• MaNcs 16. évf. 12. sz. (2004. 03. 18.)

  "A jóléti államok kora nem járt le" (Matt Browne, Tony Blair tanácsadója)

  A brit miniszterelnök egyik vezető tanácsadója, Matt Browne a munkáspárti kormány agytrösztjének, a Policy Networknek az igazgatója, egyben a modern szociáldemokrácia neves teoretikusa. Mivel ő maga nem tagja a kormánynak, az angol belpolitika aktuális kérdéseiről nem kívánt semmit sem mondani - a modern baloldaliságról viszont készséggel beszélt. Browne egyébként a Haladó kormányzás címmel rendezett január végi...

  2004 / 12
 • Podmaniczky Szilárd: Déli velő (A böjti szakács)

  Állok a konyhában, mint betonkeverő aszpikban, látom az ablakon át, hogy fújnak a böjti szelek. A böjti szélre jellemző, hogy a konyha ablakára feszülve fejti ki legerősebb légnyomó hatását, és ha fúj, hiába a kakukkfű, a bazsalikom illata, hiába áll a hűtőben zsírjában a libamáj vagy a legújabban zöldséggel és füstölt hússal készített kocsonya, kezem a gyümölcscentrifuga felé nyúl, és ha nyúl, akkor se pörkölt.

 • Sajó László: Öt és feles

  A'sziszi, szentferenc

  Megnézi, milyen a Mátra tavasszal. Eddig mindig ősszel - most március van és határtalan az élet, zsongás, házsongárd, szent, megúnt élet, idézte utált költőit K. Dezső, mert magától nem tudott egy sort se, írni.

 • Jakab Béla: Az élet ára(Az egészségügyi reformkezdeményről)

  Apámnak milyen egyszerű volt - sóhajtott fel dr. Kovács Arisztid, a kerület megbecsült, öreg háziorvosa. Szemüvegét gondosan beletette kopott fémtokjába, s azt ráhelyezte a hatóságtól érkezett hivatalos levélre. Holnaptól tehát megjelenik nála is az "ellátásszervező", hogy megalkudjanak: mennyiből gyógyíthat mellhártyagyulladást, légcsőhurutot, magas vérnyomást, kit küldhet kórházba, s kit nem.

 • Keresztet vetett

  Bugár Béla, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának elnöke durcásan visszautasította azt a kitüntetést, ami valójában nem is neki járt. Medgyessy Péter ugyanis azt mondta az önbugártalanított díjátadó után, hogy igazából a szlovákiai magyaroké a Magyar Köztársaság Érdemrend Nagykeresztje, meg a romániaiaké meg a szerbiaiaké, utóbbiak már hordják is, de a szlovákiaiak nem, mert nekik nem kell, vagyis Bugárnak nem (biztosan van már neki otthon).

 • Eseti Kornél

  Mindenki lehet híres tizenöt percig - e talaj menti bölcsesség Andy Warhol nevéhez köthető, s egész eddig azt hihettük, hogy csupán jól hangzó blöff. De Andy a magyar lélek nagy ismerőjének tűnik ma már. Csak nem volt ő is magyar (származású)?

 • Kulturális hírek

  . .

 • Cyber hírek

  n Elektronikus pénz A magyar kormány jóváhagyta az elektronikus pénz kibocsátását végző szakosított hitelintézet szabályozására vonatkozó tervezetet, a törvény a pénzügyi tárca szándékai szerint május elsejéig hatályba lép.

 • Merényletek Madridban: A terror labirintusa

  A madridi merényleteket követő harmadik napon választást tartottak Spanyolországban. Az előzetes felmérések szerint a kormányzó Néppárt (Partido Popular)és miniszterelnök-jelöltje, Mariano Rajoy vagy öt százalékkal vezetett a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) előtt.

 • Polgári körök a Várban: Gatyába' táncol

  Az előítéletektől fűtött előzetes várakozások ezúttal is beigazolódtak: honfitársaink zömmel idén is értelmes emberhez méltatlan körülmények között ünnepelték március tizenötödikét. Mindez persze csak ostoba, álszent nyavalygás: például remekül szórakoztak azok is, akik a hétfő délutánt Kerényi Imre és barátai társaságában töltötték el a polgári körök várbéli piknikjén.

 • A radikális jobboldal ünnepe: Áruló nem leszek

  A "nemzeti oldal" romlását mi sem jelzi jobban, mint hogy képviselői legalább négy különböző helyszínen emlékeztek meg az 1848-as forradalom évfordulójáról. Az Orbán Viktor vezette Szövetség a Nemzetért Polgári Kör Kerényi Imrével terhelt népünnepélyét külön is méltatjuk; a lelkek főmérnökét jobbról figyelő nemzetmentők rendezvényei közül a Pajzs Szövetség vasárnapi és a MIÉP hétfői rendezvényére látogattunk el.

