• MaNcs 18. évf. 11. sz. (2006. 03. 16.)

  A fülnek is van fala - A kalocsai zsarolás nyilvánosságáról

  Ha hihetünk a sajtóban megjelenteknek, Romsics Imre kalocsai MDF-es képviselőjelölt bátran viselkedett, amikor az esetleges politikai kockázatokkal nem törődve, a nyilvánosság elé lépve leleplezte, hogy képviselőjelölt társa, a fideszes Bagó Zoltán zsarolással igyekezett rábírni őt a visszalépésre. A zsarolási kísérletet Romsics úr a Bagó úrral folytatott beszélgetéséről titokban készített hangfelvétellel...

  2006 / 11
 • Az ő titkuk - Kinek jelent a Kehi?

  A 16 évvel ezelőtti jogállami forradalom egyik követelése a közpénzek kezelésének átláthatósága volt. Ezt a célt az új rendben számos intézmény és törvény hivatott biztosítani. Van, amelyiknek jobban megy a dolog, van, amelyiknek rosszabbul.

 • Hosszú árnyék

  Sólyom Lászlóról nem most derült ki, hogy szorgalmas, törekvő, sőt hiperaktív köztársasági elnök - legalábbis ha rajta és a törvényeken múlna, az is válna belőle. Azok a fránya paragrafusok azonban, különös tekintettel a Magyar Köztársaság úgynevezett alkotmányára, meglehetetősen szűkre szabták a mozgásterét, s ezt még tovább korlátozná az íratlan szokásjog is - már ha ez utóbbinak létezéséről alkalomadtán Sólyom maga is tudomást venne.

 • Listázás

  Egyre-másra kerülnek nyilvánosságra a parlamentbe jutásra esélyes pártok országos és területi listái, amelyek közül az előbbi mindenekelőtt az adott formáció belhatalmi állapotáról, az egyes csoportok, személyek alkupozícióiról árulkodik.

 • "Azonnali következménye lehet" - Dányi Endre szociológus a kiberkampányról

  A miniszterelnök blogja és a szerverfeltörési ügy is arra emlékeztet bennünket, hogy a modern közélet részben már a kibertérben zajlik. Az SMS és az e-mail politikai hasznosításáról a Közép-európai Egyetem (CEU) Média- és Kommunikációelméleti Központjának kutatója beszélt a Narancsnak.

 • Már ketten fogynak - Munkáspártok a választások előtt

  Kispárti mivoltához képest eseménydús négy évet hagyott maga mögött a kórház-privatizációs népszavazást kikényszerítő, az EP-választáson leszerepelt, majd a ciklus végére kettészakadt Munkáspárt.

 • Végvári vitézek - Billegő körzetek: Gyula

  "A Békés megyei voksok majd megmutatják, mi lesz országosan a végeredmény" - vallják Körös-völgyi szocialista és fideszes képviselők. Úgy vélik, ha Békés megye hét egyéni országgyűlési kerületéből négyben az MSZP szerez mandátumot, akkor Gyurcsány-, ha a Fidesz, akkor Orbán-kormány alakul 2006 májusában.

 • Függő játszmák - Fidesz-listák győztesei és vesztesei

  Áldását adta múlt szombaton a Fidesz országos választmánya (ov) az országos lista első huszonöt, valamint a területi listák első öt helyére. A névsorok - amelyek a párton belüli hatalmi átrendeződést formálisan is lezárták - véglegesítése a március 19-i kongresszus feladata.

 • Fúrás közben és előtt - A metróépítés csúszásának okai és következményei

  Ha minden jól megy, idén tényleg elkezdik építeni a 4-es metrót. A beruházás megtorpedózását-lelassítását az Orbán-kormány vagy a civil szervezetek nyakába szokás varrni - ezt árnyalja az a tény, hogy a számla várható végösszegére tekintve még a metrópárti döntéshozók is hajlamosak voltak odébb csúsztatni az aktaköteget.

 • "Számunkra a verseny a legfontosabb kérdés" - Szemán Barna a villamosenergia-ipari átvilágításáról

  Március végére elkészül a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) véglegesített jelentése a hazai villamosenergia-ipar átfogó vizsgálatáról. Az átvilágítást irányító Szemán Barna irodavezető nem bánja, ha a versenypiaci körülmények kikényszerítését kilátásba helyező tanulmányuk az ágazat több szereplőjénél is kivágja a biztosítékot.

 • A folyó gyermeke - Ali Farka Touré 1939-2006

  Ali Farka Touré 1939-ben született Maliban, a Niger-parti Kanau faluban. Tizedik fiúgyermeke volt édesanyjának, s az első, aki túlélte a csecsemőkort. Azokban a családokban, ahol halott gyermek volt, az a szokás járta, hogy becenevet kapjanak az élők, így lett belőle Farka, ami azt jelenti: szamár.

 • Nem lehet elég közel - Magyar évadnyitány Németországban

  Melyik a kancellári hivatal? - kérdezzük a Reichstagnál várakozó fiatal sofőrtől, merthogy a két vadonatúj épület közül jobb lenne nem a másikat megcélozni, időre megyünk, és figyelmeztettek, legyünk pontosak, lassú a biztonsági ellenőrzés.

 • Szívügy -Depeche Mode

  Jövő kedden ismét Magyarországra látogat a legnagyobb hazai rajongótáborral rendelkező külföldi együttes. A Depeche Mode budapesti koncertjére már szeptemberben (!) eladták az összes jegyet, sőt a nyári ráadásra is több mint húszezret.

 • Anyja neve? - Heath Ledger színész

  Hollywood új szívtiprója három filmben is domborított a velencei filmfesztiválon (Grimm testvérek, Casanova, Túl a barátságon - Brokeback Mountain). Az utóbbiért Oscarra is je-lölték, a Casanova meg most megy a pesti mozikban.

 • Piacra mennek - Fogyatékosképzés

  Ma Magyarországon a megváltozott munkaképességű emberek tíz-tizenhárom, az Európai Unióban negyvenkét százalékát foglalkoztatják. Míg Ausztriában nyolcvanöt, Spanyolországban kilencvenöt, itthon mindössze tíz százalékuk van jelen a nyílt munkaerőpiacon, a többiek az ún.

 • Egy állat vagy! - Csóka Szilvia zoológus

  A Semmelweis Egyetem Magatartás-tudományi Intézetének munkatársa szerint ha az ember biológiai motivációit szeretnénk megérteni, az állatkertbe is érdemes ellátogatni.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...