• MaNcs 27. évf. 51. sz. (2015. 12. 17.)

  „Robbanással ér véget majd ez a lázálom” - Interjú Friderikusz Sándorral

  Legfrissebb műsorában hol szétszedi a bunkó celebet, hol dörzsölt terapeutaként viselkedik. Sikerét jelzi, hogy ha „odabenn” történik valami, az hírértékű. A Tv2-ről, a Fideszről és az értelmiség felelősségéről beszélgettünk vele, na meg arról, hogy összezárná-e magát Orbán Viktorral.

  2015 / 51
 • Százezrek a melltartóban – Korrupció a záhonyi határátkelőnél

  Évek óta fényűzően éltek a Záhonyról előállított korrupt határrendészek és pénzügyőrök. A környéken mindenki tudta, hogy miből van a pénzük, a hatóságok a közelmúltig mégsem léptek. Igaz, hiába a nagy rendőrségi akciók, Záhonyban fél perc alatt vásárolhatunk Ukrajnából hozott csempészcigarettát.

 • Dés Mihály

  Boszorkányok pedig vannak

  A menekülthecc

  Minden ellenkező állítással és feltételezett királyi dekrétummal szemben boszorkányok pedig igenis vannak, de ha mégsem lennének, ki lehet találni őket, és az pont olyan, mintha lennének. Évtizedekre visszamenőleg se lehet erre meggyőzőbb és lehangolóbb bizonyítékot találni, mint a menekültek miatti tömeghisztéria hazánkban.

 • Mi lenne, ha? – Posztorbáni forgatókönyvek

  Mi történne, ha civil és/vagy társadalmi mozgalmak veszélyeztetnék Orbánék hatalmon maradását? És ha a Jobbik? Vagy egy demokratikus ellenzéki erő?

 • Pauler Tamás

  Hiába ingatag

  A kormány és a Fidesz idei hullámvasútja

  Szűken vett kormányzati szempontból 2015. szinte a teljes eseménytelenség jegyé­ben telt. A menekültügyi törvénymódosításokhoz hasonló látszatintézkedések és a devizaalapú lakossági kölcsönökkel kapcsolatos jogi viták elvarrása sem feledtetheti azt, hogy nehéz felidézni bármi olyan kormányzati cselekvést, amire néhány év távlatából is az ország sorsát érdemben alakító változtatásként emlékezhetünk majd.

 • Smiló Dávid

  Magunkat mégsem bonthatjuk el

  A Nyugati tér átalakítása

  Közhely, hogy az elmúlt öt-tíz évben Budapest közterei fenekestül fordultak fel és vissza. Történt mindez azért, hogy a mai szemléletünk szerinti élhetőbb, átláthatóbb, gyalogos- és biciklisbarát tereket, utcákat kapjunk.

 • A szerk.

  Olimpiát!

  Budapest kész megragadni a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által teremtett esélyt a 2024-es ötkarikás játékok rendezésére, és az erre pályázó Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) mögött széles a nemzeti összefogás.

 • A szerk.

  Mérföldkő

  Hogy milyen pártalelnök volt Pokorni Zoltán, arról ugyan lehetnek elképzeléseink, de inkább nem idézzük fel őket, hiszen a működésével kapcsolatos információk többsége még a maga idejében is csak a közvetlenül érintettek körében bírhatott némi jelentőséggel (bár efelől is vannak kétségeink).

 • Egy fontos barát – Ramzan Kadirov, Csecsenföld elnöke

  Még nincs negyvenéves, de már nyolc éve áll a tartomány élén. Az Oroszországi Föderáció észak-kaukázusi köztársaságának teljhatalmú ura Putyin bizalmi embere, s egyben ő a legerősebb oroszországi muszlim vezető is.

 • A kubai - Marco Rubio, a republikánusok titkos favoritja

  Majd’ egy év van hátra az elnökválasztásig, de az Egyesült Államokban már dübörög a kampány. Míg a demokrata térfélen simának tűnik a jelölés, a republikánusoknál nagy a tolongás. A legnagyobb figyelmet még Donald Trump kapja, de a háttérben feltűnt a legesélyesebb jelöltjelölt.

