• Podmaniczky Szilárd: Déli verő

  Az öregasszony ott ült a szobában. Éppen kinézett az ablakon. Megfordult a fejében, hogy kimegy a vécére, de hideg volt, különben is a macska már kint vizelt. Lehúzta a redőnyt, és elsírta magát, aztán elmosogatott.

 • Nádasdy Ádám: Modern Talking

  Négyéves forma kisfiú és kislány utazott a trolin, egy hirtelen fékezésnél összekoccant a fejük. "Öszszeütöttük a fejünket!" - kiabálta a kisfiú nevetve. Elgondolkoztam (mert a nyelvész gyakran gondolkozik): mi mindent tud már ez a gyerek ebből a nyelvből!

 • Dobrovits Mihály: Úgy jönnek, hogy el se mentek

  Magyarország miniszterelnökét ma bizonyosan Medgyessy Péternek hívják. Medgyessy Péter legitim miniszterelnök lesz a jövő héten is. Magyarország választópolgárainak többsége rá szavazott, s jelenleg semmi olyan törvényi kötelezettség nem áll fenn, amelynek értelmében nem neki kellene a továbbiakban betölteni e pozíciót.

 • Gavra Gábor-Miklósi Gábor: Teher alatt

  AMedgyessy-ügy kirobbanását követő pengeváltások alapján a közvélemény akár arra a téves következtetésre is juthatott, hogy a Medgyessy-ügy valójában nem Medgyessy Péterről, hanem a Magyar Nemzet által elkövetett államtitoksértésről, esetleg a "véleményformáló értelmiség" közéleti szerepéről, politikai felelősségéről szól.

 • Gavra Gábor: A fiatalok és a "másik Magyarország"

  Küzdelmes idők várnak az áprilisi országgyűlési választások eredményeként kormányra került pártokra: a társadalmat úgymond kettészelő lövészárkok betemetésére és az ideológiai bozótharc befejezésére tett ígéretük teljesítése mellett nem feledkezhetnek meg arról sem, hogy - tekintettel ellenzékük parlamenti erejére és parlamenten kívüli nyomulására - nem érhetik be áprilisi szavazótáboruk egyben tartásával, jelentősen növelniük kell támogatottságukat.

 • Gázadás a Bountyn

  Orbán Viktor azzal riogatott a két forduló között, hogy Medgyessy a 13. havi nyugdíjat az emelt gázszámla kompenzációjának szánja.

 • Gyere a diszkóklub alá!

  Az elmúlt hónapban több helyen is (na, hol, a bulvárban meg valami szép, színes magazinban) olvastunk egy hirdetést. Egy vérbeli profi ajánlotta szolgáltatásait. Ha szórakozni kíván, ne bízza a véletlenre, házibulijába, baráti találkozójára, zárszámadására, gyerekzsúrjára hívjon nagy tapasztalatú, hivatását nagy múltjával és fényes jelenével hitelesítő mókamestert, meglátja, lesz ott ereszd el a hajam, szolid díjazás, elegancia és egy híresség megrendelőre vetett dicsfénye, a hülyének is megéri.

 • Cyber hírek

  Ingyennet Elindult az Index kísérleti ingyenes internetszolgáltatása: a hagyományos, telefonos, betárcsázós (dialup) internet majdnem országos lefedettségű, és az első hónapban előzetes regisztrációt sem igényel.

 • Kulturális hírek

  ZSÁMBÉK Augusztus 20-ig tartanak Zsámbékon az immár húszéves hagyományra visszatekintő Zsámbéki Szombatok. Mátyás Irén igazgató ígéri, azon lesznek, hogy a körülmények végre méltók legyenek a rendezvények színvonalához.

 • Myanmar: Palacsintakirályság

  Vannak országok, ahol jobb oldali közlekedés van, és a bal oldalon van a kormány; van, ahol bal oldali, és a sofőr értelemszerűen a jobb oldalon ül. Burma, mai nevén Myanmar, kivétel. Jobb oldalon vezetnek, és jobb oldalon ülnek - egyszer érdemes kipróbálni.

 • Balesetek az M7-esen: "Ötvencentisre préselődött a kocsi"

  A két héttel ezelőtti hétvégén öten haltak meg az M7-es felújítás alatt álló részein: négyen közülük vétlenül. A pályafelújítások a lehető legrosszabb időben,

 • Az M7-es felújítása: Vizsgálati okság

  Az idő megy, de csak nem akar fizetőssé válni az ország utolsó ingyenes autópályája. Ennek ugyanis feltétele lenne, hogy végre lezáruljon a Budapestet Balatonaligával összekötő szakasz felújítása, márpedig ez egyelőre várat magára.

