• MaNcs 26. évf. 18. sz. (2014. 04. 30.)
  Interjú

  "Undorból, vagy néha szerelemből"

  Heller Ágnes filozófus

  Erősen túlértékelik a balliberális értelmiség politikai jelentőségét Heller Ágnes szerint. Az ellenzék választási kudarcának fő oka amúgy sem a közös indulás volt, hanem a mozgósítás elmaradása és a társadalmi szolidaritás hiánya.

  2014 / 18
 • chili&vanília

  Édes, savanyú

  Terjed a vietnami konyha, szinte nem akad negyede a városnak, amelyben ne volna népszerű levesező.

 • Csűröm, csavarom – A bűvös kocka negyven éve

  Idén negyven éve pattant ki a bűvös kocka ötlete a zseniális feltaláló, Rubik Ernő agyából. Halhatatlan játék született.

 • Észrevétlen lisztérzékenység

  Biztonsági diéta

  A coeliakia vagy lisztérzékenység mára sokak által ismert és elszenvedett betegség, amit élethosszig tartó diétával lehet kezelni. De mi van azokkal, akik hivatalosan nem lisztérzékenyek, mégis számos tünetet produkálnak?

 • Félbehagyott városközpont, áradó bűz

  Tó helyett mocsár

  Rövidesen elkezdődik az a per, amelyet a XI. kerületi Tóváros lakópark II. ütemének társasházai indítottak az ottani mesterséges tavakból áradó bűz miatt. A perbe a tulajdonos XI. kerületi önkormányzatot és a tórendszert kezelő céget is bevonták.

 • Hektárt csepegtetnek - A moratórium után sem szabadul fel a földpiac

  Május 1-jén, uniós csatlakozásunk 10. évfordulóján jár le a külföldiek termőföldvásárlását tiltó moratórium - ám ezzel egy időben életbe lép az új forgalmi szabályozás, amely mégis tiltani fogja ezt. Közben az állam újabb területekre ír ki bérleti pályázatot.

 • Rászállott a Páva - A Janus Pannonius Múzeum viszontagságai

  Páva Zsolt polgármester 19 milliós Zsolnay kerámiával, fél évre lízingelt lóval és a hozzá tartozó Leonardo-kiállítással kedveskedik a pécsieknek. A két ügy szépséghibája, hogy az egy éve igazgató nélkül működő Janus Pannonius Múzeum munkatársai csak utólag vagy az utolsó pillanatban szereztek tudomást a tervekről.

 • Böszörményi Jenő

  Szépségtapasz

  Hogyan kellene változtatni a vagyonnyilatkozaton?

  A közelmúlt botrányai - Simon Gábor ügyétől Rogán Antaléig - rávilágítottak a vagyonnyilatkozat-tételi rendszer fogyatékosságaira. Jelen formájában a vagyonnyilatkozat legföljebb az átláthatóság látszatát teremti meg.

 • Juhász Attila

  Ki védjen meg?

  Változó stratégiák a szélsőjobbal szemben

  A baloldalon immár nyíltan beszélnek a szélsőjobbal szemben eddig folytatott politika tarthatatlanságáról: Bajnai Gordon például vitára hívta Vona Gáborékat, Mesterházy Attila pedig többször is utalt arra, hogy mostantól a szélsőjobboldali párt a szocialisták legfőbb versenytársa.

 • Ara-Kovács Attila

  Orient expressz

  Az oroszokra várva

  A Krím bekebelezése és a kibontakozó ukrajnai politikai és immár katonai válság változásokat hozott a nemzetközi élet alakítóinak szempontrendszerében. A helyzet is alaposan megváltozott azzal, hogy nyilvánvalóvá vált: a Putyin Oroszországával fenntartott viszonyok sohasem térhetnek vissza a korábbi szintre, minőségük már soha nem lehet ugyanaz, mint amilyen 2014 előtt volt.

 • A szerk.

  A mi kis stabilizációnk

  Közeledik május 25., az európai parlamenti választás napja. A kampány célegyenesébe fordulunk, a küzdelem kiélezett! És május 25. után sincs a restségnek helye, mert már másnap kezdődik a felkészülés a következő megmérettetésre, az októberi helyhatósági választásokra!

 • A szerk.

  Ilyen nagy dolog

  Most fel kellene állni, és ki kellene menni azonnal a Szabadság térre. Odaállni kicsit a tiltakozók közé, vagy legalább távolról megszámolni, hogy hányan vannak. Ma (hétfőn, április 28-án) hajnalban, ötkor újrakezdődött a polgári engedetlenségi akció a német megszállási emlékmű megépítése ellen.

