• MaNcs 16. évf. 35. sz. (2004. 08. 26.)

  A sivatag szava (Justin Adams)

  A negyvenhárom éves angol gitárost Ali Farka Toure és Ry Cooder felõl szokás megközelíteni, de korántsem azért nevezte a brit sajtó a szigetország egyik legjobb gitárosának, mert afrikai vagy arab fûszerezésû számaival képes volt felkapaszkodni a world music olajozott szekerére. A dolgok eredetét kutató Adams nem takargat semmit divatos szintiszõnyegekkel és samplerekkel, inkább lecsupaszítva...

  2004 / 35
 • Mérő László: Maga itt a tánctanár?

  A glokális olimpia

  A globalizációtól sokan azért félnek, mert úgy érzik, megszünteti a helyi specialitásokat, mindazt, ami szûkebb környezetünket otthonossá és barátságossá teszi számunkra. De a globalizáció elkerülhetetlenül felerõsít ezzel szögesen ellentétes folyamatokat is.

 • Nádasdy Ádám: Modern Talking

  Nem, én az illemtanár vagyok

  Különös dolog a tagadás. Egy keresztrejtvényben például ez állt: "Vízszintes 15: Nem öcs." A megfejtés, mint mindnyájan sejtjük, báty volt. Könnyű volt kitalálni - de kérdezzük meg komolyan: miért? Az, hogy valaki nem öcs, miért jelenti automatikusan, hogy báty?

 • Antal Dániel: Ki bukott meg az autópályákkal?

  A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a napokban hozta nyilvánosságra részletes határozatát a sztrádakartell ügyében. A versenytanács öt magyar útépítõ cégrõl állapította meg, hogy felosztotta egymás között a magyar autópálya-építés piacát, és ezzel kiküszöbölte a közbeszerzés lényegét jelentõ árversenyt (lásd: Küzdelem az árral, Magyar Narancs, 2004.

 • A bukás bizonyossága

  Ez bizony csúnya búcsú: Medgyessy Péter, akit sok mindenért támadtak, de eleganciáját általában elismerték, képtelen méltósággal viselni bukását. Lelépésébõl az úriemberség hiányzik; amit a napokban épp õ hiányolt politikai ellenfeleibõl.

 • Kulturális hírek

  SZARAJEVÓ TÍZ ÉVE Augusztus 28-ig tart a Szarajevói Nemzetközi Filmfesztivál, ahol mindössze kilenc film verseng a díjakért (albán, bolgár, horvát, macedón, román, szlovén és szerbia-montenegrói produkciók), miközben összesen 44 ország 180 filmjét vetítik - de Szarajevó esetében nem a díjak a leglényegesebbek, hanem maga a fesztivál.

 • Cyber hírek

  Gyilkos hõhullámok Az amerikai Nemzeti Atmoszférakutató Intézet elemzõi szerint a 21. század második felében érkezõ hõhullámok Európa és Észak-Amerika bizonyos területein minden eddiginél pusztítóbbak lesznek.

 • Harcok Irakban: Vissza a haza kebelére

  Muktadá asz-Szadr radikális síita vezetõ és fegyveresei még tartják magukat Nadzsafban, az Imám Ali komplexumban. Más választásuk úgy sincs, hiszen a kegyhely feladásával saját pozícióikat nulláznák le.

 • A kormányválság elsõ hete: Játék a tízzel

  A súlyos júniusi választási vereség után a nagyobbik kormánypárt javító-nevelõ munkára kötelezte magát. A négyszázezer szavazatnyi különbség keltette és teljes mértékben indokolt pánik elõször a pártelnök Kovács Lászlót emésztette el, a múlt héten pedig levitte a kormány fejét is.

 • A holokauszt áldozatainak azonosítása: Régi adósság

  Hat évtized elteltével a holokauszt több mint félmillió áldozatának és magunknak is tartozunk annyival, hogy (optimális esetben) valamennyi meggyilkolt nevét feljegyezzük és megõrizzük. A Páva utcai holokauszt-emlékközpont munkája ennél valószínûleg kevesebb, egyszersmind több eredménnyel is járhat.

