• MaNcs 15. évf. 14. sz. (2003. 04. 03.)

  "A Fidesz nem partner az Amerika-ellenességben"

  Németh Zsolt (Fidesz), az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke

  Az elmúlt két hónapban meglepő kijelentések hangzottak el a legnagyobb ellenzéki párt vezetőinek szájából az iraki konfliktussal kapcsolatban. Előbb a 2001-ig az atlantista és a közép-európai államok szoros együttműködését szorgalmazó Orbán Viktor ítélte el az amerikai-brit akciót, majd a múlt héten Németh Zsolt, a külügyi bizottság fideszes elnöke követelte az Országgyűlés ülésén hazánk kilépését a...

  2003 / 14
 • Végel László: Balkáni tükör

  Báránypecsenyét rendeltek. Felettébb kínos ügy volt napirenden, tehát Károly, az étterem főszakácsa hiába próbált eldicsekedni a Legjobb Kisebbségi Szakácsnak kijáró ezüstéremmel, amit a minap érdemelt ki a budapesti Magyar Kisebbségi Konyha nevű vetélkedőn.

 • Sajó László: Öt és feles

  A Két Papagájhoz

 • Szelényi Iván: Háború és béke

  Amikor ezeket a sorokat írom - 2003. március 29. éjszakáján Los Angelesben - az Irak elleni háború, avagy hivatalos nevén az Irak "felszabadításáért" folyó harc első hetének a végéhez közeledve mind a háború támogatóinak, mind az azt mérsékelten ellenzőknek úgy tűnik, hogy az Irakért folyó csata rosszabbul kezdődött, mint vártuk.

 • Háború helyett

  A háborún és annak hazai vonatkozásain kívül nehéz manapság más belpolitikai eseményt komolyan venni, pedig aki ezt mondja, mint most mi, annak nincs igaza. A tíz éve a helyét kereső Fidesz mellett immár mindenkit elért az átalakítás, az önmaga újrafogalmazásának a kényszere.

 • Najnundnajncig cimbalom

  Most persze tűz van, ordít, aki úgy érzi: ez az illendő, de elmehetnek a sunyiba, ugyanis teljesen törvényszerű folyamat következménye a vasárnap esti országos terjesztésű büdös cigányozás azon a fene nézett földi sugárzású kereskedelmi kanálison.

 • Cyber hírek

  Tolmácsgép Egy fejlesztés alatt álló tolmácsgép megoldhatná a szövetségesek nyelvi nehézségeit Irakban, ám a készülék tömeggyártása legkorábban egy év múlva kezdődhet. Az Interact fordítógép két másodperces késleltetéssel fordítja az élőbeszédet.

 • Kulturális hírek

  A STONES KIHAGYJA KÍNÁT A világszerte halálos áldozatokat követelő atípusos tüdőgyulladás miatt lemondta kínai vendégszerepléseit a Rolling Stones. Emiatt kissé átalakult a

 • Irak: Törékeny lendület

  Nem állíthatnánk, hogy lapzártánkkor a szövetségesek szempontjából különösebben jól állnának a dolgok. A hadijelentések egyik, pesszimista olvasata szerint a Szaddám Huszein megdöntését célzó katonai akcióval kapcsolatos minden veszély és kockázat lassan materializálódni látszik a horizonton: és félő, nemcsak, sőt nem elsősorban a katonák számították el magukat, hanem a háború politikai mentorai is.

 • Irak és Európa: Szövetség és védelem

  Tulajdonképpen csak első pillantásra, a politikusi számítás logikája felől nézve tűnik ésszerűtlennek, hogy a német kereszténydemokraták - a CDU - elnöke szembeúszott a többségi árral, és kijelentette, hogy igenis támogatja az amerikai elnök Szaddám Huszein lefegyverzését célzó törekvéseit.

 • Az MSZP hét végi kongresszusa: Nyugodt erőlködés

  Békésen, mondhatni lagymatagon zajlott le Budapesten a nagyobbik kormánypárt hét végi kongresszusa. A high-tech látványvilággal és mérsékelt izgalmakkal felturbózott rendezvényen úgy tűnt: az MSZP nem rekedt meg 2002-es állapotában, ám továbbra sem dőlt el, milyen párt lesz belőle 2004 őszén, a megújulási folyamat végén.

 • Drogszűrés egy kiskunhalasi gimnáziumban: Színes mintákról álmodom

  40. §

 • A Nemzeti Civil Alapprogram tervezete: Polgáriasítás

  Féléves előkészület után sem dőlt el, hogy mikor és milyen formában tárgyalja a kormány a nonprofit szervezetek támogatására szolgáló Nemzeti Civil Alapprogram (NCA) törvénytervezetét. Egy könnyed árukapcsolás révén ebben az Országos Civil Érdekképviseletről (OCÉ) is rendelkeznének, megalakulását a beígért hatmilliárd forinttal ösztönözve.

 • Egy érdekes gyémántüzlet Magyarországon: Szakíts, De Beers!

  Garantált visszavásárlás mellett több mint 28 százalékos éves nettó hozamot ígér színes briliánsok megvásárlása esetén egy kisvállalkozás. A társaság úgy tünteti föl magát, mint amelyik a világ legnagyobb nyersgyémánt-kereskedelmi cégének a tulajdona.

