• MaNcs 22. évf. 5. sz. (2010. 02. 04.)
  Pozícióharcok a Jobbikban

  Hajszálrepedések

  A központi akarattal szembehelyezkedő jobbikosokat zártak ki több helyen a pártból. A Gyöngyösön, Miskolcon és Fehérgyarmaton eltanácsolt vagy elégedetlen tagok és szimpatizánsok egy része új színekben próbálkozik a választásokon. A párt a kampányban visszafogott retorikát írt elő a jelölteknek, nem szabad öncélúan zsidózni és cigányozni, és takarékra állították a Magyar Gárdát.

  2010 / 5
 • Emeld magasra... mit is? - Az európai szociáldemokrácia útkeresése

  A 2009-es esztendőre nem csak a válság nyomta rá a bélyegét. Ugyanilyen fontos fejlemény lett a politika új sajátossága: ameddig csak a szem ellát, a szociáldemokraták vereséget halmoztak vereségre. A tavalyi EP-választások valóságos megrázkódtatást hoztak, a brit Munkáspárt és a francia szocialisták alig 16-16 százalékot értek el, a holland PvdA 12, a német SPD a kiábrándító 21 százalékon végzett, de még Svédországban és Ausztriában is gyengécske eredmény született (24 százalék).

 • "Hamarosan ránk gyullad a ház"

  Magyar Narancs, 2009. január 7. Karancsi Tibor vagyok, "az a Karancsi", aki az olajügyeket kirobbantotta...

 • Ki nem kényszerített hibák

  A választási kampányhoz hozzátartozik a hazugság, sőt, két évtized múltán jól tudjuk azt is, hogy a nép kifejezetten igényli ezt. Ugyanakkor a kampánylódításnak - ugyancsak a tapasztalatok alapján - van valamiféle befogadhatósági határa: például az évi 7 százalékos gazdasági növekedés (1998, Fidesz) vagy az eljövendő általános jó világ (2006, MSZP) még innen van e határon, a 14.

 • Cudar fényviszonyok

  A magyar kormány a Twin Peaksre emlékeztető történetbe keveredett, idősebb olvasóink bizonyára emlékeznek rá, "a baglyok nem azok, aminek látszanak", és hasonló marhaságok. Soha nem lehetett tudni, hogy ki a gonosz és ki a jó, és senkinek meg sem kellett szólalnia ahhoz, hogy hazudjon, elég volt megjelennie a színen, hogy kétségeket ébresszen akár a puszta létezéséről is.

 • Csak semmi politika!

  Sakk vagy póker?

  Ha nem tűnt volna még fel, akármikor hozzák is nyilvánosságra a pártok programjaikat, akármikor tartanak is kampánynyitó nagygyűlést, az országgyűlési választási kampány elkezdődött. Ilyenkor éles lőszerrel lőnek: a Svédországban többpárti szakértői munkával a lehetőségekhez igazított nyugdíjrendszer magyarországi bevezetésének felvetéséből egy pillanat alatt habzó szájú nyilatkozatháború lesz, egy tisztes szakpolitikus, ha fel mer vetni valamit, amit egy-két éve még pártja vezető gazdaságpolitikusai is megfontolandónak tartottak, egy perc alatt az utcán találja magát.

 • Maga itt a tánctanár?

  Seligman példája

  Martin Seligman amerikai pszichológus már az előtt nagyon híres volt, hogy kutatni kezdte azt a területet, amiről ma híres. Az utóbbi évtizedben a boldogság pszichológiáját kutatja. Az amerikaiak számára kimondhatatlan nevű Csíkszentmihályi Mihály (Flow című világhírűvé vált könyve magyarul is olvasható) és a közgazdasági Nobel-díjas pszichológus Daniel Kahneman mellett Seligman az egyik fő képviselője annak az új pszichológiai irányzatnak, amelyet pozitív pszichológiának neveznek.

 • Hogyan működik a német antifasiszta mozgalom?

  Harcban a kártevőkkel

  Ha a kormány és a rendőrség nem töri magát, hogy megállítsa a rasszizmust, akkor az állampolgároknak kell harcolniuk a kirekesztés ellen - tartják a német antifasiszták.

 • Uniós pénzek és a felzárkózás esélye - Az Édentől keletre

  Május 1-jén Magyarország hat éve lesz az unió teljes jogú tagja. Az alábbiakban egy konkrét példán keresztül azt vizsgáljuk, milyen hatást gyakorolt az EU pályázati rendszere a területi kiegyenlítődésre.

