• MaNcs 12. évf. 3. sz. (2000. 01. 20.)

  "Ezt meg tudom csinálni" (Kovács László, az MSZP elnöke)

  Kovács László nem tekinti riválisának Németh Miklóst, mert hasonló elképzeléseik vannak a szocialista pártról. Ha Kovács lesz a párt miniszterelnök-jelöltje, nem fogja elővenni a Németh Miklóst támogatók listáját. A pártelnök-frakcióvezető szerint a posztkommunista jelző a választók többségét nem érdekli. A jelenlegi jobbközép pártok közül Kovács László senkivel sem tudná elképzelni az...

  2000 / 3
 • Durva támadás a TNPU szuperintendánsa ellen: Cenzúrázott Hyde Park

  Rrose Selavy telefonja - mely nem csöng, ha hallgatják - csöngése törte meg a Sztrájkközi Hajnalok csöndjét. Eleni Taxidu, a Mediterrán Intermediális Sztrájkbizottság elnöke St. Auby Tamásról lecsatolta az elektródákat, melyeken át a Telekommunikáció Nemzetközi Paralel Uniója (TNPU) szuperintendánsa a csak nyugalmi állapotban csöpögő Létminimum St.

 • Végel László: A pesti villámok és a bácskai eső

  A magyarországi politika egyik jellemzője, hogy időről időre felbukkan benne a határon túli magyarság ügye, köztük a kisebbségi autonómia is, de amilyen kiszámíthatatlanul jelentkezik, ugyanolyan kiszámíthatatlanul kerül le a napirendről.

 • Szűkület

  Bence György filozófiaprofesszor, a Fidesz-vezetők egykori valóságos és titkos tanácsosa a Népszabadság hétvégi mellékletében Hatalmas Történelmi Tettnek nevezi, hogy Orbán Viktor a háromosztatú politikai mező helyett létrehozta a kétosztatút.

 • Úgy megy, mintha jönne

  Kövér László távozását a kormányból kész tényként kezelik a legnagyobb kormánypárt vezető politikusai. Ez arra enged következtetni, hogy a Fidesz mindezidáig egységes vezetésében némi repedések mutatkoznak - azt ugyanis bajosan feltételezhetjük, hogy Kövér magától szánta el magát az egyik legfontosabb tárca, valamint a miniszterelnök-helyettesi poszt feladására.

 • Sajó László: öt és feles (Atya Utolsó ítélete)

  Hol vagyunk, a világ végén, mondta Atya Szentlelkynek, nem tudom, jártunk-e már itt. Úgy ezer éve, mondta Szentlelky, akkor is ilyen szar idő volt. Megint a hátsó földesen lesz a meccs, ha egyáltalán. A Fiú csendben jött mellettük, új fiú, most lenget először a felnőtteknél, eddig serdülőt, ifit vezetett.

 • Várhegyi éva: Ekotrip (Ezredvégi bő esztendő)

  Hála istennek és földi másának, az időközben elégedetten visszavonult Bill Gatesnek, túléltük a dátumváltást. Repülők fönt nem maradtak, bankszámlánk sem szállt át dédapánkra, PC-nk (hacsak nem régi 486-os) könnyedén átkurblizta magát 2000-re.

 • Politikai hírek

  Rádiókabaré: kiegyensúlyozottság?

 • Cyber hírek

  America Online-Time Warner-megafúzióAOL Time Warner néven múlt hétfőn egyesült az USA és a világ legnagyobb internetszolgáltatója és médiavállalata, az America Online és a Time Warner. Az új, 350 milliárd dollár értékű óriáscég többségi tulajdonosai az America Online részvényesei lesznek 55 százalékos tulajdoni hányaddal, vagyis az AOL a részvénycserével gyakorlatilag megvásárolta a médiaóriást.

