• Mérő László: Maga itt a tánctanár?

  Mi a pálya?

  Az 1990-es évek elején a Playboy riportere megkérdezte Garri Kaszparov sakkvilágbajnokot, hogy szerinte miért van oly sok zseniális orosz sakkozó. Kaszparov elõször is kikérte magának, hogy õ orosz. Azerbajdzsánban született, félig örmény, félig zsidó - legfeljebb szovjet, de semmiképp sem orosz.

 • Legát Tibor: Pop

  Szereteted ne olyan legyen, mint az éhség, mely mohón válogat ehető és nem ehető között; hanem mint a fény, mely egykedvűen kiárad minden előtte levőre. Mikor a szeretet válogatni kezd: már nem szeretet többé, hanem sóvárgásnak és undornak kettőssége.

 • Marosán György: A szabadság tolvajai

  Az amerikai elnökválasztás exit-pollja különös jelenségre derített fényt. A kutatók kérdésére - mi számukra a legfontosabb, és miként minõsítették ebben a tekintetben a két jelöltet - a megkérdezettek leggyakrabban a morális értékeket (22 százalék), a gazdaságot és foglalkoztatottságot (20 százalék), a terrorizmust (19 százalék), az iraki háborút (15 százalék) és az egészségügyet (8 százalék) említették.

 • Dobrovits Mihály: Magyar Miska és a Közel-Kelet (Vicceskedés és béketurizmus a magyar diplomáciában)

  Alapvetõen nem történt semmi jóvátehetetlen. A miniszterelnök eleresztett egy rossz tréfát, a házelnök pedig, rég egyeztetett programjának megfelelõen, legalább Szíriába ellátogatott, ha már rijádi látogatását törölni kellett.

 • Szezon és fazon

  A Védegylet nyílt levelet tett közzé, amelyben az országgyûlési képviselõket arra biztatják, hogy Sólyom Lászlót, az egykori MDF-es politikust, az Alkotmánybíróság elsõ elnökét válasszák meg államfõnek.

 • Az angyalok tüze

  Szabó Miklós egykori lényeglátó megállapítása szerint az Allende-rezsim bukása bebizonyította, hogy államvédelmi hatóság nélkül nem életképes a "szocializmus". Éppen ezért már a k.-német bili kiborulásakor is sejteni lehetett, hogy a miénk tartalma is pont annyira büdös és a tócsa sem lesz sokkal kisebb.

 • Szezon és fazon

  A Védegylet nyílt levelet tett közzé, amelyben az országgyûlési képviselõket arra biztatják, hogy Sólyom Lászlót, az egykori MDF-es politikust, az Alkotmánybíróság elsõ elnökét válasszák meg államfõnek.

 • Az angyalok tüze

  Szabó Miklós egykori lényeglátó megállapítása szerint az Allende-rezsim bukása bebizonyította, hogy államvédelmi hatóság nélkül nem életképes a "szocializmus". Éppen ezért már a k.-német bili kiborulásakor is sejteni lehetett, hogy a miénk tartalma is pont annyira büdös és a tócsa sem lesz sokkal kisebb.

 • Kulturális hírek

  HUNTER S. THOMPSON HALÁLA: EGY RÉSZLET Éppen telefonon beszéltünk, félrerakta a kagylót, és megtette - nyilatkozta az Aspen Daily Newsnak Anita, a múlt vasárnap 67 éves korában öngyilkosságot elkövetett Hunter S.

 • Cyber hírek

  Befagyott tenger a Marson Európai kutatók megerõsítették, hogy a Mars felszínén hatalmas befagyott tengerre bukkantak - adta hírül az Index az ESA nyomán. Az Európai Ûrhivatal (ESA) Mars Express nevû szondája a brit John Murray geológus vezette kutatócsoport szerint az Északi-tenger méreteivel vetekedõ 800x900 kilométeres jégfelületet fényképezett le, a befagyott tenger mélységét 45 méterre becsülik.

 • Egy nyughatatlan ember (Meghalt Hunter S. Thompson)

  Hívei ünnepelni készültek az idén, nem temetni. Johnny Depp-pel a fõszerepben forgatják elsõ komolyabb regényének, a Rumnaplónak a filmváltozatát. A könyv a napokban jelent meg magyarul. Legutolsó írásában Bill Murraynek magyarázza az általa kifejlesztett shotgun golf lényegét.

 • Képzõmûvészet: Mitoshop (Gaál József és Várady Róbert kiállítása)

  Az alapvetõ és döntõ stiláris eltérések ellenére sem érdektelen összevetni a két festõ friss munkáit. A párhuzamba állítás révén különös képet kaphat a nézõ a mítoszértelmezés, pontosabban a mítoszmitizálás legújabb kori fejleményeirõl.

 • Könyv: Császárszemle (Suetonius összes mûvei)

  Mindenféle ellenkezõ híreszteléssel szemben az antik auktorok olvasása fölöttébb szórakoztató idõtöltés. Vegyük csak példának okáért Suetoniust!

