• MaNcs 21. évf. 7. sz. (2009. 02. 12.)

  Az emberi értelem ünnepe

  A tudás fájától a törzsfáig

  Charles Darwin születésnapja, február 12. a tudományos gondolkodás napja 2000 óta. Az alábbiakban A fajok eredete szerzőjéről közölt 2009-es cikkünket olvashatják.

  2009 / 7
 • Mészáros Sándor

  Nem tetszik az immunrendszer?

  A sötétben bujkáló shortolókról

  "Soros György újra bedönti a fontot?" - kérdezi némileg hatásvadász címmel megjelent cikkében a Világgazdaság (2009. január 29.). Szándékosan választottam az elmúlt hetek legolvasottabb internetes, ún. vezető hírei közül e lényegében korrekt írást, amely címével ellentétben arról számolt be, hogy Soros György befejezte az angol font sterling elleni spekulációt.

 • Ultimátum

  Ez így nem mehet tovább! Lapunk, a Magyar Narancs e helyütt a leghatározottabban felszólítja a gazdasági világválságot, hogy haladéktalanul, ezen felszólításunk kézhezvételétől számított 24 órán belül, de legkésőbb vasárnap éjfélig érjen véget, és húzzon innen a picsába!

 • Csókolom, jöttünk, mi vagyunk a sajtó

  A ruandai törvényszék 2003. december 3-i ítéletében népirtás bűnében marasztalt el három ruandai férfit, három sajtómunkást. Az ítéletben a törvényszék részletesen feldolgozza a ruandai média kialakulásának és radikalizálódásának történetét, azt, hogy hogyan váltak ezek az orgánumok a nyílt uszítás színterévé, és milyen szálakon fűződtek a tömeggyilkosságot levezénylő hutu vezetéshez.

 • Pálya a magasban

  Spéci, a primadonna

  "Egy-egy felfedezett sporttehetségnek 'megfogására' az egyesületek valóságos hajszát indítanak. Koncessziókkal, ígéretekkel valósággal elkábítják az illető tehetséget. Egyik egyesület túllicitálja a másikat, csakhogy elhalásszák egymás orra elől a sportnak jövendő 'star'-ját.

 • K. történetei

  Pillantás a visszapillantásra

  Ein Blick auf den anonymen "Rückblick": K.-t még a gimnáziumban bűvölte el a Széchenyi-mű eredeti címe, pedig akkor még nem is tudott németül. De a fülében benne maradt a négy egymást követő zárhang vészjósló pattogása.

 • Haramiák Kelet-Európában 2. - "Keselyűhad száll alá"

  A szervezett bűnözés a kommunizmus bukása óta az egyik legdinamikusabban fejlődő szolgáltatás Kelet-Európában. Van, ahol egyenesen húzóágazata a nemzetgazdaságnak, s szálai a legmagasabb körökig vezetnek. Karácsonyi számunkban kezdett sorozatunkat (lásd: Dohányon vett honvédelem, Magyar Narancs, 2008.

 • Demokratizálódó Irak - Lélegzik

  Az irakiak, úgy tűnik, elkezdték élvezni az Egyesült Államok által rájuk kényszerített demokráciát. A január végi tartományi választások legalábbis biztató képet mutatnak. Wagner Péter

 • Pécs: EKF és polgármester-választás - Magukra maradtak

  Tizenegy hónap sincs már hátra, és Pécs lesz Európa Kulturális Fővárosa: jelenleg ez az egyetlen biztos pont a projektben, hiszen a beruházások csúsznak, programok nincsenek. A felkészülés évei alatt ráadásul a második polgármesterét is elveszítette a város.

 • A Jobbik mint harmadik erő - II. rész - A tiszták

  Politikai jártasságuk felülmúlja kortársaikét, különösen érdeklődnek a történelem iránt, megmozgatja őket a határon túli magyarok ügye, cigányellenes és részint antiszemita nézeteket vallanak. A Jobbikhoz csatlakozó fiatalokat a párt politikai érintetlensége, misztikus nacionalizmusa, szókimondása és a párton belüli közösség vonzza elsősorban.

 • Emberölés Veszprémben - Kiszabadult szellem

  "Itt a történelmi kibékülés lehetősége, fogjunk össze és irtsuk ki a cigányokat" - foglalta össze a veszprémi gyilkosság körüli indulatokat találóan egy romániai internetes fórumozó. Bár kezdetben többtucatnyi cigány maffiózóról volt szó, lapzártánkkor két roma és egy nem roma férfit gyanúsít a rendőrség Marian Cozma meggyilkolásával.