 • Rendkívüli MSZP-kongresszus Szegeden: Remek hangulatú összejövetel

  Meglepetések nélkül zajlott le Szegeden az MSZP rendkívüli kongresszusa, melynek - a pártra ugyancsak ráférő önbizalom-növelésen és a nagyágyúk egységre intő felhívásain túl - egyetlen feladata volt: a júniusi EP-választás szocialista jelöltjeinek megerősítése.

 • Romák Kelet-Szlovákiában: Falhoz állítva

  Szlovákiában az év eleji áremelkedéssel egy időben nagymértékben csökkentették a szociális segélyek összegét. Az ország keleti részén néhány hete romák több boltból fizetés nélkül vittek el élelmiszert, a rend fenntartására a kormány több mint kétezer rendőrt és katonát vetett be.

 • Szöveg nélkül: Explosions In The Sky

  Európai turnéja finisében, március elején lépett az A38 állóhajó színpadára az egyre népszerűbb Explosions In The Sky (EITS) nevű instrumentális austini kvartett. A koncert előtt a gitáros Michael James és Mark T.

 • Magyar eurókilátások

  Letesszük a garast

  A kínai piacon szír árustól euróért görögdinnyét vásárolni - globalizációs utópia helyett néhány éven belül rögvalóság, akár eme kies országban is. Persze addig temérdek szociális kiadás lefolyik még a Dunán, megérünk néhány takarékossági csomagot, és minimum egy kormányváltás is kinéz.

 • Magyar irodalmi díjak: Pénz, plecsni, Parnasszus

  Ma már szinte minden magára valamit is adó írószervezetnek és irodalmi folyóiratnak van saját alapítású díja. De ha csak a különböző presztízsű független alapítványi és állami díjakat számoljuk, az íróknak akkor is akad bőven alkalmuk egymás laudálására.

 • Könyv: Hozott forma (Falcsik Mari: Sanzon nehéz időkben)

  Egy, mondjuk, líraian megilletődött nőalak, amint, mondjuk, kivetkezik az ismeretlen háttérből: eddig folyóiratok hasábjain barátkoztunk Falcsik Mária verseivel, aki most Falcsik Mari néven sodorja tovább a történet szálait.

 • Film: Szelíd nőn a tegnap és ma jegyei (Böszörményi Zsuzsa: Mélyen őrzött titkok)

  "A pokolba vezető út jó szándékkal van kikövezve." E némileg avétosnak tűnő közmondás különös értelmet nyer, ha a filmművészet felől közelítjük, pláne, ha a magyar felől. A kiállás az alsó kutyákért legalább annyira ambivalens, mint nemes hagyománya a hazai filmkészítésnek, nincs is okunk panaszra, ha csupán a szépre akarunk emlékezni.

 • Opera: Világsztárok (Janácek: Jenufa)

  Név szerint két Éva: a világ vezető operaházainak állandó díszvendége, Marton és az itthon eddig méltánytalanul háttérbe szorult Bátori. De kezdjük az elején. A 150 éve született morva zeneszerző negyedik színpadi művét Az ő nevelt lánya címmel 1904-ben mutatták be Brnóban.

 • Nyolc kis kritika

  n Lawrence Block Az apák bűnei című krimije eredetileg 1976-ban jelent meg angolul. Megkésett hát a kiadás, és érzi ezt a szerző is, mert a magyar változathoz írt előszavában megjegyzi: "New York és az én otthonom ez idő alatt gyökeresen megváltozott.

 • Vasököl

  Március 4-i számunk rövid recenziót közölt Fonyódi Péter Beatkorszak a pártállamban című kötetéről, melyben III/III-as dokumentumok is megjelentek. Ezekhez szolgál adalékul az alábbi írás.

 • A tűzoltók helyzete Magyarországon

  Adrenalin és biztonsági öv

  A tűzoltókról senki sem gondol rosszat. Társadalmi megítélésük pozitív, ennek ellenére mindig rajtuk akar spórolni az állam.

 • Intelligens gyerekek

  A hülyeség nem akadály

  Ha a néhány éves csöppség ritkán vágja magát hanyatt a sarki közértben, ugyanakkor felismeri a betűket, és megjavít egyszerűbb szerkezeteket, a szülő kénytelen szembesülni azzal, hogy korához képest a gyerek túlságosan intelligens.

 • Olvasói levelek

  Ezúton szeretném a fent említett cikkben megjelent számadatokat korrigálni: Az ott megjelent 122 millió Ft-tal ellentétben a Magyar Könyv Alapítvány 2003-ban összesen 90+5 millió Ft-ot kapott az NKÖM-től, 90 milliót a költségvetésből és 5 milliót a miniszteri különkeretből, célzottan a fordítások támogatására.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...