• MaNcs 10. évf. 34. sz. (1998. 08. 20.)

  "Megint vért szagolni" (Adamik Lajos műfordító)

  Az elmúlt hetekben kultúrharc típusú ügy kerekedett Ausztriában Hermann Nitsch 6 napos játék című akciója kapcsán: a nemzetközi hírű képzőművész Orgia-misztérium Színháza véleménynyilvánításra késztetett politikusokat, egyházi személyiségeket, állat- és művészvédőket egyaránt. Az esemény egyik résztvevőjével arról beszélgettünk, hogy pontosan mi, hogyan és miért történt.

  1998 / 34
 • Kovács Kristóf: Előszó útlevélkérelemhez

  Marad a tény, hogy az új kormány új vezetője

 • Tigrisek harca

 • Örök Balkán

  Bár egy időben, úgy Dayton után nem sokkal, minden nemzetközi tényező azt állította, hogy Bosznia még egyszer nem történhet meg, később pedig, amikor idén tavasszal Pristinában megkezdődtek az UCK, a Kosovói Felszabadító Hadsereg és a szerb karhatalom meg hadsereg összecsapásaihoz vezető tüntetések, ezek a tényezők napról napra jobban tartottak attól, hogy Bosznia megismétlődik, és egyre erélyesebben fenyegették Milosevic jugoszláv elnököt, hogy sürgősen hagyja abba, amit csinál, és másnap még az előző napi figyelmeztetésnél is erélyesebben, és a NATO-beavatkozás már csak napok kérdése volt, mindeközben tehát Bosznia esete szép csendesen megismétlődött.

 • Politikai hírek

  Postabank-lapok: titkos eladás?

 • Kulturális hírek

  Forgó filmekKözel a szerelemhez címmel kezdte forgatni új nagyjátékfilmjét Salamon András. A napjainkban játszódó történet alapja A kutyák nem felejtenek című, Bródy Sándor-díjas elbeszélés, melyet Salamon előbb az Alföldben, két éve kötetben is megjelentetett (első játékfilmje, a Zsötem novellájával együtt), hősei egy tanyáról Budapestre kerülő fiatal rendőr, egy kínai lány és egy keverék kutya.

 • Az orosz hadiipar válsága: Roncsderbi

  A 90-es évek elején, a liberalizált gazdaság első éveiben, az orosz fegyvergyárak hazai és külföldi megrendelők nélkül maradtak. Jó néhány évnek el kellett telnie ahhoz, hogy 1994-95-ben - ha nem is a korábbi szinten, de - megkezdődjön konszolidálódása.

 • Horn Gyula ´56-os múltja: Láthatatlan írás II.

  A Magyar Narancs értesülése szerint hamarosan újra az átvilágító bírák elé kerülhet Horn Gyula. A volt miniszterelnök ´56-os iratait ugyanis új információk birtokában tovább kutatja a katonai ügyészség, hiszen a kérdés továbbra sem csak az, mit csinált Horn ´56-ban, hanem hogy hogyan tűnhettek el az iratai.

 • Honvéd Kórház: Egy kinevezés utóélete II.: Újabb nézőpont

  A közelmúltban kétszer is foglalkoztunk egy a Honvéd Kórházban történt kinevezéssel (A kormány határozott, július 30., Nézőpontok, augusztus 6.). Az ügyben érintett dr. Porkoláb Zsolt - aki, ahogyan lapunknak fogalmazott, a "sajtótámadások hatására" inkább lemondott kórházbeli állásáról - második írásunkban bővebben kifejtette véleményét.

 • ORTT-pályázat a közösségi frekvenciáról: Hullámtörés

  Lapzártánk idején döntött a Tilos Rádió közgyűlése arról, hogy miképp szálljanak versenybe az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) közelmúltban kiírt pályázatán saját - másik két rádióval megosztott - frekvenciájukért.

 • Önkormányzati választások: Csurka besegít

  Az csak hónapokkal később fog kiderülni, hogy megelőzte-e valamilyen háttér-alku a MIÉP bejelentését, miszerint Csurka István pártja nem állít főpolgármester-jelöltet Budapesten a kormánypártok által támogatott Latorcai Jánossal szemben.