 • A kelet-európai bankok nehéz helyzete - Csak a mamára gondolnak

  A súlyosbodó reálgazdasági válság miatt egyre nehezebb a tavalyi pénzügyi krízist megsínylett, már most is számos sebből vérző kelet-európai bankok helyzete. Ha a nyugati döntéshozók a bezárkózást választják, a nyugati anyabankok képtelenek lesznek kisegíteni a régióbeli leányaikat.

 • "Ez genetikai determinizmus" - Kádár András, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke

  Megengedett a rasszista beszéd a közhatalom képviselőjétől - ez az üzenete a miskolci rendőrkapitány visszahelyezési ügyének. A Magyar Helsinki Bizottság társelnöke szerint a történetet a romák ellenében megnyilvánuló páratlan politikai egységfront, a rendőrségi állományon belül meglévő feszültség és előítéletesség együttesen vitte tévútra.

 • rés a présen - A viszketegség

  Forrai Krisztián, Popbitch - dj, újságíró, a Kollektiva csapat egyharmada rés a présen: Hogyan néz ki ma a budapesti partiszíntér, milyen irányzatok vannak? Forrai Krisztián: Ha az underground elektronikus tánczenéket nézzük, a budapesti színtér az elmúlt pár évben egyre "trendkövetőbb" a London-Berlin-Párizs viszonylathoz képest.

 • tévésmaci - A sül dorombül

  Sztupa és Troché igyekezett minél gondosabban kiválasztani a követet, akit a Törökőrre menesztenek, hiszen létfontosságú volt, hogy vissza is jöjjön. Arról nem is beszélve, hogy ők meg bejussanak.

 • chili & vanilia - Az első valódi sztárséf

  A franciák hústálja lélegzetelállító. A faszénen grillezett libamájjal töltött rostélyos csontja szemtelenül magasra emelkedik a térben, a rózsaszínű bélszín miniatűr kerti zöldségekkel mindössze csak tökéletes, az ököruszállyal és karamellizált zellerrel töltött, gyémánt formájúra faragott szarvasgomba már-már felfoghatatlan.

 • étel, hordó - SUNNY CORNER

  A Bem rakparton, a Csalogány utca sarkára valamikor a hatvanas-hetvenes évek fordulója tájékán varrtak hetedhét országra szóló emeletes házat, amihez stílusban megfelelő, már-már ultramodern eszpresszó is tartozott, Te+Énnek hívták.

 • mi a kotta? - A magyar kapcsolat

  Az előttünk álló hét, vagyis a csütörtöktől szerdáig tartó soros MaNcs-ciklus első és leginkább illusztris komolyzenei koncertje, amelynek beharangozásakor méltán alkalmazhatjuk a "mindenekelőtt" határozószót, a Philadelphiai Zenekar vendégjátéka lesz (Nemzeti Hangversenyterem, február 12.

 • kulthírek

  GRAMMY: PLANT NAPJA Öt kategóriában jelölték, s mind meg is nyerte a Los Angeles-i Grammy-gálaesten Robert Plant és a vele szereplő bluegrass-énekesnő, Alison Kraus, köztük a - világszerte visszaesést mutató albumeladások ellenére is - legnagyobb presztízsű legjobb album díját: Raising Sand.

 • film - A kuszkusz titka

  Mit kapunk, ha Aki Kaurismaki Gomolygó felhőzet című filmmunkáját úgy, ahogy van, beledobjuk egy fazékba, s felhelyezzük az üzemi hőmérsékleten duruzsoló sparherdra? Semmit, lassan forrni kezd (víz van benne). S ha a forrásban lévő felhőzetre ráborítunk tetszőleges című Eric Rohmer-filmeket?

 • koncert - SCHIFF ANDRÁS DIRIGENSKÉNT

  Az utóbbi időben többször is lenyilatkozta, hogy nem tartja magát karmesternek, ehhez képest Schiff András dirigensként szédítő koncertet adott a Budapesti Fesztiválzenekar élén. Már a műsorválasztás kimagaslóan átgondolt koncepciót mutatott: Schubert szinte gyerekként írt 2.

 • koncert - SCHIFF ANDRÁS SZÓLÓESTJÉN

  Schubert kisebb zongoradarabjaiból játszott, főként az utolsó két év, vagyis 1827-28 terméséből. Régebben, mondjuk húsz éve, senki nem merte volna egy műsorba foglalni ezeket az apró remekműveket, mert kicsinek hatalmasak, hatalmasnak meg aprócskák, technikailag nem túl nehezek, de azért egyáltalán nem könnyűek.

 • film - A látogató

  Walternek még a nyakkendője is szomorú, hát még ő maga. Az élet mindig máshol van, mint e tisztességben megkopott, gyászával élő tanárember: egyikük sem keresi a másik társaságát, tudomásul veszik a tisztes távolságot.