 • Észak-magyarországi változatok a kilátástalanságra - Tekintélyes férfiak

  Az ország leszakadó területeinek egyike a Szikszói kistérség, ahol talán nem is azoknak a legelkeserítőbb a helyzetük, akik már beletörődtek a sorsukba, hanem azoknak, akik még mindig nem adták föl a küzdelmet a továbblépésért.

 • Kísérlet Hagyó Miklós elbuktatására - Kései sirató

  Egyetlen napirendi pontja volt a fővárosi MSZP-elnökség hétfői tanácskozásának: a BKV-skandalumba belegabalyodott Hagyó Miklós eltüntetése a politikai életből. A szocialisták az utolsó előtti percben léptek, mikor a volt főpolgármester-helyettes viselt dolgai után már a nyomozó hatóságok is érdeklődni kezdtek.

 • "Kívülről nézve ez a történet egészen komikus"

  Gál Róbert Iván, a Tárki vezető kutatója a svéd nyugdíjmodellről

  A Gyurcsány Ferenc által életre hívott Nyugdíj és Időskori Kerekasztal jelentésének vonatkozó részét Gál Róbert Iván harmadmagával jegyzi, 2007-ben pedig részt vett a KDNP nyugdíjreform-javaslatainak kidolgozásában is.

 • étel, hordó - SIESTA

  A Villányi úti végállomáson szállunk le a buszról, lábunk remeg, mintha nem volna egészen szilárd a járda. Feltehetőleg nem csak mi emlékszünk arra a tavalyelőtti malőrre, melynek során voltaképp katasztrófa sújtotta területté változott ez a helyszín.

 • mi a kotta? - Cserebere, fogadom

  Egy nemzetközi kulturális csereprogramnak hála, a hétvégén Pesten vendégeljük Ausztria egyik jelentős, ha nem is mindenestől szép, de azért okvetlenül nagy múltú szimfonikus együttesét, a Tonkünstler Zenekart. Mindkét koncertjüket (Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem, február 5.

 • tévésmaci - Mint sün hátán a vakotás körte

  Sztupa és Troché egy szép napon istállónak alakították át a Gödöllői Agrártudományi Egyetem auláját. A csapat lovait, az emberek marháit, hogy beállítsák.

 • chili&vanília - Kumquat

  A kumquat a narancsra hasonlít, kb. 4 cm hosszú, a formája tojásdad.

 • rés a présen - Hogy valaki felrázzon - Juhász Kata táncos-koreográfus

  rés a présen: A Frenák Pál Társulat után 2006-tól önálló koreográfus lettél. Melyek a pályád főbb állomásai? Juhász Kata: Még 2005-ben alapítottuk a MU Terminál Műhelyt Leszták Tiborral és Fejes Ádámmal, aztán 2006-2007-ben egyedül vezettem, tréninget tartottam, és tanítottam a fiatalokat, majd 2007 közepén Fejes gyakorlatilag eltávolított.

 • kulthírek

  GRAMMY I Am... Sasha Fierce című albuma jóvoltából hat kategóriában díjazták Beyonce teljesítményét a Grammy-gálaesten.

 • dvd - BÉRGYILKOSOK VIADALA

  Szereti ön a bérgyilkosos filmeket? És kinek szurkol közben, ugye a bérgyilkosnak? A problémák akkor kezdőnek, amikor több bérgyilkos lép a színre, és egymás ellen fordulnak - az ilyesmivel eddig csak a Wachowski testvérek jártak jól, hiszen a Bérgyilkosok című film lőtte ki őket a világhír irányába.

 • lemez - VAMPIRE WEEKEND: CONTRA

  A VW pontosan két éve publikálta első (szintúgy Vampire Weekend névre hallgató) albumát, s az afro-ritmika és -dallamvilág meg a "nyugati" popzene egészen friss és egyedi találkozása letarolta a világot. Lehetett félni attól, hogy másodikra már nem sikerülhet ugyanaz - ebből annyi igazolódott, hogy a négy New York-i zenész az alapok megtartása mellett kicsit mást és máshogyan akart csinálni, viszont azt kell mondjuk, ez most össze is jött nekik.

 • opera - Az átváltozás

  Franz Kafka elbeszélésére gondolva kétségkívül riasztó ötlet elképzelni egy látványos nagyoperai színpadot kórussal és hatalmas statisztériával, mégis túlzott szerénységnek tűnik kamaraoperának nevezni ezt a remek, élvezetes és szép darabot.

 • kegytárgy - MAGYARORSZÁG LEGNAGYOBB VASÚTI TEREPASZTALA

  - hirdették a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum 2009-ben megnyitott új attrakciójáról. A hazai legekkel szemben szkeptikus vagyok, most azonban nem csalódtam.

