• MaNcs 20. évf. 14. sz. (2008. 04. 03.)
  A szerk.

  Nem súrlódásmentes a koalíciós együttműködés

  Mondta vagy nem mondta? Mármint Gyurcsány Ferenc Kóka Jánosnak a múlt szerdán, netán csütörtökön? És mit mondott (mert hogy valamit, az biztos)? Azt mondta, hogy...

  2008 / 14
 • Erdély elfeketedése

  Mind sivárabb etnobiznisszé züllik az erdélyi magyar belpolitika. Az utóbbi hónapokban talán csak annyi változott, hogy ez az etnobiznisz most kivonulni készül az országos politikából, és leszorul a helyi önkormányzatokba.

 • A válasz mint fegyver - A készülő szlovák sajtótörvényről

  A múlt héten a szlovák napilapok üres címlappal jelentek meg, tiltakozásul Robert Fico kormányának azon igyekezete ellen, hogy az új sajtótörvény segítségével korlátozzák a sajtószabadságot.

 • Balogh Attila

  Át a piroson, ezerrel

  Egy közlekedési szabálysértő esete

  Választhattam volna, hogy gyalogosként elgázoltatom magam a zebrán, de rövid megfontolás után a könnyebb változatra szavaztam: járművemmel - egy piros robogóval - magam hajtottam keresztül a piros lámpánál egy gyalogátkelőhelyen.

 • Mindenki jól jár

  Magyar Narancs, 2008. március 13. Kedves Narancs! Nagy örömmel és egy kis nosztalgiával olvastam a brit charity shopokról szóló beszámolót.

 • Modern Talking

  A hír igaz

  El van terjedve a városban, hogy én ellenzem a nyelvművelést. "Az egész vállalkozásod a nyelvművelés ellen irányul" - írta nemrég cikksorozatomról a kiváló esztéta és filozófus, Radnóti Sándor. Itt valami félreértés van - illetve az a kérdés, mit értünk nyelvművelés alatt.

 • Ekotrip

  Szomorú vasárnap

  Szomorú, hogy azon a márciusi vasárnapon a magyar társadalom meglepően nagy hányada használta föl a háromigenes népszavazást arra, hogy kifejezze a kormánnyal és/vagy a reformokkal szembeni ellenszenvét, avagy a kormányzat megbénításán munkálkodó ellenzék iránti rokonszenvét.

 • Közoktatás és esélyegyenlőség Miskolcon - Kicsengetés, becsengetés

  A januárban startolt kétfordulós közoktatás-fejlesztési pályázatokkal szemben nagy elvárásokat támaszt az oktatási tárca. Az esélyegyenlőségi szempontokra elvben eddig is oda kellett figyelni, de most olyan tervezési módszertant vezettek be, amely reményeik szerint garantálja, hogy a pályázók a vállalt intézkedéseket büntetlenül ne bliccelhessék el.

 • Tyepla vs. wellness - Harc a hévízért

  Visszavonhatatlanul megérkezett a tavasz, megjelentek a Gyermekrák Alapítvány óriásplakátjai az utak mentén. Mit tesz ilyenkor a téli álmából ébredező, alföldi alsó középosztály? - elhúz a hegyekbe. Irány a jól bevált, ám az utóbbi évben óriási változásokon átesett Egerszalók.

 • Ipari műemlék ledózerolása Kőszegen - Gyár állott, most kőhalom

  Március 20-án reggel arra ébredtek a kőszegiek, hogy az egykori Posztógyár és a hozzá tartozó víztorony 107 éves épületét az éjszaka folyamán valakik egész egyszerűen lebontották. Hogy mire volt a nagy sietség, még olyan áron is, hogy a dózerolással bűncselekményt követtek el, egyelőre csak találgatni lehet.

 • Vihar a koalícióban - Szelet vetett

  Eltaktikázta magát a miniszterelnök a szombati pártértekezleten: az SZDSZ frakciója, majd ügyvivő testülete két nappal később a kormányból való kilépéssel válaszolt az egészségügyi miniszter leváltására vonatkozó bejelentésre.

