• MaNcs 21. évf. 12. sz. (2009. 03. 19.)
  Interjú

  "Beleharapni a profitba"

  Tamás Gáspár Miklós filozófus, listavezető

  Március elején újabb tömörülés jelezte, hogy indulni akar az EP-választásokon. A Zöld Demokratákból, egy feminista szervezetből és a Thürmer-féle pártból korábban kivált Munkáspárt 2006-ból alakult Zöld Baloldal a markáns rendszerkritikus álláspontjáról ismert Tamás Gáspár Miklóst kérte fel a lista vezetésére. A filozófussal a válság okairól, hatásairól, a mozgalmi politika lehetőségeiről...

  2009 / 12
 • Szegény nemzet, gazdag nemzet - Kelet-Ázsia esélyei a nemzetközi válságban

  A nemzetek elkülönített vagyonállománya (Sovereign Wealth Fund, SWF) Andrew Rozanov találmánya, legalábbis ami az elnevezést illeti. Rozanov először 2005-ben, egy mindössze ötoldalas cikkében írta le először e fogalmat - s azóta nem csak a Nemzetközi Valutaalap (IMF) használja ma már bevett kategóriaként, de kutatóintézetek és tanácsadó cégek százai méregetik, becsülgetik e szerint, mely országok a leggazdagabbak a világon.

 • Irodalmi szószedet - A magyar operalibrettó

  Prima la musica e poi le parole, vagyis Előbb a zene és aztán a szöveg - szól Salieri víg egyfelvonásosának címe, mely az operamuzsika és a librettó jószerével általánosan érvényes erősorrendjét tételezi. Tömören, ám némi szépítéssel, hiszen az operaélet valóságában bizony rendre az előadási gyakorlat, s persze olyik alkalommal az opera-énekesi és rendezői igények is a szövegkönyv nyakára nőnek.

 • Mint magadat

  A hónap elején (3-án) a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia nyilatkozatot adott ki "az utóbbi időkben elharapódzott erőszakos cselekmények kapcsán", melyben kifejezi az erőszakos cselekmények keltette aggodalmát, de óv attól, hogy emiatt a magyarságot (provokációk során át) rasszista színben tüntessék fel ("egyesek").

 • Kereszttűzben

  Hogy a szocpárt a hétvégi kongresszusán leszedné a miniszterelnököt, az felette valószínűtlen, leginkább azért, mert maguk sem tudnak senkit, akit a helyére rakhatnának, és olyan sem akad, aki e posztra kívánkozna.

 • Komiszkenyér

  Tévelygéseink IV. (Az ostobaság fapados luxusa)

  Tévelyegni, akárcsak tévedni emberi dolog, de nem csak emberi. Az állatok is képesek botladozni, melléfogni, nyilvánvaló érdekeik ellen cselekedni, egyszóval letérni a boldogulásukhoz vezető legrövidebb útról. Mindezt azonban sohasem a legjobb belátásuk ellenére teszik.

 • Hozzáadott érték

  Euró

  Ha már évek óta eurónk volna, akkor is tenger bajunk volna. Akkor is csak nagyon szűköcskén volna külföldi hitel (Szlovákia se dúskál), a globális kereslet visszaesésének jövedelemcsökkentő, munkanélküliséget növelő hatása se lenne sokkal kisebb, és mindezek együtt akkor is sok adósnak okoznának fizetési nehézségeket.

 • "Olvasói levelek" - Ha addig élünk

  Magyar Narancs, 2009. február 26. Krémer Balázs cikke egyetlen hatalmas tiltakozás "az érdemek szerinti elosztás", "az érdemalapú elosztási mechanizmus", az "érdemek alapján biztosításként nyújtott pénzek" ellen, a "rászorultsági elv erősítését szorgalmazó javaslatok" pedig nem csupán azért töltik el aggodalommal, mert az "megerősítheti a rászorultságot elbírálók hatalmát", hanem mert "kiterjesztheti az érdemekre építő, önkényesen jogosultságot meghatározó társadalmi, közszolgálati gyakorlatokat".

 • Bissau-Guinea - Kesudió és kokain

  A nyugat-afrikai törpeállamot még egy kettős politikai gyilkosság is csak néhány rövid híradás erejéig tudta kiemelni az ismeretlenség homályából, aminek minden bizonnyal az a legfőbb oka, hogy a szomszédos - és jóval nagyobb - Guineától megkülönböztetendő a fővárosáról elnevezett országnak nincsenek nyersanyagkincsei, következésképpen senki sem tekinti stratégiai gazdasági partnerének.

