• MaNcs 18. évf. 47. sz. (2006. 11. 23.)

  Rongyos gúnyán aranypityke (Elszórt uniós források)

  Hogy pontosan mit is rejt a növényökológiai bemutatókert vagy az ökoturisztikai beruházás fogalma, azt a gazda honlapjáról (www.korosoknaturpark.hu) sem tudtam meg. Azt viszont tábla hirdeti, hogy a beruházás kezdete az idén júliusban volt, a befejezés novemberben. Mindez Gyula belterületén, a Csigakertben, a Regionális Fejlesztés Operatív Programja keretében, a Nemzeti Fejlesztési Terv pénzéből, az Európai Unió...

  2006 / 47
 • A szerk.

  Segítség!

  Molnár Lajos tudta, hogy nem lesz egy popikon, ha elfoglalja a miniszteri széket, de nem biztos, hogy ennyire meg kéne nehezítenie a saját dolgát.

 • A szerk.

  Díszlövések nekifutásból

  Meghalt a focista. A leghíresebb, legjobbként számon tartott magyar labdarúgó, Puskás Öcsi. Minden tiszteletünk az övé, kiemelt felületünkön, a címlapon búcsúzunk tőle. Hogy hogyan gondolunk rá, arról lapunk beltestében számolunk be - soha nem felejtjük, bár csupán pár rossz minőségű felvételen láthattuk.

 • Miskolci életképek: Sorsod Borsod

  Hogy Miskolc - mint Móricz írta - a legnagyobb jövőjű város-e, azt még nem tudhatjuk, ám annyi valószínű, hogy a leg-nagyobb hírű - hatvan éve folyton benne van a híradóban. A háború után a vas- és acélgyártás fellegváraként mutogatták, aztán a bomló szocializmus végtermékeként, majd volt egy kis csönd, mostanában pedig Segalokról, Boniésklájdokról, fesztiválokról, jégesőről, tornádóról, vízszennyezésről és nanotechnológiáról szólnak a hírek.

 • Ordasok közt: A "tudós"

  Hírt adott a sajtó arról, hogy a közismert antiszemita publicista, a Ku-Klux-Klan volt vezetője, David Duke könyvének megjelenése alkalmából Magyarországra látogatott.

 • "Akkor tüntetünk" (Kovách Eszter, Az Utca Embere hálózat aktivistája)

  Múlt pénteken már hat hazai nagyvárosban szerveztek a hajléktalanprobléma kapcsán több empátiát, megelőzést sürgető Szolidaritás Éjszakája rendezvényt (lásd: Egy falat, egy korty, Magyar Narancs, 2005. november 24.

 • Fidesz-kongresszus előtt: Ellenőrző állomás

  Orbán Viktor egyszerre tartaná nyomás alatt a kormányoldalt és centralizálná tovább saját pártját a Fidesz győri kongresszusán. Az ellenzéki vezér nem tett le a korai kormányváltásról - minimum a miniszterelnök-cseréről -, ám ezek bármelyikét csak tavaszra várja.

 • Kulturális költségvetés-tervezet: Pénzcsorgatás

  A 2007-es kulturális büdzsétervezetből egy dolgot lehet biztosan kiolvasni: a tárcának gúzsba kötve kell táncolnia. Pénz nincs, Művészetek Palotája van, intézményi átszervezés lesz.

 • Gyorsuló felsőoktatási reform: Közhelyek

  A felsőoktatás intézményrendszerét az elkövetkező években igencsak megnyirbálják. Aki ez ellen ágál, joggal teszi. De van-e másik (harmadik) út?

 • Újabb fejlemények a gyulai adatbázisügyben: Elvarratlan szálak

  Két szálon fut a tavaszi parlamenti választások előtt nagy visszhangot keltett gyulai adatbázisügy. Az ügyben az Országos Választási Bizottság (OVB) hivatalból büntetőfeljelentést tett a rendőrségen, másrészt Tóth Imre, a választáson vesztes fideszes képviselő jó hírneve megsértése miatt polgári pert kezdeményezett.

 • Egy különösen veszélyes elítélt: Nem történt szabálytalanság

  Miután a hivatalos vizsgálatok nem állapítottak meg szabálytalanságot, szinte az összes hazai jogvédő szervezetet megkereste panaszával Engel Zoltán. A Magyar Helsinki Bizottság (MHB) vizsgálata szerint a szegedi börtönben fogva tartott mozgáskorlátozott elítélt körülményei erősen kifogásolhatók, személyiségi jogait folyamatosan megsértik.

 • "Egyre vonzóbbak a radikális cselekvési minták" (Gábor Kálmán ifjúságkutató)

  A Felsőoktatási Kutatóintézet júniusban végzett felmérése szerint az egyetemi hallgatók körében erőteljes jobboldali fordulat figyelhető meg, ami együtt jár az erőszakos cselekvési minták, a radikális mozgalmak iránti szimpátia növekedésével.

 • Új szocialista elnökjelölt Franciaországban

  Ségozy és Sarkolene

  A múlt csütörtökön a francia Szocialista Párt (PS) tagsága eldöntötte, hogy kit indít a jövő áprilisi köztársaságielnök-választáson. Ségoléne Royal lesz az első nő, aki komoly eséllyel pályázhat e tisztre.

 • A hiányzó történet (Puskás Ferenc halálára)

  Valami még hiányzik. Talán tényleg a berni lesgólját kellett volna megadni, néhány perccel a vége előtt, megfordítva a meccset, ahogy Esterházy írja. A filmfelvételen ott állna Szepesi mikrofonja előtt az előre egyeztetett nyilatkozattal, mint '52-ben, az olimpiai győzelem után.

Legfrissebb Narancs

Akadozik a szemétszállítás
Káosz és kosz
Radnóti András írása
Ukrajna és a magyar külpolitika
Interjúk
Gőz László, Simon Márton, Zurbó Dorottya
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...