• MaNcs 21. évf. 16. sz. (2009. 04. 16.)
  A szerk.

  A vészkapus

  Négy hét kacskaringózás után új miniszterelnöke van az országnak, az Országgyűlés 204 igen szavazattal kormányfővé választotta Bajnai Gordont. Bajnai kedden kora délután megtartotta őszödi beszédét, ami teljesen normálisan, úgyszólván tényszerűen hangzott. Úgy, mintha egy felnőtt ember beszélne, abból a feltételezésből kiindulva, hogy felnőtt, értelmes emberek hallgatják.

  2009 / 16
 • Nem gyúr a nyúl - A miniszterelnök-jelölés és a játékelmélet

  A miniszterelnök-jelölés folyamatára könnyű azt mondani, hogy a racionalitás teljes csődjével van dolgunk. Azonban az államnők és -férfiak által generált abszurditás légkörét kihasználva hadd ragadjam meg az alkalmat e processzus elemzésére, mégpedig a játékelmélet segítségével.

 • Betegállomány - Mi marad az unióból a válság után?

  Brüsszel legbejáratottabb közhelye, hogy az Európai Uniónak jót tesz egy kis válság: először összeesik, mert a soktagú, sokérdekű közösségnek nincsen erős központi irányítása, aztán, tanulva a krízisből, új intézményeket növeszt, hogy a legközelebbire már okosabban reagáljon.

 • Hülye nép!

  Népszavazási szabályozásunk semmire se jó, hacsaknem arra, hogy időnként megmutassa, a parlamenti politikai elit mit gondol a t. választópolgárról. Így van ez most is, amikor Seres Mária az országgyűlési képviselők költségtérítésének számlához kötöttségét szeretné megszavaztatni - ha már a parlamenti képviselők képtelenek arra, hogy e lakosságirritáló gyakorlaton a törvényhozás szokott keretei között, jogállami módon változtassanak.

 • Pálya a magasban

  Dzsentlmenek 2.

  Klas Östergren regénye, a Dzsentlmenek cselekménye tulajdonképpen két nagy bokszmeccs közé van kifeszítve, mind a kettő visszavágó, mindkettőt az első mérkőzés vesztese nyerte: az elsőt Floyd Patterson 1961-ben Ingemar Johansson ellen, a másikat Muhammad Ali Leon Spinksszel szemben, 1978-ban.

 • Komiszkenyér

  Tévelygéseink V.

  A vasra vert gályarabnak irigylésre méltóan könnyű az élete. Persze nem fizikai, hanem morális értelemben. Mert ebben az értelemben semmi olyan teher nem nehezedik rá, amelytől viszont cselekvés- és akaratszabadsággal rendelkező embertársai egy pillanatig sem szabadulhatnak.

 • Hozzáadott érték

  Multik

  A magyarok nem szeretik a multikat. Az átlagos magyar a külföldiekkel szemben amúgy is - mondjuk így - tartózkodó, a tőkét meg egyenesen utálja. Miért is lobogna e kettő közös részéért?

 • Átkosra átkos - Selma Belaala politikatudós Algériáról

  Április 9-én Abdelaziz Buteflikát bő 90 százalékkal harmadszor is köztársasági elnökké választották Algériában (hivatalosan majd 75 százalékos részvétel mellett). A 74 éves államfő előre bejelentett győzelmének hátteréről kérdeztük a párizsi Politikatudományi Intézet kutatóját, akinek szakterülete az algériai nacionalizmus és az iszlamista radikalizmus.

 • Vitatott színházépítés Debrecenben - Fél véka ezüstér', fél véka aranyér'

  2010-re csúszik a Latinovits munkanéven futó új debreceni színház átadása, ugyanis a városnak nincs pénze a milliárdos nagyságrendű technikai berendezésekre. A színházépítés körüli fejetlenséget szakmai viták tetézik; sőt, az sem egyértelmű, szükség van-e egyáltalán az új intézményre.

 • A Wallis és Bajnai - Jó firmák

  Bár a Wallis cégcsoport vezetői és a politika között volt átjárás, maga a cég viszonylag keveset üzletelt az állammal. A megítélés megváltozott, amint a korábbi vezérigazgató, Bajnai Gordon kormányzati szerepet vállalt, miniszterelnök-jelöltté válásakor pedig újra előkerültek a régi ügyek.