 • Színház: A mélyben (Gorkij: Éjjeli menedékhely)

  Szemét, por, ricsaj. Micsoda mocskos bagázs! Részeg és félrészeg véglények tántorogják haláltáncukat az irdatlan lépcsõk alatt. Valószerûtlen lépcsõk, mégis nagyon valóságosak, recsegnek, ropognak, dübögnek.

 • Színház: Emberhalál, macskahalál (A szabadkai színház vendégjátéka)

  Az ünnepinek is tekinthetõ 60. évadát taposó Szabadkai Népszínház Magyar Társulata három elõadást hozott nemrégiben Budapestre, a Thália Színházba, mely igen dicséretes erõfeszítéssel hömpölygeti a határon túli magyar színházak vendégjáték-sorozatát.

 • "Nem maga az élet" (Davide Ferrario filmrendezõ)

  A büféslány, az éjjeliõr és az autótolvaj románcában Torino elsõ számú nevezetessége, a nemzeti mozimúzeumként üzemelõ Mole Antonelliana is fõszerepet kapott. A tavalyi Berlinalén két különdíjjal jutalmazott Éjfél után rendezõjével beszélgettünk.

 • Film: Taccs (Amerika kommandó - Világrendõrség)

  Mielõtt elhinnénk, hogy már mindent tudunk a fegyverkezõ amerikaiakról, az egész Távol-Kelettel lepaktáló texasi elitrõl vagy a kalóriaburgerrel gyilkoló tengerentúli gyorsétteremrõl, s már a Nyócker címû film trágárságai sem mondanak újat, álljunk meg egy jóízû öklendezés erejéig: a South Park alkotói nem éppen emberszeretetükrõl vagy szépirodalmi értékterjesztõ nézeteikrõl híresek.

 • Film: Költözõ madarak (Richard Lowenstein: Egy hulla, egy falafel és a többiek)

  Mitõl kult a "kult" (-regény; -film; -úrház)? Naná, semmitõl: vevõbolondító elõtag, címke, semmi egyéb ma már. Kult, ha úgy ölnek, hogy közben Madonna slágereirõl cserélnek épületes eszmét, kult, ha Holden Caulfieldet bagzatjuk a Sötét zsaruk cigin és kávén élõ, meggyõzõen emberi lényecskéivel.

 • Koncert: Tajtékos népek (7. Making New Waves Fesztivál)

  Úgy gondolom, hogy a buda-pesti kortárszenei fesztiválok mezõnyében a Making New Waves szervezõinek nincs konkurenciája. Ez nem afféle homályos ízlésítélet, ez tény, ugyanis fõvárosunk kortárszenei fesztiváljai egész egyszerûen nem fesztiválszerûek, és addig nem is lesznek azok, ameddig igyekezetük - ilyen vagy olyan okok és szorító kényszerek hatására - pusztán egy koncertsorozat összeállítására korlátozódik.

 • Filmzene: Senki földjén (Sorstalanság)

  Állítólag Stravinsky mondta, hogy Vivaldi egész életében egyetlen hegedûversenyt írt; igaz, azt az egyet közel négyszázszor. Ennio Morricone egész életében egyetlen filmzenét ír. A probléma ott kezdõdik, hogy akárcsak rõt szakállú kollégája, õ is több százszor adta már el ugyanazt az ötletet.

 • Lemez: Tájkép harmonika után (Motion Trio: Pictures from the street)

  Nálunk a népzenében nem eresztett gyökeret - legfeljebb a szalonzenében virágzott - Friedrich Buschmann 1822-ben bejegyzett találmánya, az akkordeon. Így - nem is igazán pontosan - tangóharmonika néven került a köztudatba, s az sem derülhetett ki, hogy az elmúlt évtizedek népzenei mozgalmai micsoda revivalt kerítettek neki.

 • Másvilágok

  Hátrahagyván az év dermedt elsõ hónapjait, a lemezpiac is élénkülni látszik: az amerikai indie-rock élmezõnyébõl mindjárt három zenekar is új anyaggal jelentkezett a napokban.

 • Nyolc kis kritika

  koncert Bocelli Andrea Bocelli a környezetemben lévõ embereket rendszerint egymással acsarkodó két táborra osztja: egy részük isteníti, másik részük nem szenvedheti. Bevallom, mint Angi Vera a botlását, hogy én szerettem, ám mostantól a javulás útjára térek.

 • Gyermekétkeztetés: Edd meg, amit megfõztek

  Az új évszázad reformtáplálkozási módszerei, úgy tûnik, elérték a közétkeztetésen belül a gyermekétkeztetést is. A menzákat a Fogyasztóvédelmi Fõfelügyelõség ellenõrizte, míg az iskolai büfék korszerûsítésérõl az Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudo-mányi Intézet (OÉTI) állított össze ajánlást.

 • Off-shore cégek: Az adóparadicsom meghódítása

  "Off-shore cége van!" - hüledeznek kampányidõszakban a "bizonyítékkal" teátrálisan hadonászó magyar politikusok ellenfelükre mutogatva. S az ország fele elítélõen hörög fel, akár a "liberális", a "jobboldali", a "keresztény" vagy az "inter-nacionálé" szitokszavak hallatán.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...