 • A koalíciós ügynöktörvény-javaslat: És lőn világosság

  A Medgyessy-ügy egyetlen haszna az új "ügynöktörvényként" emlegetett jogszabály-együttes lehet, melyet várhatóan még a nyári rendkívüli ülésszak előtt elfogad az Országgyűlés. A Szabad Demokraták Szövetségének szakértői csoportja néhány óra alatt állította össze a törvényjavaslatot, ami később struktúrájában nem, csak részleteiben módosult a szocialistákkal folytatott egyeztetések során.

 • Botrány az Operában: Olasz kóceráj

  Görgey Gábor kulturális miniszter a múlt héten menesztette az Operaház főigazgatóját, illetve főzeneigazgatóját. A dalszínház élére ez év végéig - ideiglenesen - Szinetár Miklós került.

 • Médiaiskolák: Te is lehetsz sztár

  A médiaoktatás virágzó üzletág. Magyarországon száznál is több lehetőség van e téren; egy magára valamit is adó felsőoktatási intézmény ugyanis előbb-utóbb beindítja

 • Könyv: Kár érte (Susan Sontag: A Szaturnusz jegyében)

  Susan Sontag esszégyűjteménye a válság és újrakezdés képével kezdődik. 1972 késő nyarán látjuk kis párizsi szobájában, távol Amerikától, s távol a könyvtárától, hogy semmi se vonhassa el figyelmét önmagáról és a munkájától.

 • Kiállítás: A tetves életbe (Kényszermosdatások magyar cigánytelepeken (1940-1985))

  Eddig még mondhattuk, hogy nem tudtunk róla, mert nem volt róla szó. Vagy csak olyan régen volt, hogy el is felejtettük, már ha egyáltalán fölfigyeltünk rá. 1968-ban Sára Sándor csinált egy filmet, Feldobott kő volt a címe.

 • Könyv: Végelszámolás (Oravecz Imre: A megfelelő nap)

  "Verseimmel mindig szemben úszom az árral, / semmi küldetéstudat, útmutatás, lángolás, / vagy posztmodern mutatvány, viccesség, csavar, / földhözragadt, komor vagyok és érzelmes, / és folyton panaszkodom, / eszközeim pedig költőietlenek, / ha vannak egyáltalán eszközeim, / kritikusaim nem tudnak velem igazán mit kezdeni, / olvasóimhoz nem jutok el" - mondja meg őszintén az új kötetben Oravecz Imre (Irodalom).

 • Könyv: A szú közberág (Julian Barnes: A világ története 10 és 1/2 fejezetben)

  Az 1946. január 19-én az angliai Leicesterben született szerző ma a nyugati világ egyik legsikeresebb prózaírója, esszéistája. Dan Kavanagh néven négy krimit is írt, ám a világsikert az 1984-es Flaubert´s Parrow (magyarul: Flaubert papagája, 1989) hozta meg számára.

 • Film: Amikor a vak ember sír (feLugossy László-Szirtes János: Tiszta lap)

  Az ember már ab ovo előítéletesen közeledik az ominózus filmszínház felé: egyrészt nagyon is jól tudja, mire számíthat (látott már karón varjút), másrészt, s az előzőeknek tökéletesen ellentmondva, még egyáltalán nem sejti, mi is vár rá az elkövetkező ki tudja hány percben - ez pedig kétségtelenül az alkotók kimeríthetetlen fantáziáját dicséri.

 • Koncert: A kavbojkirály (Eliades Ochoa és a Cuarteto Patria)

  Magyar Narancs: Az ön megjelenésétől elválaszthatatlan a kavbojkalapja - s ennek bizonyára megvan a története...

 • Foci-vb: A germán vice

  Németország titkon a berni csodában bízott, hogy 1954 után megint az a csapat nyeri a labdarúgó-világbajnokságot, amelyre előzetesen senki se kockáztatott volna egy lyukas pfenniget sem. Az utóbbi évek fiaskói ugyanakkor a közvéleményt bájos öniróniára tanították, amely az elfojtott nemzeti büszkeségen túl egyedül alkalmas arra, hogy kompenzálja

 • Internetlehallgatás: Az egér füle

  Az amerikai hatóságok néhány órával a szeptemberi terrortámadások után kezdték telepíteni a "húsevő" nevű lehallgatóberendezéseket az internetszolgáltatóknál, és május végén az EU is módosította elektronikus megfigyelési irányelveit, megkönnyítve így a lehallgatók dolgát.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...