 • Kulturális hírek

  Kulturális fővárosok1985 óta minden évben Európa kulturális fővárosaként szervezheti egy város az évi rendezvényeit, várhatja vendégeit - 2000-ben kilencfelé osztódik e kiváltság: Reykjavík, Bergen és Helsinki északot, Brüsszel, Prága és Krakkó a kontinens középső sávját, Avignon, Bologna és Santiago de Compostella a délvidéket képviseli.

 • Hadisírbiznisz: és századunk megyen

  Huszonnyolcezer, a második világháború keleti frontján elesett magyar katona és munkaszolgálatos sírjának a helyét lehetne pontosan meghatározni egy nemrég megjelent kötet segítségével, amely levéltári kutatások alapján készült.

 • II. kerületi iskola-összevonások: Gyenge bizonyítvány

  Bármilyen fotogének is, nem újdonság, ha megszokott iskolájukért és tanáraikért tüntető gyerekek lóbálnak transzparenseket egykori tanácsházák előtt: már tavaly is majdnem ötven iskolát és óvodát szüntettek meg az önkormányzatok, és közel kilencven középfokú intézmény gondját pöckölték át a megyékre.

 • Internetes pedofíliával gyanúsított politikus: Nett work

  Több mint egy hónapja vizsgálódik a rendőrség a magyarországi számítógépről a netre került sok száz pedofil kép ügyében. Bizonyíték még nincs, csak az egyetlen gyanúsított nevét adták ország-világ tudtára.

 • Merénylet Arkan ellen: ünnep a pokolban

  Belgrádban szombaton lelőtték Zeljko Raznatovic Arkant, a hágai nemzetközi törvényszék által körözött háborús bűnöst. Az alvilágban is jegyzett Arkan - ha bíróság elé került volna - értékes tanú lehetett volna a szerbiai rezsim és a szintén háborús bűnök elkövetésével vádolt Slobodan Milosevic jugoszláv elnök ellen.

 • Pinochet és a chilei elnökválasztás: életet az éveknek

  A chilei elnökválasztás vasárnapi második fordulójában Ricardo Lagos, a szocialista jelölt lett a győztes. Ha csak két és fél százalékos különbséggel is, de megelőzte tizenöt évvel fiatalabb konzervatív ellenfelét, Joaquín Lavint, a Pinochet-rendszer ultraliberális gazdaságpolitikáját vezénylő egykori Chicago-boyok egyikét.

 • Golivúd (Nyikita Mihalkov: A szibériai borbély)

  Vessük össze a füstöt a lánggal, és lássuk be, hogy ha egy film 45 millió dollárba kerül, akkor azt még a hatalmas Oroszországban sem könnyű nyereségesre kihozni, és ellenkezőleg: ha már a Nyugatnak is forgatunk, miért ne legyen nagyon szép, nagyon kitalált, nagyon szívbe markoló, nagyon, nagyon.

 • World music: dacára

  annak, hogy december végén igyekeztem pontot tenni 1999 végére, a kezembe került azóta pár év végi kiadvány, amit nem szívesen hallgatnék el.

 • Rabok legyünk, vagy szabad egy táncra? (VHK: Naptánc)

  Aki végighallgatta már egyvégtében a VHK lemezen is hozzáférhető életművét, az minden bizonnyal egyetért velem abban, hogy a jó pár év alatt összegyűlt anyag megdöbbentően egységes, határozott és következetes, mintha nem is telt volna el idő a legelsőnek felvett szám és a legutolsónak játszott között.

 • Képfűzés (Bollók Csaba filmrendező)

  Öt éve végzett a főiskolán, jelenlegi státusa: elsőfilmes. Nemrég mutatták be a tavalyi filmszemle óta nemzetközi fesztiválokat megjárt moziját, az Észak, északot.

