• MaNcs 25. évf. 17. sz. (2013. 04. 25.)
  Az izsáki kényszervallatás háttere

  Néhány pofon rendben van

  Múlt szerdán eltemették romániai szülőhelyén azt a 47 éves orgoványi férfit, akit a gyanú szerint rendőrök vertek halálra vallatás közben. A kiskunsági Homokhát mélyszegénységtől sújtott és indulatokkal terhes tanyavilágában tudakozódtunk Bara József tragikus halálának körülményeiről.

  2013 / 17
 • Tévétorrent

  Plebs

  Ím, ilyen a Folytassa, Kleó!, amikor a tévében folytatja: egy bátor kezdeményezés vérzik el a szemünk előtt - nagy csatában, nemes és nemtelen ellenfelek kezétől.

 • Tévétorrent

  Két évadnyi vakáció

  Death in Paradise

  Régi panasz, hogy a működő demokráciák, a tudásközpontok és a jó álláslehetőségek szinte mind kellemetlen klímájú, túl északi helyeken vannak. Miért is nem lehet áttolni Finnországot Campaniába, Oxfordshire-t egy karibi szigetre?

 • "Ott valamit elkaptam" - L. Laki László a Cinetripről

  Audiovizuális attrakciója mára húzóágazattá vált a globális partikultúra világában. Energiáit mostanában a VJ Torna elnevezésű nemzetközi rendezvénysorozat köti le, amit a stábjával a Cinetriphez hasonlóan ő tett menővé.

 • Cseresnyési László: Nyelv és neurózis

  Vonzások és viszonyulások

  Talán sokan ismerik, de akik esetleg nem, azoknak ezúton ajánlom Kálmán László és Nádasdy Ádám Hárompercesek a nyelvről c. könyvét (Osiris, 1999). A kötetben van egy esszé a pragmatikáról, azaz a nyelvhasználat és jelentésértelmezés tudományáról is, ami örvendetes, mert ma is sokan úgy gondolják, hogy a pragmatika túl nehéz és unalmas a normális emberek számára.

 • László Géza

  Visszajátszás

  A 13. havi nyugdíj

 • Elnökválasztás Paraguayban

  Birtokon belül

  Győzött a konzervatív jobboldali Colorado Párt jelöltje, Horacio Manuel Cartes Jara. Ha nem is abszolút többséggel, de egyértelmű, közel tízszázalékos szavazatkülönbséggel nyert, és ezzel visszaszerezte a hatalmat a hatvanegy éven át megszakítás nélkül - egy időben kíméletlen, diktatórikus eszközökkel - kormányzó párt, amely az öt évvel ezelőtti elnökválasztás után átmenetileg ellenzékbe került.

 • Az egyházi törvény módosítása

  Kény és könyörület

  Az egyházügyi törvényhez módosító javaslatot benyújtó erőforrás-minisztérium figyelemre méltó ötletességgel igyekszik úgy csinálni, mintha nem tenne nagy ívben az Alkotmánybíróságnak (AB) a jogszabály kulcsfontosságú passzusait megsemmisítő határozatára.

 • Portré a legújabb alkotmánybíróról

  Igazodási pontok

  Az ellenzék szerint kutyakomédia, a kollégáinak totális meglepetés, az ellenségei szerint szégyen, hogy a kormánypártok és a Jobbik összeborulásával Juhász Imre lett az Alkotmánybíróság legújabb tagja. A viszszafogott adjunktus alig pár év alatt építette fel magát a jogi pálya csúcsáig - rendőri túlkapások lefülelésével és némi turulkoszorúzással.

 • tévésmaci

  Róka rágta rongyok

  Amikor Sztupa és Troché megálltak a szárazérnél, az már egy másik lakodalom volt. Jobbra elláttak egészen a pusztáig, de balra mintha a földből nőtt volna ki, ott magasodott a walderdő. A kettőt elválasztó út, ha nem is torkollott a végtelenbe, csak eltűnt úgyszólván az első kanyarban, mégis érzékeltett valamiféle távlatot, kézzel fogható messzeséget.

 • Film

  ill Manors - Rázós környék

  Hát, ez a "rázós környék" is van olyan, mint amikor a Boyz n the Hood "fekete vidék" lett. Meg a film is van olyan, leszámítva azt a kicsinységet, hogy időközben lepergett huszonkét esztendőnk. A helyzet sem változott semmit: szar a szar a lepuban.

 • Film

  Ébredés

  Ha filmen pisztolyt mutogatnak, annak előbb-utóbb el is kell sülnie. Ugyanez áll a vércukorszintmérőre is; ha feltűnik a vásznon, még ha csak futólag is, ott igen nagy a valószínűsége annak, hogy gondok lesznek az inzulininjekcióval.

