• MaNcs 22. évf. 23. sz. (2010. 06. 10.)
  A szerk.

  Erre van az arra

  A franc gondolta volna, hogy egy isten háta mögötti konferencián előadott, amúgy rutin- és tervszerű, a maga nemében szórakoztató hazudozás képes megingatni olyan valutákat és tőzsdéket is, amelyekről eddig azt is alig tudtuk, hogy léteznek - ezért Kósa Lajos múlt csütörtöki fellépésén nem is szörnyülködnénk többet (pár oldal múlva úgyis elmondjuk a sztorit).

  2010 / 23
 • Döntsön a nép! - Népszavazás és alkotmány

  A kétharmados többség az alkotmány részletes módosításainak lehetőségét éppúgy magában rejti, mint egy vadonatúj alkotmány elfogadását. S hogy ne legyenek kétségeink, a nemzeti konzultáció gazdasági fordulóján Orbán Viktor alkotmányozó nemzetgyűlésről és egy új alkotmány 2012-es bevezetéséről beszélt.

 • Király Barbara

  Ha szeret a főnök

  Mi lesz a köztisztviselőkkel?

  A köztisztviselők jogállásának szabályozása tényleg megérett a reformra. Nem tartható fenn az a rendszer, aminek esetleges az utánpótlása, ami nem jelöl ki világos, konkrét és számon kérhető célokat a szervezeteknek és az ott dolgozóknak, ami nem rendel ehhez a teljesítményt ösztönző, a jó embereket megtartani képes javadalmazást, ami nem tud megszabadulni az alkalmatlan vagy a motiválatlanságukból kimozdíthatatlan közszolgáktól.

 • Nyuszi a cilinderből

  A hétvégén, amikor az egész ország a Kósa- Varga-Szíjjártó-trojka államcsődről szóló áriáin s a forint zuhanórepülésén volt kiakadva, Magyarország legnagyobb ellenzéki pártja kongresszust tartott. Mely után annyival lettünk okosabbak, hogy a Magyar Szocialista Párt Balogh Andrást állítja államfőjelöltnek.

 • Helyesbítés

  Múlt heti interjúnkban ("Változtatási moratóriumot vezetnék be") a nyilatkozó Szekszárdi Júliát tévesen neveztük egyetemi tanárnak, valójában egyetemi docens. Elnézést a pontatlanságért. .

 • Komiszkenyér

  Dilemmáink V. (Mire valók az érzékszerveink?)

  A kíváncsiság éppoly természetes tulajdonságunk, mint az öregedés. De az utóbbi nem feltétlenül következik az előbbiből, még ha a közmondás így is tartja. Ennél korszerűtlenebb közmondást egyébként elképzelni is nehéz.

 • Maga itt a tánctanár?

  Matekérvek

  Képzeljük el, hogy egy távoli országban töltjük a szabadságunkat, és a helyi légitársasággal kedvező áron elrepülhetünk egy csodálatos korallszigetre, ahol világhírű buddhista kolostorokat és egzotikus állatokat láthatunk.

 • A tiszta kezek Bulgáriája - Felszámolás vagy leszámolás

  A tavaly júliusi bulgáriai parlamenti választások nyertese, a GERB egyetlen témával kampányolt: harc a korrupció és a szervezett bűnözés ellen. A győzelem után alaposan nekiláttak.

 • Törökország és az izraeli tengeri incidens - Bolondok hajója

  A Törökországból Gázába igyekvő nemzetközi segélyflottilla szervezése már hónapok óta folyt, az indulás és érkezés dátumát is ismerhettük. Vajon miért lepődött meg mégis mindenki az eseményeken? És miért tűnik úgy, hogy az izraeli biztonsági szerveket érte a legnagyobb meglepetés?

 • Válságkezelés olasz módra - Kiszámolós játék

  Olaszországban a válság kirobbanása óta általános az elégedetlenség: egymást érik az utcai tüntetések a munkanélküliség, a déli országrész elszegényedése és a növekvő korrupció ellen. Az ellenzék is nógatja Berlusconit: ha nem kívánja az országot görög sorsra juttatni, hozzon válságkezelő intézkedéseket, és ne az adatok téves értelmezésével súlyosbítsa tovább a helyzetet.

