• Váradi Balázs: Csak semmi politika!

  A forgács íve

  Ahol fát vágnak, ott hullik a forgács. Ahol szakpolitikai változtatásokat hajtanak végre, ott robbantás, sitthordás, mélyfúrás, zaj és forgalomelterelés lesz, szembántó, ideiglenes palánkok akár hónapokig, évekig.

 • Muraközy Balázs: Ingyenebéd

  Átlagon felüli közbeszerzés

  Tolna megyében mind ez ideig teljesen tudománytalan módon oldották meg a rendőrségi hullaszállítás kérdését.

 • Olvasói levél

  Egotrip. Kapirgáló. Virág a trágyadombon... - II. rész

  Magyar Narancs, 2012. július 19.

  Nem tudom, hogy Szerb Antal olvasta-e az Ulyssest, de Az angol irodalom kis tükre (1929), a Hétköznapok és csodák (1936) és A világirodalom története(1941) alapján biztosnak látszik, hogy szeretni nem szerette. Elismerte viszont Joyce - és a tudatfolyam-technika - hatását (a Hétköznapok és csodákban Dorothy Richardson, J.

 • Bloomozzék száz Bloom! Magyar Narancs, 2012. július 5.

  Egy Bloom mind fölött Magyar Narancs, 2012. július 27.

  Olvasói levelek Magyar Narancs, 2012. augusztus 2.

  Igazán szerencse, hogy mifelénk nem rendeznek már nyilvános eretnekégetéseket, különben veszélyeztetve érezném magamat, hogy várólistára kerülök az új Ulysses-fordítás témájában kifejtett szabad, kényszermentes véleményem miatt.

 • Olvasói levél

  Balázs Péter: Szervi bajok

  Magyar Narancs, 2012. augusztus 2.

  Örvendetes, hogy Balázs Péter áttekinti a pszichológia magyarországi helyzetét. Pontosabban a pszichológia klinikai és terápiás, vagyis a lélektani problémák diagnosztizálásával és gyógyításával foglalkozó területét.

 • Olvasói levél

  A szerk.: A rossz zsidó

  Magyar Narancs, augusztus 9.

 • Olvasói levél

  Véres teknőc, Magyar Narancs, 2012. augusztus 9.

  Mi a lényeg? Válasz Majtényi Györgynek

  ("Szerintem is nehezen magyarázható, hogy a kötetből kifelejtették a Horthy-korszakot.") - jegyzi meg zárójelek között Majtényi György az Ungváry Krisztián és Tabajdi Gábor könyvéről (Budapest a diktatúrák árnyékában) írott kritikámmal (lásd: A főváros múltja divatos tárgyalásban, Magyar Narancs, 2012.

 • Közbeszerzési kisokos

  Mindenki egyért

  Képzeljünk el egy olyan országot, ahol léteznek azok az intézmények és törvények, legalább nagy vonalakban, amelyek arról hivatottak gondoskodni, hogy a közpénzekből fedezett beruházások a legolcsóbban és a legjobb minőségben valósuljanak meg.

 • Alapkutatások támogatása

  Hajót Kolumbusznak!

  Ha Kolumbusz Kristófnak a királyi udvar ad három hajót azzal a rizikóval, hogy vagy talál valamit, vagy nem, azt úgy hívjuk: kutatástámogatás. Magyarországon ezt a feladatot nem a királyi udvar, hanem az Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok, az OTKA végzi - ma már erős munkahelyvédő jelleggel is.

 • A kiadatás nehézségei

  Helyben járás

  Zentai Károlyt Ausztrália nem adja ki nekünk, Francis Tobint Írország. Csatáry Lászlót pedig esetleg kérheti Szlovákia. Kiadatási ügyek. Vagy ügyetlenségek?

 • Indul a tanév: megbénított egyetemek

  Elhúz, vagy hülye marad

  Kevesebb egyetemista, röghöz kötés, a "spórolásból" keletkező későbbi hatalmas állami terhek, gúzsba kötött intézmények - lendületben a felsőoktatás átalakítása. És ez még csak a kezdet.

 • Lemez

  Üresből teli

  Shackleton: Music For The Quiet Hour/The Drawbar Organ EPs

 • Lemez

  Keserű cukor

  Frank Ocean: Channel Orange

 • Lemez

  Mahler: 1. szimfónia

 • mi a kotta?

  Na bukom

  "Szinte dühödten az asztalra dobtam a kéziratot... A könyv estében kinyílt, és nem is tudom hogyan, de rápillantottam az előttem fekvő oldalra és ezt a sort olvastam: "Va, pensiero, sull'ali dorate" (Szállj, gondolat, arany szárnyakon).

