• MaNcs 10. évf. 7. sz. (1998. 02. 19.)

  "Úgy látom, így lesz"

  Orbán Viktor, a Fidesz - Magyar Polgári Párt elnöke

  A jelek szerint a Fidesz az egyetlen olyan politikai erő, amely a májusi választásokon komoly ellenfele lehet az MSZP-nek. Arról azonban, hogy egész pontosan mi a búbánatot csinálnának másként (és jobban), mint a mostani kormány, még édeskeveset árultak el a másra (és jobbra) szomjúhozó embereknek polgároknak. A hét végi programadó kongresszusig lapunk már nem bírta volna ki: Orbán Viktortól próbáltuk mindezt...

  1998 / 7
 • Kálmán C. György: Magánvalóság (Folyószámla

  egyenleg)

  Volt egy jó időszakunk, tele szájjal lehetett szidni (többek között) a tb-önkormányzatot; hogy ezek mit lopnak, csalnak, hazudnak össze, hogy semmi nem működik, bezzeg a tiszt- és tisztségviselők hogy feszítenek az üvegpalotában, lehetett figyelni Cs.

 • Sajó László: Öt és feles (Plener)

  Kéne egy hómúzeum, bejáratnál hóember, vitrinben jégszilánk, installáció: rókanyomra halk havazás. Addig is: könyörgés a műjégnél, dobjanak már ki egy darabot, tudja meg a gyerek, mi az a hav. Nézi, nem hiszi.

 • Para

  Kovács Imre: Én

  A Kövér Nyúl tüzel, csak a park széléig lehet levinni legelni, mert különben jönnek a kutyatulajdonosok, és káromkodnak, azóta rövidebbek a séták, ami nem is baj, mivel influenzás vagyok, vagy mi a szösz. Úgy kezdődött, hogy a Nyugatinál nem mertem felszállni a villamosra, ez előfordul, ilyenkor általában taxi, de éppen sütött a nap, meg kulminált minden olyan időjárási jelenség, ami ilyentájt nem szokott, és amire ezen írás megjelenésekor már nem is emlékeznek, mert megint ősz lesz, de akkor, illetve hát a megírás szempontjából, ekkor még inkább tavasz, úgyhogy gyalog a Blaháig, méghozzá nem is a főcsapáson, hanem a Kertész utcán végig, hogy ne direktbe az ólom.

 • Turcsányi Sándor: Villa Negra vagy camera obscura?

  Ez is megvolt. Különösebb organikus elváltozások nélkül úsztuk meg e mindig annyira várt és mindig annyit szidott rendezvényt. Megpróbáltatások adódtak persze számosak, viszont kizárólag fizikai természetűek, hiszen mentális vagy annál is éteribb mozgásoktól már rég nem zavartatjuk magunkat.

 • Tölgyessy megkerült

  Jé, ő is megvan még! Egyszer csak hipp-hopp, előkerül megint, mintha mi sem történt volna, mosolyog szégyenlősen, és mondja, hogy mi van. Például hogy új pártja, a Fidesz nem fogja megnyerni a választásokat, de ez nem baj.

 • Bácsi kérem, hol lehet itt megemlékezni?

  A múlt szombaton megint összegyűlt néhány száz náci, köztük néhány szerb meg német importfasiszta, ezúttal a budai Várban, és ünnepeltek. Valami "kitörésről" emlékeztek meg, arról, hogy ´45 februárjában pár ezer, nem fegyveres ellenfélre kiképzett SS meg nyilas rossz irányba próbált iszkolni, egyenest bele a ruszkik davajgitárjába.

 • Politikai hírek

  Indonézia: veszélyben a kínaiak

 • Kulturális hírek

  Filmszemle: eredményekAlig hagyott más produkciónak díjat a képünkön látható Fehér György Szenvedély című alkotása a 29. Magyar Filmszemlén: a fődíj mellett elnyerte a legjobb rendezés, a legjobb operatőri munka (Gurbán Miklós), a legjobb alakítások (Bánsági Ildikó, illetve megosztva Derzsi János és Dzsoko Roszics; utóbbinak egyúttal a Romani Kris - Cigánytörvény című Gyöngyössy Bence-filmben nyújtott alakítását is díjazta a zsűri) és a külföldi kritikusok díját is.

 • A Fenyő-gyilkosság a tévékben: Fantomkép

  Fenyő János halott. Hogy miért halt meg, és kinek a kezétől, nagyon kevesen tudhatják ebben az országban, és gyanítjuk, sokkal többen soha nem is lesznek. Nekünk például gőzünk sincs róla. Épp ezért az itt következő összeállítás nem is erről szól.

 • Perek szélsőjobboldaliak ellen: Ítélet is meg nem is

  Úgy tűnik, nem bírnak a magyar bírók fogást találni Szabó Alberten. Bár nagyjából mindig ugyanazt mondja, a közösség elleni izgatás vádja hol megáll, hol nem. Megfogták viszont - igaz, még nem jogerősen - azt a szkínhedet, aki részegen úgy megütött egy egyetemistát, hogy annak eltört az orrcsontja.

