• MaNcs 10. évf. 26. sz. (1998. 06. 25.)

  Cigány rapszódiák (Fischer Iván karmester)

  Liszt Ferenc Magyar rapszódiáiból hallható hat egy új Philips-albumon. A Fischer Iván vezette Budapest Fesztiválzenekar Liszt forrásából, a cigányzenéből is kínál egy kis kupicával - e rapszódiák előadásának történetében először.

  1998 / 26
 • Keresztury Tibor: Keleti kilátások (A hanyatlás évei)

  Itt a vég, itt a vég, ordította egy ordítással, nemkülönben boritallal karbantartott hang a Földes Ferenc Gimnázium ablaka alatt a nyolcvanas évek kezdetén. E látnok, mint kiderült, Végh Antal újabb könyvét árulta csak egy ponyvás IFA platójáról az igazságra szomjazóknak, mindamellett mégsem volt hazudós.

 • Babarczy Eszter: Sétáló filozófia (Újra otthon)

  Könnyű szívvel vettem én a globált eddig, de most valami belesajdult, valamit megéreztem az otthontalanság fájdalmából a játékboltban, a Duna Plazában. A New York-i játékboltok válogatott kínálata: Whitney, a tinédzser Barbie, lányos műanyag tagokkal, Monica-mosollyal.

 • Para

  Kovács Imre: Én

  Na most van elegem az egészből, most akarok elmenni innen, jónapotkívánok, szeretnék valami faluféle helyen lakni, ahonnan faxon küldözgetem az üzeneteket, és ki lehet ülni a kertbe, a ház elé, ahonnan látszik a brokkoli növekedése, de ha nem, akkor közelebb lehet menni, le lehet guggolni mellé, aztán egészen, de tényleg, onnan már kifejezetten látni, ahogy bokrot bont a virágzat (béka, ahogy anyám hívja), ott lenne jó.

 • Miklósi Zoltán: A harmadik forduló

  Kövér László egyelőre nem bizonyult megbízható jósnak. A Fidesz - MPP alelnöke a választások második fordulója előtt nem sokkal egy kampánygyűlésen arról beszélt a hallgatóságnak, hogy pártja kormányalakítása esetén "a taxisblokád kivételével" mindarra az egyesített támadásra fel kell készülniük, amely annak idején az Antall-kormányt sújtotta.

 • Hogyan? Netovább

  Tegyük fel, repülünk ezerrel a szakadékba, mivel tönkrement a fékünk. Tegyük fel, túléltük. Vennénk-e ugyanattól a cégtől féket a kocsinkba? Talán akkor, ha csak az a cég gyártana fékeket tágabb agglomerációnkban.

 • Halügy

  Fel lettek tárva a tények. Azt írja az újság, mindegy, melyik (a Blikk című, egyébként), hogy egy miniszterjelölt asszonynak, mindegy, melyiknek (D. Ibolyának, egyébiránt) az apja halat lopott. Ez természetesen roppant helytelen, bár elszigetelt esetnek azért túlzás volna nevezni, loptak már ebben az országban ezt-azt; az, hogy valakinek a zsebében marad pár sneci, mifelénk nem szúr szemet.

 • Politikai hírek

  Jeruzsálem: kitolt határok

 • Kulturális hírek

  Készül a TrafóGőzerővel, s mint mondják, a tervezett ütemet tartva folyik a Liliom utcában a Trafó FMK, azaz az ipari műemlék transzformátorházból létrehozandó kortárs művészeti központ kialakítása. Ha minden jól megy, a Fiatal Művészek Klubjának kis stábja augusztus 2-án kezdhet behurcolkodni az épületbe, ahol az október 5-re tervezett, buliba torkolló "protokollátadás" után október 16-án a Budapesti Õszi Fesztivállal indulhat be a nagyüzem.

 • Vízszennyezettség: Folyékony méreg

  Nincs mit tenni, a fürdés és horgászás egyaránt veszélykereső tevékenységgé minősült a mostani, zavaros időkben. A kifogott halak és az előmászó fürdőzők körülbelül annyi veszélyes anyagot tartalmaznak, mint egy Mohiból éjfélkor induló tehervonat.

 • Az Országgyűlés alakuló ülése: Erőpróba

  A harmadik szabadon választott parlament múlt csütörtöki alakuló ülése előtt a két legerősebb párt első - hétfőn kompromisszummal záródó -, a bizottsági helyek és tisztségek elosztása körüli konfliktusa okozta a legtöbb feszültséget: a szocialisták ahhoz ragaszkodtak, hogy minden bizottságban a mandátumarány szerinti egyharmados képviselethez jussanak, a Fidesz viszont a stabil kormányzati többség érdekében a szocialistáknál legalább eggyel több főt akart a testületekbe delegálni.

 • Állami pénzek a kampányban: Műértők

  Az MSZP választási szövetségese, az MSZOSZ a kampány finisében pénzzé tette SZOT-díjas festményeit. Az MSZP május utolsó napjaiban 15 millió forintért talált albérlőt üresen álló pincéibe. A képekért és a bérleményért ugyanaz a cég, a szocialista elkötelezettségű BÁV Rt.