 • "Nem volt hova bújni" - Sherine Tadros, az Al Dzsazíra tévécsatorna angol kiadásának riportere

  Az egyetlen nyugati tudósító volt Gázában a januári háború alatt. Az egyiptomi származású brit újságírót élményeiről kérdeztük. Szlankó Bálint (London)

 • A válság és Románia - A váratlan vendég

  Pár hete még senki sem akart gazdasági mentőcsomagról hallani, ám a napokban megtört a szívós optimizmus. A gazdasági minisztérium és a Román Nemzeti Bank képviselői bejelentették: segítséget kérnek az uniótól és az IMF-től.

 • Jogszabályi segítség az illegális régészeknek - Kincses térképek

  Egy új kormányrendelet szerint április 1-jétől nyilvánossá kell tenni a régészeti lelőhelyek helyrajzi adatait. Szakemberek szerint ezzel az illegális, fémkeresős kincsvadászok aranykora következik be, és felgyorsulhat a lelőhelyek pusztulása.

 • Százmilliárdos nyereség az élelmiszer-kereskedelemben - Nagyban megy

  Változatlanul nyereséges vállalkozás hiper- és szupermarketet üzemeltetni Magyarországon - más kérdés, hogy ez kedvezőtlen a hazai élelmiszeralapanyag-termelőknek, s főleg a feldolgozóágazatnak.

 • A kormány adócsökkentési elképzelései - Felületi kezelés

  A kormány már rábólintott saját válságkezelő terveinek első csomagjára, amely az adórendszert tenné úgymond munkabaráttá. A hírek a korábbi elképzelések felpuhulásáról szóltak, holott a lényeg nem változott.

 • A Katapult-botrány - Készpénznek vették

  Felfüggesztette hivatalából az iskolai integráció támogatására létrejött esélyegyenlőségi főigazgatóság vezetőjét Hiller István, miután minisztériuma szabálytalanságokat észlelt a hátrányos helyzetű egyetemisták beilleszkedését segítő, a miniszter alá tartozó Katapult Mentorprogram felügyeleténél.

 • chili & vanilia - Tésztabatyuban Japántól Jamaicáig

  Sok az olyan étel, ami valamilyen formában a Föld szinte minden szegletében ismert. Az egyik legjobb világ körüli utat tésztákban lehet tenni (a másikat pacalban, de majd máskor).

 • tévésmaci - Sül, sül, sül vagy sün-e?

  Sztupa és Troché szemükkel követték a páncélvonatot, vagyis inkább csak azt a szikracsóvát, amit a mozdony lövellt, hiszen éjszaka volt. Hideg, kegyetlen, csillagokkal, távoli, azonosíthatatlan neszekkel teli téli éjszaka, megszámlálhatatlan mínuszokkal.

 • mi a kotta? - Ante festa

  Ide figyeljenek, emberek! - legszívesebben így kezdenénk, s mint a mellékelt ábra mutatja, valóban így is kezdjük soros ajánlónkat. Megijedni azért nem kell a néhai Alfonzó által szállóigévé avatott kiszólás váratlan felbukkanásától, nem kívánjuk a nagyérdeműnek bemutatni, hogyan eszik a pesti ember lédús őszibarackot vagy forró főtt kukoricát, mindössze az elkövetkező napok túlcsorduló komolyzenei programjának dukál ezúttal a szokottnál is nagyobb érdeklődés.

 • étel, hordó - PORCELLINO GRASSO

  Még nincs a csúcson, de kellő magasban van ahhoz, hogy rózsadombinak mondhassuk az Ady Endre úton található olasz vendéglőt. A "rózsadombit" természetesen földrajzi értelemben értjük, hiszen miután tudomásunkra jutott, hogy a "II.

 • rés a présen - Határátlépések - Eszéki Erzsébet újságíró, a Képzett társítások estek szerkesztője

  rés a présen: Milyen elgondolásra épül a Képzett társítások a Nemzeti Színházban? Eszéki Erzsébet: Kulturális újságíróként érzékeltem, hogy milyen sokan vannak a művészek között, akik alig tekintenek ki a saját műfajukból.

 • kulthírek

  KOSSUTH-DÍJ A hagyománynak megfelelően március 15. alkalmával kiosztották az állami művészeti elismeréseket.

