• MaNcs 22. évf. 24. sz. (2010. 06. 17.)
  A Fidesz új médiatörvénye

  Őrizd a poklot!

  Haraszti Miklós, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) leköszönt sajtószabadság-felelőse

  Cser-Palkovics András és Rogán Antal fideszes országgyűlési képviselők pénteken önálló indítványként benyújtottak néhány törvénytervezetet a sajtószabadságról, amely csomag megalapozni hivatott az új médiatörvényt. Interjúalanyunk szerint a csomag valóságos Izlandi Antigyűjtemény.

  2010 / 24
 • Papp László Tamás

  Mennyországot e világon

  Jobb és bal, lélek és anyag

  Szemet szúrt az MSZP kongresszusi állásfoglalásának egyik mondata: "Szemben állunk a politikai kultúra konzervatív fordulatával, a múltba forduló politizálás avítt kelléktárával, a túlhaladott korszakok eszméit és jelképeit idéző, szemfényvesztő szimbolikus politizálással.

 • Víz van, babám! - Árvíz és kirekesztés

  Csak a lap fiatal olvasói miatt kell elmondanom, hogy a cím Milos Forman Tűz van, babám! című, 1967-ben, még Csehszlovákiában forgatott abszurd groteszkjét idézi. A történet egy kisvárosi tűzoltóegylet báljáról szól, ahol minden balul üt ki.

 • Srebrenica után

  17 éve történt a srebrenicai mészárlás. Két éve hosszan elemeztük, miért kell mindent tudnunk róla. "Az az eszme, amelynek nevében e gaztetteket elkövették, csak a végletekig vitt helyi variációja a minden kelet-európai országban megtalálható posztromantikus-nacionalista ideológiának.

 • Csak semmi politika!

  Pénzügyminisztérium

  Gerő András a galamus.hu honlapon elsiratja a 162 év után elparentált önálló magyar oktatási minisztériumot. Én most hadd sírjak egy olyan másfél évszázados képződmény sorsa miatt, amit inkább utálni szokás. Más aligha zokog felette: a Pénzügyminisztériumot senki se szereti.

 • Öt és feles

  Kies kelet

  Indul a labdarúgó-vb - focizzunk. Hazai pályán. A vonat Nyékládháza után csigalassít, lehet csigákat szedni a töltésen, eső után, előtt, közben - talajvíz mossa a síneket, negyven napja esik, árad a Ronyva, a Tolcsva, a Szinva patak; a folyók: a Bódva, a Hernád, a Sajó - K.

 • Olvasói levelek

  Magukra hagyottak Magyar Narancs, 2010. május 27. Tisztelt Magyar Narancs! Először is köszönjük, hogy a MaNcs foglalkozott a vidéki problémánkkal, megkerestek bennünket, hogy elmondhassuk az árvízi történéseinket.

 • Választás Szlovákiában - Téves aratás

  "Nem elég, ha magyar vagy, tehetségesnek is kell lenned." George Cukor - vélhetően csak mifelénk közkézen forgó - axiómája a legváratlanabb helyen nyert új értelmet: szombat éjszaka kibukott a szlovák törvényhozásból a Magyar Koalíció Pártja.

 • Választás Hollandiában - Hangos igenek és nemek

  A múlt szerdán előre hozott parlamenti választásokat tartottak Hollandiában, miután tavasszal a szociáldemokraták (PvdA) kiléptek a kereszténydemokratákkal (CDA) és egy kicsi, de szigorú protestáns párttal (CHU) alkotott koalícióból.

 • chili&vanília - Sóskával savanyított töltött karalábé

  Hetek óta kísértett ennek az ételnek a gondolata, pontosan azóta, amióta elhangzott egy beszélgetés alatt. Csak úgy, egészen ártatlanul, mellesleg.

 • tévésmaci - Hol a szamár, he?

  Amikor Sztupa és Troché rövid ideig a Sigurcello Cirkusszal utaztak, az volt az első, amit meg kellett tanulniuk, hogy mindenhová először a sátrasok érkeznek, de ők azok is, akik utolsóként távoznak. Kezdetben egyáltalán nem értették, hogyan lehetséges ez.

 • kertész lesek - POLO PUB

  A Bem rakpartról nézzük, hogy habár fölül az állóhajó, azért még a KRESZ-táblát is látni. Utoljára 2006-ban vettünk részt hasonló kiránduláson, akkor a HÉV-et is kiöntötte a víz a Batthyány térről.