 • Közvélemény-kutatás a politikusok népszerűségéről és a koalícióról: Győztesnek áll a világ

  A választások eredménye jelentősen átformálta a közvéleményt. A Marketing Centrum június eleji felmérése során a megkérdezettek 74 százaléka azt állította, hogy május 10-én elment szavazni, és emlékezetük szerint abszolút többséget szerzett volna a Fidesz - MPP.

 • Antidiszkriminációs próbaper: Nők a pult mögött

  Az utóbbi években több olyan szociológiai tanulmány is készült, amely arra az egyszerű következtetésre jutott, hogy Magyarországon nem jó nőnek lenni, és hogy a magyar nők a mai napig nem harcolták ki az őket megillető jogokat.

 • Csehországi választások: De Lux

  Lapzártánk idején (hétfőn este) mindent tudunk, de megjelenésünkkor (csütörtökön) sem leszünk okosabbak. Pillanatnyilag annyi bizonyos csupán, hogy Batistuta az Isten, de ez a cseheken nem sokat segít, ők csak az Egyesült Államok csapatában szerencsétlenkedő Heyduk (a szerkesztőség amatőr amerikanológusai szerint Csá Kacsára fordítható) nevű fiúért szoríthattak, akit a jószemű válogatók a vb előtti héten szedtek fel egy hátsó-oklahomai "Ki hasonlít jobban Poborskyra" versenyen, ahol néhány, alighanem csak megszokásból induló Madonnát, Elvist és Baja Ferencet utasított maga mögé.

 • Irán: Az amerikai barát

  Miközben a teheráni parlamentben több képviselő azt indítványozta, hogy a vasárnapi Irán-Egyesült Államok vb-találkozót ne kövesse a szokásos mezcsere, Washington egy látványos megbékélési ajánlatot időzített ugyanerre az alkalomra.

 • 5000 dollár sorsa: Sajtot a rókalyukba

  Pécsett áll a bál. A június 25-27. között zajló Nemzetközi Felnőtt Bábfesztivált kihasználva, a Bóbita Bábszínház egyik előadásának alkotói a nyilvánossághoz fordultak, mert egy lengyelországi fesztiválon nyert pénzdíjukat elszedte tőlük a Pécsi Nemzeti Színház, melynek a Bóbita az egyik tagozata.

 • Férfiak feketében

  Dan Aykroyd, John Goodman színészek

  Megjelenésünk napján kezdik vetíteni a mozik a Blues Brothers 2000 című filmet. Ismét egy folytatást élvezhetünk, méghozzá olyat, amire tökéletesen passzol az először az ősember által használt frázis: "Egy legenda visszatér.

 • Az emberi szenvedések buddhista megközelítése: A macska neve

  Csukás István lebukott: végre megvan, honnan veszi azokat a megfejthetetlen kóbormacska-neveket. Oriza Triznyák például évtizedek óta nyugtalanít, a dalai viceláma, Õszentsége Szakja Trizin magyarországi látogatása óta azonban homlokomon kisimultak a ráncok.

 • Szakja Trizin buddhista vezető: Tibetli

  Tibet évtizedek óta vívja kilátástalan harcát egy böhöm nagy ország ellen, ami egyszerűen rátelepült, és gátlástalanul gyilkolt, telepített és épített a saját értékei szerint. Tibet egy független, erős és csodálatos ország, ami (ha nem most, hát holnap) leválik erről a béna sárkányról, és önálló lesz.

 • Kapus, elfekvő (Spanyolország-Paraguay 0-0)

  Kérdés, ki véd. Ez nem kérdés, ő, csak ő, csak ő. Pedig az a potya, ilyenre csak álmában gondol a kapus, hogy aztán sokszor előjöjjön, valóban. Barátom, kapus, mondotta, ezt ő is kivédte volna. Vagyis hogy nem védi be.

 • Szerencsemalacok (Chile-Ausztria 1-1 (0-0))

  Ha valami emlékeztet ezen a világbajnokságon arra a merő csúfságra, amit úgy neveznek, magyar labdarúgás, az az osztrák válogatott, legalábbis ami az ötlettelenséget, a "csak ezt ússzuk meg élve" hozzáállást illeti.

 • Focizni kéne, öreg, mondta Jenő (Nigéria-Bulgária 1-0 ( 1-0))

  Kábé a meccs huszadik percében, pedig akkor még 0-0 volt az állás, és nagyon nem volt kibékülve Sztoicskov csatárral. Itten most a győztesekről kellene írni, de nekem a vesztesek sokkal szimpatikusabbak általában, nem én tehetek róla, talán a külvárosi klíma teszi.

 • Egálparádé (Németország-Jugoszlávia 2-2 (0-1))

  Magyarországon négy csapatnak szokás drukkolni a vébén. Brazíliáról az ember hét- és tízéves kora között megtanulja, mit jelent, megszerzi az aktuális gombfocicsapatot, tizenegyedik szülinapjától kezdve sárga mezben alszik.

 • Gulyás László-Civilizált emberiség (3-0)

  A fiktív portugál dialektusok lelkes feltalálói, Faragó Richárd és Hajdú B. István távozása legfeljebb profiltisztításnak lehetett szánva, fiatalításra senki sem gondolt, pedig érdemes lett volna. A két Romáriuval az ő nyelvészeti leleményükön kívül a világon semmi baj nem volt.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...