 • Az Apáczai-modell (Tompa Gábor rendező, színházigazgató)

  1990 óta a Kolozsvári Színház igazgatója. Sokat rendez külföldön, többek között Glasgow-ban a Hamletet, Barcelonában a Tangót, Philadelphiában az ", azok a szép napokat állította színpadra. 1993-ban a Kolozsvári Színház Angliában vendégszerepelt, ahol az általa rendezett A kopasz énekesnő elnyerte a londoni színikritikusoktól az év legjobb külföldi előadása díjat.

 • A szöveg öröme (Fiatal magyar drámaírók és drámáik)

  Érdemes-e a leírt, a nem előadott drámáról elmélkedni? Nem. Színházi szempontból a szövegkönyv legfeljebb kotta vagy héj, melyet, ha minden jól megy, egy előadás, egy rendezői látásmód, stílus, színészi játék, adott hely és pillanat tölt meg élő anyaggal.

 • Etetés: Gumi és bot

  "Próbáld ki a piszoárt. Megéri" - súgta a fülembe az éppen csak tántorgó Hinta a Pecalista év végi horgászbörzéjén. A porceláncsésze előtt állva a falon lógó adventi koszorút nézegettem. A koszorú egyszer csak kinyitotta a szemét, majd a száját is, kettőt pislogott, aztán erős férfihangon rágyújtott egy karácsonyi dalra.

 • Sífelszerelések: Hegyes halom

  A filmeken minden egészen más. Jól öltözött, rendkívül ügyes síoktatók játszi könnyedséggel veszik a legmeredekebb fekete pályát, mosolyognak, látszik, iszonyúan élvezik a sportot, a tiszta levegőt, a telet. Amikor először esel ki a felvonóból Tátra-Alsón, s az egész pálya rajtad röhög, a sícipőd töri a lábad, nem kapsz levegőt, s egyébként is rettenetesen fázol, a pokolba kívánod a fenti zsánerképet, pedig nincs igazad, de erre csak otthon döbbensz rá.

 • Drog - gyorstesztek: Minta érték nélkül

  Az öntudatos állampolgárok - és soraikban a tájékozott drogfogyasztók - eddig sem engedhették meg maguknak, hogy csak úgy szimplán kiszáradjanak, ezután meg különösen nem, hiszen így képtelenek lennének eleget tenni egy forgalmi ellenőrzés során óhatatlanul bekövetkező rendőrségi kérésnek.

 • Fradi Múzeum: Vigaszág

  Tavaly ünnepelte alapításának századik évfordulóját a Ferencvárosi Torna Club. Az esemény az egyik legkínosabb ceremónia volt 1999-ben; Torgyán elnök elsősorban önmagát tüntette ki, a csapat a középmezőnyben ólálkodik, talán még sohasem volt ennyire kritikus helyzet az Üllői út környékén.

 • Díszgalamb-kiállítás Rákospalotán: Begyre megy

  Ha máshonnan nem, a Támad a Mars! című filmből tudjuk, hogy a díszgalamb veszélyes üzem, különösen a fehér, olajággal a csőrében. A múlt hét végén a rákospalotai Csokonai Művelődési Házban volt e szépséges madarak seregszemléje, kiszorítva a nyugdíjas párkereső klubot és a helyi bélyeggyűjtő szakkört.

 • Arisztid és Tasziló (VII. Jótékonysági Apor-bál a Szent Gellért Szállóban)

  Negyed nyolc. A Gellért földszinti halljában egy bocskais-darutollas illető méltóságteljesen billeg a drinkbárba. Az emeleti erkélyről sztálinista anyakönyvvezetőnek öltözött férfi fekete ruhában, széles, vörös vállszalaggal az érkezőket figyeli: megjött Bánk Attila.

 • Esküvő 2000: Nászgyári elemek

  A múlt hét végén Esküvő 2000 néven hetedhét országra szóló kiállítást és szakvásárt rendeztek a Budapest Kongresszusi Központban. A leendő ifjú párok, anyósok és apósok így egy helyen szembesülhettek az összes olyan kellékkel és szolgáltatással, ami a házasságkötési ceremóniát emlékezetesebbé teheti.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...