• MaNcs 18. évf. 33. sz. (2006. 08. 17.)

  "Erősíti a jellemet" - Kolonics György olimpiai bajnok kenus

  Önmagára számít elsősorban, és önmagával perel akkor is, ha egy verseny nem úgy sül el, ahogy azt előre eltervezte. Szerencsére az elmúlt két évtizedben ritkán kellett haragban lennie magával, a tucatnál is több vb-arany és a két olimpiai győzelem elég jó alapot adhat a reggeli tükörbe nézéshez. Az idei, szegedi vb-n bármilyen éremmel beérné, de valójában úgy szeretne kiszállni a hajóból, hogy a tőle...

  2006 / 33
 • Pribilszky Gizella

  Közös bűnügyeink

  A nemzeti jogrendek alkonya?

  Az Európai Bizottság (EB) 2006 június végén az Európai Unió bel- és igazságügyi együttműködését részletesen értékelő jelentést hozott nyilvánosságra.

 • Tapsos kutya

  Van nekem egy álmom: villanyfényes nézőtéren vastapsra rendeződnek a tenyerek, én fölállok, és sűrű bocsánatkérések közepette kiverekszem magam a hatodik sor közepéről.

 • Green, green Grass of Deutschland

 • Szavalóverseny

  Bő hat hét múlva újraválasztjuk önkormányzatainkat, többek között a fővárosit is. Ám a rendszerváltozás óta a főpolgármestert adó pártban mintha mostanában kezdenének gondolkodni azon, hogy hát miképpen is legyen október 1-jén.

 • Lépésről lépésre - Rohonyi Péter, az Amnesty International kampánykoordinátora

  Családon belüli erőszak, diszkrimináció, rasszizmus - ilyenekről olvashatunk az Amnesty International 2005-ről szóló, idén májusban nyilvánosságra hozott jelentésének Magyarországot érintő részében.

 • Tormatermesztő romák Bagaméron: Maguk mérik

  Bagamérnak olyan a torma, mint Kalocsának a paprika, Makónak a hagyma. De ami a magyaroknak jól jövedelmező vállalkozás, a falusi cigányoknak a létfenntartás egyetlen lehetősége. A beszűkülő pályázati lehetőségek, a célzott támogatások elapadása veszélyezteti a korábban példaértékűnek tartott bihari romafelzárkóztatást.

 • Az MSZP és az önkormányzati választások - Sápadt október

  Előreszaladt a nagyobbik kormánypárt: a szocialisták máris túltették magukat az önkormányzati választás ma még csak várható vereségén, és inkább a következmények latolgatása foglalkoztatja a párt vezetőit és derékhadát.

 • "Jó a találati arányuk" - Nagy Zoltán, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke

  A közelmúltban a Tesco és az Auchan hipermarketláncra 50, illetve 100 millió forintos, a MÁV-ra pedig egymilliárd forintos bírságot rótt ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A Narancs a versenyellenes magatartás keményedő retorzióiról kérdezte az elnököt.

 • Nyolc kis kritika

  nyolc kis kritika

 • Énekvarázs - Lila Downs a Szigeten (koncert)

  Azt hihetnénk, ez csak művésznév lehet, de nem: valódi és természetes, mint zenéjétől a térdhajlatát verdeső copfjáig minden Lila Downs körül.

 • Egy nyitónap örömei - Plant, Therapy?, Matlock (koncertek)

  A vastag, cukros napfényben csak úgy tocsogott még a Nagyszínpad homokkal felhintett, mintegy strandosított vidéke, amikor Glen Matlock a Sziget első, szerdai napján a Pretty Vacanttel tolatni kezdett a múlt felé.

 • Apja fia - Jean Renoir: Életem és filmjeim (könyv)

  A sztárbiográfia-írás nem kis biznisz, remek kenyérkereseti lehetőség: hivatalos, félhivatalos és nem hivatalos életrajzoktól hemzsegnek a könyvesboltok, hitelesség terén azonban a legtöbbjüktől alig telik többre az egykori szomszédok, alkalmi ismerősök megszólaltatásánál, illetve a már amúgy is jól ismert történetek felvizezésénél.

 • Szívóág - Jason Reitman: Thank You For Smoking (film)

  Jó karban lévő, tájékozott, barátai által szellemesnek mondott filmszatíra keresi igényes közönségét.

 • Táj a szabadban - Aratási riport (kiállítás)

  Július 28. táján megírták az újságok, hogy szakértők szerint "az idei az elmúlt öt év legzökkenőmentesebb aratása". Ebben az időben nyílt kiállításunk is, mely ugyan nem ezt az örvendetes hírt köszöntötte, de mégis reflektált - közvetve - a Péter-Pál-nappal kezdődő nagy performanszra, s meghitt, egyszersmind korszerűsített hagyományőrzéssel metaforizálta stilárisan önmagát.

 • Nem imponál - Gerő András-Hargitay Dorottya-Gajdó Tamás: A Csárdáskirálynő

  "Egy monarchikum története" - olvassuk a Kálmán Imre örökzöldjét tárgyazó gusztusos kötet alcímét, s a frappáns terminológiai újítás nemcsak mosolyt fakaszt, de várakozásainkat is jócskán felcsigázza.

 • "Azonosulni a túlnépesedés vádjával" - El-Hassan Róza képzőművész

  A hetek óta zajló közel-keleti háború tragikusan aktuális kontextusba helyezte a szíriai-magyar származású alkotó retrospektív kiállítását, aki diplomázása után három évvel, 1993-ban a velencei biennále központi kiállításán, az Apertón, 1997-ben pedig az ottani Magyar Pavilonban mutatta be műveit.

 • Augusztus 20. - Játék a tűzzel

  Augusztus 20., hazánk legnagyobb nemzeti s egyben állami ünnepe egyházi rituáléval kezdődik. A Szent István-bazilika órája még alig ütötte el a kilencet, de a téren már gyülekeznek a hívek, díszes templomi zászlóik alatt türelmesen várakoznak a különböző testvérületek, vallási szerveződések (Szent Kamill Egyesület, Szent Korona Társaság stb.

 • 40 éves a Móra Ferenc Kollégium - Törzsgárdaünnepség

  Önmagára számít elsősorban, és önmagával perel akkor is, ha egy verseny nem úgy sül el, ahogy azt előre eltervezte. Szerencsére az elmúlt két évtizedben ritkán kellett haragban lennie magával, a tucatnál is több vb-arany és a két olimpiai győzelem elég jó alapot adhat a reggeli tükörbe nézéshez.

 • Idén a Sziget - Freedom Fighter találkozik Madárfejű Lajcsikával

  Ezerkétszáz program, 252 nemzetközi és 500 hazai produkció, 66 színpad, 132 büfé, négyszáz fős egészségügyi szolgálat, rohamkocsi, gyógyszertár, mentőállomás. Ahogy több mint tíz éve minden alkalommal, most is elmondhatjuk: ez volt a legebb az összes közül.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...