 • rés a présen

  Hamarosan visszatérünk

  Aurel Ionita, a Mahala Rai Banda vezetője

  rés a présen: Mikor és hol alakult a zenekar? Aurel Ionita (képünkön jobbra): Clejaniból származom (Románia), és a Taraf de Haidouks családba tartozom - sokszor turnéztam velük. Első saját zenekarommal, a Rom Bengaléval (Roma Ördögök) 1998-ban kezdtem játszani.

 • Lemez

  Feláldozhatók

  The Smashing Pumpkins: Oceania

 • Interjú

  "Bebel zenéjét énekelem"

  Bebel Gilberto

  A közhiedelemmel ellentétben nem bossa nova énekes - hangsúlyozta a koncertjét megelőző interjúban. A Sziget koncertösszképében nem igazán volt helyük a finom, szelíd árnyalatoknak - ő volt a kivétel. Aki a hatalmas sátorban előrefurakodva, közvetlen közelről hallgatta-nézte az A38 Színpadon talpig vörösben fellépő brazil-amerikai énekesnő produkcióját, simogatóan érzéki élményhez juthatott: akusztikus gitár, billentyűk, fuvola, minimális dobolás, könnyed, dúdolós dallamok és mosolygósan elegáns színpadi megjelenés.

 • rés a présen

  "Nem egy hétköznapi formáció"

  Gyetvai Péter zenész - Four Bones

  rés a présen: Mikor, milyen megfontolásból és miért angol névvel alakult a zenekar? Gyetvai Péter: A Four Bones 2002-ben alakult. Mint sok más együttes esetében, nálunk is baráti szálak fűzték össze a csapatot, melyek egészen a konzervatóriumig, illetve a Zeneakadémiáig nyúlnak vissza.

 • Fiatalok és a klasszikus zene

  Komoly, de nem reménytelen

  Habár a komolyzenei közönség nemzedéki utánpótlásáért való aggódás immár maga is nagypapakorú félelem, a koncertlátogató közönség elöregedése korántsem légből kapott álprobléma. A fiatalok megnyerése létkérdés - e felismerés muzsikusok és koncertszervezők seregét nyomasztja és inspirálja, itthon csakúgy, mint a nagyvilágban.

 • „Mindig mindent szeretnék jobban csinálni” – Kocsis Zoltán karmester, zongoraművész

  Májusban lett 60 éves. A szintén kerek születésnapos Debussyről, Bartók szelleméről és saját átiratairól beszélgettünk vele, de – mint az újraalakult Corvin-lánc Testület tagját – a Horthy-rehabilitációról is kérdeztük.

 • Esemény

  Parkinprogress Pannonhalmán

 • Színház

  Kismackó, nagymackó...

  Moliére: A mizantróp

  Vonnék én le messzemenő következtetéseket abból, hogy a Turay Ida Színház "alvállalkozójaként" működő Spirit Színház A mizantróp című produkciójára nem bírták eladni a jegyeket Egerben, ezért elmaradt az előadás - de ezek a következtetések egyrészt a nyári játékok-fesztiválok átgondolatlan, pénzzabáló szerkezetét, másrészt a "mizantróp" mint darabcím és a közönség nyári igényeinek összefüggéseit érintenék, és nem a produkciót.

 • Animációs film

  Csingiling - A szárnyak titka

 • Film

  A szerelem három évig tart

 • tévésmaci

  Sok lúd disznót vág

  Amikor Sztupa és Troché utáltak mindent, bár eltérő módon juttatták kifejezésre, de ugyanazt érezték: az élet viszonylagos értelmetlenségét, hogy bár elég szar, de tele van szép és vicces dolgokkal, amik viszont hajlamosak kivonni magukat a forgalomból.

 • Film

  Non plüss ultra

  Seth MacFarlane: Ted

 • Tévésorozat

  Megújuló energiák

  Dallas

 • Tévésorozat

  Észak pokla

  A híd

 • Interjú

  "Nyakig benne van Federico"

  Roberto Benigni

  A firenzei egyetem tiszteletbeli doktora, s amikor épp nem a Forza Italia elleni tüntetéseken domborít, Dante Isteni színjátékának népszerűsítésén töri magát. Persze hagy némi időt a filmezésre is; nálunk most Woody Allen Rómának szeretettel című filmjében tűnik fel a semmiből celebbé váló kisember hálás figurájával.