 • lemez - COMPOST DREIHUNDERT - FRESHLY COMPOSTED VOL 3.

  Tizenötödik évét írja a patinás müncheni Compost kiadó: a Michael Reinboth által vezetett cég múlt év végén jutott el a háromszázadik (!) megjelenéséhez, amit szokás szerint egy jó ízléssel összerakott válogatással ünnepelt.

 • könyv - KURT VONNEGUT: GALÁPAGOS

  A jó hír az, hogy túléltük a hatalmasra duzzadt agyak korát, és még mindig felszabadultan tudunk röhögni, ha valaki társaságban elfingja magát. Egymillió évvel ezelőtti, azaz 1986-os önmagunkra talán még a csuklás képességében hasonlítunk, máskülönben kórosan nagyra nőtt agyunktól nem szenvedünk többé, vízben élünk, szaglásban túltettünk a kutyákon, halfogásban leköröztünk néhány más fajt, és úgy általában elmondható, hogy a boldog, ámde rövid életű uszonyosok táborát erősítjük.

 • színház - MOLIÉRE-BOGNÁR ENDRE: DON JUAN

  Durva fémállványzat - meg egy zongora - a helyszín, a fekete ruhás színészek ezen húzódzkodnak, lógnak, dörömbölnek, létrán másznak fel rá. Rögvest látszik: erős rendezői színházról van szó (Jászberényi Gáboréról).

 • dvd - Jackie Orszáczky & Tina Harrod az A38 Hajón

  Pár napja volt egy éve, hogy meghalt Orszáczky Miklós, a nagyon kevés magyar dzsessz- és rockzenész egyike, akik külföldön (esetében Ausztráliában) is el tudtak jutni az ismertségnek és népszerűségnek arra a fokára, ahol korábban Magyarországon álltak - legalábbis a Bercsényi-klub és a nyári Syrius-hajó korlátozott létszámú, de annál elkötelezettebb közönsége szemében.

 • Lemez - Emelkedett, kiérlelt - Wino: Punctuated Equilibrium

  Scott "Wino" Weinrichet a maga hús-vér valójában éppen tíz évvel ezelőtt láttam először a saját szememmel: a marylandi gitáros-énekes aktuális trióját, a Spirit Caravant vezényelte egy felső-ausztriai klub pöttöm színpadán, és láthatóan nem igazán zavarta, hogy aznap este mindössze úgy tizenöten váltottak jegyet a műsorára - nagy kedéllyel lebegtette a hosszú lélegzetű, önfeledt és ihletett szólókat, a végén még a ráadás sem maradt el.

 • DVD - A XX. század alkonya - A koppenhágai Ring

  Nehogy megrovást kapjunk, amiért az operát nem pódiumzenének, hanem összművészetnek, tehát színháznak tekintjük (noha az), kezdjük a Dán Királyi Opera 2006-os előadásán fölvett A nibelung gyűrűje (szerzett epitheton ornansa szerint A koppenhágai Ring) zenei minősítésével.

 • Film - Curükk, kisöreg, curükk - David Fincher: Benjamin Button különös élete

  Emlékeznek még Jack Arnold 1957-es Richard Matheson-adaptációjára, A hihetetlenül zsugorodó emberre? Amolyan sci-fi ikon a darab. Ha nem emlékeznek, az elég nagy baj, mert akkor megnézik a belőle készített remake-et jövőre vagy valamikor hamarosan Eddie Murphyvel, és annyi maguknak - de főként a mozinak.

 • Musical - A pőre való - Duncan Sheik-Steven Sater: Tavaszébredés

  Karcos jó híre megelőzte a 2006-os premier óta immár világhódításra indult musical hazai bemutatóját, s a jelek szerint méltán, hisz' a Pesten ugyancsak "off-Broadway", a nyitható tetőzetére Nyugati Teátrumként is váltig büszke néhai Szikra moziban elővezetett zenés darab valóban figyelemreméltónak bizonyult.

 • Színház - Dioráma - János vitéz I-II.

  Egyszerűbb lenne - és méltóbb is - pusztán színházi előadásnak tekinteni a Nemzeti Színházban két szereposztásban bemutatott János vitézt, de hát megint a bonyolultabb utat járjuk... Kacsóh Pongrác daljátékának e legújabb változata, úgy tűnik, feledteti sokakkal, hogy a mű sorsa többszörös adaptációk, átírások, kiegészítések, betoldások, húzások-vonások története, és nem is mindig csak az aktuális nemzeti öntudat kívánalmai szerint, hanem a színházba elvárt közönség kedvére (amikor például rendre a kor legnagyobb női sztárjának nadrágszerepe lett a Kukorica Jancsi).

