• Balaton (Sok hülyeséget terjesztenek)

  Árakról, helyekről, csalásokról szólnak a mítoszok, de saját tapasztalatomból tudom, hogy egy egészen kevés józan ésszel plusz némi előrelátással minden csalódás elkerülhető, mert a Balatonon is érvényes a szabály, miszerint csak azt csapják be, akit lehet.

 • Szörfözés a tavon: Talpasok

  Tavaly márciusban besokalltam, egyre inkább úgy tűnt, a meteorológusaink összevissza prognosztizálnak. Másnap viszont az ember sose emlékszik pontosan, melyik mit is mondott, ezért marad a homályos, sanda balsejtelem. Én azonban papírt és tollat ragadtam, és két hétig jegyzeteltem, majd összehasonlítottam az előrejelzést a ténylegesen bekövetkezett időjárással.

 • Halmai Gábor: A velünk élő ügynöktörvény

  A szerző alkotmányjogász, az Emberi Jogi Információs és Dokumentációs Központ vezetője, a Fundamentum című folyóirat főszerkesztője.

 • Olajbugi

  Kedves Olvasóink, feltáró jellegű vallomást adunk közre.

 • Patt

  Azt túlzás volna állítani, hogy a világ lélegzet-visszafojtva figyel: egy közel-keleti béketárgyalásnak az a dolga, hogy akadozzék, elvégre, legalábbis a felszínen, olyan kibékíthetetlen ellentétekről folyik, amelyek gyökere a Bibliában keresendő.

 • Várhegyi éva: Ekotrip (Tőkesúly)

  Elek István R. Székely Julianna szellemi és morális tőkesúlyát hiányolta a szerinte jóval tőkesúlyosabb Csoóri Sándorral szemben. Azóta újabb és más jellegű tőkék súlya kérdőjeleződött meg: az ABN Amro Equities feltörekvő piacokat elemző londoni részlege 15-ről 5 százalékra csökkentette a magyar értékpapírok ajánlott túlsúlyát a többi hasonló piacéhoz képest a befektetők nemzetközi portfóliójában.

 • Kálmán C. György: Magánvalóság (új maszlagok)

  Hányszor, de hányszor emelte fel intőleg e sorok írója horgas mutatóujját, hányszor, de hányszor figyelmeztette népét s különösképpen e nép politikusait és közíróit, hogy ne, ne beszéljenek már hülyeségeket, és lám, mégis, mindig, újra meg újra, a jelenlevők kivételek.

 • Para

  Kovács Imre: én

  Erzsi rossz hangulatban volt, a napfolttevékenység maximuma erősen megviselte, úgyhogy fürdőköpenyben feküdt a kanapén, és az Esmeralda-összest nézte videón. Ilyenkor jobb volt elkerülni a konfliktusokat, Béla tehát elindult virágföldet venni a Fogarasi útra, ahol még senki sem vett virágföldet, de híre jött, hogy kinyitott az Áruért Mentem nevű virágbolt, és pillanatnyilag le lehet menni a pincébe, ahol eligazítást nyerhet a próbálkozó, ráadásul hitelbe nincs virágföld.

 • Politikai hírek

  Camp David: lassú haladás

 • Kulturális hírek

  SALZBURGI STARTAz európai fesztiválszezon egyik legnagyobb eseményén, a július 23-tól augusztus 31-ig tartó Salzburgi Ünnepi Játékokon Eötvös Péter révén hangsúlyos szerephez jut a kortárs magyar zene: A korforduló három komponistája című hangversenyciklusban Friedrich Cerha és Pierre Boulez mellett ő is önálló estet kapott.

 • Cyber hírek

  Zenészek az MP3 ellenHirdetési kampány indul Amerikában az interneten fellelhető, jogilag kalózmásolatnak minősülő MP3-felvételek csereberéjét megkönnyítő Napster program használata és használói ellen. Az Artists Against Piracy (művészek a kalózkodás ellen) csoport kezdeményezését az amerikai lemezipar is támogatja.

 • Főkapitányok menesztése: Karhatalmi körhinta

  "Hányingerem van a saját cégemtől" - kommentálta felmentését az egyik megyei rendőrfőkapitány. A belügyminiszter döntése értelmében augusztus végéig hét másik társával együtt távozik megyéje éléről. Egyikük nyugdíjba vonul, másikuk egy másik megye vezető pozícióját kapja, hatukat pedig hangzatos nevű kamuállásokban pihenteti a belügyi vezetés.

 • Béranya-per Békéscsabán: Száraz kenyér, égetett zsír, húgyos matrac

  "Pottyantsd ki a kölyködet, és menj a picsába! - vágta a fejemhez egy veszekedés végén Gáti Mariann" - idézte fel 1995 tavaszának egyik legkellemetlenebb amerikai élményét Andrea. A története egy az óceán túlsó partjára csábított magyar béranyák esetei közül.

 • Változik a Munka törvénykönyve: Nekik sem nyolc

  ´sztől alighanem változik a Munka törvénykönyve, a hivatalos indoklás szerint jogharmonizációs okokból. A szakszervezetek szerint ezáltal ismét sérülnek a munkavállalók érdekei, nem is szólva a sajátjukról meg a napi nyolc óra punnyadásról.

