• Kálmán C. György: Magánvalóság (Intertextus)

  Első fokú, nem jogerős ítéletet hozott a minap a bíróság Rapcsák András ügyében. A termetes hódmezővásárhelyi polgármester vitatja az elmarasztaló döntést, a maga kedélyesen agresszív módján nagyjából lehülyézi a bíróságot, és egészen biztosra veszi, hogy az ítéletet meg fogják változtatni, meg fogják semmisíteni, fecnikre tépik, és a helyi folyóvízbe szórják, őtőle az egész világ, élén a tek.

 • Podmaniczky Szilárd: Déli verő (áfa + halál)

  A késő őszi délután langyos verőfénye hangulatában kivált alkalmas a temetkezésre, mert mindez játszi szinkronban a természet elmúlás-imitációjával. A szél is megfáradtan jár, komolyabb turbulenciára már nem képes a sírköveken, s a taigetoszi szelídséggel aláhulló falevelek mintha a húslevesből kinyert, telített sókoncentrációjú könnycseppek ikerpárjai volnának; mindkettőt elnyeli majd a föld vagy a 40 százalék pamut-, 60 százalék akrilanyagból megszőtt sötét garbó, vagy egyszerűen csak maga a temetői komposztáló, amelyből újabb és újabb energiák szabadulnak el, s a napszállta után felfűtik a temetkezési vállalkozó hálószobáját vagy a hullacentrum diszpécserközpontját, ahol kicsit mindig édeskés a levegő, mintha a cukros bácsi szelleme szuszogna a pisaira beállított irathalmok között.

 • Para

  Kovács Imre: Én

  Mi, vidéki punkok úgy jártunk Szegedre annak idején, mintha Londonba mennénk, a közeli jugoszláv határ miatt Belgrádból bejött a zene, a Szegedi Ifjúsági Napok alatt a város megengedte, hogy a parkokban aludjanak a hálózsákosok, és nagyszerű Dinnyés József-koncertek, Nagy Bandó András-előadások váltogatták egymást a szabadtéren.

 • Politikai hírek

  Demszky és Fodor az SZDSZ-ről és Orbánról

 • Kulturális hírek

  ´SZI AUKCI"KAnnak ellenére, hogy több alkotás is rekordáron talált vevőre, az őszi szezon nyitányán mindhárom vezető aukciósház, a Sotheby´s, a Christie´s és a Philips is azt tapasztalhatta, hogy a vásárlók óvatosak.

 • Cyber hírek

  Szélessávú szolgáltatóA régióban elsőként Magyarországon indítja be szélessávú, kábeltévés internetszolgáltatását a holland chello broadband nv, a világ egyik vezető szélessávú internet-szolgáltatója. A chello magyarországi partnere a UPC Magyarország - havi 10 900 forintos átalánydíjért telefonköltség nélküli, 24 órás elérésű, nagy sebességű (lefelé 512, felfelé legfeljebb 128 megabit másodpercenként) internetkapcsolathoz juthatnak Budapest I.

 • MIÉP-leltár - I. rész: Csurka és a nerc erő

  1993. június 22-én a Magyar Demokrata Fórum etikai és fegyelmi bizottsága kizárta a pártból Csurka Istvánt. Csurka ezt megelőzően megszervezte a Magyar Út Köröket, előkészítve ezzel a Magyar Igazság és Élet Pártja (MIÉP) megalakulását.

 • Ellenőrzés a Meixner-iskolában: Grespik, te ököl

  Egy Grespik-munkatárs a másiknak, a folyosón: "A főnököt megint felültették."

 • A zámolyiak és a kormányzat: Gyakorlott támogatók

  Azámolyi romák menekültkérelmét - amely a folyamatos, és már több mint kétszáz, politikai üldözöttként elfogadott magyar roma kérelmet produkáló kanadai kivándorlásnál jóval nagyobb médiaérdeklődést váltott ki - érezhetően sértetten fogadta a kormány, s az ügy keltette érdeklődést bevált píártechnikákkal igyekezett hatástalanítani.

