• MaNcs 17. évf. 39. sz. (2005. 09. 29.)

  Párnacsata

  Politika, óh!

  2005 / 39
 • Illéri, nem illéri - A török EU-csatlakozás

  Gyakorlatilag biztosnak tűnik, hogy október 3-án, mintegy harminc év dörömbölés után Törökország végre megkezdi a csatlakozási tárgyalásokat az Európai Unióval. Az euró bevezetése óta ez a legmerészebb sakkhúzás, amit a közösség vállalt.

 • A sztráda ára

  Kanyarodjunk vissza most egy rövid észrevételezés erejéig a múlt, sőt a múlt előtti hét végképp távolba vesző, ködképes tájai felé, melyeket ezen a héten immár csak a leghosszabb emlékezettel bíró, az elmúlt korok kudarcain és diadalain merengő aggok idéznek fel, midőn ujjuk a lant húrjaiba csap, s felsír bánatos hangjuk: hogy a toszba' is van ez a dolog az autópálya-építéssel meg a hiánnyal?

 • Dr. Jekyll és Mr. Hyde

  Miniszterelnökünk hivatalba lépése óta jól megfigyelhető ciklikussággal követik egymást a tisztább és az elborultabb időszakok, ezért már-már kezdtük azt hinni, hogy Gyurcsány Ferencből igazándiból kettő van.

 • A nyelvvizsga és a szellem napvilága - A felvételireform és a szegények

  Vannak kérdések, amelyeket nem árt tisztázni egy felvételireform előtt (jobb híján utána). Hisz fontos kérdésről dönt a felvételi: arról, hogy ki lehessen egyetemista.

 • Kinn tágasabb - Válság Zimbabwéban

  Előrejelzések szerint az egykor jobb napokat látott országban mintegy négymillió embert fenyeget humán-katasztrófa a társadalmi szerveződés széthullása, az aszály és a pocsék kormányzás miatt várható éhínség következtében.

 • Lánccal és pedállal - Critical Mass

  Múlt csütörtökön Budapesten húszezer biciklis demonstrált kerékpárutakért és a kellemesebb városért. Az autómentes napon keletkezett dugók lehetséges jövőnket vetítették elénk, de azt is megélhettük, milyen volna, ha nem autóutak és a csomópontjaik közé ékelt negyedekben élnénk.

 • Benn a házban - Leisztinger Tamás Lágymányos-projektje

  Lapzártánk után szavaz a fővárosi közgyűlés arról, hogy épülhetnek-e magasházak (például szállodák) a Lágymányosi-öböl partján. A főváros egyik legnagyobb ingatlanfejlesztési tervét tavaly a beruházó - a XI.

 • A nagy dobás - A II. Nemzeti Fejlesztési Terv

  Némi csúszással, de gőzerővel folyik az uniós fel-zárkóztatási források igénybevételéhez szükséges stratégia kidolgozása. Az országba érkező külső fejlesztési források mértékére jellemző, hogy esélyeinket a közszereplők a kiegyezés utáni helyzettel mérik, vagy éppen a Marshall-segélyhez hasonló lehetőségről esik szó.

 • "A járulékaink rendületlenül folynak elfele" - Markos András szociológus az egészségügyről

  1994 vége és 1998 között az egészségbiztosító tör-vényes működését vizsgáló országgyűlési bizottság szakértőjeként dolgozott, s utána is hosszú évekig foglalkozott az egészségüggyel. Jelenleg köztisztviselő, de más területen - interjúját nem is ebbéli minőségében adta lapunknak.

 • Nemzet, politika - Mit gondol valójában a Fidesz a kettős állampolgárságról?

  A Népszabadság szeptember 9-i számában Kovács M. Mária történész egy 2001-es dokumentumot említ, amely az Orbán-kormány hivatalos álláspontját tartalmazza a státustörvényről. A Velencei Bizottság honlapján olvasható szöveg az európai normákkal ellentétesnek, ezért elvetendőnek tartja a kettős állampolgárság megadását a határon túli magyarok számára.

 • Bevezetés a népirtás történetébe - Terry George: Hotel Ruanda

  Hogy Terry George filmje bármilyen irányba akár egy millimétert is eltávolodna a ruandai népirtás ama értelmezésétől, amely ma már - hál' istennek - bevettnek számít a liberális nyugati demokráciák helyesen gondolkodó közvéleménye körében, a legkevésbé sem állítható.

 • "El vagyok keseredve" - Terry George író-rendező

  Az apám nevében forgatókönyvírója, az Õt is anya szülte rendezője az északír konfliktus szemtanújaként vált politikai filmessé. Az 1994-es ruandai etnikai tisztogatást felelevenítő művéről a szarajevói filmfesztiválon beszéltünk.

 • "Betapasztották a fülüket" - Paul Rusesabagina

  A népirtás idején, 1994 tavaszán a belga Sabena légitársaság tulajdonában álló szálloda, a Hotel des Mille Collines alkalmazottja. Õ maga hutu származású, felesége, Tatiana tuszi. Négy gyerekük is tuszinak számított, ami akkoriban halálos ítélettel ért fel.

 • Vér, veríték, könyvek - Forgatókönyvírás Magyarországon

  Első hallásra meglepő, de a forgatókönyvek szerepe és a forgatókönyvíró-szakma még korántsem teljesen elismert a magyar filmiparon belül. Mint az idei filmszemle közben-után gyakran elhangzott, a legtöbben ezt tartják a legfontosabb problémának, miután a filmtörvény pénzügyileg nagyjából rendet teremtett.

 • Mi a kő, tyúkanyó? - Madárinfluenza

  Meglehet, ezúttal nem volt hiábavaló az évek óta tartó para, s hamarosan hazánk határain kopogtat az időközben mutálódott madárinfluenza-vírus. Tényleg komoly lehet a baj, ha már oltják a minisztereket - igaz, ha tényleg beüt a járvány, ez is csak annyit ér, mint halottnak a csók.

 • cyberhírek

  cyberhírek

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...