• MaNcs 14. évf. 29. sz. (2002. 07. 18.)

  "Nyerni fogok" (Schmitt Pál főpolgármester-jelölt)

  Magyar Narancs: A minap a fültanúja voltam, amint a Déli pályaudvarnál - bizonyára műszaki okok miatt - feltorlódott villamosok láttán többen a főpolgármestert emlegették. "Negatív értelemben", mint akit felelősnek vélnek a történtekért. Örülne, ha két év múlva már önnel volna elszámolnivalója a hasonló esetek kárvallottjainak?

  2002 / 29
 • Podmaniczky Szilárd: Déli verő

  Nézem a sövényt, kilátszik-e a fejem belőle. A sövénybe belevágtak egy padnyi helyet, a padnyi helyen pad, leülök. A szomszédos bevágás padján fiatal fiú ül, maga elé hajol, arca kezében, hátán hátizsák. Leülök, leültem.

 • Kálmán C. György: Magánvalóság

  Nyelvi-logikai-filozófiai megfontolások

 • Tandori Dezső: Seneca mozija (- avagy Moravia morália?)

  Anélkül, hogy egyetlen szereplőt is megemlítenék a Magyar Narancsban ki nem bontakozott vitából - pillanatnyi politikai helyzetünk egyik vonatkozását elemezte, személyvédelmezőleg, egyik legkitűnőbb, általam is kivételesnek értékelt prózaírónk, szólt ellene finoman egyik kiváló filozófus-esztéta-kritikusunk -, anélkül, mondom, hogy egyetlen szereplőt is megemlítenék.

 • Szigeti László: Egy bejelentett forradalom veszélyei

  2002.

 • Széllel szemben

  Az államfő október 20-ra kiírta a helyhatósági választásokat. Most már csak a biztonságos, zökkenőmentes lebonyolítás feltételeit kell megteremteni az illetékeseknek, ami, meglehet, nem is lesz olyan egyszerű feladat.

 • A marha nagy fogás

  Bárki mérget vehetett rá, hogy egy-két-három hónappal a szlovákiai választások előtt megkerül a tékozló fiú, Ivan Lexa, a majd kétmázsás volt titkosszolgálati főnök, aki több mint két éve lépett olajra. Azok nyertek, akik a két hónapot és Dél-Afrikát tippelték.

 • Cyber hírek

  Istenkáromlás Öt istenkáromló weboldalt számolt fel a múlt héten az olasz rendőrség. Mivel Olaszországban az istenkáromlás bűncselekménynek számít, az oldalak készítőire valószínűleg börtönbüntetés vár.

 • Kulturális hírek

  n VAN GOGH ÉVE Alig egy hónappal azután, hogy az amszterdami Stedelijk Museumban bezárult a nagy sikerű Van Gogh-Gauguin-kiállítás, bejelentették: jövőre, születésének 150. évfordulója alkalmából Van Gogh-évet rendeznek (1990-ben volt már ilyen, akkor a festő halálának századik évfordulója apropóján).

 • Új kormány Csehországban: A 101 kiskutya

  Régi jó emberünk, Václav Havel, a Cseh Köztársaság elnöke (hétfőn este) beiktatta országa új, Vladimír Spidla vezette (őt már pénteken kinevezte) koalíciós, balközépnek mondott kormányát. A Hradzsinban megtartott ünnepi aktuson minden érintett roppant bizakodónak tűnt, hiszen az előző négyévi kisebbségi kormányzást íme, most többségi váltja föl.

 • Földügy, már megint: Gazdahajrá

  "A javaslat nem a földet megművelő magyar parasztnak, hanem a szocialista nómenklatúra érdekeit szolgáló téeszlobbinak kedvez. A kormány földbirtok-politikájában jelent meg először az a dél-amerikai birtokpolitikai vonzalom, amely immár nem csupán birtokpolitikai modell, hanem a dél-amerikai katonai-rendőri juntáktól ismert kormányprogram.

 • A Kármentő Polgári Kör demonstrációja Tolna megyében: Istenanyaság és honmentés

  Bonyhád lekörözte Orbán Viktort: míg a volt miniszterelnök csak az idei választási bukta után hirdette meg a haza polgárikörösítésének programját, a Tolna megyei városban már 1994 óta működik az egykor Szellemi Kármentő Polgári Körnek, ma már csak Kármentő Polgári Körnek nevezett szerveződés.

 • A Békés Megyei Napló megszüntetése: Sajtó, monopólium, vadkelet

  A Békés Megyei Napló július 1-jei, azonnali megszüntetése után csupán egyetlen megye maradt (Komárom-Esztergom), ahol két napilap közül választhatnak a helyi olvasók. Vidéken, ahol nyolcmillióan élnek, megyei szinten nem létezik a sajtópluralizmus.

