• MaNcs 19. évf. 18. sz. (2007. 05. 03.)
  Zavargások Észtországban

  A bronzvendég

  Lapzártánkkor, kedd délután megnyugodni látszanak a kedélyek. A Bronzkatonát felállították új szolgálati helyén, a tallinni katonai temetőben, az orosz Duma helyszíni delegációjának vezetője kijelentette, nem tervezik megszakítani a kapcsolatokat Észtországgal, és újabb zavargásokról sem érkezett hír.

  2007 / 18
 • Maga itt a tánctanár? (Nemes dúvadak)

  Nemes dúvadak M. őrnagy lelkes sakkozó volt, amikor csak ideje engedte, leült a századába besorozott egyetemistákkal játszani, és többnyire meg is verte őket. Én mindig elkerültem az ilyen alkalmakat, de M. őrnagy egy idő után megtudta, hogy van a században még valaki, aki szokott sakkozni, és magához rendelt.

 • Pálya a magasban (Katonák, lovak, tehenek)

  Katonák, lovak, tehenek Sohasem volt egyszerű vállalkozás Magyarországon sportpályát építeni. Az egyik legismertebb példa a Népstadion kálváriája: a létesítményről az 1921-es testnevelési törvény döntött, a megnyitóra viszont 32 évet kellett várni.

 • Török körök

  A török belpolitikai válságot figyelve - amiből a laikus annyit lát, hogy a vallási fanatizmusra hajlamos iszlamistákkal a világi állam köztársaságpárti hívei állnak szemben - a helyzet egyszerűnek tűnhet. De nem az, hiszen pogány barátaink problémája általánosabb, hogy ne mondjuk, filozofikus kérdéseket is fölvet, jelesül: lehet-e alkotmányellenesen föllépni az alkotmány védelmében.

 • Tovább a lenini úton

  Ha önöknek pendelyes korukban volt ún. ifjúsági mozibérletük, akkor azt is tudják, hogy mit mondott Lenin Lunacsarszkijnak egy önfeledt pillanatában. Nos, azt, hogy: minden művészet közül számunkra legfontosabb a film - talán részeg volt, talán nem látott még tévét, tudja a manó, abban viszont biztosak lehetünk, hogy például Hiller Istvánnak volt ifjúsági mozibérlete.

 • A nép barátai (Bruno Cautres politikatudós)

  Lehetséges, hogy a francia politikai élet rákfenéje a köztársasági elnökségért folytatott ádáz küzdelem? A hétvégi második forduló előtt a közép választóiért harcol a két, még álló versenyző. A jobboldali aktivisták sorra dolgozzák meg a mérsékelt UDF képviselőit, míg a kis formáció jelöltje, a választás harmadik emberévé előlépett François Bayrou új párt alapítását jelentette be.

 • Egy esélyegyenlőségi program a gyakorlatban: Az utolsó fillérig

  Mivel a pályázaton elnyert uniós pénzek kifizetései jelentősen csúsznak, a hátrányos helyzetű fiatalok felzárkóztatását végző tanodák gyakran kerülnek lehetetlen helyzetbe. Értelmes célok vs. kormányzati impotencia.

 • Mi lesz a Közraktárakkal?

  Terepszemle

  Először a kulturálisfőváros-pályázat, majd az önkormányzati választások idején győzködte Demszky Gábor a választókat azzal, hogy a közeljövőben két volt ipari területet is rehabilitál. Az egyik a IX. kerületi Közraktárak lenne.

 • Tűzharc az M1-es autópályán: Elvétett célpont

  Először minden világosnak tűnt: az M1-esen egy nyitott személygépkocsiból tüzelve megtámadtak egy pénzszállítót - sikertelenül. Nem sokkal később a rendőrség az autópályán feltartóztatta a gyanús autót, két utasát őrizetbe vette, majd a bíróság döntése nyomán előzetes letartóztatásba helyezték őket.

 • "Novemberben ettől lesz hangos a sajtó" (Szetey Gábor kormányzati személyügyi államtitkár)

  Mi az a "kétzacskós kormányzat", és van-e kormányzati társkereső program? Szetey Gábor, a kormány multivilágból érkezett humánerőforrás-felelőse többek között erről is beszélt a Narancsnak.

