• Zsák a foltját

  Az ajtón cetli: "Zsákolni mentem, vacsora, gázáremelés, elnökválasztás, Wesley Clark, ukrán külügyminiszter, minimálbér a frizsiderben, Schüssel a kulcstartón, majd jövök, Viktor."

 • Ha megnövünk, fesztivált veszünk

  Kedden kezdődött és a munka ünnepéig tart Győrben a tizedik Mediawave fesztivál. Érdekes lesz és izgalmas is, hogy miért és mennyiért, megtudható híroldalunkról. Az ott felsoroltakból kiderül, amit kilencéves tapasztalataink is megerősítenek: a közép-európai térség egyik, ha nem a legjelentősebb, innovatív szellemű kulturális megmozdulása - túlzás nélkül - európai rangú esemény.

 • Kovács Kristóf: Tilos Rádió - a játszma vége

  ATilos Rádióról, bár az összmagyarság zenei fejlődésének érdekében többet tett, mint Kodály Zoltán óta úgyszólván bárki, de tényleg (sőt DJ Palotai óta nemcsak magunk nem vagyunk ugyanazok, akik annak előtte, de még a Manu Chao-lemezen megszólaló moszkvai rádiószignál is valószínűleg az ő füle nyomát viseli), nem kéne, talán nem is szabadni írni, hallgatni kéne róla, ha már rá a jövőben, meglehet, nem lehet.

 • Kálmán C. György: Magánvalóság (Naivitásaimból)

  Tessen a kedves olvasónak most úgy gondolni jelen tárcaíróra, mint aki nagy, kerekre nyílt kék szemekkel bámul a magyar világba, naivitása határokat nem ismer, és olyanokról beszél, amikhez egyáltalán nem ért. (Mindez majdnem így is van.

 • Hammer László: Paszták népe (Flipper)

  Előterjesztésünk tárgya egy olyan találmány, amely használata révén a közép- és kelet-európai népek a hazafiság örök érvényű értékeit az új évezred technológiája révén fedezhetik fel mintegy újra a szórakoztató ismeretterjesztés hagyományaként fémjelezve.

 • Para

  Kovács Imre: én

  Már amikor beléptünk Kövér Nyúllal a Mély Torok nevű borozóba, tudni lehetett, hogy ez a nap egyáltalán nem lesz olyan, mint a többi.

 • Politikai hírek

  Irán: cenzúra, zavargások

 • Kulturális hírek

  Alternatív SzínházakHat első helyezettet hirdetett a Hatodik Alternatív Színházi Szemle zsűrije, amely néhány előadást a díjak odaítélésénél nem vett figyelembe, mondván, hogy a vásári, illetve kőszínházi szcénához közelebb állnak, mint a "struktúrán kívüli, alternatív" közeghez.

 • Cyber hírek

  Informatikai minisztérium?Az Index értesülése szerint Vahl Tamás, a SAP Hungary Kft. kereskedelmi igazgatója a legesélyesebb jelölt az informatikai államtitkár posztjára.

 • Pártállam és egyház - 1. rész: Az elveszett purgatórium

  A kormányzat kiterjesztené az ügynöktörvény hatályát a bírákra, az ügyészekre, a költségvetési támogatásban részesülő pártok tisztségviselőire és a sajtó vezető munkatársaira. Az egyházak a koalíciós képviselők szerint is jelentős közvélemény-formáló erőnek számítanak - hasonlóan a sajtóhoz, ám az egyházi vezetők átvilágításának szabaddemokrata felvetését azzal utasítják el, hogy az az egyházi autonómiába való jogtalan beavatkozás lenne.

 • Versenytársa lesz a Nemzeti Sportnak: Nincs új a lap alatt

  Hamarosan vetélytársa lesz a piacon eddig monopolhelyzetben lévő Nemzeti Sportnak: az új A Sport névre hallgató napilap sokak szerint a jelenleg kormányzó politikai elitet tudhatja maga mögött. A tervek szerint a júniusi foci-EB előtt induló orgánumot az ifjúsági és sportminiszter öccsének, Deutsch Péternek a vezetése alatt álló vállalkozás adja majd ki.