 • Átalakuló vidéki könyvtárak - A köz terei

  Szakemberek szerint a rendszerváltásnál is nagyobb megrázkódtatást okozott a hazai könyvtáraknak az internet elterjedése. A jelek szerint túl vannak ugyan az átalakulás nehezén, ám közben gyökeresen megváltozott a könyvtárak funkciója is.

 • Iskolabezárás előtt Sátán - Az Isten markában

  Harmincmillió forint. Ennyire volna szüksége a jól és sikeresen működő sátai iskolának ahhoz, hogy elkerülje a bezárást. A többségében roma gyerekek számára az intézmény nemcsak a világot nyitotta meg, de utat is mutatott nekik a kiemelkedésre.

 • Szőcs Géza pályája és tervei - A meglepetésember

  A legfontosabb parlamenti és kormányzati kultúrpolitikusi pozícióra is szépírót delegált a Fidesz-KDNP: az Országgyűlés kulturális bizottságát L. Simon László vezeti, és Szőcs Géza lesz a kulturális államtitkár.

 • Orbán Viktor és a Fidesz válaszút előtt - Merre van az arra?

  Nyolc év gazdaságpolitikai locsogás (hogy ne mondjuk: hazudozás) után a Fidesz az első őszinteséget igénylő feladaton elbukott. A következmények sokba fognak kerülni, de talán végre tiszta helyzetet teremtenek.

 • Isten a törvényszövegekben - Ludassy Mária filozófus, eszmetörténész; Mezei Balázs vallásfilozófus

  Mi, "akik hiszünk abban, hogy Isten a történelem ura" - vallanak színt az Országgyűlés tagjai a frissen megfogalmazott nemzeti összetartozás törvény preambulumában. Az antikvitásban és a középkorban még magától értetődött, hogy egy törvény megfogalmazói a dokumentumban megidézték Istent (vagy az isteneket), jelenléte volt az érvényesség garanciája.

 • chili&vanília - Muhallebi

  A muhallebicisi olyan édességboltot jelentett, amelyben a muhallebici által készített desszerteket lehetett kapni. A muhallebici pedig olyan cukrász szakembert, aki muhallebit készített.

 • tévésmaci - Gorillák és mobiltelefonok

  Amikor Sztupa és Troché Békésre utaztak, tél volt, vastag, elállhatatlan hóesés, és nagyon korán sötétedett. Mezőtúr és Gyoma között meg is kellett állnia a vonatnak, mert Nagylaposnál a pályamunkások még nem végeztek a hóakadályok eltakarításával.

 • mi a kotta? - Süss fel, nap!

  Valaha temperált kontinentális éghajlat alatt élvén, s immár eltávolodva a mezei munkálatok vonzáskörétől, a kényszeredett feszély és az udvariasságba burkolt közöny nyílt beismerésének hatott, s jószerint illegitim témának számított az időjárásról fecsegni.

 • étel, hordó - TÁJFUN

  Barátságos arcot kérünk, hiszen a zöld Zuglóban járunk, legalábbis térkép szerint. Csakhogy a Szugló utca és az Angol utca környékén barnamezős beruházások csúfítják el a kiskertes, társasházas hangulatot.

 • rés a présen - Teljesíthetetlen álomkeverék - Horváth Éva Mónika (HEM) festőművész

  rés a présen: Dr. Pető Andrea genderkutató nyitja meg a tárlatodat június 8-án a Symbol Art Galériában.

 • kulthírek

  TRANSILVANIA NYERTESEI Akárcsak Cannes, Kolozsvár is thaiföldi sikert hozott: a 9. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál fődíját Anocha Suwichakornpong műve, a Jao Nok Krajok (Hétköznapi történet) nyerte, egy balesetben csípőtől lefelé megbénult fiatalemberről.

 • film - A GAMMA-SUGARAK HATÁSA A SZÁZSZORSZÉPEKRE

  A történet nem ismeretlen, Paul Zindel hatvanas évek közepén kelt színjátékát magyar színházak is előveszik időnként, a maga idejében pedig az Off-Broadwayn volt nagy siker. Az 1972-es moziváltozat sem idegen, hiszen a hetvennégyes Mikulás meghozta a pesti mozikba is.

