• MaNcs 27. évf. 3. sz. (2015. 01. 15.)

  „Mielőtt végleg elfogy” – Juhász Péter az V. kerület ingatlangazdálkodásáról

  Több tízmilliárd forintnyi ingatlant adott el jóval áron alul a Rogán Antal vezette Belváros-Lipótváros önkormányzat, állítja az Együtt képviselője, aki feljelentést tett ismeretlen tettes ellen az ügyészségen. Juhász szerint a belvárosi együttműködés rendszerében bűnszervezet jött létre az önkormányzati vagyon átjátszására.

  2015 / 3
 • étel, hordó

  Rozsdás Kakas

  Amikor a nagytétényi templom tövében megláttuk a Rozsdás Kakas feliratot, először azt gondoltuk, hogy csakis kocsma lehet, ahol maximum ropit, Mars csokit árulnak.

 • chili&vanília

  Itt a Meyer citrom!

  Januártól kb. február végéig kerül be a zöldségesekhez a különleges citrom. A többség nincs vele tisztában, hogy milyen ínyencséget árul, amikor ilyen szállítmány érkezik.

 • Götz Eszter

  Elszabadult zászlóshajó

  Múzeumok a Városligetben

  Egy nálunk józanabb utókor majd úgy fogja számon tartani a Városligetet múzeumokkal beépítő gigavállalkozást, mint a fordított logika mintapéldáját, ahol minden fordított sorrendben, felcserélt preferenciák szerint működött.

 • Kell-e félnünk a drónoktól?

  „…műszer, mellyel mindez jól megmutatható”

  Amerikában egymilliárd dolláros piacot jósolnak nekik a következő tíz évben, ám a távolról irányított légi járművek, vagyis a drónok használatának szabályozása még igen kezdetleges. Olcsó játék gazdag gyerekeknek, vagy lehetőségek korlátlan tárháza?

 • Légikatasztrófák és meteorológia

  Gépek a viharban

  Az indonéz repülőgép év végi tragédiája ismét rávilágított arra, mennyire kiszolgáltatott még mindig a légi közlekedés az elemek háborgásának.

 • Csaló albérlet-közvetítők - Álomlakás helyett rémálom

  Eddig nem látott módon verte át egy csoport az albérletkeresőket. A csalók lebuktatásában munkatársunk is segített, de már csak azt követően, hogy a fővárosban működő bűnbanda több gyanútlan ügyféltől bezsebelt egyenként minimum 240 ezer forintot.

 • Grünczeisz Kata

  Védendő vélemény

  Karsai László versus Jobbik: miért nem sértő a Jobbik jó hírnevére a neonáci jelző?

 • Mérő László: Je suis Ahmed

  Magyarországon alapvető dolgokban kellene zöld ágra vergődnünk ahhoz, hogy érdemben hozzá tudjunk szólni a párizsi tüntetésekhez. Például abban, hogy tüntethetünk-e a saját, adott esetben rasszista bunkóink mellett, ha aljas módon legyilkolják őket.

 • Várhegyi Éva: Ekotrip

  Három az egyben

  Jegybank + pénzügyi felügyelet + üzleti bank: ma már ezt a hármat egy csomagban tartalmazza a Magyar Nemzeti Bank nevű mega­szervezet.

 • A szerk.

  Parkolópálya

  „Friss, külsős szemmel – azt is mondhatnám, hogy a kívülálló szemével, de paraszti logikával – kell átvilágítanunk az egyetemet, a struktúrát, a folyamatokat.”

 • A szerk.

  Torrente

  Santiago Segura megvan? És ha így mondjuk: Torrente?

 • A szerk.: Charlie-k vagyunk

 • Magyar kulturális intézetek külföldön

  „Aston Martinnal a piacra”

  Hammerstein Judit, Orbán Viktor korábbi sajtófőnöke veszi át a külügyhöz került Balassi Intézet vezetését. A szabadságharcos kormány árnyékában már eddig sem volt könnyű dolga a kultúrdiplomáciának.

 • A terrorizmus öröksége

  „Megölünk benneteket”

  Al-Káida, jemeni kapcsolat, pénz és fegyverek, tizenhét halott – pillanatnyilag ennyi a párizsi terrortámadás eredménye. De 2001. szeptember 11-e óta már számos nagy, komoly szervezést és katonai precizitást igénylő merényletet követtek el magukat iszlamistának mondó terroristák világszerte.