 • Hideg nyomon - Brian De Palma: Gyilkos vágyak

 • "A Star Warsért nem kaptam semmit" - Brian De Palma filmrendező

  Hollywoodi veterán, olyan filmek rendezője, mint a Carrie, a Gyilkossághoz öltözve vagy A sebhelyesarcú. Egy párizsi hotelszobában ült le velünk beszélgetni, mert Gyilkos vágyak című filmjét nemrég mutatták be a pesti mozik.

 • rés a présen

  Kompromisszumkészítő kisiparos - Lőrinczy György, a Pentaton Koncert- és Művészügynökség igazgatója

  "A művészek nem hűségesek, az intézményvezetők nem szívesen tárgyalnak velünk" - Rés a présen-interjú Lőrinczy Györggyel, a Pentaton Koncert- és Művészügynökség igazgatójával.

 • Interjú

  "Hét méterrel a színpad fölött"

  Gaya Arutyunyan - Wattican Punk Ballet

  Az örmény származású orosz rockzenész és képzőművész néhány éve Budapesten él és dolgozik. A Deti Picasso énekesnőjeként ismerhettük meg, aztán öccsével, Karennel megalapította a Wattican Punk Ballet formációt, amelynek most jelent meg az első nagylemeze.

 • Színház

  Stílgyak

  Mozgófénykép

  Én erősen hiszek az úgynevezett írói színházban, ugyancsak erősen a rendezői színházban - de legerősebben a színészi színházban hiszek. A színészek azok, akik kollaboránsként olykor valamivé pumpálják a semmit, jóvá a rosszat.

 • mi a kotta?

  Invázió és partraszállás

  "Gyakorlatilag a halálos ágyamon fejeztem be" - írta az Attila című opera kapcsán az alig 33 esztendős Giuseppe Verdi, s valóban: a heveny gyomorbántalmaival ágynak dőlt zeneszerzőnek még a nekrológja is megjelent a félreinformált Allgemeine Musikalische Zeitung hasábjain, igaz, inkább csak formálisan sajnálkozó, mint valódi veszteséget tükröző szavakkal.

 • Lemez

  Dmitrij Sosztakovics: Csellóverseny; Cselló-zongora szonáta

  Zseniként kezdte és tehetségként végezte, ismételhetnénk meg Bülow Schumannról mondott gyilkos jellemzését. De Sosztakovics művészként talán rosszabbul járt, mint a jó német, ő ugyanis nem őrült meg, ami mégiscsak egyértelmű helyzet, ezzel szemben mindennap átélhette a sztálini korszak folyvást kétértelmű őrületét.

 • Lemez

  Kvelertak: Meir

  A két évvel ezelőtt gyakorlatilag a semmiből előtűnt Kvelertak első lemezével az egyik legnagyobb meglepetést hozta az underground színtérre. Az alapvetően rock 'n' rollos felépítésű, de némi black metalos kapkodással és üvegszilánkkal gargalizáló énekkel is operáló, kimondottan slágeres anyag gyorsan mindenki kedvence lett, ami részben a jó daloknak, részben a pofátlanul fiatal zenészek szorgalmának volt köszönhető, akik mondhatni rommá turnézták magukat (Magyarországra is eljutottak az első körök egyikében).

 • Lemez

  A régi srácok

  OMD: English Electric

  Ritka, ha egy zenekar a klasszikus felállásában ünnepelheti a 35. születésnapját - még úgy is, hogy közben azért kimaradt jó tíz év. Az Orchestral Manouevres in the Dark, vagyis az OMD 2006-ban évtizednyi mosolyszünetet követően állt ismét össze, és a haverság azóta is megbonthatatlannak tűnik - Andy McCluskey, Paul Humphreys, Martin Cooper és Malcolm Holmes azóta már a második lemezét szabadítja ránk, és valószínű, hogy nem is az utolsót.

 • Lemez

  Bonobo: The North Borders

  Simon Green, azaz Bonobo neve már régóta egyet jelent az alapos, gondos produceri munkával, a finom megérzésekből építkező, rendre fülbemászó kompozíciókkal - és igen: a szép, kerek, gyakran vendégvokalisták által megszólaltatott dalokkal.

 • Interjú

  "Minden új felvételt be kell szereznem"

  Fülöp Péter üzletember, lemezgyűjtő

  Bartók Béla Budapesten írta meg Mikrokozmosz című zongoraciklusát, de a tengerentúlon születtek meg utolsó nagy művei, többek között a Concerto is. Fülöp Péter lemezboltja az utóbbi nevét viseli. 1988-ban nyílt meg Budapesten, azonban Torontóig kellett mennie, hogy sikerre vigye komolyzenei lemezküldő cégét, a Mikrokosmost, amely huszonöt év elteltével utolsó nagy mohikánként van jelen az antikvár hanglemezek világpiacán.

 • Kiállítás

  Szent Mátrix - A nyitott állapot nem menthető

  Ha valaki nem ismerné, a Zürichben Olomon néven született "mongol származású formafinomító szerzetes és népi akrobata" nem más, mint a klaviatúrák és a nyomtatott áramkörök védőszentje, aki már 1457-ben, másfél éves korában hangyákat számolt, majd "az adatokat napi bontásban rendszerezte és hó végi kimutatásokat készített mozgásukhoz".

