• MaNcs 24. évf. 4. sz. (2012. 01. 26.)
  Interjú

  "Nem veszi be a gyomrom"

  Parti Nagy Lajos író

  Írótársai olyan embernek mondják, akit csak a politika képes kihozni a sodrából. Ezúttal a perlekedő hazaszeretetéről, az idegentől való félelemről és a hatalomhoz való iszonyáról beszélgettünk.

  2012 / 4
 • Szelényi Zsuzsanna

  Az üvegplafonon túl

  A nők és a vezetés

  "Huszonnégy férfi előtt jelentem meg a Nemzetközi Valuataalap elnökségéért folyó meghallgatásomon. Miközben a kérdéseikre válaszoltam, arra gondoltam, épp itt az ideje, hogy változzanak a dolgok" - nyilatkozott Christine Lagarde pár hónappal ezelőtt.

 • Dornbach Márton

  Egy tollvonással

  Érdemes lesz-e visszavonni az Orbán-alkotmányt?

  Az Orbán-kormány hadjárata a III. köztársaság közjogi berendezkedése ellen még azokat is sokkolta, akik semmi jót nem vártak a hatalomba nyolc év után visszatérő párttól.

 • Pauler Tamás

  De, demokraták

  Elborulásveszély a baloldalon

  Érezhetően feljavult sok baloldali polgártársunk hangulata az elmúlt másfél hónapban. Míg korábban a többciklusos, a demokráciát autoriter berendezkedéssé átformáló fideszes kormányzás réme kísértett sokakat, mostanában a biztos kormányváltás közelsége részegít.

 • Cseresnyési László: Nyelv és neurózis

  Ny*lvünk és a szex

  Amikor a boldog emlékezetű Girolamo Savonarola 1497. február 7-én Firenzében megrakatta a hívságok máglyáját, még nem tudhatta, hogy történelmet csinált.

 • Ara-Kovács Attila: Orient expressz

  Szavazatimport, populizmusexport

  A határon túliak szavazatai nem fogják befolyásolni a hazai választási eredményeket, bár a Fidesz nyilvánvalóan emiatt kergette át a kettős állampolgársági törvényt és okozott jóvátehetetlen károkat mind a magyar-magyar, mind pedig a szomszédsági kapcsolatokban.

 • Olvasói levelek

  "A Fidesz hátországáról semmiféle információm nincs"

  Magyar Narancs, 2012. január 5.

  A Médiatanács (MT) egyik tagja, Auer János felháborodott azon, hogy a Magyar Narancs őt személyesen nem kérdezte meg, mielőtt publicisztikát közölt a Klubrádiót sújtó döntésről. Ő maga kereste hát meg a lapot, hogy készítsenek vele interjút, különben jogi úton kér elégtételt.

 • Olvasói levél

  Kik rázzák az utcát?

  Magyar Narancs, 2012. január 12.

  Tisztelt Szerkesztőség! Cikkükben szó esik a negyedik magyar köztársaságot akaró 4K pártról. Noha az alapítók terve rokonszenves, rámutatok arra, hogy nem helyes a névben szereplő sorszám. A negyedik ugyanis - szerintem - az 1949.

 • Olvasói levél

  Címlap

  Magyar Narancs, 2012. január 19.

  Tisztelt Dr. Magyar Narancs! Felszólítom, hogy a jövőben mellőzze a címlapon szereplő, a doktori fokozat birtoklására utaló megjelölést. Hosszú évek óta olvasom ugyanis az Ön neve alatt hétről hétre megjelenő írásokat, és egyre erősödött bennem az a felismerés, hogy azok valójában - gyakran majdnem teljesen szó szerint, más esetekben pedig csupán csekély mértékben eltérő megfogalmazással - az én gondolataimat tartalmazzák.

 • A szerk.

  Menet a kiért?

  Bár mondtak mindenfélét, még egy milliós tétel is elröppent a Kossuth téren, a tény az, hogy sokan voltak szombaton a Békemenetnek elkeresztelt kormánypárti tüntetésen. Többen, mint az utóbbi idők bármelyik tiltakozó felvonulásán - s ezzel a megmozdulás egyik célja - miszerint mutassuk meg "nekik", hogy mi is ki tudunk vinni az utcára ennyi meg annyi embert - teljesült is.

 • A szerk.

  Így győztem

  Baromzó! Ezt vésd jól az agyadba, a saját érdekedben! A magyar haza bátran módosít! Látod, hiába koptattad a szájad, hogy módosítani kell, ha akar a magyar módosítani, ha nem - ha egyszer a magyar módosítani akar, szuverénül, kétharmados akaratból, elsöprő, méltóságteljes vonulással, akkor módosítani is fog, és mindegy, hogy ez neked tetszik vagy nem tetszik!

 • Mihail Hodorkovszkij útja a megigazulásig

  Az acélt még edzik

  A börtönévek alatt az egykori simlis privatizátor az önkényuralom elleni küzdelem ikonjává nemesült. A legendák szerint azzal írta alá másfél évtizedes ítéletét, hogy garbóban jelent meg a szokásos évi oligarchatalálkozón 2000-ben.