 • Az MSZP országos listája: Annyi arc ismerős

  Az egyéni képviselőjelöltek kiválasztásához és a területi listaállításhoz hasonlóan az MSZP országos listájára vonatkozó javaslat elkészítését sem kísérték komolyabb konfliktusok a párton belül. A választási bizottság és az országos elnökség által a múlt héten elfogadott lista a papírformát tükrözi, hiszen a szocialista miniszterek, valamint a párt és a frakció vezető tisztségviselői mind előkelő helyen landoltak.

 • Olaszország és a múltja: Önkritikai kiadás

  Olaszországban áll a bál. Egy párizsi könyvújdonság, A kommunizmus fekete könyve, lázba hozta az értelmiséget és a vezető újságokat. A 850 oldalas könyv tanulmányai a kommunizmus gyászos fejezetei, a gyilkosságok, népirtások nagyon alapos és tragikus krónikái.

 • Öböl-háború előtt: Az iraki csapda

  Ha lesz új Öböl-háború, ez valamikor február 22., a naganói téli olimpia befejezése és március vége, a mekkai zarándoklat kezdete közötti hetekre várható, de lapzártáig legalábbis nem tört ki. A hét évvel ezelőttihez képest némileg megfogyatkozott létszámú szövetségesek katonailag viszont már ezen a héten készen állnak a támadásra, és ha minden igaz, a csehek, lengyelek, románok társaságában így vagy úgy mi is ott leszünk.

 • Mindenféle (Kanadai filmhét a Hunnia moziban)

  Íme egy jó hír. Az állami propagandafőnökök mostanában egyre gyakrabban gondolják úgy, hogy az országukról külföldön alakítandó képnek hatásos formálója lehet néhány film. Ezért aztán itt-ott (de többnyire a Hunnia moziban) megjelennek a nemzeti filmbemutatkozások.

 • Film: Bogár (Julio Medem: Földön egy angyal)

  Az úgynevezett spanyol új hullámból természetesen Almodóvart ismerjük, esetleg a szép nevű Bigas Lunát, de a hivatásos besorolók szerint Julio Medem is közéjük tartozik. Pedig sok közös nincs bennük, bár tény, hogy mind spanyolok, viszonylag fiatalok, és szeretnek bonyolult történeteket elmesélni.

 • Kiállítás: Gyógy-szertár (Fekete Sas Patikamúzeum, Székesfehérvár)

  Ma már szinte minden nagyobb településen, így Székesfehérváron is, van egy afféle ékszerdoboz, amit óvárosnak, belvárosnak vagy csak szimplán bevásárlóutcának neveznek, ahol nincsen panel, nincsenek önkéntes lakásfoglalók.

 • A nép ópiuma: Nem félsz, Nemecsek? (Kincsestár - MTV 2)

  Amikor az intendánsok, intendánshelyettesek és alintendánsok kinevezésével a MTV Rt. lassan olyanná lesz, mint a Pál utcai fiúk; amikor az rt egy volt operatőrénél megjelennek a végrehajtók, mert több évtizednyi munka után képtelen 600 ezer forintos jogos járandóságát kicsikarni a cégtől - akkor egyre nagyobb szimpátiával tekintek a műsorkészítő nemecsekekre.

 • Könyv: Emlékek kottából (Marcel Proust: Álmok, szobák, nappalok)

  A könyv első kiadásai még a Contre Sainte-Beuve címet viselték meglehetősen érdemtelenül, mivel csak néhány írás foglalkozik az irodalomtudós módszerével. A rövid művekben inkább Az eltűnt idő nyomában című regény első futamai csendülnek fel Lóránt Zsuzsa szobrászművész érzékeny fordításában (ő egyébként több Proust-figurát is megformált már).

 • Munkásruha: Öltöző

  Néhány évvel ezelőtt a kötöde, a farmerszabászat meg a szitanyomás volt a nagy üzlet, mostanában viszont a munkaruha-készítés vált népszerűvé. A gyártókat, forgalmazókat még az sem kedvetleníti el, hogy a munkásosztály mint olyan gyakorlatilag megszűnt.

 • New York: Amerikai firka

  Tíz nap New Yorkban csak arra elég, hogy az ember elszomorodja, mi mindent kihagyott. A hétnapos jetlaggel súlyosbított depressziót átvészelve aztán megszépülnek emlékeink: az Empire State Building tetőterasza és szuvenírparadicsoma, a Harlemben pitbullt sétáltató, gengszterrapet hallgató dílerek, Crown Heights uniformizált haszidjai, Chinatown olcsó kifőzdéi, a Cooler indiai acidmuzsikája, a Lower East Side alternatív kiskocsmái és a tévénézéssel töltött másnapos délelőttök sora.

 • Pisztráng-Endlösung (Ívódíj)

  A magyar pisztránghorgászok elképedve fogadták, hogy két minisztérium közös rendelettel eltörölte a szivárványos pisztráng tilalmi idejét, így arra az ívás idején is szabad horgászni. A Narancs által megkérdezett minisztériumi főosztályvezető-helyettes arra hivatkozott, hogy a szivárványos pisztráng nem szaporodik Magyarországon, a horgászok érdekvédelmi szervezetének vezetője pedig arra, hogy úgyis kevés van belőle.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...