 • mi a kotta? - A babérfává változott leány

  Az antik mitológiában jártas olvasó a fenti cím olvastán alighanem már rá is vágta Daphne nimfa nevét, aki Apollo kéretlen szerelmétől menekülve, s futtában felfohászkodva szabadulni próbált istenbolondító bájaitól, s mint Ovidius írja: ".

 • rés a présen - Medencében vízibiciklizni - Vidó Andrea kultúraszervező

  rés a présen: Mikor született a Gyerek Sziget ötlete? Vidó Andrea:Majd' tíz éve, és akkor a fővárosban is támogatóra találtunk. 2003-ban kaptam meg a projektet, és a szándék, hogy igényes programokat szervezzünk, művészi produkciókat mutassunkbe, máig megmaradt.

 • Bánkitó Fesztivál

  Így a nyár kezdetén még kevesen vannak, akik megcsömörlöttek a fesztiválok kevéssé romantikus velejáróitól: az aranyáron mért vízízű sörtől, a bokáig érő műanyagpohár-mezőktől. Sebaj, augusztusig még van idő erre is - s ha egy cifrább fogyasztóitársadalom-ellenes kirohanás után már épp megfogadnánk, hogy a jövőben minden fesztiválbelépőre szánt forintunkat inkább gerillakertészkedésre fordítjuk, vessük tekintetünket a Bánkitó Fesztiválra.

 • Magyar Színházak XXII. Kisvárdai Fesztiválja

  Szűk egy héttel a POSZT után megkezdődik az ország második legnevesebb színházi fesztiválja, amely 2008-ig a kifejezőbb Határon Túli Magyar Színházak Fesztiválja nevet viselte, s ha a név azóta változott is, a cél ugyanaz maradt: bemutatni a határon túli magyar színtársulatok közül egyrészt minél többet, másrészt minden szereplő társulat legjobbját, harmadrészt úgynevezett szórakoztató darabokkal kedvezni a helyi közönségnek is.

 • Fesztivál Snoblesse

  "A Hegyalja Fesztiválon ébredek, és tisztán látom, / Valami történt éjszaka a világgal, / Annyira szimpatikusak vagytok, gimis lányok, részeg pankok / Azzal a sok felfújható gitárral" (Big Happy Woman Church: Hegyalja Fesztivál) június 18.

 • kulthírek

  A POSZT LEGJOBBJAI A debreceni Csokonai Színház Viktor Rizsakov rendezte előadása, Szergej Medvegyev Fodrásznő című darabja nyerte a X. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai zsűrijének fődíját.

 • film - 52-ES TÖRTÉNET

  Elmesélem a film elejét, s önök kitalálják a végét, rendben? Viharvert Lada Niva zúzza a tengerparti fövenyen, majd kisvártatva már csak a tengert látjuk, derekas hullámokat vet, szél kél, s a parton egy férfi áll, eltekint a messzeségbe.

 • lemez - FLYING LOTUS: COSMOGRAMMA

 • könyv - WOLF HAAS: JÖJJ, ÉDES HALÁL!

  Hát most már megint mi történt - folytatja a két Brenner-sztorival ezelőtt megkezdett "brúderkodást" a továbbra is kocsmahomályban tartott elbeszélő. Wolf Haas szócsövének lenni hálás elfoglaltság, nem egy karót nyelt narrátori munka, mi sem természetesebb.

 • film - ILYEN A FORMÁM

  Mikor az uccán J-Lo átmegy, nemcsak galambok ülnek a verebekhez, de virágba borul a Central Park, s újra vizet adnak a kiszáradt New York-i szökőkutak. Mikor gyöngéden járdára lép, a vakok is látni kezdenek, és mikor a válla picikét rándul - nos, ennek népjóléti hatásait már nem is mernénk ecsetelni.

 • lemez - SLEIGH BELLS: TREATS

  Hangosnak lenni kétségkívül még nem maga a dicsőség, de kiindulásnak azért ma sem utolsó. Márpedig a brooklyni Sleigh Bells rendkívül lármás.

 • színház - KOSZTOLÁNYI DEZSő SZÍNHÁZ - URBÁN ANDRÁS TÁRSULAT: THE BEACH

  A POSZT idei versenyprogramjában volt látható a szabadkaiak legfrissebb darabja, amelynek két színésznője, Erdély Andrea és Béres Márta megosztva kapta a 30 év alatti legjobb színésznő díját. Nem először válogatták be a színházi találkozóra a hazai független és alternatív színjátszás markáns színfoltjává lett társulatot.