 • Interjú

  "Még a jobbikosok fele is uniópárti"

  Beck László, a Medián kutatási igazgatója az Európai Unió hazai megítéléséről

  A Medián felmérései szerint az évek óta tartó csökkenés ellenére továbbra is jelentős többségben vannak azok, akik egyetértenek Magyarország uniós tagságával. Ezért a kormány EU-ellenes propagandája leginkább arra jó, hogy a Fidesz-szavazók egy részét Jobbik-szavazóvá változtassa - véli Beck László.

 • Közmunka Dél-Baranyában

  Ingyen is szerencse

  A Narancs az egyik válságrégióban, Dél-Baranyában járt utána annak, hogy a gyakorlatban miként működik a Fidesz-KDNP új közmunkaprogramja. A kiszolgáltatott emberek akár ingyen is dolgoznak, hiszen csak így jogosultak a minimális támogatásra.

 • Elbocsátások a közszférában

  Ész nélkül, viszont gyorsan

  A kormány határozott a költségvetési szerveknél végrehajtandó létszámcsökkentésről: "a hatékonyan működő állam kialakítása céljából" 6719 státust megszüntetnek. Ebből 2440 betöltetlen, de még így is négyezernél több embert kell elbocsátani.

 • Interjú

  "Megvalósíthatatlan és cinikus"

  Radó Péter oktatáspolitikai szakértő a köznevelési törvényről

  A parlamenti elfogadással véget értek a harcok a köznevelési törvény körül. De mi került be végül a jogszabályba, és milyen hatása lesz, ha életbe lép? És persze: milyen lehetőségei lesznek a poszthoffmanni időszak közoktatás-politikájának?

 • Lemondott a vidékfejlesztési államtitkár

  Jobbra el

  A magyar mezőgazdaság, sőt a magyar haza felvirágzását az önellátó családi és kisbirtokok felfuttatásától, valamint ezzel párhuzamosan a nagyüzemi gazdálkodás méretre vágásától remélő Ángyán Józseffel a kormánypártok egyik radikális hangú képviselője távozik főhivatali posztjáról.

 • Le Carré filmen

  Házőrzők

  Az Árulás megjelenésünk napján mozikba kerülő új filmváltozata, a Tomas Alfredson rendezte Suszter, szabó, baka, kém in medias res vág bele a regény leglátványosabb akciójába, a balcsillagzat alatt született Tanúság műveletbe, amelyet Budapestre helyeztek át az alkotók.

 • Clooney for President

  A hatalom árnyékában

  George Clooney demokrata elnökjelölt teper a Fehér Házért. Megkapja-e, vagy sem, nem ez a film igazi tétje, Clooney ezúttal csak módjával rendezte bele magát saját filmjébe. Egy-két zsírosabb jelenésre persze így is futja, de Ryan Gosling van itt nagyon helyzetbe hozva a kampánystáb idealista élmunkásának szerepében.

 • tévésmaci

  Szakálla van a kecskének

  Amikor Sztupa és Troché egymás íróasztalára lökdösték át a Vonyarc-aktát, teljes volt a tanácstalanság.

 • Lemez

  Váratlan befutó

  The Maccabees: Given To The Wild

  Orlando Weeks és társai új lemezükkel helyrebillentik a brit gitárpop becsületét.

 • Lemez

  A Nemzeti Filharmonikusok Liszt-lemeze

 • Lemez

  A kétkedők nyugalma

  Superbutt: Music For Animals

  Az erősen átalakult magyar rockzenekar újabb komoly munkát tett az asztalra.

 • Koncert

  Budapesti Fesztiválzenekar

  Ritkán fordul elő, hogy a jószerint az utolsó pillanatban beugró művész nagyobb reputációval bír, mint a lemondásra kényszerülő eredeti szólista, ám a Fesztiválzenekar legutóbbi bérletes koncertjein most ilyesmi történt.

 • mi a kotta?

  Menjünk ki a szőlőhegyre!

  Különös táj a lelked: nagy csapat álarcos vendég jár táncolva benne; lantot vernek, de köntösük alatt a bolond szív mintha szomorú lenne.

 • Interjú

  "Valami kollektív lelkiség"

  Hajnóczy Csaba, Kenderesi Gabi - Kampec Dolores

  Nemrég jelentkezett új lemezével a magyar alternatív színtér egyik legrégebbi szereplője. A Kampec Dolores gitárosát és énekesét kérdeztük az Evaliyéről, a zenéről, múltról és jelenről.

 • Kiállítás

  Az elsők

 • Kiállítás

  Hősök voltak mindannyian

  Ha Szolnok nevezetességeit soroljuk, a megyei levéltár nem tartozik a felkapott helyek közé. Csak úgy, az utcáról nem esik be a látogató - és nem csupán azért, mert a város kevésbé izgalmas, lakótelep és családi házak ölelte övezetében található.