 • Macskát nem ölünk

  Macskakínzás a Filmszemlén. Két és fél hónapos késéssel válik hírré, holott az Álszent című filmet levetítették, a szakma látta, sőt a zsűri díjazta. Két és fél hónap kellett az ébredezéshez, de a hosszúra nyúlt reggel után csak úgy peregnek az események: a múlt hét elején az egyik kereskedelmi tévé műsora és különböző online fórumok majdnem egyszerre röppentették a hírt: a 2007-es Magyar Filmszemlén a kísérleti filmes kategória különdíjasa olyan alkotás lett, amelyben egy kb.

 • Valami alkímia

  Géla Babluani flmrendező

  A Párizsban élő művész (Temur Babluani grúz rendező huszonkilenc éves fia) első filmje, az enigmatikus című A 13-as (Tzameti) minden jelentős díjat learatott - 2006-ban Velencében a Jövő Arany Oroszlánját, a Sundance fesztiválon a fődíjat, továbbá 2007-ben a legjobb európai film díját -, és most már a pesti mozikban is látható.

 • Hívjál fel! (Michel Godry filmrendező)

  Előbb Björk-videók és reklámfilmek alkotója, aztán a Libidó - vissza az ösztönökhöz és az Egy makulátlan elme örök ragyogása után itt a pesti mozikban Az álom tudománya, Gael García Bernallal a főszerepben. A rendezővel a Berlinalén beszéltünk.

 • Vor dem Kind - Wayne Kramer: Halálos hajsza (film)

  A B-movie olyan, mint a négyes találat a lottón, elmegyünk vacsorázni, oszt' annyi. Stílben, helyesen: kurva jó, de feldughatjuk - vizsgált opusunkban alulról szagolja a félezret a kimondott fuckok száma, így még a "hajunkra kenhetjük" formula is merő szépelgésnek hatna.

 • Savanyú álarcosbál - Az emigráns - Minden másképp van (film)

  Napos tenger, fölötte sirályok röpte, aztán a tarajos hullámok, ahogy gyémántporosan széttörnek a parti sziklákon, melyek kinyúló peremén egy öreg, megfáradt férfi áll, és a távolba mered. Csak nem a múltak ütemén mereng?

 • A magyar dokumentumfilm-gyártás válsága: Nem játék!

  A Magyar Mozgókép Közalapítvány pályázati struktúrájának átalakítását és a támogatási keret bővítését követelik a dokumentumfilmes szervezetek, ugyanis a jelenlegi rendszer nem segíti elő a szakma megújulását, nemzetközi lehetőségeit.

 • Országkaserolás: Sarkvidéki Paradicsom

  Nagyot gondolt a Finn Zenei Információs Központ, és Helsinkibe csalt huszonhárom világzenei tótumfaktumot, hogy látástól rogyásig intézményeket és koncerteket látogassanak, aztán vigyék hírét a világban. Volt hozzá kaja, pia, szauna, szóval nem mondomÉ illetve mégis mondom, ha már Lőkös Csaba kollégámmal (Sziget Világzenei Nagyszínpad, Művészetek Palotája) magam is ott jártam.

 • Kötelező olvasmányok

  "Temessék már el a csávót"

  Remekművekről van szó, élmény helyett mégis sokszor kínszenvedést okoznak diáknak, szülőnek. És tanárnak. Hiába ad a Nemzeti Alaptanterv szabad kezet a művek kiválasztásában, olyannyira megcsontosodott a "kötelezők" köre, hogy a legtöbb iskolában akár az 1978-as naptárt is kiakaszthatnák a falra.

 • Városnéző Ikarusok: Napfényes Budapest

  Negyvenöt évvel ezelőtt állt forgalomba Budapesten az első tető nélküli Ikarus. A különleges városnéző buszt azok is a szívükbe zárták, akik sosem utaztak rajta.

 • Kígyók: A legjobb méreg

  Ahogy lassan melegszik az anyaföld, úgy bújnak elő téli rejtekhelyükről régi sorstársaink, a kígyók. Mármint nálunk, mert a melegebb égtájakon el sem kellett aludniuk.

 • cyberhírek

  cyberhírek

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...