 • "Írország vagy Görögország leszünk-e?" (Veress József, a Nemzeti Fejlesztési Hivatal vezetõ tanácsadója)

  Néhány hét múlva kell elkészülnie a második Nemzeti Fejlesztési Terv kidolgozását megalapozó koncepciónak. Vagyis lassacskán el kell dönteni, mire is kívánjuk fordítani a nekünk járó uniós pénzeket. Veress József már az elsõ ilyen koncepció kidolgozásában is részt vállalt, a közelmúltban pedig a munkát koordináló politikai államtitkárrá nevezte ki a miniszterelnök.

 • Leisztinger Tamás pályaképe - II.: A láthatatlan ember

  Az Arago Holding Befektetési Rt. Leisztinger Tamás irányítása alatt egy "átlagos" kárpótlásijegy-hasznosítóból néhány év alatt az ország egyik legsikeresebb befektetési társaságává vált. A kisbefektetõk "rettegték", a befolyása alá került cégek megfizettek neki, a politika pedig hol szolgálta törekvéseit, hol megpróbált keresztbe tenni.

 • Nekrológ

  Egy úr Vilnából

  Czeslaw Milosz (1911-2004)

  Azon kívül, hogy hosszú élete végén ágyban halt meg, minden másban a szörnyű 20. század tipikus gyermeke.

 • Könyv: Tudom, mit tettél tavaly nyáron IV. (Csibor Zoltán - Vakulya Norbert: Horvátország nagy útikönyve)

  Talán úgy történhetett, hogy néhány fiatalember úgy gondolta: nem járja, hogy míg mások bankot alapítanak, vagy felfedezik a rák ellenszerét, õk csak álmodoznak a dicsõségrõl. Egy jó útikönyv Horvátországról: ez lehetett a cél.

 • Könyv: Nagyasszony (Menedékház - Sárközi Márta emlékkönyv)

  Hát persze: a Széchenyi Ágnes összeállította kötetbõl élesen kirajzolódik egy igazi nagy nõ, egy vérbeli (és vérbõ) irodalomszervezõ arcképe, történetesen Sárközi Mártáé. Afféle refrénszerûen viszszatérõ dobbantó a második világháború elõtti Válasz, hogy annál részletesebb és alaposabb legyen a tulajdonképpeni tárgy: a Sárközi Márta által szerkesztett, háború utáni folyóirat és szereplõinek története, valamint a szerkesztõ aszszony körüli holdudvar, a csupa "nem-akárkibõl" álló statisztéria a nagyszabású fõszereplõ körül.

 • Koncert: Egy kultikus Gorilla

  Egy magyar Gorilla, akiért egyeseknek megéri 1000 kilométert utazni. Megérdemelték, amit kaptak. Psychobilly-attack a Kultiban.

 • Nyolc kis kritika

  könyv Peter Wapnewski A szomorú isten. Richard Wagner hõsei tükrében címû kötetének magyar fordítása nem érkezhetett elég korán honunkba.

 • Panoptikum Diósgyõrben: Pokoljárás idegenvezetéssel

  Diósgyõr hallatán a foci, esetleg a vasmû és csak utoljára a vár jut az eszünkbe. Pedig ha veszünk egy nagy levegõt, és a miskolci 1-es villamos végére járunk, nagy-nagy meglepetés érhet.

 • Athén 2004: Babérra megy a játék

  Hétfõ este van, lapot kellene zárni: ki lesz Magyarország miniszterelnöke? A televízió üvölt, a szerkesztõség a teljes ideg-összeroppanás szélén, a kézilabdázó lányok most kaptak ki Ukrajnától - úgy, ahogy szoktak, négygólos vezetés, megnyertnek hitt meccs után.

 • Használtruha-üzletek: Félre gatya, pendely

  A rendszerváltás után másfél évtizeddel még mindig vonzó a nyugati használt ruha. Honnan jön és milyen stációkon megy keresztül egy széjjelmosott márkás trapéznadrág, öt percig viselt kombiné, kinyúlt motoros kezeslábas?

 • Ökofalu a Galga mentén: High-tech és önellátás

  Magyarországon jelenleg fél tucat ökofalu üzemel: a telepek a környezettel a lehetõ legnagyobb harmóniát akarják létrehozni. A galgahévízi high-tech zöldfaluban az energiát a szél és a víz adja, a szemetet szelektíven gyûjtik majd, a mûanyagot kitiltják, sõt a településnek saját valutája is lesz.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...