• MaNcs 20. évf. 8. sz. (2008. 02. 21.)

  Legitimációs válság az SZDSZ-ben - Kicsi négerek

  Bizonyosnak tűnik, hogy az SZDSZ tavaly márciusi elnökválasztásakor egyes távol maradt borsodi delegáltak nevében mások szavaztak. A botrányra Kóka János elnöksége vagy még ennél több is rámehet.

  2008 / 8
 • Ez még nem az - Az adóreform esélyéről

  Amíg tavaly a legfőbb reformtéma az egészségbiztosítás átalakítása volt, az év elején úgy tűnt, a viták idén az adóreformról szólnak majd. A miniszterelnök hétfői beszédében 200 milliárd forintnyi köztehercsökkentést helyezett kilátásba, ám arról egyelőre még nem számolt be, hogy ez pontosan miből is jön majd össze.

 • Csalás! Pfuj!

  Egy megrögzött lóversenyrajongó a nagy nyeremény reményében hashajtót adott a legesélyesebb lónak, ám az mégis megnyerte a derbit. Emberünk nagy pénzt vesztett, ezért a megmérgezett ló székletmintájával a versenybírósághoz szaladt: "Csalás az egész!

 • Döntsd ide a tőkét!

  A Stumpf István irányította Századvég Alapítvány elemzésének fő motívuma az, hogy szükségtelen érdemben megvizsgálni a kormányfő hétfői beszédének tartalmát, mert Gyurcsány biológiailag képtelen az igazmondásra, ergo úgyse az lesz, amit mond.

 • Kikérni maguknak (a dokumentumokat)

  Nem akarnánk a kelleténél jobban túldimenzionálni az SZDSZ tavaly márciusi elnökválasztásán történteket - beljebb két újságoldalt olvashatnak róla -, de azért legalább kettő hamis aláírás bizonyosan volt azon a jelenléti íven.

 • Pálya a magasban

  Civil a pályán!

  A 20. században ugrásszerűen megnőtt a nyilvánosság szerepe a politikában. Az új mozgalmak aktivistái tudatosan keresték a publicitást (a sajtóban, tüntetéseken vagy más tömegrendezvényeken), hogy törekvéseiket a szélesebb közönséggel is megismertessék, s így jó eséllyel lépjenek fel a már "bevett" irányzatokkal szemben a politikai eszmék piacán.

 • Maga itt a tánctanár?

  A tudomány elhivése

  Mindig is elképesztett, hogyan jöhetett rá az emberiség arra, hogy közvetlen kapcsolat van két annyira távoli esemény között, mint a közösülés és a gyerek születése. A következmény még hosszú hetekig egyáltalán nem látszik, és ezalatt annyi minden történik, hogy ember lánya legyen a talpán, aki rájön, mi lehet az oka a szokatlan jelenségeknek, amelyeket a szervezetében tapasztal.

 • A ludwigshafeni tűz - Vendégmunkások voltak

  A dél-németországi Ludwigshafenben kilencen - öt gyerek és négy felnőtt - égtek bent egy lakóházban február elején, mind törökök. A tűz oka még ismeretlen; a rendőrség elektromos hibára gyanakszik. Mindazonáltal a török-német konfliktus újra téma Németországban - épp most szállt be Erdogan miniszterelnök is.

 • Zuschlag-ügy - Csekély hírérték

  Vajon mi áll Zuschlag János múlt héten rögzített vallomásában? Miért most döntött úgy, hogy tavalyi letartóztatása után megszólal? S mi állhat annak a hátterében, hogy a Zuschlag ügyét vizsgáló, nemrég még újságíró-átjáróháznak tűnő Bács megyei ügyészség alig nyilatkozik az új fejleményről?

 • Fidesz-holdudvar a tandíjról

  Teljes homály

  Az világos, hogy ne legyen tandíj, az viszont nem, hogy mit gondol a legnagyobb ellenzéki párt a felsőoktatásról. Az eddig ismertté vált véleményekből szemezgettünk.

 • Intézetek fiatalkorú bűnelkövetőknek - Gyerekszoba, kilátástalansággal

  A Blaha Lujza téri késelés után (amikor egy kiskorú romániai fiú megszúrt egy nála alig néhány évvel idősebb fiút) többen is felvetették, hogy a büntethetőségi korhatárt minősített esetben le kellene szállítani 14-ről 12 évre.

