• Sajó László: Öt és feles (Senkim sincs Prágában)

  Jól rendelték azt az istenek, hogy a február legyen a legrövidebb hónap. Ha csak néhány nappal hosszabb, nem bírom ki. Éreztem ezt anyám hasában is - valahogy ki kell bírni -, csak még nem tudtam, a február rövidebb, mint.

 • Podmaniczky Szilárd: Déli verő (A Gutenberg

  Atlantisz)

  Ellenben az én karakán és marcona öregemberemnek minden foga megvolt. Ha akarta volna, bármikor kettéharapja a Miért háromdimenziós a tér? című könyvet, hozzáfogva még a Hová tettem a gereblyét? című kertészeti útmutatót is, ugyanakkor ruházata a saját testén való vasaltságát mutatta.

 • Suchman Tamás: Nyom nélkül (Gansperger Gyula lemondásáról)

  Akormányváltás napjaiban már csak nosztalgiából is figyeltem, hogy a kampányhoz és az előző nyolc évhez képest miként változtatják meg a privatizációról vallott nézeteiket a Fidesz vezetői. A külföldi befektetők is figyeltek, a hazaiak nemkülönben; olyannyira, hogy a tőzsde kis híján összeomlott.

 • Villanyos Lajos

  Van ugye az az ismert eset, hogy hazamegyünk munka után, és egy ismeretlen, nagydarab, szakállas, erős hónaljszagot árasztó férfit találunk kedvenc kanapénkon. Megkérdőjelezhető tisztaságú alsóneműben terpeszkedik, és a mi papucsunkat viseli; tekintete magabiztos, bár mellszőrzetének vakarászása és az állandó harákolás némi idegességről árulkodik.

 • Rémtettek, szóban

  Mikola István, a szinte vadonatúj egészségügyi miniszter megnyilvánulásai az elmúlt tíz napban leginkább egy komplett katasztrófasorozat képét mutatták.

 • Cyber hírek

  Diáktudósok különös Mars-felvételeTöbb mint tízezer jelentkező közül két magyar diáklány, Bodó Zsófia (Budapest, 15) és Gaál Bernadett (Hódmezővásárhely, 15) is bekerült abba a kilenc- fős nemzetközi csapatba, akik februárban egy hetet töltöttek a San Diegó-i Malin Space Science Systems űrközpontban, és a Mars Global Surveyor űrszonda kamerájával felvételeket készítettek a vörös bolygó felszínéről.

 • Kulturális hírek

  TRENETTöbb mint kétezren vettek búcsút Párizsban Charles Trenet-től: Franciaország egyik legnépszerűbb énekese 87 éves korában hunyt el. A Le Fou Chantant (az éneklő bolond) becenéven emlegetett Charles Trenet a sanzon egyik utolsó klasszikusa volt, legismertebb dalát, az 1943-as La Mert négyezernél több verzióban rögzítették világszerte, több mint ezer szerzemény fűződik a nevéhez.

 • Járai a Magyar Nemzeti Bank élén: Zsigatempó

  Március 2-ától Járai Zsigmond a Magyar Nemzeti Bank elnöke. Az Orbán-kormány korábbi pénzügyminiszterének el nem kötelezettségét új pozíciójában (ami a hiteles monetáris politika garanciája) többen annak ellenére megkérdőjelezik, hogy a kinevezése előtti meghallgatásokon Járai többször hitet tett a jegybank függetlenségének növelése mellett.

 • Megtalálták a három éve eltűnt gyulai kislány holttestét: A város keres egy gyilkost

  az előkerült pulóvert, pólót, zoknit viselte 1998. január 14-én. A lezárt műanyag zsákban - amely a teljesen ép csontvázat rejtette - ugyanakkor nem volt benne Niki lila kabátja, nadrágja, bugyija, cipője és iskolatáskája.