 • lemez - THE MAGNETIC FIELDS: REALISM

  Bár tudjuk jól, mit jelent, amikor egy lemezt a kedves és bájos jelzőkkel próbálják körülírni (szerethető, de nem túl emlékezetes, nem is túl izgalmas), én mégsem kopnék le ezekről a szavakról, annak ellenére sem, hogy jelen esetben egy 44 éves férfi dalairól beszélünk.

 • dvd - A KEZDET KEZDETE

  Az ember korai, hovatovább első - logikusan bőrbe kötött - kiadásán röhögni hálás dolog, avval a könnyen beemelhető illúzióval kecsegtet, hogy lám, ha régen ennyire hülyék, idétlenek és szerencsétlenek voltunk, akkor most már okosak, ügyesek és szépek biztosan, ördögök az ágyban.

 • tánc - BOZSIK YVETTE TÁRSULAT: ÚJRAVÁGVA

  Szőke, elmúlt negyven, meghízott és nincsenek ötletei. Egy táncos-koreográfusnak ez ciki, maximum elszórakozhat a gondolattal, hogy mi történne, ha a mostani tudásával újrarendezhetné az összes darabot.

 • könyv - COLETTE: CHÉRI. EGY KURTIZÁN SZERELME

  A fin de siécle, és még azon túl is, a múlt század húszas-harmincas éveinek ünnepelt szerzője nemcsak hazájában, a franciák számára, de Európában is George Sand után "az" írónő megtestesítője. Értékelésekor azonban már akkoriban is rendre fölvetették, hogy sikerében mennyi a része a körülötte kialakult mítosznak: pornográf elemeket is tartalmazó korai írásainak, magánéleti viharainak.

 • Könyv - Leadták a drótot - Batta Barnabás (szerk.): Médium - Hang - Esztétika - Zeneiség a mediális technológiák korában

  Ha korábban nem is, az utóbbi két-három évtized elektronikus (tánc)zenei mozgalmának - némelyek által, némi kárörömmel, már csak múlt időben emlegetett - tündöklése nyomán alaposan átalakult mindaz, ahogy és amit a zene felől gondolunk.

 • Lemez - Majdnem híres - Spoon: Transference

  Nem tartozik a 2000-es évek nagy befutói közé, nem paradigma- vagy trendalkotó zenekar, mégis nehezen megkerülhető együttes, amely az elmúlt öt esztendőben lépésről lépésre az amerikai független színtér legfontosabb formációi közé emelkedett.

 • Film - Az éneklő rétestészta - Rob Marshall: Kilenc

  Vannak ezek a kínos társasági helyzetek, mikor valaki nagy elánnal nekiveselkedik egy sztorinak, de valahogy nem találja a megfelelő szavakat, a körülötte ülők rohamosan csökkenő érdeklődéssel hallgatják, de ő csak mondja és mondja, s minél tovább nyújtja, annál kellemetlenebbül érzi magát (már a szomszéd asztaloknál is) mindenki.

 • DVD - Három a nagylány - Erick Zonca: Julia; John Cassavetes: Gloria; Sidney Lumet: Gloria

  Szinte napra pontosan két évvel - a berlini filmfesztiválon megejtett - bemutatója után elérkezett mihozzánk is az Élet, amiről az angyalok álmodnak (1998) alkotójának "új" filmje, a Julia. Az energiatakarékosnak nyugodtan nevezhető (1999-ben a nagy dobás lendületéből még kiszaladt a Kis tolvaj, aztán csak a hírek jöttek, hogy min és kivel dolgozik) maestro, egyben a francia mozi örök nagy reménysége, Erick Zonca azt mondta a Juliáról, hogy nem remake-je az John Cassavetes Gloriájának (1980), inkább valamiféle hommage lenne - hát, ő tud fransziául.

 • Színház - Mert megtehetem - Calderón: Az élet álom

  Kód-dekód: tudjuk, mit gondoljunk, amikor a Kamra egyik oldalajtaján belép Mészáros Béla és a férfiruhába öltözött Jordán Adél, és bejelentik, hogy Calderón Az élet álom című darabját fogjuk látni. Itt és most együtt fogunk elgondolkodni életről és álomról, játszók és nézők.

 • Kiállítás - Hol bujkál a sztálinista? - Szubverzív részletek

  A Trafó legújabb kiállítása egyrészt válogatás a Stuttgartban 2009 nyarán megrendezett nagy nemzetközi kiállítás (Szubverzív gyakorlatok. Művészet a politikai elnyomás alatt Dél-Amerikában és Európában, 1960 és 1980 között) műveiből, másrészt a megváltozott dimenziók és az ebből fakadó műközi kapcsolódások miatt sokkal inkább önálló kurátori munkának tekintendő.

