• MaNcs 11. évf. 2. sz. (1999. 01. 14.)

  A Néprajzi Múzeum kiköltöztetése: "Nagyon irreális" (Fejős Zoltán főigazgató)

  Egy nap arra ébredt a kancellária agytrösztje, hogy - természetesen a nemzeti örökség mélységes, polgári tisztelete mellett - a hatalmi ágak szétválasztásának érdekében a miniszterelnökség átköltözne a Parlament épületéből a szemközti Néprajzi Múzeumba, az pedig húzzon el onnan a sok népi kacatával, ahová bír, de ízibe. Lapzártánk és az alábbi interjú elkészülte után viszont arról szóltak a hírek,...

  1999 / 2
 • Sajó László: Öt és feles (Amikor egy nap hétszer kelt át a hídon)

  A karácsonyfák még köztünk vannak, mementó, mire. Ama napra.

 • Kálmán C. György: Magánvalóság (S/M)

  Akkor most essék némi szó énrólam, magamról, szerénységemről, e sorok írójáról, végtére is egotrip volna ezeknek az oldalaknak a címe. Így újév felé számot kell vetni, el kell helyezni, fel kell mérni. Nos hát nekem adatott meg az a nehéz, ám szép feladat, hogy - mások mellett - e hasábokon megszólalhassak a szenvedő emberiség (és per extensionem a drogliberális médiatúlhatalmas értelmiségi intellektuellek) nevében, korholjak és dicsérjek, helyes utat mutassak, példát adjak és elrettentsek, mosolyt csaljak a szomorú orcákra, s olykor tán meg is ríkassak.

 • Para

  Kovács Imre: Én

  A semmi markában senyvedők kórusát hallgatom, nem énekelnek valami fényesen, jegyeztem meg, amikor a végére értek a kornyikálásnak, és leszögeztem, hogy elég legyen, netovább, ha ezt tovább folytatják, akkor kénytelen leszek idézni valamit Fodor Sándortól, jó, látom, hogy nincs vége, akkor jó: Csipike az erdő réme, meg ilyenek, ha rettegést áhít a béna, méla tömb.

 • Dobrovits Mihály: Agyrémbalett a szárazjégen (Avagy egy sikoltásnyi ámokfutás Európa pereméről a fe

  Avagy egy sikoltásnyi ámokfutás Európa pereméről a fejlődő világ alja felé

 • Fekete lyuk

  A romák - természetesen megértően kezelt - másságáról szóló divatos nézetek közé bátran bevehetnénk azt az erős megegyezési hajlandóságot, amely egymást legjobban szidalmazó politikusaik legtöbbjét folyton közös listákra tereli össze.

 • Olimpiát akarunk!

  Megbuktak a mormonok. Egy tipikusan téli sport, a bundázás útján akartak maguknak olimpiát pacsizni, de ráfáztak. Pedig az elgondolás nem is volt rossz, csak hát a kivitelezés. Mi biztosan ügyesebben csinálnánk. Rendezzünk Salt Lake City helyett Budapesten téli olimpiát, már a jövő héten lehetőleg.

 • Politikai hírek

  Adónyomozók: már készenlétben

 • Kulturális hírek

  Magyarország: pénz a kultúrára1998-hoz képest 1999-ben 63 százalékkal (57 milliárd forinttal) nő a kulturális terület költségvetése, jelentette be Hámori József kultuszminiszter, s a többletből kiemelten fordítanak majd közművelődésre és műemlékvédelemre.

 • Diósgyőri meccsek: Piros alkony (Rekviem egy csapatért)

  Annyira olcsó, annyira szánalmas történet ez, annyira magyar, hogy nem is érdemes beszélni róla, ismerős az unalomig, nincs benne semmi új. Úgy gondoltam, nem is írok róla, csak aztán eszembe jutott Fükő köténye, amit egy Józsa nevűnek adott a kezdőkörben, hogy utána bokából szöktesse Borostyánt, és éreztem, hogy gyengülök.

 • Siker, éhség, lázadás (A tüntetés maga)

  Amikor egy ilyen volumenű fekáliakavarás beindul, tényfeltáró újságíró legyen a tollán, aki kitalál az útvesztőből. Nem is az ítélethirdetés a cél, csak a megismerhető valóság minél részletesebb bemutatása, mármint annak a részének, amit elénk ömlesztenek az ellenérdekeltek.

 • Magyar kulturális intézetek: Bécs is nyílt város

  Kapkodós tisztogathatnékot sejtet a bécsi Collegium Hungaricum élére novemberben kiírt és nemrég lejárt pályázat, jóllehet a kulturális kormányzat már nyáron beharangozta a külföldi magyar intézeteket, különösen a kiemelt fontosságú bécsit, rómait, berlinit és párizsit érintő új koncepciót, melynek lényege, hogy tevékenységük tudományos jellegének kell erősödnie.

 • Sajószentpéteri üveggyár: Hétköznapi kapitalizmus

  A múlt kedden több mint kétszáz dolgozó vonult Sajószentpéteren az üveggyár elé, hogy tiltakozzon a gyár bezárása ellen. Transzparenseket készítettek és petíciót fogalmaztak, szerepeltek a tévében, de azonkívül, hogy a döntés következtében majdnem ötszázan kerülnek utcára, javarészükben negyven év felettiek, más érvvel nem tudtak előhozakodni.