 • Kiállítás

  Kilátások a zsákutcából

  Nemes Csaba: This is not a war

  Meglehet, provokatívan hangzik, de Nemes Csaba legújabb kiállítása a társadalomkritikus művészet zsákutcájáról szól. Ami természetesen nem azt jelenti, hogy ez a zsákutca Nemes Csaba egyéni művészi kudarca lenne, sőt, még csak az sem biztos, hogy kizárólag művészeti problematikáról van szó.

 • Kiállítás

  Igazat ír, hamisan énekel

  Karinthy Frigyes-emlékkiállítás a PIM-ben

  Számadás a tálentomról. Ezt a címet viseli a Petőfi Irodalmi Múzeum - nagyjából évfordulón kívüli - Karinthy-kiállítása: egyszerre stílszerű idézetkölcsönzéssel és annak ékes bizonyításával, hogy milyen erőteljesen és az utókor vélekedését döntően meghatározó modorban szólt saját életművéről a beskatulyázhatatlan író-költő.

 • Videojáték

  Injustice - Gods among us

  A játékterem-kultúra Magyarországon valahogy soha nem tudta megvetni a lábát, és gyorsabban szívódott fel az itthoni piacról, mint a seb köré locsolt Betadine. Vannak és voltak azonban meghatározó címei a kilencvenes éveknek, a Doom-Quake-Mortal Kombat szentháromságból mégis kevesen tudtak elevickélni az ezredfordulóig.

 • Tévé

  Meghalni snassz

  Mindennapi tudomány, IX.: Párhuzamos univerzumok

  Vannak kutatások, melyekből azt a következtetést vonták le, hogy az új és legújabb generációkban kialakult egyfajta halhatatlansági tudat, amely ráadásul nem tagadásokra, negatív állításokra alapoz, noha azokat sem tekinti tárgytalannak.

 • Folyóirat

  Bruthalia fanzine

  "Pedig istenemre, milyen / kedves fiú voltam" - írja Málik Roland Alvajáró című versében, amelyet most a Bruthalia fanzine tizenhatodik számának nyitóverseként olvashatunk újra. A 35 évesen a Csendes-óceánba fulladt költő valóban kedves fiú volt, bár kevéssé ismertem, de amennyire mégis, úgy egészen biztos.

 • Független könyvesboltok éjszakája

  Boltkórosok

  Péntek este könyvbemutató, kiállítás, koncert és bibliofil idill borult országszerte a kalandorlelkű éjszakázókra: 25 független könyvesbolt és több kulturális intézet bulizott a Kis könyves éjen. Éljen! Pesten belecsaptunk mi is.

 • Tájenciklopédia, alakokkal

  Oravecz Imre: Kaliforniai fürj

  A Kaliforniai fürj a szerző előző regényét, a 2007-es Ondrok gödrét folytatja, melyben a szajlai Árvai család három generációjának történetét kísérhettük figyelemmel az 1870-es évektől egészen a századvégig.

 • "Amit nem ismerünk, az nem hiányzik" - Oravecz Imre író

  Komoly kritikai és könyvsiker a Kaliforniai fürj, a hetvenedik évét nemrég betöltő, Petrivel és Tandorival együtt a magyar líra megújítói között emlegetett író új regénye a nagy kivándorlási hullámmal távozó magyar parasztfamíliáról.

 • chili&vanília

  Egyem a zúzád!

  Fehérboros kacsazúza spárgával, csalánkrémmel töltött tésztával (a balatonszemesi Kistücsök tavaszi étlapja), zúzapörkölt, polip, bulgur (a budapesti Olimpia étterem napi ajánlata), thai bundázott libazúza (Márton-napi emlék a Bock bisztró libamenüjéből), Nagypapa kedvence Wang mesternél (38-as): csípős-savanyú sertésfül, csirkeláb és kacsazúza.

 • Időskori demencia

  A felejtés ára

  Az életkor meghosszabbodásával mind több idős ember szenved a kognitív képességek részleges vagy teljes elvesztésétől. A szindróma áldozatainak és családjuknak az élete pokollá válhat - és a betegség kezelése mind súlyosabban terheli meg a fejlett országok nemzetgazdaságát is.

 • Tiszta vonalak - Tokió most

 • Interjú

  "Inkább a halál"

  Dr. Vadász Gábor nyugalmazott aneszteziológus és sebész a passzív eutanáziáról

  Amatőr jogászként szedte ízekre az egészségügyi törvény gyógyíthatatlan betegekről szóló passzusát, beadványát az Alkotmánybíróság április 29-én kezdi tárgyalni. A nyugdíjas orvos keserű tapasztalatai után vette a fáradságot, hogy a végstádiumban lévők érdekében lépjen fel, mivel véleménye szerint a hatályos törvény alkalmazhatatlan, ezért alkotmányellenes.

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...