 • Menesztik a környezetvédelmi minisztert?: Túlzásba vitt rendteremtés

  egy miniszterelnök egy parlamenti bizottsági elnöknek (aki mellesleg saját pártja alelnöke), hogy ne pattogjon már annyit, mert különben repül?

 • Demszky és az MSZP: Sokkterápia

  Demszky harangot vitt Pozsonyba, a Szent Márton-székesegyházba. Útján két szabaddemokrata és egy MIÉP-es fővárosi képviselő kísérte. A szocialisták közül senki nem látta a pozsonyi misét, nem is hallották Demszky harangját megkondulni, pedig a kínai látogatáskor még jól megvoltak egymással a szövetségesek.

 • Spiclibotrány Ausztriában: Kékek kéme

  Ott kezdődött, hogy exrendőrök irodalmi babérokra törtek. Először az 1995-ös levélbombaügyben elhíresült Michael Sika, azóta levitézlett szocialista Stapo-főigazgató (Statspolizei; Ausztriában máig így hívják az államrendőrséget) jelentette meg visszaemlékezéseit, melyekben nem annyira hányatott gyermekkorát és diákcsínyeit elevenítette föl, hanem a belügy berkeiben eluralkodó korrupciót ecsetelte.

 • Elnökválasztás Amerikában: No President

  ezen a címen, de most az úgynevezett "élet" is, igaz, e mostanit nem az avantgárd,

 • Kafaq: Új sorozat: Kafaq nótájára

  "Kafaq nótájára", ad notam Kafka - ezt mondja a megyeszékhelyen lakó unokaöcsém, szép nagy város, "de inkább egy nagy falu" mondom neki, "Budapest is az". Hát innen így mesélem tovább, ahogy ő mondja, mondja csak, mondja, hogy: "Nem tudom, álmodtam, telefonáltunk, mondom, nem tudom, de amióta tudok róla, hogy Kafkával foglalkozol, fordítod például annak a parasztnak és a kétes vándornak az egyezkedését az országúton, micsoda abszurdum, tényleg, vagy ahogy a féltékenységről szóló drámát nézi a házaspár a színházban, aztán ahogy az erkélykorlátra könyökölnek, kiderül, hogy a korlát valójában egy cingár ember, a feleség Emil nevű imádója, és a férj is Emil, és a legalpáribb jelenet következik, ezt fordítod, ugye.

 • Reklámkritika: Aromaterápia (Douwe Egberts Omnia Bona Vita kávé)

 • "Azt éreztük, tök jó!" (Czutor Zoltán, Nyers)

  Magyar Narancs: Az új lemezetek címének hallatán az ugrik be, hogy a "karácsonyi piacra" készült. A borítón egy kis bárány, a gyanútlan vevő meg jól megvásárolja a fa alá.

 • Thomas Bernhard a Kamrában:A színházcsináló

  Történés alatt nemcsak azt értem, hogy egy dráma témája adott helyen és időben aktuálisnak mutatkozik, hanem azt is, hogy a színjátékosok közszemlére bocsátott létezése pontosan megfelel a drámának. Hogy ki-ki azon a hangon szólal meg, és úgy van jelen, ahogy a cselekvény megkívánja.

 • High End Show: Zajértelem

  Maga a high end-mozgalom jó két évtizedes múlttal büszkélkedhet: azok a puristák hozták lendületbe, akik elégedetlenek voltak a bolti tömegárukkal, és olyan egyedi hangzásra vágytak, amit saját képükre formálhatnak, ugyanakkor a lehető legtisztábban adja vissza a zene (végül is az a lényeg) eredeti hangzását.

 • Drogkiállítás: Rejtekáru

  Rejtekáru

 • Hóshow: A lécminimum fölött

  Nincs és nem is lehet okom megkérdőjelezni a síelőprogramokra szakosodott szoftverfejlesztők szerepét a digitális forradalom alakításában. Sőt kifejezetten az a véleményem, hogy ahogy telik-múlik az idő, egyre jobbak a síelőprogramok.

Legfrissebb Narancs

Akadozik a szemétszállítás
Káosz és kosz
Radnóti András írása
Ukrajna és a magyar külpolitika
Interjúk
Gőz László, Simon Márton, Zurbó Dorottya
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...