 • "A korai Fideszre emlékeztettek" - Aleksander Smolar politikatudós a lengyel megoldásról

  Úgy fest, Lengyelországban a politikai választék két nagy jobboldali pártra szűkült le. Most épp a liberális, piac- és Európa-barát Polgári Platform (PO) kormányoz, ám hiba lenne a Kaczynski fivérek fémjelezte radikális populizmust teljesen leírni.

 • tévésmaci - Sültaratta, sültaratta

  Balogh Antit persze lazán ott felejtettük a Györe-padon, de semmi vész, mert ő jobban járt így.

 • étel, hordó - RUSTICO

  A hirtelen jött tavasztól részegülve a Váci utca felé vesszük az irányt. Megkergültünk? Alighanem.

 • csontzene - Tanúk előtti monológok

  Ó, mennyire kiveszett belőlünk ama képesség, hogy érzékelni és élvezni tudjuk a régi elbeszélő művészet egyik alapvető jellegzetességét, ami nem más, mint az élőbeszédszerűség, azaz a mondott, a kimondott, az elmondott, az előadott, a valóban nézők előtt elbeszélt események szavainak ritmusa, tagoltsága, lendülete és retorikája, avagy - ha már ez egy zenei rovat - a muzsikája!

 • chili & vanilia - Zarándoklatok célja: Pastéis de Belém

  A helyszín Lisszabon. Komoly megpróbáltatások árán végre megérkezünk Belémbe.

 • kulthírek

  kulthírek

 • 8 kis kritika

  8 kis kritika

 • Lassú víz - A Down Prágában (Koncert)

  Ezt most nem lehet gyermeki rajongás és heves múltidézés nélkül sehogy. Ezzel a zenekarral (rövid biográfia később) tizensok évvel ezelőtt találkoztam először, és estem valami olyasmibe vele kapcsolatban, amit örök szerelemnek szoktak hívni mások.

 • Egyedül, kifelé - Flop: Torso (Lemez)

  Tipikus magyar rakendrollsors a (fogjuk rá) grunge-ban utazó Flopé: Alice in Chains- és Pearl Jam-feldolgozásbandából nőtte ki magát, van némi kötődése - Horváth Attila gitáros révén - az egykor kultikus A Kerthez is, kiadott már egy baromi hangulatos kislemezt, játszott minden olyan magyar klubban, ahová több füst fért be, mint néző, és fellépett a nagyobb helyeken is (Sziget, Wigwam, EFOTT), tette mindezt ráadásul úgy, hogy én például mindmáig emlékszem valami három évvel ezelőtti koncert minden akkordjára, pedig másra nem is nagyon abból az időből.

 • Lemez

  Kettesben szép

  The Gutter Twins: Saturnalia

 • Közhely a szívünkben - Kocsák-Somogyi-Miklós: Abigél (Musical )

  Az ismerősség, mi több, az otthonosság lakályos érzete lengi be, s vonja egyetlen közösségbe a színpadot s a nézőteret az Operettszínház új produkciójában. Az Abigél ugyanis, ez az emberségre okító, s a bakfisromantikát antifasiszta detektívtörténettel elegyítő nevelődési leányregény meghitt ismerősünk, s a Nagy Könyv című szavazójáték óta bizonyítottnak tekinthető a tény, miszerint az árkodi Matula kakaóillatú, kálvinista belvilága olyan kulturális közkincs, amelyre különösebb kockázat nélkül bazírozható zenés színházi mű.

 • A deszkát jelentő világ - Gus Van Sant: Paranoid Park (Film)

  Ismerjük ezeket a tiniket Larry Clark filmjeiből - maguk elé vagy a tévére merednek, korán kezdik a szexet -, egyetlen hűséges társuk akad csak: a gördeszka. A független filmesként és tehetséges epigonként számon tartott Gus Van Sant legújabb mozija, a Paranoid Park a rendező előző munkáinak (Gerry, Elefánt, Az utolsó napok) testvérdarabja és folytatása: a téma újfent az elliptikus, töredékekben elbeszélt halál.