 • dvd - Berlin: A fal leomlik

  A múlt héten a Baader Meinhof csoport, két hét múlva a berlini techno-szcéna bugyraiban forgolódó Berlin Calling a mozikban, ám e héten egészen a videokölcsönzőig kell elmásznunk a betevő németjeinkért. Voltaképpen a Wir sind das Volk megéri a sétát, érdekes egy zsiráf (olyan állat nincs).

 • színház - BORBÉLY SZILÁRD: HALOTTI POMPA

  Õrült halotti szertartás Vidnyánszky Attila rendezésének első képe: óriás, torz fémember halálának beálltát állapítják meg, majd raknak tüzet a fejében; megszólal egy hegedű, száll a füst, s egy aszszonykórus siratja a holtat.

 • lemez - CHARLES AZNAVOUR: DUOS

  Az immár 85 éves énekes-dalszerző annak a nagy sanzongenerációnak a túlélője, amely a II. világháború végétől a Beatles felbukkanásáig a mainstream könnyűzenét testesítette meg Európában.

 • folyóirat - BUDAPESTI NEGYED 61-62. SZÁM

  A budai és pesti kövezeten senki sem érezhette biztonságban magát tőle. Elég volt egy óvatlan pillanat, és már nem volt mit tenni: a háztartási alkalmazott és a kegyelmes úr, az igavonó ló és a gesztenyeárus, az utcaseprő és a tavasz, a társaskocsi utasa és a vidékről felrándult atyafi újságban kinyomtatott tárcahősként, karcolatszereplőként, netán egy-egy költői kép kellős közepén végezte.

 • film + könyv - Tintaszív

  Mindenkinek megvan az élmény, amikor a menzán a hétfői sült hús maradványai visszaköszöntek a keddi zöldbabfőzelék mellé adott brassóiban, a szerdai menüben meg a rántástól vagy a habarástól lecsutakolt zöldbabok mosolyogtak vissza a rakott zöldbab álorcájában.

 • koncert - SOULFLY

  Két PeCsa-, egy szigetes és egy mezőtúri Wan2 fesztiválos koncert után ötödször köszönthettük Magyarországon Max Cavalera fő zenekarát, a Soulflyt. Ha hozzávesszük ehhez Cavalera egykori zenekara, a Sepultura szintén nem kevés honi fellépését, máris állítható, hogy ha a "törzsi thrash" itthoni prezentálásáról van szó, kétségkívül el vagyunk kényeztetve.

 • hely - TÓTH KOCSMA

  Két barátommal délután három órára beszéltem meg egy találkozót a Tóth kocsmába. Volt más intéznivalóm is előtte, háromnegyed háromkor már a Jászain voltam, benéztem az antikváriumba, hogy teljen az idő.

 • lemez - THE UNBENDING TREES: CHEMICALLY HAPPY (IS THE NEW SAD)

  A tavaly év végén megjelent lemez keserédes, magával ragadóan szép munka. Hajós Kristóf szövegíró-énekes és Havasi Balázs zongorista még az ezredfordulón ismerkedett meg, majd 2006-ban Háry Péter bőgőssel kiegészülve alapították meg a zenekart, amely aztán Gábor Andor dobossal a tavaly decemberben a londoni Luminaire-ben tartott lemezbemutatón bővült négytagúvá.

 • Lemez - Gyerekdalok fémfűrészre - The Prodigy: Invaders Must Die

  Öt év után jelentkezett újabb stúdióalbummal a Prodigy - ha még emlékeznek rá, a legutóbbi, 2004-es sorlemezük (Always Outnumbered, Never Outgunned) némileg vegyes befogadói reakciókkal találkozott, úgy a kritikusok, mint a laikus hallgatók részéről.

 • Film - Kárhozottak kertje - Nagy Viktor Oszkár: Apaföld

  A magyar film egykor élen járt az apakeresésben, fiatal emberek néztek jelentőségteljesen, ránctalan arcokról váltott ráncosokra, s állt meg hosszú pillanatokra a kamera; aztán elmúltak a hatvanas évek, a delejes tekintetek kásás fényekbe fulladtak.

 • Film - Pulyka mérges párizsi - Pierre Morel: Elrabolva

  Pedig Luc Besson valaha még ehhez is értett! Mióta persze fröccsöntött tömegtermelésben nyomatja kifele az árut, a helyzet csak bonyolódott. Attól ugyanis, hogy elmondhatjuk: immár nem ért hozzá (hogyan jusson egy idióta egy szálon lefuttatott történetével egészen a szívünkig), még nem változott semmi.