 • Kiállítás - Ötvenéves múlt - Más hangok, más szobák

  Esztergályos Cecília szerelmes, kirakatok üvegében nézegeti magát, hever az ágyon, átmegy a zebrán, egyre közelebb és közelebb van hozzánk - olyan, mint az ábrándjainkban élő "te". Szabó István Te című kisfilmje (1961) pedig olyan, mint egy könnyű prelűd, valami távoli, hajlékony dallam.

 • "Cipeljük a zsákot" - Sopsits Árpád filmrendező

  Dante szerint itt végzik azok, akik felebarátaik, önmaguk és Isten ellen támadnak. A héten kerül mozikba A hetedik kör, melynek középpontjában - megtörtént esetek alapján - a kamaszkori öngyilkosság áll.

 • A 2010-es magyar felhozatal a moziban - Mi jöhet még?

  Bár 2009-ben legalább 38 magyar film forgatási munkálatai indultak be hivatalosan, több nem készült el az idei (41.) szemlére. Mi mindenesetre voltunk olyan bátrak, s belenéztünk a versenyprogram üveggömbjébe, hogy lássuk a jövőt.

 • "Ha Süsüt látok, sikítok" - Révész Gitta

  A Magyar Filmlaboratórium egykori produkciós vezetőjével a filmszemle életműdíja alkalmából beszélgettünk.

 • Csődbe mehet a produkció filmbiztosítás nélkül - Magyarországon még ritka, Nyugaton már szinte kötelező

  A külső befektetők biztonságát garantálja az érvényes filmbiztosítás, éppen ezért nagyon sok esetben ennek meglétéhez kötik a finanszírozók az összegek folyósítását. Magyarországon a filmiparban sajnos még nem terjedt el ez a konstrukció, mert nem sikerült kialakítani a gazdasági alapon nyugvó filmfinanszírozást, amelybe külső befektetők tesznek be pénzt annak reményében, hogy befektetésük megtérül.

 • A magyar filmfinanszírozás irányítása - Átállás

  2009 nyara óta tartó procedúra ért véget avval, hogy a Magyar Mozgókép Közalapítvány alapítói az év végén elnökké választották Kőrösi Zoltán írót, és felállt az új kuratórium is. Az új elnököt január 14-i számunkban próbáltuk faggatni terveiről ("Nincs olyan csoport, amelyhez közelebb állnék"), most pedig a kinevezéséig vezető utat mutatjuk be, mert meggyőződésünk, hogy a folyamat nemcsak a "filmesszakma" és nagy általánosságban a magyar kulturális élet állapotára jellemző, de messze túlmutat rajta.

 • "A fájdalom és a humor keverékét keresem" - Nick Hornby író

  Nemrég került a boltokba Nick Hornby új regénye, A Meztelen Juliet, de forgatókönyvíróként ő jegyzi a tavalyi év egyik legnagyobb angol filmsikerét, az An Educationt is. A Fociláz, a Pop, csajok, satöbbi és az Egy fiúról világhírű szerzője telefonon adott exkluzív interjút a Narancsnak.

 • A remete - J. D. Salinger (1919-2010)

  Még csak harmincnégy esztendős volt, de már híres író, amikor úgy döntött, hogy kivonul a világból. 1953-ban Manhattanből egy mindentől elzárt New England-i településre költözött. 1965-ben, negyvenhat éves korában pedig, miután a New Yorker című rangos irodalmi folyóiratban megjelent írása néhány kritikusból fanyalgást váltott ki, fölhagyott a publikálással is.

 • Kiállítás - Egy világ rendje - Egy falu az országban - Átány. Emberek, tárgyak, kapcsolatok

  A címhez hozzátehetnénk: ...és mindezek tudományos vizsgálata. A kiállításnak ugyanis egyenrangú témája az a kutatás, amelyet nem csupán a magyarországi kulturális antropológia kezdőpontjának lehet tekinteni, de a tudományág nemzetközi fejlődésének is mindmáig számon tartott mozzanata - habár ez a tény a közelmúltig csak az országhatáron kívül volt közismert.

 • cyberhírek

  Latorállamok A nyílt forráskódú programok internetes megosztását és letöltését segítő SourceForge.net portál elkezdte kiszűrni az Iránból, Kubából, Szíriából, Szudánból és Észak-Koreából érkező lekéréseket.

 • Cukorzacskógyűjtők - Jöjj, édes álom!

  Kovács István 125 kiló cukrot tart otthonában, 5 grammos kiszerelésben. Ráadásul ő a balatonakarattyai székhelyű Hunniai Cukorzacskó-gyűjtők Társaságának, a HUNCUT-nak az alapító elnöke. A dolog hátterében természetesen megszállott gyűjtőszenvedély áll.

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...