 • Kiállítás - Amíg bírják cérnával - "Ahogy a varrócérna kerüli a gombot"

  Vas István megírta a Miért vijjog a saskeselyűben, hogy milyen szép konstruktivista fellépőruhát tervezett Kassák Etinek, Simon Jolán táncművész lányának. Arra már nem emlékszem, szó van-e arról, hogy ki volt az, aki meg is varrta a ruhát.

 • Könyv - Kritikusok kereszttűzben - Bárány Tibor, Rónai András (szerk.): Az olvasó lázadása? Kritika, vita, internet

  Mi a baj az irodalomkritikával? Egyáltalán, baj van? "Válság nincs, forradalom nincs, nem kell az ajtót sem berúgni, sem szélesebbre tárni - ehelyett inkább vegyük fel a 'kis kritikavita' során eddig elejtett fonalat, és folytassuk a beszélgetést.

 • Könyv - Vidám történelem - Balázs Attila: Kinek Észak, kinek Dél

  Balázs Attila a legjobb tollú írók közé tartozik; cifrázásban verhetetlen. Ez a "szövegduzzasztás" (ahogy ő maga mondja), a mondatok álbarokkos habverése, a mellékmondatfüzérek szalagos-tekervényes lebegtetése, a jelzőhalmozás nem pusztán stilisztikai külsőség és nem csak retorikai játék, hanem virtus, ami megmozgatja, megemeli, a csúnya földtől eloldozza a tényeket és az eseményeket; a gravitáció ellen hat, a súlyosság ellenében.

 • Senki markában - John Malkovich színész, rendező

  A Veszedelmes viszonyok, a Gyilkos mezők, az Oltalmazó ég, az Egerek és emberek és még rengeteg egyéb film 55 éves sztárját csütörtöktől Clint Eastwood Elcserélt életek című filmjében láthatjuk Pesten. Lapunknak a San Sebastián-i Fesztiválon mesélt életéről, pályafutásáról.

 • "Imád öltözködni" - Erdős György műfordító Murakami Harukiról

  Murakami Haruki könyvei Japánban milliós példányszámban kelnek el, hazánkban - és még megannyi országban - ő az első ázsiai író, aki úgy igazán be tudott futni. Magyarországon a Geopen kiadásában hat kötete kapható, a hetedik a nyomdában van.

 • Könyv + CD - Fantomhangok - Darkó István: A következő pillanatban. Macskarádió

  Darkó István. Nem, ez nem álnév. Nem olcsó poén Donnie Darko nevének margójára. Ahogy a frissen (újból, részben pedig először) megjelent kötet sem újrajátszása az úgynevezett kultfilmnek a nyolcvanas évek abszurdan sötét amerikai kisvárosáról, az időn és megszokott viszonyokon-kapcsolatokon kívül élő kamasz ijesztő-szórakoztató magán- és közvilágáról.

 • Pálinkás jó este - Bartis Attila és Kemény István a Nyitott Műhelyben

  A két író nemrég emlékezetes nagyinterjúkat készített egymással a Literán. A beszélgetések során zártságuk kölcsönösen megnyílt a másik irányába, a két külön interjú körbeért, egy barátság története és mintázata rajzolódott ki.

 • Kiállítás - Volt neki szép ruhája - Diana - A Celebration

  A vadászat római szűz istennőjének kétségkívül volt pár száz sikerekben gazdag éve, ám mostanság jószerével csak egy sósborszeszfirma ápolja emlékét, s a Diana név láttán ma már aligha ő, s persze nem is Paul Anka 1957-es listavezető slágere jut elsőként az eszünkbe, hanem az a boldogult brit arisztokrata hölgy, aki 1997 nyarán seregnyi paparazzo és egy fatális autóbaleset halálos áldozatává vált.

 • Interjú

  "Az a csoda, hogy fejlődik"

  Mund Katalin tudományszociológus Darwin magyarországi fogadtatásáról

  Darwin úttörő teóriáját már nagyon korán, rögvest A fajok eredete megjelenése után megismerte a magyar tudományos, s azután a laikus közvélemény. Az evolúciós gondolat további sorsa már sokkal kalandosabb: egyesek politikai eszméikhez, mások a társadalomtudományok megalapozásához nyertek belőle inspirációt.

 • cyberhírek

  Földönkívüliek Skót tudósok szerint legalább 361 és legfeljebb 37 964 civilizáció létezhet a Tejútrendszerben, és bármelyik kapcsolatba léphet a Földdel. A tudósok számítógépes modellvizsgálattal becsülték meg, hogy a Tejútrendszerben hány bolygón jöhetett létre az élet.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...