 • koncert - A Taraf de Haìdouks a Magdolna-Napokon

  A Taraf de Haìdouks a Magdolna-Napokon Egészen meglepő, váratlanul igényes világzenei programok bukkannak fel olykor a különféle helyi érdekű fesztiválokon, kerületi napokon. A II.

 • kiállítás - FELTÁRÁS

  A srebrenicai öldöklés mára a történelem talán legjobban dokumentált tömeggyilkossága lett, amiben elsődleges szerepe van a hágai törvényszéknek. Az intézménynek célja az is, hogy történelmet írjon, hogy a volt Jugoszlávia területén zajlott háborúkat a lehető legapróbb részletekig feltárja, s ok-okozati összefüggéseket teremtsen a politika - egyfajta politika - és a gyilkosságok között.

 • "A rocksztár trágár szó" - Dez Fafara, DevilDriver

  1994-ben Kaliforniában megalapította a nu metal egyik első fontos zenekarát, a Coal Chambert, amellyel három stúdiólemezt adott ki; az egyik aranylemez lett. 2003-ban beindította új zenekarát, a DevilDrivert, amellyel június 20-án másodszor játszik Magyarországon, ezúttal a PeCsában, a Megadeth előzenekaraként.

 • Film - Pite-Man - Matthew Vaughn: HA/VER

  A kamaszkor gyötrelmeinek orvoslására sok mindent kitaláltak már: ezek közül egy régi és egy újabb vívmány, az önkielégítés és a nagybani képregényfogyasztás segíti elviselni a gimnazista Dave Lizewskinek a hétköznapok lúzerkedéseit.

 • Opera - Levonulóban - Miskolci Nemzetközi Operafesztivál - első napok

  Árvízi hírek ijesztették, s egy a korábbi években megszokottnál is tágabbra vont fesztiváltematika fogadta idén a Miskolcra látogatót. Ám ahogy már az első pár nap során kiderült, az országrészt sújtó extrém vízállás következményei és elszomorító kísérőjelenségei nem árnyékolják be a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében immár meggyökeresedett eseménysorozatot, míg a Bartók+Európa felcím jótékony kontúrtalansága valóban több szempontból is felette változatos programot kínál a Pestről - fővárosias gőggel - "leutazó" operabubusok számára.

 • Színház - Mobil - Csörgess meg!

  Jön szembe az utcán valaki, és hangosan beszél maga elé. Elvben két eset van: bolond vagy telefonál, gyakorlatilag csak egy: az utóbbi. Mobiltelefon nélkül félkarú óriás az emberiség, és amióta ez így van, a jelenség vicces, komor és mély olvasata birkózik egymással.

 • Könyv - Hullámvölgy, hullámhegy - Margareth Obexer: A kísértethajó - Ulrike Syha: China shipping

  Mind Margareth Obexernek, mind Ulrike Syhának most jelent meg először magyar nyelven bármilyen munkája - nem mintha a magyar olvasó egyébként olyannyira el lenne kényeztetve a kortárs német színház szöveges lenyomatainak fordításaival.

 • Könyv - Mestersége címere - Ámosz Oz: Rímek életre, halálra

  A nagy formátumú (néhány hete magyarul újra kiadott) életrajz, a Szeretetről, sötétségről után a Rímek életre, halálra a kisszerűségével tüntet. Inkább hosszabb elbeszélés, mint kisregény, alig fél nap alatt játszódik, és a szerző más műveiből már ismert szálakkal bíbelődik.

 • Animációs film

  Játssz megint velem!

  Toy Story 3

 • A milliárdos Munkácsy-filmprojekt jelene és jövője

  Ami készpénznek vehető

  Már javában folynak minden idők legdrágább magyar filmjének, A nap szerelmesének előkészületei. A Munkácsy Mihály kalandos életét tárgyaló produkciót Káel Csaba rendezi, a forgatókönyvet Dallos Sándor kétkötetes regényéből (A nap szerelmese, Aranyecset) Fonyódi Tibor írja.

 • "A politika nem működik veszélyek nélkül" - Pogonyi Szabolcs politikafilozófus Carl Schmittről

  Kortársunk-e Carl Schmitt? címen rendezték meg a nácik "koronajogászaként" hírhedtté vált alkotmányjogász és filozófus munkásságát taglaló konferenciát a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen. Az ELTE és a Közép-európai Egyetem oktatóját arról kérdeztük, milyen hatása van Carl Schmitt gondolatainak a jelenlegi politikaelméletre, és milyen veszélyeket rejt magában, ha egy elméletalkotó előéletével bajok vannak.