 • Az önámítás ellen

  Tadeusz Rózewicz (1921-2014)

  Az utolsó, aki még úgy írt verset, hogy az mindenkihez szólt. Az utolsó a háború, a megszállás, a világégés nagy túlélői közül. Az utolsó, aki a katasztrófát, a világ széthullását látva moralista maradt, minden sorával a közöny, az érzéketlenség, az erőszak ellen tiltakozott.

 • Elnökválasztás Algériában

  A vég kezdete

  Demokratikus körülmények között meglehetősen furcsának mondható egy olyan, elsöprő (85 százalékos) elnökválasztási győzelem, amely úgy születik meg, hogy a nyertes még csak részt sem vesz a saját kampányában.

 • Gazprom vs. Európai Unió

  Sokba kerülő út

  Az oroszoknak már csak a gázimport zavartalansága miatt is szükségük van az általuk pacifikált Ukrajnára. Vagy a Déli Áramlat csővezetékre. De leginkább mindkettőre. Mire lenne jó a Déli Áramlat, miért nem szereti az Európai Unió, és miért került emiatt szorult helyzetbe a magyar kormány?

 • mi a kotta?

  A Molière-cucc

  „Néhányan vadul tapsoltak, néhányan hevesen pfujoztak, végül a taps kerekedett felül.”

 • Lemez

  Tripeo: Anipintiros

  A holland Darko Esser viszonylag kevéssé ismert álneve a Tripeo, amely alatt technót ír stílusbéli megkötések és szerkezeti korlátok nélkül.

 • Lemez

  Sohn: Tremors

  Az énekes-dalszerző Toph Taylor még 2005-ben, Londonban vette fel első szólóalbumát (akkor még Trouble Over Tokyóként), majd Bécsben telepedett le és adott ki további lemezeket.

 • Interjú

  "Bachot és black metalt"

  Keszei Krisztián gitáros

  A metálosok a Freshfabrikból, illetve a hírhedten elvetemült zenét játszó Korogból ismerhetik, az egykori Gödör törzsvendégei pedig többek közt az ef Zámbó Happy Dead Band vagy a Balaton soraiból. A rengeteg zenekarban megfordult gitáros idén a Koroggal és ef Zámbóval is készített lemezt - ebből az apropóból válaszolt a Magyar Narancs kérdéseire.

 • Lemez

  Berúgás, kilégzés

  A szokásos csúszással, de hozzánk is elért a klaszszikus rock reneszánsza. A fiatal zenekarok a tradicionális gitárzenékből formázzák meg saját arcukat, mégis új csapásokat vágnak a magyar rockzenében.

 • Koncert

  Mester és tanítványa

  Heinz Holliger és a Fesztiválzenekar

  A 2. világháború utáni bő évtizedben a politika három jelentős magyar zeneszerző műveit is leradírozta a hazai nyilvánosság térképéről.

 • Interjú

  "Vágyak és realitások"

  Hámori Máté karmester

  Az "budai Danubia Zenekar művészeti vezetőjét kérdeztük az együttes újjászületéséről, mesélős Beethoven-sorozatukról és a fiatal közönség megszólításáról.

 • tévésmaci

  Mormoták hegye

  Amikor Sztupa és Troché inni mentek, sorba álltak a csálingerek, húzta a prímás, röcögött a szekundás.

 • Videojáték

  inFamous: Second son

  "A drog rossz: pusztítsd el a pozitív karmáért"

 • Tévésorozat

  Krízis

  Mi sülhet ki abból, ha az USA legnagyobb fejeseinek a gyerekei egy gimnáziumi osztályba járnak?

 • Rádió

  Feldúlt rostok - Ízharc a Kossuthon

  Volt itt már harc a görbe uborkáért, a komondorért, az akácosokért, legutóbb az otthon kotyvasztott pálinkáért, most pedig, úgy néz ki, az ízlelőbimbók vannak soron.

 • Film

  Borgman

  Ígéretes, ha valami úgy kezdődik, hogy a pap fegyvert ragad, és puskával a kézben földbe beásott hajléktalanok után rendez hajtóvadászatot, és még ígéretesebb, ha ugyanez a valami úgy végződik, hogy meglett férfiak tütüben ugrándoznak egy újgazdag család pázsitján.

 • Film

  A csajok bosszúja

  Nick Cassavetes, mondjuk Pedro Almodóvarral ellentétben, nem a "női lélek", hanem inkább a "női közönség" ismerője.

 • Film

  Halálos mélység

  A 80-as évek elején járunk, amikor még pornóbajusszal és barkóval is lehetett hős az ember

 • Film

  Százkarátos szerelem

  Nem csak az ágrólszakadt keleti lúzereket sanyargatja a gátlástalan karvalytőke.

