• Tálas Péter: Egyszerre lépések (A haderőreform esélyeiről)

  Hogy Magyarországnak milyen hadserege legyen, azt alapvetően két dolog befolyásolja: az ország biztonsági környezete, illetve a pénzösszeg, amit a politikai vezetés a magyar haderőre szán. Mivel biztonsági környezetünkben - szakzsargonnal szólva - már évek óta nem kell fenyegetéssel számolnunk, csupán úgynevezett potenciális fenyegetéseket és kockázatokat regisztrálhatunk, s mivel 1997 óta Magyarország védelmi kiadásai folyamatosan növekednek (az utolsó három év során drasztikusan), már-már ideálisnak tűnik a pillanat a valódi haderőreformhoz.

 • Feje a helyén

  A távlati terveiről többnyire visszafogottan nyilatkozó, ámde a politikába magát érzékelhetően nagy ambícióval belevető Gyurcsány Ferenc sportminiszter az utóbbi hetekben szívóágra került. A volt nagyvállalkozó (aki mellesleg a jobboldal által sokat emlegetett, de közelebbről soha meg nem határozott "nemzeti tőkés" tipikus alakja) üzleti múltja miatt került az ellenzék célkeresztjébe: a privatizáció nagy korszakában az Antall-kormány idején indított, majd a Horn-kabinet idején kiteljesedett két ingatlanügyletét támadja a Fidesz, mondván, hogy az egyik tranzakció szabálytalanságát a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) is megállapította.

 • A vadon szava

  Hétfő reggel megjelent egy rövid hír, velős és elhallgatásoktól terhes - akár egy népballada, s ahhoz hasonlatosan nem nélkülözi a katarzist sem. E szerint Medgyessy Péter, hazánk hivatalban lévő miniszterelnöke nem hivatalos, baráti vadászaton vett részt román kollégája, Adrian Nastase társaságában.

 • olvasói levelek

  Kapcsolódva a budai alsó rakpartról írott cikkhez, a tőlem idézetteket az alábbiak szerint szeretném kiegészíteni, illetve pontosítani.

 • Kulturális

  OSCAR-NEVEZÉS: RENGETEG Döntött a nevezőbizottság: Magyarország Fliegauf Benedek

 • Andrej Hlinka koporsójának temetése: Köd Rózsahegyen

  Anacionalisták erődemonstrációjává vált vasárnap délután Rózsahegyen (Ruzomberok) Andrej Hlinka pap-politikus újratemetése. Ezzel amondattal csak az abaj, hogy nem pontos, mert akoporsóban nem voltak benne földi maradványai.

 • Könyv: A romantika indiszkrét bűze (Mauro Covacich: Ellenszerelem)

  Nem az a baj, hogy nyakig vagyunk a szarban, hanem hogy lötyögtetik - az embernek óhatatlanul ez az ősi kínai bölcseket az irigység bambuszerdejébe kergető alapigazság jut az eszébe, mikor a regény erős kezdését elolvassa.

 • Színház: Werkfilm (Shakespeare Gyulán)

  Shakespeare legjobb thrillerje a Titus Andronicus, és Bocsárdi László rendezését nézve azon tűnődtem, miért nem csináltak még belőle egy jó kis hátborzongató filmet ebben az intonációban. Aztán tovább nézve a gyulai előadást, arra a következtetésre jutottam, hogy a mozi már majdnem elkészült.

 • Lemez: Elemi (Wilhelm Furtwängler: Live recordings, 1944-1953)

  Az 1886-ban Berlinben született (és 1954-ben Baden-Badenben meghalt) Wilhelm Furtwängler a legkevésbé sem készült karmesternek. Fölöttébb pallérozott polgári családban nevelkedett, ahol a zenészség nem volt comme il faut.

 • Kiállítás: Szénaboglya a Bécsi úton (Kassák "budán 1954-1967)

  Emlékszem, egy szerszámot akartam vásárolni a hiánygazdaság idején, s mivel nem volt a boltban, jött a huncut válasz: "biztosan megkapja a Bécsi út végén". Amikor rákérdeztem, hogy hányas szám alatt, a felharsanó röhögésből rájöttem, hogy bizonyára Wien városáról van szó.

 • Muszáj (Bollywood Brass Band)

  "Az indiai esküvői zenekaroknak két fő feladatuk van. Először is nagyon hangosan kell játszaniuk vasárnap reggel, hadd értesüljön az egész szomszédság: ez nemcsak a meghívás eszköze, hanem főként a büszkélkedésé: nagy család vagyunk, zenekart is tudunk fogadni, hallja meg mindenki, nősül a fiunk.

 • cyberhírek

  Európai holdszonda Az első EU-misszió szeptember elején indul a Holdra, jelentette be az Európai Ûrügynökség (ESA). A SMART-1 űrszonda szeptember 3-án startol Európa űrrepülőteréről, a francia guayanai Kourouról.

 • Ebtenyésztők kontra agrárminisztérium: A kutyák királya

  Megint összekapott a földművelésügyi tárca (FVM) és a legnagyobb kutyatenyésztő szervezet, a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete (MEOE). Az évek óta tartó vita két hete ügyészségi foglalással tetőzött, amikor az egyesület székházából elvittek néhány dokumentummásolatot.

 • Siófoki képeslap és múzeumi séta: Rettenetesek

  Amennyiben jó az, ha nem pisálunk a szomszéd plédjére, nem szórunk söröskupakokat a gyalogútra, ahol mezítláb járnak, és nem öntünk tusfürdőt abba az iszapos ganajba, amit Balatonnak neveznek, akkor bátran kijelenthetjük: jó volt magyarnak lenni az elmúlt héten Siófokon.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...