 • Vizsgálatok a Millenáris Kht. körül: Álombiznisz

  Az Orbán-kormány költséges projektjeinek egyike a Millenáris Park fölépítése volt. A vállalkozás sikereket is felmutatott, ugyanakkor nyelte a közpénzeket. Néhány ismertté vált pikáns részlet - például az aranyhalak etetése havi több mint százezer forintért - mindenesetre erre utalt; lapunk annak járt utána, hogy ezen túl mi van (lehet) még.

 • A legfőbb ügyész meghallgatása: Hosszú hadjárat

  Az ügyészség nem látta értelmét semmisségi perek megindításának, mert azokkal a közérdekben okozott sérelmeket nem lehetett volna orvosolni - mondta Polt Péter legfőbb ügyész múlt csütörtökön az alkotmányügyi bizottságban a Happy End Kft.

 • Könyv: Mesék habbal (Mítoszok, legendák, tévhitek a 20. századi magyar történelemről)

  Amagyar históriáról (különös tekintettel annak 20. századi, igencsak zaklatott fejezetére) szóló közbeszéd, s ezt tudjuk jól, érezzük, hisz bőrön át szívódik, súlyosan telített nehezen magyarázható mitológiai elemekkel.

 • Kiállítás: Keretbe feszítve (Peter Greenaway kiállítása)

  Greenaway szinte minden interjújában elmondja: inkább képzőművésznek, mint filmrendezőnek tartja magát. A mester valóban jó művész, ecsetjét vagy ceruzáját nem Ingres hegedűje szintjén használja. A világ egyik legismertebb és legjobb filmkészítőjének talán understatementnek szánt szerénykedése ennek ellenére számomra valahogy mégis - ha nem is nyeglének - mísz hűvösséggel különcködőnek látszik.

 • Film: Csúnya, rossz Ausztria, fuj, fuj! (Ulrich Seidl: Kánikula)

  Egyik kedvencem a hétköznapi drámai élethelyzetek közül: tanácstalankodó fiatal pár, bútorüzletben. A választék, úgy, ahogy van, a formatervezés gyalázatos kudarca, ők meg - sugárzik belőlük a született lúzer - valami egészen borzalmas garnitúrát választanak ki éppen, kétségbeesetten biztatva magukat, hogy igen, ez jól néz ki, kényelmes lesz, kijön a pénzből, anyaghiba, szállítási sérülés miatt még árkedvezmény is, a dohányzóasztalt majd a két ablak közé tesszük.

 • Lemez: Marad a titok (Egy új Richter-válogatás)

  Az EMI Rouge et Noir elnevezésű, viszonylag olcsó sorozatában most jelent meg a két CD-t tartalmazó válogatás Szvjatoszlav Richter felvételeiből. Az első lemezen Beethoven-szonáták, a másodikon Schubert-, illetve Schumann-művek hallhatók.

 • Lemez: Felhajtóerő (Cesaria Evora: Anthology)

  Cesariától már jelent meg válogatás, kettő is, de most ez legyen a legnagyobb bajunk; hiszen csak pár nap, hogy a Zöld-foki-szigetekről az óbudaira érjen, Kelet-Európát először érintve tizenöt éves karrierje során.

 • Lemez: Továbbra sem (Robert Plant: Dreamland)

  Hogy Robert Plant új szólóprodukciójához a Led Zeppelin felől kell közelítenünk, ennek többféle oka is van. Egyfelől a magamfajta, aki haladjon bármerre is, időről időre beleütközik a Physical Graffitibe, aligha tudna bárhogyan másképp, ám ez még hagyján.

 • Könnyed zuhanás (Progresszívhouse és -trance)

  A kilencvenes évek második felében a messzi brit szigeteken eljutottak oda, hogy egy elektronikus zenei stílus mozgalmi jelleg nélkül, kizárólag a zenéért jöjjön létre. A manapság egyre inkább csak - a "house" és a "trance" megjelöléseket elhagyva - "progresszívnek" nevezett irányzat társadalmi, világnézeti hatáskeltés nélkül szeretné megérinteni a lélek valós vagy vélt mélységeit.

 • Balatoni körkép: Stég és föld

  Az ország lakossága Balaton-kérdésben két pártra oszlik: fóbiásokra és függőkre. Az előbbieket semmivel nem lehet rávenni, az utóbbiakat viszont semmi nem tarthatja vissza, hogy a "magyar tengeren" töltsék szabadságukat.

 • A sámán is ember (Vargyas Gábor antropológus)

  Magyar Narancs: Mennyiben különbözik azoknak a hagyományos társadalmaknak a szellemi élete a miénktől, amelyekben sámánok tevékenykednek?

 • WWF-jelentések: Pusztul a világ

  A World Wildlife Foundation nevű, nálunk is honos természetvédelmi szervezet a maga részéről megkongatta a vészharangot az emberiség felett - ha minden így megy tovább, a Földnek már csak ötven éve van hátra, mondják ők, s hozzáteszik: már csak az űr felé terjeszkedhetünk.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...