 • Interjú

  "Nem vagyok hajlandó betagozódni"

  Fenyő Iván színész

  A Katonában kezdte, szabadúszóként és közönségfilmek romantikus hőseként folytatta. Egy ideje nem hallatott magáról - eltűnésről, életmódváltásról, rendhagyó tervekről beszélgettünk.

 • Snoblesse oblige

  Fesztivál - programok

  "Hamar kiszikkadt álom-édenem, / kaptam helyette a világot! / Májusi koszorú csak egy terem, / csak egyszer nyílnak a virágok." (Karel Hynek Mácha; Tandori Dezső fordítása)

 • Rádió

  Harang, mobil, Mars-járó

  Géniusz

  A kommunikáció gonosz dolog, ha nem akarjuk, akkor is van, a hallgatás is egyfajta kommunikáció, ugyanakkor ha minden erőnkkel el szeretnénk mondani valamit, akkor se tudjuk néha még a legegyszerűbb közlendőt sem célba juttatni hiánytalanul - valami folyton kimarad, egy szín, egy részlet vagy csak egy árnyalatfestő gesztus.

 • Kiállítás

  Pergő képek

  Aj Vej-vej: New York 1983-1993

  Az ArtReview folyóirat szerint 2011-ben a korábban 81 napig börtönben, jelenleg ismét házi őrizetben lévő világhírű kínai művész volt a legnagyobb hatással a kortárs képzőművészetre. Most éppen mindegy is, hogy ezen elismerést műalkotásaival - köztük a Madárfészek néven elhíresült pekingi olimpiai stadion koncepciójával vagy a 2010-ben a Tate Modernben bemutatott monumentális installációjával, az ezerhatszáz ember által, kézzel festett, százmillió porcelán szotyolamagból összeálló szőnyeggel - vagy 2008-tól induló ellenzéki kultúrpolitikai tevékenységével érdemelte ki.

 • chili&vanília

  Stílusgyakorlatok padlizsánra

  Felkarikázva, 200 fokos sütőben megsütve, fokhagymás-joghurtos-tahinis öntettel meglocsolva, pirított fenyőmaggal megszórva. Ugyanez, csak gránátalmasziruppal és sok frissen aprított petrezselyemmel, mentával és durvára vágott pirított dióval.

 • kertész lesek

  Négy szürke

  Ellentmondásos bulvár a Margit körút. Hol nagyszabású és világvárosi, hol koszos gyárnegyednek látszik, de leggyakrabban ugyanolyan, mint a pesti testvérek: kiadó vagy alkalmi üzletek, igénytelen portálok, az 1990-es évek divatos betűtípusai nagy mennyiségben.

 • Rés a présen

  "Mint egy nagy, kultúrát szerető család"

  Gulyás Péter egyesületi elnök, zenész - R33

  rés a présen: A kezdeti gerillahangulathoz képest hogyan "üzemel" most az R33? Gulyás Péter: Az R33 Kulturális és Művészeti Egyesület működését mindig is az itt alkotó, stúdiózó és tevékenykedő művészek tették lehetővé, hozzájárulás vagy adomány formában.

 • Rés a présen

  "Egyre élőbb a környék"

  Véner Orsi szervező - Spinoza Színház

  rés a présen: Mennyiben őrzi Spinoza szellemiségét a Spinoza Ház? Véner Orsi: A 17 századi holland filozófus nyitottságát, haladó szellemiségét igyekszik visszatükrözni a hely. A klasszikus kávéházi bárzongoristás hangulatban jól megférnek az új generáció kortárs előadásai vagy éppen a kisebbségi kultúrákat bemutató rendezvények is.

 • Rés a présen

  "A nagymamám sokat mesélt a szalonjáról"

  Zimányi Zsófia művészeti vezető - Rózsavölgyi Szalon

 • Konyhai kémia XXXII.

  Kalásza, virága nékünk terem

  Tönköly és hajdina

  A "reformkonyha" sztárjai között mind gyakrabban tűnnek fel a búza alternatívái. Nem is véletlenül.

 • Big data

  Tiéd a hatalom

  Elképzelhetetlen mennyiségű adat keletkezik óráról órára, nap mint nap az interneten. Egyre többen, cégek és kutatók próbálják értelmezni és újrahasznosítani ezt az áradatot. A szörfölők által hátrahagyott nyomok megfejtése ugyanis felbecsülhetetlen üzleti kincs lehet.

 • Állomásról állomásra XLIII.

  Az újdonság megrázó erejével

  Kápolnásnyék

  Több mint százötven éve áll meg itt a vonat, de ekkora változást nem láttak még az erre közlekedők.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...