 • képregény - MARJANE SATRAPI: ASSZONYBESZÉD

  "Amikor még fiatalabb voltam, mindig szívtam pár slukk ópiumot, mielőtt buliba indultam" - hadar lelkesen az ötödik oldalon a nagymama az elbeszélő Márzsinak a teheráni konyhában. Jobb felütést aligha kívánhatna magának egy régi-régi családi teadélutánra visszamerengő rajzos emlékfutam - annál nagyobb csalódás, hogy innen már nem fut feljebb (vagy még inkább: mélyebbre, befelé) az út.

 • lemez - ROSETTA: A DETERMINISM OF MORALITY

  A sok egyforma, poszt előtaggal ellátott műfajokban alkotó zenekar közül keveset érdemes igazán kiemelni. A Rosettát is elsősorban azért, mert látványosan és problémamentesen hoz össze egymástól nagyon távol álló zenei világokat - majd telehinti őket a csillagászatból és az űrhajózásból vett témákkal.

 • film - A SZÍV BAJNOKAI

  Sandra Bullocknak van humora. Nem a filmjeiből vesszük, azok láttán rég eszünkbe sem jut ilyesmi, hanem a valóságból, mert ha valaki személyesen veszi át az év legrosszabb női alakításáért járó Arany Málnát, ott komoly öniróniára kell gyanakodni.

 • könyv - SÁNDOR IVÁN-FÉNER TAMÁS: HAMLET VISSZANÉZ

  A címlapon a legendás, színháztörténeti alakítás fotója: Gábor Miklós mint szőke dán királyfi tekint önmaga elé, egyszersmind önmagába. Féner Tamás felvétele a pályafutás magaslati pontját éppúgy felidézi, akárcsak a mélyen és megveszekedetten intellektuális színészegyéniség legmarkánsabb vonását.

 • lemez - SOULFLY: OMEN

  A hetvenes évek első punkzenekarai óta közhely, hogy ha az ember úgy nagyjából le tud fogni három akkordot, már nincs akadálya, hogy zenekart alapítson. Az már ritkábban fordul elő, hogy valaki előbb bebizonyítja muzikális zsenialitását, aztán fokozatosan visszatér az említett három akkordhoz.

 • film - RÉMÁLOM AZ ELM UTCÁBAN

  Próbálkoznak, próbálkoznak, de a régi kések újfent élesre fenése csak nem sikerül a hollywoodi horrorok lelkes iparosainak. Udvariaskodhatunk persze, hogy a nagy, ostoba remake-gyártási hullám elénk sodort azért egy-két nézhető darabot is, de minek, ha olyan, amit az eredetijével egy lapon szabadna emlegetni, egy sem készült idáig.

 • folyóirat - EX SYMPOSION - RENDSZERVÁLTÁS GYEREKSZEMMEL

  1993. december 12., vasárnap.

 • Lemez - Nyers és még nyersebb erő - Iggy & The Stooges: Raw Power - Legacy Edition

  Melyik tíz lemezt mentenéd ki egy égő házból? Buta a kérdés? Szerintem is. Ilyen helyzetben tíz lemez kimenekítése irreális célkitűzés. Miközben füstmérgezéstől ájult édesanyánkat vonszoljuk ki a lángok közül, szabad kezünkkel jó esetben egy lemezt, ha sikerülhet felmarkolnunk.

 • Bábfilm - A székláb - Jirí Barta: A padláson

  Kedves nézőink, most egy legenda érkezik! Örömünk ugyan ezúttal sem lesz felhőtlen, de a találkozás akkor is megér minden pénzt. Kezdjük felrúgva az illemet: Jirí Barta alig múlt hatvan, mégis olyan ismerkedési est lesz ez, mintha Pelével a New York Cosmos színeiben lett volna szerencsénk először találkozni.

 • Film - Lélektavi thriller - Pejó Róbert: Látogatás

  Valamit már megint visz a víz, még a tavi is. Ha jól látjuk, thriller lesz az, lélektani. Persze mit nekünk a víztükör finom fodrai, a lírai lápok és a filmtörténeti delták, átlátunk mi már az ilyesmin, a békés élővilág itt csak untermann lesz.