 • Gyalogsági aknák Magyarországon: Talált jószág

  Nemzetközi összesítések szerint mintegy 110 millió gyalogsági aknát telepítettek világszerte, évente nagyjából százezret szednek fel, és 2,5 milliót telepítenek. Az ENSZ egyik jelentése szerint tehát a jelenlegi tempóval számolva nagyjából 1100 év kell a föld aknamentesítéséhez, bár egy taposóakna maximális élettartama csak száz év (igaz, épp emiatt a mai napig is veszélyt jelentenek a második világháborúban telepített gyalogsági aknák, például Egyiptom egyes részein).

 • Törvényszabás Szerbiában: Tömlöcbe a néppel!

  A rendszer, mint mindig, beerősít. A "jó stratégaként" számon tartott Slobodan Milosevic - így az összeesküvés-elméletek - az amerikai elnökválasztásokig folyamatosan feszíti a húrt, majd azon a bizonyos kedden katonai puccsal átveszi Crna Gora felett is a hatalmat.

 • A Bové-per Franciaországban: Rokfort kontra globálvilág

  A hónap elején bebizonyosodott: José Bové személyében valóban új sztár született a francia baloldal balszélén. Mondhatnánk gépiesen szélsőbalt is, de ez hamisítás volna. A délfrancia juhtenyésztő nem az ismert ideológiai építőkockákból rakosgat, inkább csak tudomásul veszi, hogy vezérükként tekintenek rá a pacifistáktól az atomenergia- és génmanipuláció-ellenzőkön, a szegények, a kirekesztettek felemelésének harcosain át az egészséges, természetes vidéki életre áhítozó utó-´68-asokig egy sor elégedetlenje a jelennek, vizionáriusa a szebb jövőnek.

 • Ha megöl a technika

  A tanú szeme

  Átutazni Amerikán, ugyan kérem. Mi új mesélhető e kérdéskörben Bayer Zsolt után? Tudhatták ezt vizsgált filmünk alkotói is, mert szakítottak az országúttal mint oly brutálisan kézenfekvő megoldással, hőseiket repcsire ültetik, hipp-hopp kerülünk egyik városból a másikba velük, sőt a változatosság kedvéért alkalomadtán vonatra szállunk, úgy megyünk, a mozijegy a helyjegyünk.

 • Kis esti robot (Kistamás László a Vákuum TV-ről)

  Magyar Narancs: Túl vagytok a Vákuum TV újabb előadásán. Több mint két éve nem léptetek képernyőre. Ezeknél a Csipkerózsika-álom típusú találkozásoknál fennáll a veszélye annak, hogy az a bizonyos, ébredés után elcsattanó pofon már nem is aktuális.

 • Városi képek (Sonic Youth: NYC Ghosts & Flowers)

  A hír, miszerint az évtized francia zenei "Nouvelle Vogue"-jának egyik elindítója, Ludovic Navarre alias St Germain a közelmúltban kiadót váltott, önmagában még nem lenne akkora szám. Újdonsült felkarolója azonban nem más, mint a legendás jazzlabel, a Blue Note párizsi képviselete.

 • Csorba bicska (St Germain: Tourist)

  Igaz, hogy a Sonic Youth mögött már közel két, gondosan végigmuzsikált évtized áll, és igaz az is, hogy ennyi idő általában mindent kivesz egy rockzenekarból, ami egyáltalán kivehető, mégis ezt az együttest még ma is azon kevesek közé kell sorolnunk, akiket izgatottan várni és akikre számítani lehet.

 • A világon bárhol (WOMUFE, július 11-12.)

  Szegény WOMUFE. Hogy negyedév aszály után majdnem elmosta az eső, azt túl lehet élni, mi több, annak e rendezvény történetében már-már hagyománya van. Inkább az a hír ütött, hogy a Matáv kiszáll a buliból; nem nagyon tudni, meddig nyújtózkodhatunk jövőre, ha egyáltalán.

 • Petri György halálára: A megváltó sehol

  Ma lenne hetven éves a huszadik század második felének nagy magyar költője, a Kádár-rendszer engesztelhetetlen ellensége, Petri György. Emlékét az összegyűjtött verseiből kiadott kötet recenziójával és a halála alkalmából írott cikkünkkel idézzük most fel.

 • Petri György: Halálomba belebotlok

  részeg napokrészeg éjekami közelmessze széledlucsok mocsokzokog tocsogöreg majommotyog makogszáraz éjekszáraz napoksara peregsívó homokhomok évekévtizedeksivatagiszele sziszegholott élekholott halokhalott élőélő halottegész valómnemvalóságkoszorú-drótrothadt rózsákamit én csakfélve sejtektudván tudjákmár a sejtekegész lényemlüktet gennyednem fogadnakbe a mennyeknem fogadnakbe a poklokhalálombabelebotlokesetlen beverem orrommint a bohóca porondonvalaki másnem én vagyokki az ágyonhűlten vacogkiben ételnem maradikmár a szájánátal szarikhasa püffedszára száradzsibbad lüktetszíve fáradszikla közönytompa fogolymár csak sugárszike fogjaaztán néhamégis mégisföllobbantjaa poézisde többnyiremégse mégsenem érdeklimár a vég seállandó kínéle tompulbizony már csakegyet gondolbárha végreodalenneés fekünneodalenn e.

Legfrissebb Narancs

Akadozik a szemétszállítás
Káosz és kosz
Radnóti András írása
Ukrajna és a magyar külpolitika
Interjúk
Gőz László, Simon Márton, Zurbó Dorottya
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...