 • Magyar Rádió: Apukám világa

  Míg a Magyar Televíziónak továbbra sincs kuratóriuma, a Magyar Rádióban már hétfőn bemutatkoztak egymásnak a javított, bővített kiadású tulajdonosi testület tagjai, sőt két fideszes kurátornő javaslatára már döntés is született a Szervezeti és Működési Szabályzat revíziójáról.

 • Vasutassztrájk után: Sebes vonatok

  1997-ben és most is az év utolsó napján egyeztek meg a nagyobb vasutas-szakszervezetek a MÁV vezetésével a következő évi bérekről. Csakhogy míg korábban mindhárom, most csak két reprezentatív érdekképviselet írta alá a megállapodást, a harmadik, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) egyedül belevágott a sztrájkba, ami a szokottnál kaotikusabbra és indulatosabbra sikeredett.

 • Irak: Játszd újra, Szaddám!

  Az amerikai hadsereg első embere, Henry Shelton tábornok a múlt héten bejelentette, hogy a december közepén iraki célpontok ellen végrehajtott négynapos amerikai-brit légitámadások eredményesebbek voltak, mint eredetileg hitték.

 • Táncszínház: A Nagy rejtőzködő (Nagy József: A rejtőzés kora - Vendégjáték a Trafóban)

  Nagy József (műsorfüzetek szerint Josef Nadj, belső használatra Szkipe) szinte megszokott, visszatérő vendég lett Pesten. Háromestés vendégszereplése után írni róla így nemcsak a kívülrekedtek cukkolása, hanem készülődés a legközelebbi fellépésre.

 • Az sem baj, ha Indiát fedezzük fel (Tea a Tádzs Mahalban - Mai indiai elbeszélők)

  India kultúrája mindenki előtt ismert. A diák A kőszívű ember fiai helyett szívesebben olvassa a Kámaszutrát vagy az Anangarangát, a polgári oktatásban tovább tanuló Gandhi és Nehru naplójából nyeri a bölcsességet, míg más egy megvilágosodott gurut választ.

 • Még az is lehet (Archie Shepp a Trafóban)

  Most azt kellene leírni, hogy Shepp 1937-ben született Fort Lauderdale-ben, drámaíró, költő, tanár, színész, polgárjogi harcos, de azt hiszem, ez most nem érdekes. Ennek az "én egész népemet fogom nem középiskolás fokon tanítani" attitűdnek persze igenis volt jelentősége a hatvanas években, de nekünk most már csak az a fontos, hogy van legalább tíz olyan albuma, ami nélkül elég szar lenne a világ.

 • A bolygó New Yorker (Ira Cohen költő)

  Amerikai költő, képzőművész és filmcsináló. A görbetükör-fényképezés atyja, a Versek a kozmikus kriptából és a Hét márvány című kötetek szerzője, díjnyertes filmek rendezője és szereplője. Süketnéma szülők tanították beszélni, egyetemi tanulmányait megszakítva utazni kezdett, még rég, mint Mr.

 • Vége a dalnak (Kálmán Zsuzsa, a Radio M Classic volt főszerkesztője)

  1998. december 28. óta nem szól a Radio M Classic. Eleinte folyamatosan ugyanaz a különös komolyzenei felvétel ismétlődött egész nap, majd már az sem. Ugyanis a 95,3 FM-et immáron az Autóklub bitorolja, de műsort még nem készít.

 • T´DOOR: "Nyeh zsije-zsije nam!" (Munkám és madaram!)

  Jól emlékszem? Na most, mert egyéb írásaim (ide; mi az, hogy "ide"?, így ember nem ír írásokat) túl légiesek, ködösek, netán gorombák (gorombának minősíthetőek) volnának épp, írok valami újat. Nagyon új, máris látszik!

 • Keleti szalon a Hortobágyon (Suns of Arqa meet the Gayan Utteyak Orchestra)

  Tessék megjegyezni: január huszonhárom, PeCsa - Suns of Arqa-koncert a Salon Orientalban. A Michael Wadada vezette társulat a hetvenes évek második felében alkotta meg annak az etnozenei nyelvnek a szókincsét, melyet bár a keleti és nyugati zenei hagyományok felületes szinkronizálása révén számos közhellyel terhelt a new age, egyre kifinomultabban használ az angol Outcaste és Nation Records köré tömörülő ázsiai színtér.

 • Ûrkutatás: Mars-remix

  Másfél évvel a sikeres marsmobilmisszió után újabb két szondát indított útra a NASA a Mars felé: a Climate Orbiter a bolygó körül kering, míg a Polar Lander a déli pólusra ereszkedik majd le. Mindkét szonda fő feladata megtalálni a vizet, amely az űrfelvételek tanúsága szerint elsivatagosodott bolygón egykor hatalmas mennyiségben fordult elő, ma már azonban csak a pólusokat borító jégsapkákban látszik belőle valami.

 • Kidobott kisállatok: Kegyetlenül hülyék

  A húsvéti csúccsal az óriáskígyók járnak a legjobban: bár a média az ünnepnek ezt az aspektusát kevésbé forszírozza, és Jézus feltámadásához sem kapcsolódik egyértelműen, rengeteg nyuszi végzi anakondák és madagaszkári boák halálos ölelésében.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...