 • Sikertelen tévéelnök-választás - Van másik?

  Március ötödike után ismét választott vezető nélkül marad az egyik közmédium, miután a múlt héten eredménytelenül zárult a Magyar Televízió (MTV) elnöki székéért kiírt pályázat.

 • Gráf József politikusi portréja - Szánt, vet, elboronál

  Bár több mint harminc éve politizál, miniszteri kinevezését megelőzően legfeljebb a szakmabeliek ismerték Gráf József nevét. A párt korábbi háttérembere néhány hónap leforgása alatt a Gyurcsány-kormány legnépszerűbb, az ellenzék által is dicsért politikusa lett.

 • "Állást kell foglalni" - Valki László nemzetközi jogász, egyetemi tanár Kosovóról

  Vasárnap délután a kosovói parlament magasztos függetlenségi nyilatkozatban hirdette ki az egykori jugoszláv tartomány új államiságát. Lapzártánkkor a nyugati nagyhatalmak már elismerték Kosovót, és ezt rövidesen a magyar kormány is megteszi.

 • tévésmaci - A sül Übü

  Ezt kaptam, basszus! A rókalelkű kánya lánya: Sztoriban vagyunk? Megvan Önöknek is Doktor Miroslav Smetacek, aki cirkuszi vakondként tengette kenyerét a kies Ceske Budejovicében?

 • étel, hordó - Wasabi Running Sushi & Wok Restaurant

  Ha azt mondjuk, futószalag, arról először Henry Ford T-modellje ugrik be az embernek, utána meg talán még Chaplin is. De ha azt mondjuk, kaiten, akkor a hatás elmarad, rosszabb esetben azt felelik rá, hogy konicsiva, széles vigyorral.

 • csontzene - Elő az ikonnal!

  Rendkívüli zongorista debütál Magyarországon február 22-én, amikor a Zeneakadémián Keller András vezényletével, a Magyar Telekom Zenekar kíséretével Mozart d-moll (K. 466), illetve C-dúr (K. 467) zongoraversenyét adja elő.

 • chili & vanilia - Akár pesti erkélyen is megterem

  Ha létezik zöldfűszer, ami már-már olyan érzelmi reakciókat tud kiváltani egyesekből, mintha pártról vagy focicsapatról vitatkoznának, az a magyar konyhákban kevéssé elterjedt koriander.

 • kulthírek

  kulthírek

 • 8 kis kritika

  8 kis kritika

 • Hazatérés - Sigur Rós: Heima (DVD)

  Lassan eljutunk addig a pontig, amikor Izlandot már nem erős és újító zenei exportőrként tartjuk számon, hanem igazi popkulturális nagyhatalomként, amely rendszeresen autentikus és karizmatikus egyéniségekkel dobja fel a beszürkülésre és önmaga ismétlésére hajlamos angolszász zenei kultúrát.

 • Dolgozik a hangya - Ginger: Market Harbour (lemez)

 • Elő a sötétből - Hot Chip: Made In The Dark (lemez)

  A Hot Chip kétségtelenül eme évtized egyik legnagyobb durranása a könnyűnek is nevezett zenében: adott öt tehetséges fiatalember, akik már bő fél évtizede úgy játszadoznak hallgatóságukkal, mint macska az egérrel.

 • Odafenn, a magas égben - Marc Forster: Papírsárkányok (film)

  Mivel a sárkányeregetés eleddig mostohán állt a sportok között, és nem kapott méltó filmes feldolgozást, a jelen mű rendezője régi adósságot törleszt, amikor az akciófilmek dinamizmusával láttatja a magasban ádáz küzdelmet folytató szárnyasokat.

 • Enni vagy meghalni - Tim Burton: Sweeney Todd - A Fleet street démoni borbélya (film)

  A híres rendezőről eddig is lehetett sejteni, hogy valami nem stimmel nála. Szebben a flúgost talán így mondhatnánk: "a hátborzongató mesék hollywoodi mestere". De ami volt, elmúlt: legújabb filmje minden eddigi munkájánál (hogy csak a hason szakirányból szemezzünk: Beetlejuice; Batman; Ollókezű Edward; Karácsonyi lidércnyomás; Az Álmosvölgy legendája vagy akár A halott menyasszony) sötétebb és kegyetlenebb.