 • Franciaország a merényletek után

  Egység a kétségek előtt

  Több millióan mentek utcára vasárnap Franciaország majd 200 településén, hogy emlékezzenek a január 7-én elindított merényletsorozat áldozataira, hitet tegyenek a köztársaság, a demokrácia és a szabadságjogok mellett, és egységesen álljanak ki a fanatizmus és a terrorizmus ellen.

 • Visszaállt az öt évvel ezelőtti rend a pálinkafőzésben

  Vesztes szabadságharc

  A harmadik Orbán-kabinet csendesen visszaállította azt a korábbi alkoholszabályozási rendet, amit a második nagy garral felszámolt. Az unióval vívott pálinkaháborút elveszítettük, de a hazai legális piac békeidőben sem áll nyerésre.

 • Tuareg a kapuknál – Ki az ördög az Országház előtti sátras tüntetés vezetője?

  Nyár vége óta demonstrál az Országház előtt Az Ország Gyűlése Mozgalom. Rájuk mutogatva merült fel a gyülekezési törvény szigorítása – e szándékot azóta cáfolta a kormány. Az alábbiakban a mozgalom vezetője, az eredetileg fogorvos Szabó Gábor fordulatos pályáját ismertetjük.

 • Az útdíjrendszer kaotikus kiterjesztése

  Hasukra ütöttek

  Komoly társadalmi ellenállásba ütközött a kormány, amikor január 1-jétől új gyorsforgalmi útszakaszokat tett díjkötelessé. Megeshet, hogy az eredeti cél, a költségvetési bevételek növelése sem jön össze.

 • tévéSmaci

  Visszajöhetsz, jó farkas!

  Amikor Sztupa és Troché kiültek a Batthyány térre, annak tényleg volt némi öregszaga. A rakpartot leválasztó kőkorláton lógázták ugyan a lábukat, mint a fiatalok, de Sztupa például mindig hozott magával egy ülőpárnát, olyan kis laposat, hogy föl ne fázzon, vagy kényelmesebben üljön, s Troché is valami rettenetes viharkabátban érkezett, még nyáron is.

 • Film

  Shirley – A valóság látomásai

  Van az a szigorúan üzleti céllal létrejött, komoly életműveken élősködő stupid tárlatfajta, amikor 3D-ben bocsátják közszemlére ismert festők képeinek reprodukcióit. Errefelé legutóbb Van Gogh műveit fokozta le ízléstelen diaporámává egy gátlástalan befektető.

 • Tévétorrent

  Chasing Shadows

  Mára módfelett cool dologgá váltak az Asperger-szindróma és az autisztikus spektrumzavar egyéb formái. Lisbeth Salander (A tetovált lány), Sheldon Cooper (Big Bang Theory), Saga Norén (A híd), Sherlock mind zse­niális szakemberként és izoláltságukban is karakán rebellisként ábrázolt figurák, éppen csak az állapotukkal járó hátulütők nem kerülnek mindig előtérbe.

 • Dokumentumfilm

  Vatikáni Múzeum 3D

  Múzeumi tárlatvezetést ígér a mozivásznon Marco Pianigiani dokumen­tum­filmje. Az extra minőség mellett a naiv néző azt hiheti, hogy a több mint kétezer éves múltra visszatekintő, őrületesen sok kincset magába foglaló gyűjtemény megismerését jelenti mindez.

 • 20 000 nap a Földön

 • Nick Cave végrendelete - Jane Pollard és Iain Forsyth filmrendezők

  Halott madarak és freudi helyzetek, Nina Simone rágója és a főhős végakarata – mindez egy fikciós dokumentumfilmben, a Nick Cave-ről szóló 20.000 nap a Földönben.

 • Film

  Kockázat

  Don Hall: Hős6os

  Egy kicsit minden társadalom szeretné a kiskorúakat valami „értelmes”, „kézzelfogható produktumokat létrehozó”, a köznyelvben például „mérnökinek” nevezett szakmák felé terelni.

 • Film

  A magányos dzsesszdobos

  Alejandro González Iñárritu: Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje)

  Biztosan van egy olyan mondás, hogy aki egyszer szuperhőst játszott Hollywoodban, az ne akarjon Raymond Carver-adaptációt rendezni a Broadwayn, főleg ne úgy, hogy közben egy­kori szuperhősénje (Birdman) beszél hozzá, dörgedelmes rosszallással.

 • mi a kotta?