 • Kormánylista - A lélekvesztő utasai

  A kezdeti lelkesedés elmúltával a szocialistákban ismét feltámadtak a kételyek a formálódó Bajnai-kormány még csak tervezett intézkedéseivel szemben. Néhány képviselő "záradékkal" írta alá a kormányfőjelölt nyilatkozatát, több "sikerminiszter" feltételeket szabott a maradásáért, valamint a kormány és a párt közötti együttműködés is nehezen alakul.

 • Adóoptimalizáció és offshore - Partot értek

  Ciprusi cég ad tanácsokat a BKV-nak, Seychelle-szigeteki vállalkozás áll a fővárosi ingatlanpanamák mögött, ingatlanvállalkozók, éttermek, temetkezési cég tulajdonosai települnek ki papíron a karib-tengeri szigetekre.

 • "A magyar politikus legyintett"

  Bod Péter Ákos közgazdász a Bajnai-csomagról és a válságkezelésről

  A politika alábecsüli a társadalom túlélő képességét, mégis tart a jövőtől a Budapesti Corvinus Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára, az Antall-kormány minisztere, egykori jegybankelnök. Szerinte az igazi kérdés az, hogy az ország milyen állapotban lesz, amikor a világgazdaság újból növekedési pályára áll.

 • Moldova és Románia - Az "anyácska" vagy az "anyaország"?

  Az április 5-i parlamenti választásokon a Moldovai Köztársaságban meggyőző és nem várt sikert arattak a kommunisták: a belőtt 30-35 helyett majd' 50 százalékot szereztek. Az ellenzék választási csalással gyanúsította meg a győzteseket, a szavazatok újraszámolását és új választások kiírását követeli.

 • chili & vanilia - Ó, Isztambul

  Vannak rabul ejtő városok. Már amikor leszáll a repülőgép, hatalmába kerít valami bizsergésféle a gyomor tájékán, mint egy új szerelemnél.

 • tévésmaci - A sül bekanyarodott a sarkon

  Gyufának kell, gyufát csináltatunk belőle, az egészből - nézett fel a kocsmaasztal foltokkal csúfított fehér abroszáról Kese, mintha csak most ébredne a gondolataiból. Elébb nyomatékosan Sztupára pillantott, majd mintegy futólag vagy szimpla udvariasságból Trochéra.

 • kertész lesek - MAROS / NAGYMAROS

  Múlt heti vasútállomásunkban annyi szépet írtunk a nagymarosi partról, hogy fokozni lehetetlen. Inkább a Dunába esnénk, mint túlzásokba, Új Skorpiót dúdolva hanyagoljuk a lírát - "Nap süt a fejemre / egy sörrel kezembe' várok rááád!

 • mi a kotta? - Modernsky és az elefántok

  "Ki dibeg-dobog itt? Ó, hiszen ez a kis Modernsky! Bubifrizurát vágatott magának; No lám milyen jól áll neki! Milyen valódi ál-haj! Mint egy paróka! Olyan éppen (ahogy a kis Modernsky képzeli), éppen, Akár a Bach-papa!

 • rés a présen - Tánc a platón - Horváth Csaba rendező-koreográfus

  rés a présen: A zord északról a napfényes délre utaztatja a Kalevala után a közönséget az Isteni vidékek című új darabod. Számíthatunk rá, hogy valóban vidámabb lesz az előadás? Miért a görög téma? Horváth Csaba: A vidámság nézőpont kérdése, remélem, hogy megmosolyogtatja a nézőket az, ami engem is megmosolyogtat.

 • kulthírek

  POSZTUMUSZ VONNEGUT Look at the Birdie címmel novemberben lát napvilágot a 2007-ben elhunyt Kurt Vonnegut tizennégy, eddig publikálatlan novelláját tartalmazó kötet: a tavalyi Armageddon in Retrospect után ez már a második hasonló összeállítás.

 • Külvárosi mulató

  Tudja a manó, hogy mit szólna a művelt világ kifinomultabb része, ha mondjuk egy magyar filmben téliszalámival nyilazó pulikutyák fürdenének a tokajiban. Felteszem, röhögnének, ami arra utalna, hogy a művelt világ (különösen a kifinomultabb fele) kettős mércével mér.

