként szinte kötelező birkafaggyú-lakomától.

 • A diákigazolvány villamosítása

  Sok diáknak ez volt az utolsó félév, hogy beiratkozáskor az oktatási intézményének tanulmányi osztályán pecsétet kapott a papírból készült diákigazolványba. Nagyon sok áldiáknak ez volt az utolsó félév, hogy valamilyen módon érvényesíthette diákigazolványát.

 • Erdőkerülő: Nyárfa-akció

  A rendszerváltás után az egyszerű magyar erdőrendszerből kialakult egy bonyolult tulajdonosi szerkezet. A kincstáré maradt ugyan az erdő egy része, ám szétdarabolódott, esetleg a vízügy tette rá a kezét, vagy az önkormányzat, és többnyire részvénytársaságok gazdálkodnak benne.

 • Veszprémvadászat

  Veszprémbe megérkezni elég erős élmény: először is vezetőm és barátom több ízben kijelenti, hogy megérkeztünk, pedig dehogy, másrészről a város közelében Egely György tollára kívánkozó fényjelenségek fogadnak, de csak egy település ég, szerencsére nem az, ahová igyekezünk.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...