  Léhaság, aranyifjú, kéjenc

 • DVD

  ROSSINI: ORY GRÓFJA

  ROSSINI ORY GRÓFJA című operáját ötven évvel ezelőtt adták az Erkel Színházban (játszi kedélyű produkció volt, Gardelli vezényelte), úgyhogy a hazai érdeklődők többsége, Hamlettal szólva, úgy üdvözölheti ezt a 2011 szilveszterén a zürichi operaházban készült felvételt, mint idegent szokás.

 • Lemez

  The Devil’s Trade: Those Miles We Walked Alone

  Kétségbevonhatatlan tény, hogy 2014 egyik legjobb magyar rocklemezét a budapesti Haw készítette el Sound­track Of Our Friendship címmel. A zenekar énekese, Makó Dávid pedig nemcsak az újjáéledt Stereo­christban tevékenykedik, hanem saját (egyszemélyes) szólózenekarát is beindította The Devil’s Trade néven.

 • „Megkért, hogy énekeljem el” – Ács Eszter – Pegazusok Nem Léteznek

  Vidnyánszky Attila is adott feladatot az énekesnőnek

 • Interjú

  „Beatles turmixgépben”

  László Viktor – Sexepil

  19 év után jött ki új lemezzel a nyolcvanas évek meghatározó underground zenekara, a Sexepil. A zenekar basszusgitárosát kérdeztük.

 • Könyv

  Kötter Tamás: Dögkeselyűk

 • Könyv

  A lepkegyűjtő lelkiismerete

  Vladimir Nabokov: Egy naplemente részletei. Összegyűjtött elbeszélések I.

  „Megvetésem tárgyai egyszerűek: ostobaság, elnyomás, bűn, kegyetlenség, könnyűzene. Élvezeteim az ember által ismert legmélyebbek: írás és lepkevadászat.”

 • Könyv

  Nem az apja fia

  Zak Ebrahim: A terrorista fia. Történet a választás szabadságáról

  Fogadj örökbe egy terroristát, és imádkozz érte. Erre biztat az Adopt a Terrorist for Prayer nevű amerikai nonprofit szervezet, melynek webgalériájában körözött és büntetésüket töltő fanatikus iszlamisták rövid életrajzzal kísért portréja közt böngészhet az, aki a jézusi tanítás szellemében szeretni akarja ellenségeit.

 • Színház

  David Lindsay-Abaire: Jó emberek

  Az élet nehéz, sőt olykor egyenesen elviselhetetlen – ezt a banális, ám sorsdöntő információt a színházban hol az előadás minősége, hol az előadás tartalma közvetíti felénk.

 • „Miniszoknyás lányoktól sokkot kapni” - Radnay Csilla színész

  Hogyan fogadják az idős nők a színpadi meztelenséget, hogyan mutatnak a bikinis fotók a parlamentben, és mi a baj a független társulatokkal? A HOPPart és a Nemzeti Színház egykori színészével, a székesfehérvári Vörösmarty Színház tagjával beszélgettünk.

 • Színház

  Fogoly lelkek

  Bornemisza Péter nyomán Háy János: Magyar Elektra

  Száz évnél korábbi szövegeket csak az irodalombúvárok szoktak olvasni, mondják. Mert olyan nyelvi börtönökbe vannak zárva, amelyek a mai olvasó számára megközelíthetetlenek.

 • „Kinyírtam a macskámat” - Robert Crumb képregényművész

  Magára haragította a nőket, a feketéket, a zsidókat, a keresztényeket, meg mindazokat, akik nem értik a szatírát. Az amerikai under­ground képregénygurut franciaországi lakóhelyén értük utol, hogy Bukowski alkoholizmusáról, Serena Williams fenekéről, Istenről és az LSD-ről is társalogjunk.

 • Kiállítás

  Szél a lelke

  Koronczi Endre: Ploubuter Park

  A citrom- vagy kanárisárga ruházatáról és furcsán borotvált frizurájáról, továbbá sok­irányú tevékenységéről is ismert képzőművész kiállítása a PPP (Ploubuter Park Projekt) címen futó sorozatának legújabb állomása.

 • Tévé

  Bikasirató

  Játék határok nélkül

  A sor- és akadályversenyek érdemes műfaja gazdag múltra tekinthet vissza a magyar televíziózásban.

 • Tévétorrent

  Míg eljön a mentővakond - The Game

  A hidegháború kémjátszmáinak világában játszódó hatrészes széria a legszebb reményekre jogosított. Le Carré témája Le Carré-i modorban – a sorozatipar brit profijai a BBC-nél séróból hozzák az ilyet, gondoltam, ezt nem lehet elszúrni.

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...