 • Adunk a véleményére!

  I. Olvasási szokások

 • Merénylet Észak-Írországban: Bosszú a jövőért

  Lapzártánkkor a body count 28-nál tartott, de a jelentések szerint a kórházban ápoltak közül 11 állapota válságos volt. Arról, hogy hány túlélő áldozat marad az omaghi városközpontban szombat délelőtt bevásárlók közül örök életére nyomorék, egyelőre nem tudunk.

 • Ausztria, 1968. augusztus: Emberarcú öncenzúra

  Nem mintha nekünk volna büszkélkednivalónk, amikor 1968 augusztusára emlékezünk. Abban az évben alig telt el a szent alkotmány ünnepe, atyáink máris bevonultak a Felvidékre. Azóta se szégyelli ezért magát senki: menni kellett, hát mentünk, nagy disznóságokat nem csináltunk - így a kollektív emlékezet.

 • Könyv: A bokszoló árnyéka (Marián Lesko: Meciar és a meciarizmus)

  Szlovákia a rendszerváltáson átesett ká-európai államok legrejtélyesebbike. Sok hasonlóságot mutat a balkáni szoft diktatúrákkal, Horvátországgal meg Szerbiával (amelyek kormányzati módszerei és kishatalmi aspirációi között a különbség, jegyezzük meg annak ellenére, hogy nem tartozik szorosan a tárgyhoz, már jó ideje elmosódóban van), ugyanakkor érezhetően mégsem ugyanarról a politikai jelenségről van szó.

 • Lapos képek képeslapokról (Woody Allen: A varázsige: I Love You)

  Ám tessék: ha mindenáron ki kell mondani egyszer, akkor legyen most kimondva. Woody Allennek annyi. A varázsige: I Love You című filmje, akárcsak előző opusa, nézhetetlen. Ráadásul ebben még énekelnek is, úgyszólván folyamatosan.

 • Film: Apa csak egy sincs (Pavel Csuhraj: A szélhámos)

  A világ hozzánk legközelebb eső táján, az Elbán innen kialakulóban van egy újfajta filmtípus. Attól tartok, nem rokonszenves, de valószínűleg tipikus, és itt az ideje, hogy valaki erről írja a szakdolgozatát.

 • Könyv: Midennapi betevő (Massimo Montanari: Éhség és bőség)

  A tej- és gabonaválság előtt, réges- régen azt tanultuk az iskolában: a történelem osztályharcok története. A marxista történetszemlélet kiszámítható, egyenes vonalú fejlődésként írta le a históriát. Ám csak alá kell merülni a sűrűjében, és minden tudós kategória köddé válik, minden vezérfonal elszakad.

 • Aba-Novák hagyatéka: Freskósors

  Kevés látszik belőle, de van egy nagy freskó Szegeden, Aba-Novák Vilmos festette 1937-ben, a "népi demokrácia" levakoltatta a ´40-es években, a művész örökösei pedig szeretnék restauráltatni - már csak azoknak a nyamvadt millió forintoknak kéne végre előgurulniuk.

 • Fel, Nyugatra!: Egy keleti kilátásai

  A lidérces sátorverésekre emlékszem leginkább éjnek éjjelén a végre megtalált kempingben, sosem állt jó szögben vagy elhajlott az istenverte görög földben a karó. Kezdd újra, fiam, elviszi a szél - s akkor még az árokkal nem voltam sehol.

 • Fel, vidékre!: Szutyi után

  Festeticséktől Rákosiig szinte mindenki le akarta csapolni, hiába, van valami mélységesen férfias a lecsapolásban. Akaratunknak enged az anyag, a víz nem erre, hanem arra, kész csoda, hogy a Kis-Balatonban még van víz.

 • Rakétamodellezés: Tűzijáték

  Ma Magyarországon legfeljebb a tűzijátékhoz használnak rakétákat - a rendszerváltás előtt a jégeső ellen is szovjet gyártmányú rakétákkal védekeztünk, ezt azóta korszerűbb, ám kevésbé látványos technológiára cserélte le a meteorológiai szolgálat.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...