 • Demszky Gábor és a fővárosi koalíció: Villamost vagy soha

  Ahannoveri "tuják" kálváriája tavaly ősszel kezdődött, amikor Vajda Pál szocialista főpolgármester-helyettes bejelentette: remek ajánlatot kaptak Németországból. A villamosok ugyan használtak, és túl vannak huszadik évükön, ám Budapesten még így is csodaszámba mennének; a külvárosokban harminc kilométeres végsebességgel araszoló fél évszázados lélekvesztőkhöz, az UV villamosokhoz képest mindenképp.

 • Stadler József vádlott "levele" az MSZP-nek: Az utolsó vicsora

  Stadler József vádlott "levele" az MSZP-nek

 • "Ezen a talajon nehéz megkapaszkodni" ...

  Magyar Narancs: Annyi mindenről beszélnek, ezért szögezzük le már az elején: most akkor mit is nevezünk eutanáziának?

 • Eutanázia a gyakorlatban: Vegyes halál

  Bár az egészségügyi törvény lehetővé teszi a passzív eutanázia alkalmazását, a törvény e részének gyakorlati alkalmazásáról még az orvostársadalomnak is kevés elképzelése van. Keskeny mezsgye választja el az emberölést a kegyes haláltól: ezért aztán nem csoda, hogy e kérdéskört mély hallgatás övezi az orvosok között; elvben az sem lehet biztonságban, aki ha nem csinálja is, de tud róla és nem tesz feljelentést.

 • Indonézia: Fejvadászok földjén

  Afelsorolt rémtetteket a borneói bennszülöttek követték el, akiket átfogó elnevezéssel dajakoknak hívnak, de szakértő források szerint több, független kultúrában élnek. A leginkább hagyománykövető csoportok a trópusi őserdőben, teljes mértékben naturális viszonyok között, cölöpökre épített, hosszú házakban laknak, együtt, egy rakáson az egész, húsz-egynéhány családból álló faluközösség.

 • South Park: Ne aggyad az agyadat!

  ASouth Park története médiaszempontból klasszikus sikersztori. Két főiskolás összeállt, hogy valami olyat csináljon, amilyet még senki sem, és az átlaggal ellentétben nekik tényleg sikerült. A South Park dramaturgiailag a Twin Peaksszel és A Farm, ahol élünk című sorozattal rokon: szereplői egy zárt közösségben élnek, és el vannak foglalva ügyes-bajos dolgaikkal, miközben reagálnak a külvilágból érkező ingerekre.

 • Kinek kell az irodalom?(Cukor - Revü a Trafóban)

  Amagas irodalom persze mindig is kereste a széles olvasóközönség kegyeit, Petőfi, az első megélhetési költő legalább akkora elánnal formálta imidzsét, mint a verseit. És az is vitathatatlan, hogy a kilencvenes évek elejének sztenderd írói szólamánál, hogy tudniillik az irodalom azért veszít a súlyából, mert nincs többé politikai tétje, és a rendszerváltás utáni hatalmi garnitúrák regénypoétikai finomságok iránt tanúsított mélységes közönye lenne okolható a hülye olvasók elhidegüléséért, nos, ennél a gőgös rinyálásnál biztosan jobb stratégia az önostorozás.

 • Nagyvárosi természetbúvár: Lapostetű

  Már az egyiptomi múmiáknak is volt, hogy melyiknek, azt sajnos nem tudom, de II. Ramszeszre gyanakszom. Európában a római kori sírokból kerültek elő lapostetű-maradványok, de a 8. századi Izrael sem panaszkodhatott tetűhiányra.

 • Amatőrsztriptíz Debrecenben: Mindegy, vetkőzz!

  a hazában elsőként, országos amatőr sztriptízversenyt rendezett, férfi és női kategóriában, ami tényleg kuriózum, ha jobban belegondolunk. Hát akkor gyerünk.

 • Gazdit keresünk!: Károly bácsi szupersztár

  Amíg az ember nem talál egy kutyát, könnyen hiheti, hogy a lépten-nyomon hirdető, egy százalékot kunyeráló, önfényező alapítványok alig várják, hogy befogadhassák a talált ebet, de ez közel sincs így.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...