 • A nagy bolond - Bunuel, a felforgató (DVD)

  Három új dvd, amiből kettőnek olyan a borítója, mintha vérrel lenne összemaszatolva (Viridiana, Az öldöklő angyal). A harmadik a kikötözött Catherine Deneuve vállára koncentrál (A nap szépe).

 • Fülöp és fia - Schiller: Don Carlos (Színház)

  Normális esetben komoly oka van annak, ha egy rendező kétszer is nekifut ugyanannak a darabnak (most nem arról beszélek, amikor valaki önnön rendezését lekoppintva végighaknizza az országot, ilyen is van). Ez a komoly ok általában az szokott lenni, hogy hiányérzet marad a rendezőben, hogy elégedetlen önmagával (esetleg a színészeivel).

 • Kis hamis - Csontó Lajos: Közös nevező (Kiállítás )

  Úgy tűnik, mintha Csontó szinte mindenütt jelen lenne; a tavaly decemberi összegző kiállítása után szerepelt a két hete véget ért Fény című kiállításon, s munkái nemcsak a Dorottya utcában láthatóak, hanem az Inda Galéria pár napja megnyílt Átjárás című csoportos tárlatán is.

 • Gyerekkuckó? - Kovács András Ferenc: Hajnali csillag peremén - Jorgosz Baia - Demeter Ádám: Angyali üdvözlet (Könyv)

  Melyik világ az igazi? Mindkettő nem lehet. Az egyik így igaz, a másik úgy igaz? Az egyik valóságos, a másik nem. De mindkét világ megrendít és már-már térdre kényszerít. Az egyik a szépségével, a másik a kegyetlenségével.

 • Eleven sötét - Szijj Ferenc: Kenyércédulák - Könyv

  Nagyjából egy évtized kenyércéduláit gyűjtötte össze Szijj Ferenc a legutóbbi könyvhétre megjelent kötetében. Versekről van szó természetesen, de ezek a versek együtt valamiféle naplóformát idéznek meg, ahol cím helyett mindegyik szöveg annak a napnak a nevével szerepel, amelyiken íródott (kivéve a kötetzáró Utolsó napokat).

 • Élenjáró költők

  "Naponta tapasztaljuk, hogy miféle szakadék tátong az eladás alapján összeállított, illetve az irodalmi világban uralkodó, többnyire szóbeszédre, na meg a szaklapok kritikai rovatainak értékelésére támaszkodó, jobb híján szakmainak nevezhető értékítéletek között.

 • Az volt a tél - Jégkorszak a Magyar Természettudományi Múzeumban

  Az általános klímapánik közepette az emberiség hajlamos elfeledkezni a tényről: most is jégkorszakban élünk. Aki kételkedne ebben, annak melegen javasoljuk a Magyar Természettudományi Múzeum éppen e témába vágó, látványos és szórakoztató kiállítását.

 • Greenexpo" - Csak az ár számít"

  A Syma-csarnokban tartott hét végi rendezvény meglehetősen bátortalan próbálkozás volt, hogy a lakosság és a hazai zöldkisipar egymásra találjon.

 • "A fiók alapján"

  Thomas Szende nyelvész, az INALCO tanszékvezetője

  Évente csaknem száz francia dönt úgy, hogy meg akar tanulni magyarul - nem mindenki magyar tehát, aki eredeti nyelvű Jókai-kötetet olvas a párizsi metrón - sőt. De miért választják a magyartanulást? A párizsi INALCO (Keleti Nyelvek és Civilizációk Országos Intézete) magyar szakának és Közép- és Kelet-Európa tanszékének igazgatójával beszélgettünk.

 • Egy kínai Budapesten - Ecsettől a kaptafáig

  Ha egy művész szembesül a zord mindennapokkal, többnyire haragos lesz a világra, és úgy érzi, kitaszították, megtaposták. A közép-európai modell szerint ilyenkor általában a szenvedélybetegségek közül választ magának egy "társat", esetleg többet is.

 • cyberhírek

  cyberhírek

Legfrissebb Narancs

Akadozik a szemétszállítás
Káosz és kosz
Radnóti András írása
Ukrajna és a magyar külpolitika
Interjúk
Gőz László, Simon Márton, Zurbó Dorottya
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...