 • Príma primavera

  Edelényi János új filmjének felütése roppant módon emlékeztet Janisch Attila 1991-es Árnyék a havonjának kezdésére. A hősök (akkor Miroslav Baka, most Lukáts Andor) bankrablásba keverednek: "rosszkor vannak rossz helyen".

 • A szegényekre nem lehet ráismerni

  Christophe Barratier filmrendező

  A Francia Filmnapokon (április 15-26.) mutatják be a Kóristákat is jegyző Christophe Barratier dalos kedvű történelmi múltidézését, az 1936-ban játszódó Külvárosi mulatót. A rendezővel a film főszerepét játszó városban, Párizsban beszélgettünk.

 • "Már megint ő dobja félre" - Lukáts Andor színész-rendező, a Sanyi és Aranka Színház vezetője

  Huszonkét év Kaposvár, kilenc év Katona József Színház, több mint ötven filmszerep. A Mázli és a héten moziba kerülő Prima Primavéra című filmekben nyújtott alakításáért az idei szemlén a legjobb színésznek járó díjat vehette át.

 • "Nem lehet bambulni, álmodozni" - Futaki Attila képregényrajzoló

  Április 18-án a Gödör Klubban rendezik meg az 5. Magyar Képregényfesztivált. Ennek apropóján Futaki Attilával beszélgettünk, akinek Nikolényi Gergely szövegéhez festett fotórealista pszichohorrorja, a Spirál (a fesztiválon átadandó Alfabéta-díj "kép-regény" kategóriájának egyik jelöltje) az elmúlt évek legnagyobb hazai eredménye a képregény műfajában.

 • koncert - LITTLE AXE

  Gondoltam, megadom a módját, a koncert előtt meghallgattam a Little Axe-lemezeimet. Főleg az első kettőt, a The Wolf That House Built és a Slow Fuse címűt szeretem, a Hard Grindot kevésbé, de a Champagne & Grits is jöhet.

 • könyv - KAISER EDE: A MÓRI ÁRTATLAN - BÖRTÖNNAPLÓ: HARCBAN AZ IGAZSÁGÉRT

  Kaiser Edét mind első-, mind másodfokon tényleges életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte a bíróság, mivel bizonyítottnak látta, hogy a 2002. május 9-i, nyolc halálos áldozatot követelt móri bankrablásnak ő volt az egyik végrehajtója.

 • tánc - AZ ISMERETLEN

  Duda Éva koreográfus a hazai modern tánc Laurie Andersonja: hiperérzékeny, intelligens, és minden (ünnepi hangulatú) táncjátéka olyan, mintha egy ismeretlen bolygón játszódna. Újonnan látható darabjában Palcsó Nóra és Katonka Zoltán táncolja a kontakt- és Cunningham-technikára épülő, jól áttekinthető, helyenként már - lehet, hogy az akciófilmeket idéző zenék miatt - dzsesszbalettre emlékeztető koreográfiát.

 • web - ÖRKÉNY-HONLAP

  Korántsem kézenfekvő, hogy a nemzeti literatúra klasszikusainak a nemzeti könyvtár készítsen emlékoldalt. Érezhető némi zavar: kinek a dolga virtuális létet adni a magyar irodalomnak.

 • lemez - BONNIE PRINCE BILLY: BE-WARE

  A rossz hír kézbesítőjének ideges hamarkodásával mindjárt az elején rögzíteni vagyok kénytelen, hogy a Beware az első lemez a furcsa művészneveiről is ismert Will Oldham pályáján, amely nem igazolja az immár hosszú évek óta kialakult, közkeletű vélekedést, miszerint emberünkben az alternatív country egyik legjelentősebb alakját tisztelhetjük, akinek súlya és megbízhatósága csakis David Eugene Edwardséhoz vagy Bill Callahanéhez mérhető.

 • koncert - HORACE ANDY & ASHLEY BEEDLE

  Amikor az érdemdús Strut kiadó útjára bocsátotta Inspiration Information nevű sorozatát, a legnagyobb várakozással tán éppen az Andy-Beedle duó produkcióját várta a világ. Nem is csoda: a csodagyerekként indult (első szólólemezét 1969-ben, még 18 évesen jegyző) Horace Andy a reggae műfaj egyik élő legendája, aki számos, a lakályos műfaji kuckón túllépő kalandozással is öregbítette hírnevét - elég legyen csak a Massive Attackkel közös felvételeire utalni.

