• MaNcs 17. évf. 26. sz. (2005. 06. 30.)

  A bíróságok és a nyilvánosság

  Amikor a semmiből előbukkan egy közvélemény-kutató, az emberek többsége azt mondja, hogy elégedett a bíróságok munkájával. Amikor azonban egy-egy bírósági ügy vagy a bíróságok által folytatott gyakorlat napvilágra kerül, akkor kiderül: a helyzet mégsem annyira megnyugtató, és az elégedettség nagyrészt a tudatlanságból és az érintetlenségből ered.

  2005 / 26
 • A nagy terv

  Ujjonghatunk, elkészült végre a Szent István-terv, a Professzorok Batthyány Körének alkotása.

 • A szemafor vált

  Mintha Ózdot, Miskolcot és Salgótarjánt vesztené el idehaza az MSZP.

 • Guggolunk - A szerzői jogok és a Kékszakállú

  Hiszen az öntelt és korlátolt mérnökember – akit, mint hajdanán írtam, az ő jó szerencséje és a mi fölfoghatatlan balszerencsénk Bartók Béla fia, a gyermektelenül maradt ifjabb Bartók Béla unokaöccsének (felesége testvérének a gyerekének) rendelt – ezek után már csak pro forma sorolta elő kifogásait egy a próbáról készült videofelvétel megtekintése után.

 • Leányálom - Gyermekvédelem 2005

  Bányai Júlia - ja, a prostiképző? Így nevezik a rossz nyelvek a közelmúltban Kornis Klára Gyermekotthon és Szakiskola névre átkeresztelt újpesti leánynevelő intézetet, arra utalva, hogy a növendékek egy része a kudarcot valló állami gyámkodás után az út szélén kezdi felnőttpályafutását.

 • Bekapunk valamit - Iskolabüfé-rendelet

  Tudjuk, hogy egyre több a túlsúlyos gyerek. Feltesszük, jó sok kólát meg chipset fogyasztanak, és egy piros pont esetén kikönyörgik maguknak valamelyik menüt a mekiben. De ha központilag megszabjuk, mit ehetnek az iskolabüfében, az vajon változtat a problémán?

 • A merülési vonal felett egy ujjal

  Faragó Tibor, a Környezetvédelmi Minisztérium uniós ügyekkel foglalkozó munkatársa, Gyulai Iván ökológus (Alapítvány a Fenntartható Fejlődésért, Miskolc), Pataki György közgazdász (Szent István Egyetem, Corvinus Egyetem)

 • Erőltetett menet - Pillanatkép a 100 lépés programjáról

  Versenyképesség, igazságosság, szabadság: talán ezek a 100 lépés programjának legfontosabb jelzői - a hivatalos honlapon olvasható miniszterelnöki köszöntőből legalábbis ez jön át. A hétfőn bejelentett adóelképzelések ugyancsak a fentiek jegyében fogantak.

 • "A szakma egy magaslatára értem" - Lipovecz Iván, a HVG leköszönt főszerkesztője

  Június 15-én távozott a HVG éléről az oda 1988-ban kinevezett Lipovecz Iván. A lap históriája sikertörténet - mind szakmai, mind gazdasági téren. Nem véletlen, hogy két évvel ezelőtt a német WAZ csoportnak - máig nem cáfolt sajtóhírek szerint - 10 milliárd forintot is megért, hogy a HVG Kiadói Rt.

 • Rádiózni nem csak öröm - Frekvencia ügy Szombathelyen

  Az ORTT minapi döntése értelmében Szombathelyen új helyi rádió kezdheti meg működését, melyben közvetett tulajdonos a szocialista polgármester adócsalás miatt elítélt bizalmasa. Az ellenzék állítja, kampányrádió indul, de a Narancs csak a (vasi) szocialisták belháborújának egyik kevésbé látványos fejezetére lett figyelmes.

 • Határozatlan ideig zárva - Elnökválasztás Iránban

  Az első nem papi múltú elnök, de a katonaságnál szo-cializálódott neokonzervatív - így jellemezhető az új államfő, az iszlám forradalom második generációját képviselő Mahmud Ahmadinedzsád. A gazdaságban iszlám szocializmus, a külpolitikában keménykedés, a mindennapi életben dohos puritanizmus következhet.

 • "Kibírjuk..." - Fischer Iván karmester

  A Fesztiválzenekar vezetője június 25-én a Hősök terén ünnepi koncer-ten vezényelte Csajkovszkij Negyedik szimfóniáját. A Beethoven-ciklus végén és a Bartók-sorozat előtt beszélgettünk.

 • Misszió teljesítve - a Beate Ushe-sztori

  Ha férfi lett volna, simán lemocskosdisznózzák. De úgy, hogy négy gyermek szaladgált a szoknyája körül, ezt senki nem merte megtenni. És Beate Uhse megcsinálta, amit a férfiak még más iparágban is ritkán. A nulláról öt évtized alatt kontinentális impériumot épített fel a szexpiacon.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...