 • Film - Csak Lausanne - Lionel Baier: Egy másik ember

  Amikor épp nagy filmrendezők műtörténeti kihatásain támad kedvünk szörnyülködni, jó ideje Quentin Tarantino neve ötlik fel elsőül - mondván, az árt igazán, aki saját magának is árt (pontosabban megnehezíti a későbbi önmaga pályáját is).

 • Kiállítás - Berci bolyongó utódai - Ûr/Tér

  Éppen harminc éve, 1980. június 3-án tért vissza a világűrből a Szojuz-35 fedélzetén Farkas Bertalan. A Boulevard és Brezsnyev (B&B) Galériában látható kiállítást akár tekinthetnénk évfordulós tisztelgésnek, már csak azért is, mert egy molinóra festett képen maga az első magyar űrhajós és társa, Valerij Kubaszov is megjelenik - igaz, a galériát reklámozva.

 • Könyv - Többszörös jelzések - Tandori Dezső: Úgy nincs, ahogy van

  A kortárs magyar irodalom egyik legkülönösebb, legsokoldalúbb, legtermékenyebb és vitathatatlanul legnagyobb hatású szerzőjének új, az Ünnepi Könyvhétre megjelent verseskötete határozottan építi tovább azt a "TD-leltárt", melyet a mester a 2007-es "létösszegző kötettel", a rajzokkal teli Ördöglakattal (erről lásd: Tandori foreÖer, Magyar Narancs, 2007.

 • Könyv - Valóságot alkotni - Horváth M. Judit: Csalóka látszat; Stalter György: Város a városban

  Együtt váltak ismertté, feleség és férj, évtizedek óta társak. A kilencvenes években az Amaro Drom roma lapban dolgoztak együtt, a cigánytelepek életét, lakóit, ennek az életnek a méltatlan és önmagába zárt nyomorúságát, mögötte az emberek fájdalmait, kicsi és futó örömeit élték át és igyekeztek megértetni a külvilággal Más Világ című közös albumukkal és számos helyszínt megjárt kiállításukkal.

 • Billy, a kölyök és a szellem - Dennis Hopper (1936-2010)

  Motoros szakágban a diktatúra olykor megengedőnek mutatkozott. Volt olyan is, amikor ezt megbánta, például a Halálfejesek c. 1967-es film (The Born Losers; mellesleg egy kétkezi igazságtevő viselt dolgait tárgyazó B széria első darabja) pár napig, hétig ment anno a Puskin moziban, a jegyeiért tömegek álltak mindennap, aztán arra hivatkozván, hogy mennyire durva, egyszerűen levették a műsorról, akkori szóval: betiltották.

 • Színház - Haladóknak, éjszakára - Vinnai András: Roló

  Szoktam néha kapni egy sms-t: holnap este (késő este) előadás lesz itt és itt, újabban a Trafóban, ezt és ezt játsszuk, de ne gyere el, mert rossz lesz, vagy mert úgysem férsz be, vagy mert halálra fogod unni magad. Így értesít (több százunkat, fölteszem) a TÁP Színház arról, hogy megint csinált valamit.

 • Ajkaceratops, a magyar dinó

  Kidőlt a szekrényből

  Úgy 85 millió éve élt egy szigeten, melyet ma Bakonynak hívnak: ő a négy lábon járó, madármedencéjű csőrös dinó, tudományos nevén Ajkaceratops kozmai.

 • cyberhírek

  Szuperszámítógép Az OMSZ központjában átadták Magyarország legerősebb nagyszámítógépét. A 190 millió forintos IBM iDataPlex az időjárás előrejelzését és a viharok előtti figyelmeztetéseket segíti, az eddiginél jóval nagyobb felbontással.

 • Kik azok az autisták? - 2. rész

  Elveszett fejek

  Cikkünk első részében szó volt arról is, hogy miben különbözik az autizmus az értelmi fogyatékosságtól. A hazai oktatási rendszer azonban mintha még mindig nem akarná érteni a különbséget.

 • Itt az idő! - Kezdődik a dél-afrikai labdarúgó-vb

  Valahogy eddig nem az igazi ez a futballév, hiányzik belőle a valódi sikerélmény. Nem a nagy és abszolút sikerre gondolok, hanem arra a relatív szurkolói örömre, ami a nemzetközi futballéletet figyelve eddig így vagy úgy mindig - nem csak négyévente - kijutott nekem.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...