 • "Vadabb, őszintébb" - Karnics Zoltán, Jehan Paumero - Psycho Mutants

  A pécsi Psycho Mutants 2003-ban alakult, de a zenekar tagjai már évtizedes zenei múltat tudhatnak a hátuk mögött. A kezdeti években Psycho Mutants From The Planet Billy néven még rockabilly zenét játszottak - a név lerövidítése után nagyjából 2005 őszére találták meg mostani hangjukat, amelyet gyakran western swingként szoktak meghatározni.

 • Lemez - Magyarok a házban - Dzsessz-sztenderdek, popslágerek, hiphop, fúziós funk és progrock: mindez három új magyar lemezen

  THE QUALITONS: SOUL BEAT KONCERT POCKET ROCKET 2007-2008 - LOST DEMOS KORAI ÖRÖM: 2009

 • Színház - Ilyenre készítik - A kékszakállú herceg vára; The Black Rider

  Vannak ezek a "szemi-színházi" formák: az olyan, mintha tartományában virulnak, de épp az a lényeg, hogy mégsem, ugyanis nézhetőségük-láthatóságuk korlátozott. Egyebek mellett ez utóbbi teszi igazán vonzóvá őket a színházi gourmet-k számára: már bejutni is nehéz.

 • Sósborszeszt, műlábat! - Mindenütt hódít... - Reklám a Nagy Háborúban (1914-1918)

  A cs. és kir. - mondjuk - 101. (békéscsabai) gyalogezred egész napos sturmon (Rohamra, vitéz fiaim!), golyó- és srapneltűzön túlesett bakája megtisztálkodván, a gulyáságyúhoz járulva estebédjét elfogyasztván, csukaszürke zubbonyát levetvén végre lélegzethez jutott a vesszőfonattal bélelt lövészárokban, amelybe még belevillantak a lemenő Nap ferde fényei.

 • Könyv - Fesztelen könnyedség - Baldassare Castiglione: Az udvari ember

  Az udvari(as)ságról (cortesia) szóló remekmű egy nagyon is udvariatlan cselekedetnek - magyarán hatalmas pofátlanságnak (sfacciataggine) - köszönheti végső formáját. Castiglione harmincöt éves kora, 1513 táján kezdte el írni könyvét, amit nem adott azonnal nyomdába, pepecselt vele, többször is átdolgozta.

 • Könyv - Családi tűzfészkek - Mikó Csaba: Testínség

  Mikó Csaba színdarabjai díszletet, jelmezt abszolút nem igényelnek, színjátszásra pedig a szónak csak a legfinomabb értelmében adnak lehetőséget. Az Apa, az Idill és a címadó darab három vagy öt lineárisan tálalt, dialógusformába rendezett, de valójában csak feldarabolt monológ összessége (az Előjáték formailag illeszkedik ezekhez, de abban megjelennek a valódi dialógusok); ezek mindig valamilyen tragédiát mondanak el több szemszögből, jelen időben vagy - ha minden megjelenő szereplő túléli az utolsó oldalt is - visszaemlékezésként.

 • Kiállítás - A szép placebója - A nő dicsérete - Alfons Mucha kiállítása

  Biztosan nincs értelme szimbolikussá tenni topográfiai adottságokat, mégsem lehet átsiklani a - valószínűleg nem - véletlen egybeesés szülte paradoxonon: Gustav Moreau fent, Alfons Mucha lent mutatkozik meg egyidejűleg a Szépművészeti Múzeumban; Moreau mint kezdet, Mucha mint folytatás és lecsengés.

 • Divatos biciklisták - "Pazar megjelenés"

  A kerékpározással együtt egyre népszerűbb a hozzá tartozó viselet is. A hazai kisipar termékei divatbemutatókon forognak, a Japánba irányuló táskaexportot a válság sem küldte padlóra. Hogyan legyünk sikkesek a vasárnapi Critical Massen?

 • cyberhírek

  Fájlcseretörvény A francia nemzetgyűlés az előzetes várakozásokra rácáfolva jelentős többséggel elutasította azt a javaslatot, amely a fájlcserélőknek az internetről való kitiltását is engedélyezte volna. Kármentés A Pentagon több mint százmillió dollárt költött az elmúlt fél évben arra, hogy helyreállítsák az internetes bűnözők és a különböző hálózati problémák miatt keletkezett károkat - jelentették be katonai vezetők.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...