 • Névérték - Mike Newell: Szerelem a kolera idején (film)

  Ha valahová jó nagy ákombákom betűkkel kipingálják, hogy "mágikus realizmus", ott nem árt résen lenni. Dehogy mondanék én olyat, hogy rögtön keressék a kijáratot, csak legyenek nagyon észen. Vagy épp ellenkezőleg, hagyják magukat lépre csalni.

 • Penge - Kleist: Amphitryon(Színház)

  Gothár Péter másfél évtized után tért vissza Kaposvárra. Talált ott még ismerőst, bár bizonyára nem azt keresett - rendezni jött. Kleist Amphitryonjából készített mulatságos, nevetséges, tragikus és rezignált előadást.

 • Életművészet - Szirtes János: Budapesti Tél, Prágai Tavasz, Zágrábi Nyár, Mezőszemerei Õsz. Digitális nyomatok(kiállítás)

  Szirtes János a kiállítással - a négyszer négy közepes méretű digitális fotóval, akárcsak valamifajta vizuális tartalomjegyzékkel - az elmúlt három-négy évben bemutatott performanszait foglalja össze és dokumentálja.

 • Csak nyűg és baj - Földes György: Magyarország, Románia és a nemzeti kérdés 1956-1989(könyv)

  A romániai falurombolás elleni 1988-as budapesti tüntetés a magyarországi rendszerváltás meghatározó eseménye volt: a rendszert bíráló tömérdek írás, cikk után az ellenzék bizonyítani tudta, hogy képes tömegeket maga mellé állítani és az utcára vinni, és egy látszólag nem belpolitikai ügyre való hivatkozással (a nemzeti kérdéssel szembeni érzéketlenséget, az emberi jogok semmibe vételét kifogásolva) megkérdőjelezte az egész rendszer legitimitását.

 • A fekete fa - Agota Kristof: Mindegy. Novellák és színművek(könyv)

  A magyar származású svájci írónő korai elbeszéléseit és drámáit tartalmazó kötet mind tematikájában, mind hangvételében a világsikert aratott Trilógiájának előzményeként olvasandó. Abban a huszadik század furfangos és bonyolult regényszövéseihez képest is újszerű és (talán nem túlzás) zseniális szerkezeti találmánnyal képes három regényen keresztül lebegtetni, hogy a főhős (Lucas és Claus) egyedül vagy ketten van/vannak.

 • "Szeressen a színház" - Haumann Péter színész

  A Kalandorok, Paczolay Béla rendező első nagyjátékfilmje Simó Sándor-emlékdíjat nyert a 39. Magyar Filmszemlén. A háromgenerációs road movie-ban még egy pici autós üldözés is van; a helyszín Erdély, a táj csodás.

 • Írott malac - Wim Delvoye az Ernst Múzeumban

  A holland-flamand kulturális fesztivál keretében bemutatkozó 42 éves kortárs flamand képzőművész 1990-ben, a Velencei Biennálén alapozta meg hírnevét. Munkáinak meghökkentő és provokatív jellegét a szent és a profán, a banális és a fennkölt, az elit- és a tömegkultúra elemeinek extrém ütköztetése adja.

 • Földalatti - A császár kisvasútja

  Akik ritkán közlekednek vele, habcsókos nosztalgiajáratként tekintenek rá, büszkeséggel a szívükben, mintha az 1896-os millenniumi ünnepségek még nem értek volna véget. Pedig az utasok többsége már régóta inkább a rákospalotai csatlakozás miatt veszi igénybe, nem a vasárnapi vurstlizásért.

 • Ökoszülők, ökobébik - Pelenkaháború

  A gyermeket váró és a kisgyermekes párok lelkéért vívják legádázabb küzdelmüket a konzumerizmus és az ökológiai fenntarthatóság képviselői. Egy új embernek rengeteg új és márkás termékre lesz szüksége, és meg is érdemli - erősködik az ipar.

 • Szexuális felvilágosítás a múzeumban

  Szülőknek tilos a belépés

  Milyen kérdéseik lehetnek a tinédzsereknek a szerelemről, és hogyan szólíthatja meg őket egy szexualitásról rendezett kiállítás? Egy párizsi tudományos múzeum e tárgyú kísérlete, amely a szakmai elismerést és a közönségsikert egyaránt kivívta, december végéig látogatható a Villette parkjának kulturális komplexumában.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...