 • "Erőszakosabb vagyok, mint valaha" - Marie Robertson színésznő

  Gyilkos robotot játszik az €Akta Människor - Az első generáció című kitűnő svéd tévésorozat első évadában. Az AXN Blacken épp most futó második szezonban még a korábbiaknál is elvetemültebb. Telefonon viszont nincs is elragadóbb interjúalany a svéd színésznőnél.

 • Színház

  Tanulmány a nőkről

  Nagy színészekkel megpakolt, kedves-hamis kis semmiség - ez volt Keleti Márton 1967-es filmvígjátéka, amelyből most Szente Vajk rendezett kétrészes retróparádét a Madách színpadára.

 • Színház

  Anyám tyúkja

  József Attila Altatóját így még biztosan nem hallottam: nem valami lágy ringató, hanem anyai könyörgés, hogy a kis Balázs aludjon már végre el, mert lám, anyuka is belealszik a rimánkodásba.

 • Színház

  Nemes unalom

  Kovács Márton-Pilinszky János: Urbi et orbi

  A hupák ütős hangszer (a név a Szakértők zenekar leleménye), hivatalosan: PVC drum, aki hallja, ráismer Kovács Márton zenéiből. A "hungarikum hangáradat", ahogy Mohácsi János nevezte ezeket a dallamokat, képes rá, hogy zsigeri alapját képezze azoknak az előadásoknak, amelyekben Kovács Márton és szakértői játszanak "Istentől elrugaszkodott hangszereikkel".

 • SHAKESPEARE 450 melléklet

  "Egy Lear királyhoz két Lear kell"

  Bagó Bertalan rendező

 • SHAKESPEARE 450 melléklet

  Amelia Francis Edward Shakespeare

  Ki volt Shakespeare, ha nem Shakespeare, és miért?

  Az első elmélet arról, hogy a nagy drámaíró drámáit valaki más írta, a 19. század közepén bukkant fel - azóta se szeri, se száma az igazi Shakespeare-eknek. A téboly nem csillapodik, és már az egyetemi világot is bekerítette.

 • SHAKESPEARE 450 melléklet

  "A bohócot játszandom benne"

  Petőfi jutalomjátéka, egy "szerecseny zsidó" és tricentenáriumi "némaképlet" a legelső Nemzeti színpadán... Epizódok a 19. századi magyar Shakespeare-játszás történetéből.

 • SHAKESPEARE 450 melléklet

  Benyomni az erkölcstankönyvet

  Polgár Csaba színész, rendező

  Az Örkény Színház Hamletjével, több hazai és külföldi Shakespeare-előadás rendezőjével és szereplőjével politikai agitációról, feleségverésről, az Európai Unió magyar takarítóiról és stadionépítésről is beszélgettünk.

 • SHAKESPEARE 450 melléklet

  Miért nevetnek annyit?

  Ahogy telnek az évek, egyre többet nevet a közönség a Shakespeare-előadások alatt. Hol hahotázva, hol kuncogva, hol magukban mosolyogva, de telepöttyintgetik az előadást a nevetésükkel. És nemcsak a vígjátékokon nevetnek, sőt: az a legérdekesebb, hogy a komoly darabokon, a történelmi drámákon és tragédiákon is fel-feltör a derültség.

 • Interjú

  "Ha elkerült a golyó..."

  Jim Northrup odzsibve költő

  A kortárs indián irodalom meghatározó alakjának tartják, válogatott verseinek magyar kiadása tavaly decemberben jelent meg. Nagy Kis-Madárral, vagyis Chibenashival az amerikai nagykövetség által szervezett magyarországi körútja során beszélgettünk.

 • Kiállítás

  "Jó súgói voltak Mátyásnak"

  A szultán ajándéka. Négy corvina a Szeráj könyvtárából

  Mátyás király budai könyvtára a magyar művelődés egyik csúcsteljesítménye. Már saját korában is Európa legnagyobb gyűjteményeivel vetekedett, a pápa vatikáni könyvtárához volt hasonlítható. Most négy kiemelkedő szépségű kötetet meg is nézhetünk az Országos Széchényi Könyvtárban.

 • Tévétorrent

  Broad City

  Ahhoz azért pofa kell, hogy valakik a Csajok szárnyalása idején olyan tévésorozattal álljanak elő, ami szintén huszonéves lányok New York-i mindennapjairól mesél, de Ilana Glazernek és Abbi Jacobsonnak (akik nemcsak írják, de alakítják is a Broad City főhőseit, Ilanát és Abbit) éppen ezen a telítettnek gondolt pályán sikerül versenysebességre gyorsulnia.

 • Tévétorrent

  Resurrection

  Nem tudunk betelni az élőhalottakkal.

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...