 • Teljesen szabad kezek - José Cura operaénekes

  rés a présen: Úgy tudom, igen korán kezdtél gitározni és zongorázni. Hogyan kötöttél ki aztán az operaéneklésnél? José Cura: Gitározással kezdtem, majd később elkezdtem komponálni és vezényelni. Természetesen mindig énekeltem, de profi énekessé a túlélési okok miatt lettem.

 • "Vidéki zenekarnak könnyebb dolga van" - Polák Péter gitáros-énekes, Jurij zenekar

  rés a présen: Kábé tíz éve alakult a zenekar. Hogyan teltek ezek az évek? Polák Péter: Az első években nagyon hamar kialakult a törzsközönségünk Nyíregyházán és Debrecenben, ahol tanultunk. Aztán jött a pofára esés, amikor elkezdtünk kikacsingatni az ország más pontjaira.

 • "Ki merem nyitni a számat" - Für Anikó színésznő

 • Tervezhetetlen - Márta István, a Magyar Fesztivál Szövetség elnöke

  rés a présen: Mint a Magyar Fesztivál Szövetség elnöke, hogyan látod az idei hazai fesztiválhelyzetet? Márta István: Örömteli és sanyarú a helyzet. Színes a hazai fesztiválélet, amelynek jövője, sőt közeli jelene is - átfogó kulturális turizmuskoncepció hiányában, az európai trenddel ellentétesen - tervezhetetlen.

 • Kifesteni egy tájat - Hogyan csináljunk fesztivált?

  Nyakunkon a fesztiválszezon - körképünkben most nem a fellépők díszes arcképcsarnoka vagy a jól hangzó szlogenek, hanem a rendezvényszervezés mikéntje és a piszkos anyagiak állnak a középpontban.

 • Kiállítás

  Ami összetartozik

  "Kőszálon termett sajgó liliom." A magyar szecesszió bútortervezői

  "Felhívtam az építészeti osztály vezetőjét, és azt mondtam neki, hogy a szecessziós stílust nem szeretem, és mivel igen gyakran a magyar stílus neve alatt a szecessziós stílussal találkozunk, az én ízlésemnek ezen szecessziós stílus nem felel meg, mert nekem is van jogom bizonyos ízléssel bírni.

 • Civil Licit - Áron alul

  Esélyegyenlőségi programokkal megragadni az üzleti szektor fantáziáját, és helyzetbe hozni a civileket - ezzel a céllal rendezték meg harmadjára a Civil Licitet. A rendhagyó aukció ezúttal mérsékelt sikerrel járt.

 • Történeti genetika és nyelvrokonság - Kik vogymuk?

  Miközben a tudományos közvélemény többnyire kész tényként kezeli nyelvünk finnugor (azon belül obi-ugor) rokonságát, mások, például az újdonsült kulturális államtitkár, genetikai megerősítésre várnak.

 • cyberhírek

  Adatvédelem A magyar adatvédelmi biztos azeurópai törekvésekkelpárhuzamosan kérdőre vonja a Google-t a wifi-adatok gyűjtésével kapcsolatban. Jóri András levélben fordult a Google magyarországi képviselőihez, amelyben tájékoztatást kért a Street View szolgáltatás kapcsán gyűjtött adatokról.

 • "Csak az emberek szívnak" - Dénes Ferenc sportközgazdász a focivébéről

  Lapunk megjelenésekor hatodik napja zajlik az első afrikai labdarúgó-világbajnokság; a finálé akár minden idők legnézettebb sporteseménye is lehet. Lapunk visszatérő szerzőjével a vb-vel, a rendező országgal és a játékkal kapcsolatos elvárásokról beszélgettünk - a Szerbia-Ghána-csoportmeccs alatt.

 • Labdarúgó-vb - Uwe Seeler mindent elnyom - Egyesült Államok-Anglia 1:1

  Már négy teljes meccset lejátszottak meg még másfél félidőt, amikor először törte át egy valódi hang a vuvuzelák vastag függönyét. Bár a lódarazsak zaja miatt lehalkított tévékészüléken át elsőre alig lehetett észlelni, mégis kivehető volt, hogy a közönség angol része rázendített a God Save the Queen-re.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...