 • Elnökjelölő kisgazdák: Meri vagy nem meri

  Ha minden igaz, a kisgazdák hétvégi országos nagygyűlésén eldől, hogy a koalíciós szerződés szerint erre hivatott kisgazdák kit javasolnak a köztársasági elnök posztjára. A legvalószínűbbnek az tűnik, hogy a kisgazda talpasok Torgyán Józsefet emelnék e pozícióba; az viszont, hogy Göncz Árpád utódját valóban Torgyán Józsefnek fogják hívni, már korántsem ilyen egyértelmű.

 • Orbán Bukarestben: üresjárat

  Orbán Viktor végre eleget tett több román kollégája unszoló meghívásának, és méltóztatott Bukarestbe utazni. Ám az úton, mint minden megkésett és nem kívánt dolgon, nemigen volt áldás.

 • éhínség Kelet-Afrikában: Természetes csapás

  Jó kormányok vagy rossz kormányok, háború vagy béke, egyre megy: az Afrika szarvának nevezett térségben úgy hét-tíz évenként aszályos esztendők jönnek, és az aszály éhínséget jelent, az éhínség pedig halottakat, rossz esetben milliószámra.

 • Szlovákia: A húsvéti fekete bárány

  Az elmúlt hét kétségkívül leglátványosabb hacacáréja nagycsütörtökre esett, mikor is a szlovák rendőrség különlegesen kiképzett osztaga némi kulturált kapurobbantás után kihallgatásra vezette el az ország háromszoros exminiszterelnökét és legnagyobb ellenzéki pártjának elnökét, Vladimír Meciart.

 • Elsődleges fejfájások: Manók tánca

  Mindenkit érhet fejfájás, elég egy jól irányzott pofon, egy laza hosszúlépés valami kannás borból, egy rossz mozdulat az ajtófélfánál vagy éppen Pataky Attila feldolgozáslemeze. Ráadásul e külső fizikai hatások mellett szinte alig akad olyan betegség, amelynek ne lenne kísérőjelensége a kellemetlen érzés.

 • Hol jártál, báránykám? (A húsvéti bárányok és egyéb haszonállatfajták igaz története)

  A tagállamok kötelesek ellenőrizni, hogy az állatoknak a tagállamokon belüli, a tagállamba irányuló és a tagállamból kiinduló szállítását az irányelvnek megfelelően végzik-e. Sohasem szabad olyan állatot szállítani, amely nincsen megfelelő állapotban.

 • Roosevelt tér - folytatás: Könyvelők álma

  Mi volna, gondoltam, ha ez egyszer megtörnénk az újságírás honi hagyományait, és nem hasadnánk le a témáról. A fákról. A Roosevelt tér fáiról, amelyek most (húsvét van) még állnak, de ki tudja, mi lesz hétfő és szerda között.

 • Andy Kaufman, a provokátor (Milos Forman: Ember a Holdon)

  Milos Forman legújabb dolgozatához az amerikai szórakoztatóipar közelmúltjába túrt bele, s most egy ott talált és megkerülhetetlennek tűnő, ellentmondásos személyiség életpályáját tárja gálánsan a nagyvilág elé.

 • Kiállítás: Bádogdob és Kalasnyikov (Régi fémjátékok - Kiscelli Múzeum)

  Talán még soha nem rendeztek ennyire körültekintő és átfogó kiállítást Magyarországon azzal a céllal, hogy bemutassák, milyenek voltak az egykori fémjátékok. Érdemes tehát az egész családnak ellátogatnia a Kiscelli Múzeumba.

 • Színház: Első bálozók (Tollasbál - Trafó)

  Nézem Dórát, és az jut eszembe, hogy régen egy társasággal szisztematikusan végigbuliztuk a hétvégéket, mentünk a címekre, ahol már ott voltak a fejek, és fekete ruhában nyomták a dumát: a lazasághoz hozzátartozott az obligát álomfejtés is.

 • Multimédia-virtuális-mozgásszínház:A lélek, tökre (NetStageOne: Cyber Home)

  A gondolkodó ember színháza - legalábbis ennek nevezi magát, megpendítve ezzel ismét a kérdést, hogy vajon akkor mit is keres az ember a kulturált szórakoztatás eme hadszínterén, és vajon mihez is foghatni azoknak a gondolataival, akik színházlátogatások útján pallérozták azokat.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...