 • Az Európai Unió intézményei: Keret ez nekünk

  Az elmúlt tizenkét év során és nagy vonalakban mindnyájan megtanultuk, hogy mire valók itthoni demokratikus intézményeink: kinek a megbízásából és mit csinál

 • Magyar képviselők az unió parlamentjében: Kenguruk és krokodilusok

  Alig valamivel több mint egy év múlva a magyar polgárok leadják szavazataikat

 • Színház: Szkander (Bartis Attila: Anyám, Kleopátra)

  Ez bizony egy egészen jó regény, bizonygatom magamnak és egyéb hitetlenkedőknek, akik épp kiájulnak a Nemzeti Színház stúdiójából az előadás után. De mivel A nyugalom és az Anyám, Kleopátra köszönő viszonyban sincsen egymással, reménytelen a helyzetem, még magam előtt is.

 • Könyv: A hírnév barlangja (Thomas Mann: Naplók, 1940-1955)

  Az európai naplóforma, az öntükrözésnek ez a roppant tarka, kaleidoszkopikus műfaja a 19. század óta az írói tevékenység egyik fontos mellékága, a 20. században pedig az önkibeszélésnek, önkisuttogásnak vagy éppen a "legnagyobb ordításnak" hovatovább műalkotásra emlékeztető közege (gondoljunk Gombrowicz vagy Léautaud naplóira).

 • Budapesti Tavaszi Fesztivál: Hangorkán (Aimard, Eötvös, Liebmann, Norrington)

  Budapest koncertélete roppant egyoldalú, ha fesztivál, akkor világvárosi, egyébként pedig eléggé szürke, hétszámra nem lelünk egy értelmes hangversenyt. A mostani seregszámlára nem panaszkodhatunk, világsztárok adták egymásnak a hangszereket, és e csillagok nem másodlagos frissességűek, némelyikük éppen most jár pályája zenitjén.

 • Film: Pop, csajok, Békásmegyer (Dyga Zsombor: Tesó)

  Peremkerületi szerelmes komédia: Békásmegyeren járunk, a főhős szerelembe esik, mi vívódást és civódást hoz magával, míg a fontosabb és kevésbé fontos szereplők vicces szituációkban igyekeznek vicces szövegeket mondani, továbbá happy end: egyfelől műfaji követelmény, másfelől addigra már nincs más választás.

 • Film: Ez minden? (Betty Blue)

  Mit tehetünk, ha jó felépítésű és kiállású férfiú vagyunk, a nevünk Zorg, kellően nyers, mondhatni zordon tehát minden nyelven, nőnk - akiért epekednünk alkalmunk sem volt, hiszen mintegy ránk akaszkodott - észveszejtően gyönyörű és szexi és öntörvényű, ráadásul imád minket, valamint bennünk a tehetséges írót, vesztenivalónk nincsen, viszont előttünk az élet?

 • Pokorni: Hogy kerül a Zsanett az asztalra, (avagy megbukna-e Zoltán szövegértelmezésből az érettségi

  avagy megbukna-e Zoltán szövegértelmezésből az érettségi vizsgán?

 • Koncert: Mélabús country a Millenárison (Bill Frisell Band)

  Bill Frisell, korunk egyik legjelentősebb gitárművésze a posztmodern élharcosa volt az utóbbi évtizedekben. Ide-oda mozgott a stílusok és a műfajok között, játszott meglehetősen avantgárd zenéket John Zornnal, modern dzsesszt Paul Motian és Joe Lovano társaságában, míg a saját neve alatt megjelent felvételei hol rockosan szóltak, hol úgy, mint a kortárs kamarazene.

 • Színház: Megindítva, röhögésileg (Bohóc Biblia)

  Nem szívesen élném bele magam abba a szerepbe, hogy színikritikák írására ragadtatom magam. Lényegében csak annyit szeretnék javasolni, hogy Szőke Szabolcs Hólyagcirkusz Társulatának Bohóc Biblia című előadását ki ne hagyja az én kedves olvasóm.

 • Lemez: Mint eddig (Placebo: Sleeping With Ghosts)

  Az angol rocksajtó újabban rendre importálni kényszerül magasztalható kedvenceket (a Hivest Svédországból, a Strokesot, Queens OTSA-t és társaikat Amerikából), ami engem egyáltalán nem lep meg: utoljára, tán nyolc-tíz évvel ezelőtt, a Wildhearts volt az a brit zenekar, amiért teljesen odáig voltam.

 • DNA 50 kiállítás: Csavarodik a rétes

  Egyszerűen emlékezik meg a British Council kiállítása arról, hogy éppen fél évszázada sikerült megfejteni a genetikai információ hordozója, a DNS (angolul: DNA) pontos szerkezetét. Azóta a molekuláris biológia újabb eredményei már úgyszólván közkinccsé váltak: a sejtklónozásról szóló hírek ma már a baltás gyilkosságtól balra, illetve a szakadt kombinéjába bonyolódott lánytól jobbra találhatók az igényesebb lapokban.

 • A védett növények és a hóvirág: Vadhajtások

  Nincsen nőnap védett virágok árusítása nélkül, de az utóbbi években kevesebb tiltott növény kerül a piacra. Igaz, hogy a kertészetekből el lehetne látni az egész országot a "védtelen" hóvirággal, a gyűjtők szerint a termék az erdőből olcsóbban kihozható.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...