 • Film - Papolás - John Patrick Shanley: Kétely

  A körme hosszú, a teát három kockacukorral issza, a hóemberben semmi egyházelleneset nem lát, és kitüntető figyelemben részesíti az iskola első és egyetlen fekete diákját. A megújuláspárti Flynn atyának kétségkívül sok van a rovásán, ám míg a cukor és a köröm egyetlen bíróságon sem állna meg, ellenben a gyanú, miszerint a felebaráti szeretetnél többről van szó tanár és diákja között, már nem lebecsülendő fegyver a papra pikkelő igazgatónő, a vaskalapos Beauvier nővér számára.

 • Képzőművészet - Termékeny konfliktusok - Tűz a múzeumban - Sugár János egyéni kiállítása

  Nem tudok szabadulni a gondolattól, hogy Sugár János Tűz a múzeumban című tervét nem a Kiscelliben, hanem a Nemzeti Galériában kellene megvalósítani, és akkor a mű kellően be tudna ágyazódni a kortárs muzeológia legaktuálisabb, igaz, önmagától soha meg nem oldódó problémakörébe.

 • Színház - "Rövid krónikák" - A chioggiai csetepaté; Apacsok

  Egy viszonylag csöndes, átlagos színházi hét legfőbb tapasztalata: "a kor foglalatjai és rövid krónikái" (így nevezi Shakespeare a színészt) ma sincsenek könnyű helyzetben (akkor sem voltak, ugye). A kor olyan, amilyen - benne a színház ugyancsak.

 • "Mindent megteszünk, hogy legyen helye" - The Bedlam

  A Borsodból indult ötös húsz évvel ezelőtt a legnagyobb magyar reménységnek számított a rock/metál színtéren: a General Rejection és a Dreamland In Misery demók olyan fantasztikusan összetett és ötletes zenét tartalmaztak, amilyet akkoriban külföldön is csak ritkán lehetett hallani.

 • "És most megint itt vagyok" - Derzsi János színész

  Az idei szemlén a külföldi kritikusok díját az Apaföld című film nyerte; az újrakezdést egy darabka földön képzelő börtönviselt apa szerepében egy igazi magyar filmlegendával. Hungler Tímea

 • A krakkói zsidó negyed megújulása

  Kísértetvárostól a zsidó Disneylandig

  A pesti zsidó negyedet a hányatott sorsú építészeti öröksége miatt gyakran vetik össze Krakkó egykori zsidó városrészével, a Kazimierzzsel. A problémák hasonlóak: pusztuló városi örökség, eszköztelen műemlékvédelem, gyanúsan viselkedő városi hatóságok, mindenre kész befektetők.

 • Interjú

  "Jár a kezem, versileg is"

  Parti Nagy Lajos író

  "Magyar szöveg: Parti Nagy Lajos" - országszerte vagy tíz előadás színlapján olvasható ez az információ. Ezt látván a nézők többnyire tudni vélik, mire számíthatnak, mármint a flott és épkézláb mondatokon felül.

 • Kepler űrtávcső

  Távoli planéták

  Két hete sincs, hogy startolt a Kepler űrtávcső, amely bolygónkhoz hasonlóan heliocentrikus pályán kering, s százezernyi csillagot vizsgál át abból a szempontból, hogy tartozik-e hozzá egy vagy több (esetleg Föld-szerű) bolygó.

 • Okmányhamisítás - Elcserélt fejek

  Mint oly sok mindennek, az okmányhamisításnak is a '90-es évek elején volt a virágkora: a lelkes "művészek" könnyedén értékesítettek jogosítványt, nyelvvizsgát, diplomát. Az ezredfordulóra azonban az okmányhamisítás kikerült a napi közbeszédből.

 • "Bill Gates lekommunistázott" - Richard M. Stallman, Free Software Foundation

  Budapesten járt, és a szabadalmaztatott számítógépprogramok, a másolásvédett adathordozók és a szoftvermultik ellen agitált Richard Stallman, a szabadszoftver-mozgalom élő legendája, egykori MIT-s hacker. Stallman szerint a jogvédett szoftver digitális rabszolgasorsba taszítja a felhasználókat, a szellemi alkotások megosztása erkölcsi kötelesség, az óriásvállalatok pedig veszélyeztetik a demokráciát.

 • cyberhírek

  VillanynarancsProtézis Pendrive-ot építettek egy finn programozó ujjába, miután csonkolni kellett egy motorbaleset után. Az ujjprotézis 2 GB adat, azaz akár egy egész mozifilm tárolására képes. Hangposta A Google legújabb szolgáltatása, a Google Voice szöveggé alakítja a hangposta-üzeneteket.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...