 • Francia regionális választások

  Vészcsengő

  Papíron volt rá esélye, de végül egyetlen régiót sem tudott megszerezni a szélsőjobboldal Franciaországban. Győztesnek egyik demokratikus erő sem érezheti magát, legfeljebb azok a választók, akik megakadályozták a szélsőséges, rasszista Nemzeti Front áttörését.

 • A pápista konspiráció – Katolikus bevándorlók Amerikában

  A tanulatlan migránsok megállíthatatlan tömegei fenyegetik országunkat, akik számára ismeretlenek szoká­saink, intézményeink, akik képtelenek alkalmazkodni – így rettegett Amerika a 19. században. Ismerős?

 • rés a présen

  A múzeumok világa

  Sepsey Zsófia múzeumpedagógiai főosztályvezető, Magyar Nemzeti Galéria

 • „Halott művészek is lehetnek a barátaim”

  Wolfgang Tillmans fotóművész

  Az Art Review szerint ő a harmadik legbefolyásosabb képzőművész a világon, Aj Vej-vej és Marina Abramović után; a „fotográfia Nobel-díját”, a Hasselblad Awardot két hete vette át, de az orosz hatóságokat mindez nem tartotta vissza attól, hogy betiltsák a kiállítását.

 • Elmyr de Hory, a hamisítók királya

  Aki tűzre vetette Picassót

  Nem volt könnyű megírni a jó nevű magyar szakember mozgalmas életének történetét, hiszen azt is meghamisította.

 • Kiállítás

  „Tudok én nevetni”

  Forgács–Esterházy–Gerhes: Jelentés

  A Capa Központban valójában három egyéni kiállítás látható, amelyek számos szállal kötődnek egymáshoz.

 • Tánc

  Molnár Csaba: Eclipse

 • Interjú

  „Soha nem gondoltam magamra énekesként”

  Halász Judit színész, énekes

  Nem születtem varázslónak címmel jelent meg önéletrajzi könyve. Új hullámról, politikáról és elmaradt szerepekről is beszélgettünk vele.

 • Játssza a korát

  A Csárdáskirálynő száz éve

  A címe módosult, a szerepei híztak, fogytak és nevet váltottak, a címszerep beazonosítása pedig kétesélyessé lett az évek során, ám egyvalamiben nincs változás: Kálmán Imre operettje egy legenda.

 • A kerítést gyorsan meg lehet szokni

  Menekültek és a színház

  „Hogyan kellene erről beszélni?” – teszik fel a kérdést a menekültekről készült előadások. Van-e színházi nyelvünk hozzá? Kinek és minek a nevében szólaljunk meg, mikor azt sem tudjuk, hogy mi van? Az előadások maguk is reflektálnak saját bizonytalanságukra.

 • Mennyből a szakadt angyal

  Három gyerekszínházi előadás

 • Interjú

  „Ki tudom csinálni magam”

  Lőrincz Olivér ultrafutóedző

  Volt doppingellenőr és mountain bike szövetségi kapitány. Női versenyzői a világ legjobbjai közé tartoznak. Az amatőr futó­sport keresett edzője, de alig találkozik a tanítványaival.

 • Térey János

  „Mit ültök itt? Ez nem mozi”

  Szíves kalauz Debrecenben

  Ildefonso Cerdá, az urbanisztika atyja szerint a városi lét két lényegi funkcióból, a mozgásból és a helyben maradásból tevődik össze. Ennek kereteit tanulmányozzuk most debreceni viszonylatban. Íme, a városom közepe, a városházi kereszteződés.

 • Az ördög bilincsei - Szerencsejáték-függőség

  A kóros játékszenvedély nemcsak anyagi romlásba dönt, de szétzilálja a függő személyiségét és sokszor a környezetét is. Mit tesznek a magyarországi játékszervezők azért, hogy ne kerüljenek beteg emberek kifosztásának gyanújába?

 • A pokol is neki lángolt - Rotschild Klára különös élete

  Találkozott-e Gábor Zsazsa Münnich Ferencnével? Jovanka Broz Tito Mary Zsuzsival vagy Halász Judit Ligyija Gromikóval? Nem elképzelhetetlen, hisz mindannyian rendeltek ruhát a Váci utca 12. szám alatt működő Clara szalonból.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...