 • rés a présen

  Ellentétekből állok

  Csiszér Zsuzsi festő, képzőművész

 • Kiállítás

  Törd a kerítést!

  Az ember mértéke

  Az Orfeo csoport (1969-78) tagjainak akkori és későbbi alkotásaiból összeálló kiállítást nem érthetjük meg anélkül, hogy ne ismernénk a szocializmus működési mechanizmusait, ezen belül a művészekkel kapcsolatos elvárásrendszerét, illetve azokat a (túl)élési stratégiákat, melyeket a manapság csak "nagy generációnak" nevezett, akkor még igen fiatal nemzedék alkalmazott a rendszerrel, a minden oldalról lecövekelt, áttörhetetlennek tűnő falakkal és kerítésekkel szemben.

 • Könyv

  A zsidó Jane Austen?

  Howard Jacobson: A Finkler-kérdés

  Booker-díjas regényében Jacobson a zsidó identitás összetettségét járja körül az irónia eszközeivel.

 • Lost in translation

  Czeslaw Milosz: A lengyel irodalom története 1-2.

  A Máriabesnyő-Gödöllő székhelyű Attraktor Kiadó, amely magyar történészek - köztük olyan jeles szerzők, mint Jancsó Benedek vagy Deér József - két világháború között megjelent, de azóta elfeledett vagy egyenesen feledésre ítélt munkáit adja ki újra, a budapesti Lengyel Intézettel karöltve lengyel könyvek kiadására is vállalkozik.

 • Alfától deltáig

  Czeslaw Milosz: A rabul ejtett értelem

  "Valóban különös dolog. Hogyan lehet valaki perzsa?" - álmélkodott Montesquieu levélregényének párizsi társasága, rácsodálkozva e merőben sajátságos "választásra".

 • Sziszüphoszi boldogság

  Czeslaw Milosz: Családias Európa

  Mértéktartó szavak. Higgadt elemzések, okos önvizsgálatok. Szembenézés a korral és önmagunkkal.

 • Szombat esti láz

  Tasnádi István: East Balkán

  Aki tudja, hogy Shakespeare kire-mire utalt - de az is elég, ha annyit tud, hogy utalt valakire-valamire -, amikor megírta a III. Richárdot, az tudja, hogy a színház a jelen idő művészete. És anyaga, az úgynevezett kortárs dráma megannyi Zeitstück.

 • Interjú

  "Attól félek, hogy nincs igazam"

  Tasnádi István drámaíró

  1996-ban mutatták be első drámáját, a Kokainfutárt; azóta nincs évad, amelyben ne kerülne színre új darabja vagy adaptációja. Legutóbb az East Balkán című, a fiatalok éjszakai életéről szóló darabját mutatták be a Bárkában.

 • Rádió

  A Himnusz szülinapja

  A magyar kultúra napja; Esti séta

  A magyar kultúra napjának láthatóan éppen ahhoz nincs köze, amit ünnepelni volna hivatott: a létező magyar kultúrához. Csupa komolykodó gesztus az egész, csupa múltba révedés, üres szólam.

 • Állatkert helyett szafari

  A válság és a magyar kultúra

  A kultúra még diktatúrában is fontos, egyedül az átmeneti időszakra berendezkedő önkényuralom tekinti feleslegesnek - hangzott el a Minerva Egyesület konferenciáján, ahol a leghevesebb viták az állami és piaci finanszírozás lehetőségei körül bontakoztak ki.

 • chili&vanília

  Meyer-citrom

  Vajon feltűnt-e mostanában valakinek, hogy citromfronton gyanús dolgok történnek? A hagyományos citromok között ugyanis ilyentájt, szinte minden évben, különös példányok bukkannak fel.

 • étel, hordó

  Nótafa

  Néha a múlt nem úgy pereg le előttünk, mint méz a biopiacon, nincs benne semmi aranyló. Egy félrészeg, aktatáskás palit látunk magunk előtt. Ilyet szól: "Egy kis pesti vendéglőbe egy kispesti vendég lő be".

 • Konyhai kémia XXVIII.

  Pezsgő élet

  Kóla

  A kólafélék már jó ideje az emberiség legnépszerűbb üdítőitalai. Sokszor titkokkal övezett tartalmuk egyszerre hordoz izgalmat, és ad okot (többnyire oktalan) félelmekre.

 • Trendi matyó hímzés

  Népies kollekció

  Egyre-másra tűnnek fel a népi mintázatok a hazai dizájnban, a magyaros formakinccsel díszített ruhák és kiegészítők mintha külföldön is egyre népszerűbbé válnának. Ám az új trend meghökkentő divatszakmai belviszályt generált, és persze a politika sem maradhat ki belőle.

 • "Vegyes" esküvők

  Ki ad minket össze?

  "Amikor Isten áldását adta az első párra, még nem volt semmiféle vallás" - mondja Iványi Gábor metodista lelkész. Azóta persze számtalan vallás keletkezett, és a párválasztási lehetőségek is bővültek, ám a különböző vallású pároknak "isten színe előtt" nem olyan egyszerű örök hűséget esküdnie.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...