• A Teleki tér megújulása

  Terepgyakorlat

  Új rend készül Józsefváros közepén, amely a 21. század urbanisztikai eszközeivel igyekszik a fuldokló városrészt levegőhöz juttatni.

 • „Autó, de nem taxi” – Vakvezető kutyák Magyarországon

  Önkéntes kölyöknevelő programot hirdetett az egyik vakvezető kutyákat képző iskola, mivel nekik erre nincs kapacitásuk. A kutyakiképzők évek óta egyre nehezebb helyzetben vannak, rendszeres állami források nélkül, adományokból kell működniük.

 • Mérő László: Maga itt a tánctanár?

  25/40

  A rendszerváltás idején sokszor sokan példálóztak azzal, hogy Mózes népe az egyiptomi rabszolgaságból való szabadulás után negyven évig bolyongott a sivatagban. Már akkor is látszott, hogy nem lesz olyan egyszerű, egyenes az út a diktatúrából a nyugati demokráciába.

 • Várhegyi Éva: Ekotrip

  És a hajó megy

  Ha a KSH „első becslése” megerősítést nyer, akkor a GDP 3,5 százalékos tavalyi bővülésével Magyarország az uniós élmezőnybe kerülhet.

 • Spronz Júlia

  Míg a halál el nem választ

  Az Attila úti gyerekgyilkosság tanulságairól

  2015. január 17-én tragikus hír rázta meg Magyarországot: volt élettársa Attila úti laká­sának 4. emeleti körfolyosójáról egy 44 éves férfi az udvarra dobta közös, 6 hónapos kis­fiukat, majd utánaugrott.

 • Felcsuti Péter

  Fenntartásos fejlődés

  Orbán új bankpolitikájáról

  A múlt hétfőn látványos, a kormány és a kereskedelmi bankok közötti viszonyban valóban fordulatot ígérő esemény történt. Orbán Viktor, valamint az osztrák Erste Bank és az EBRD, a londoni székhelyű kormányközi bank első vezetői egyetértési nyilatkozatot írtak alá.

 • A szerk.

  A festészetről

  Áll büszkén a művész, mellette a falon a képe, nézik öten-hatan vagy többen is, és kacagnak. Kacag a művész is, együtt röhögik ki a festményen tagadhatatlanul viccesnek ábrázolt figurát, s fürdőznek a művészet nagyszerűségében, mely, lám, ilyet is tud.

 • A szerk.

  Lábra jöttek

  Pár hónapos gyermekét öleli magához egy koszovói férfi, miközben Ásotthalom közelében egy nádason átgázolva próbál Szerbiából Magyarországra jutni, a baba cumija oldalt lóg.

 • Honnan jött a Sziriza?

  A hosszú menetelés

  Európa gazdasága az eurózóna szerkezeti hibáit nyögi, Görögország ugyanazt, meg a múltját. Ezekből jött és ezek is emelték hatalomba a magát baloldali radikálisként definiáló, bírálói szemében egyszerűen baloldali populista Szirizát.

 • Merényletek Koppenhágában

  A szabadság ára

  Európán kívül tombol a muszlim szélsőségesek terrorja: fejlevágások Líbiában, ezrek lemészárlása Nigériában. De folytatódik a merényletsorozat Európában is.

 • Párttársai számolnák föl Farkas Flórián egyeduralmát

  Ameddig a keze elér

  Saját munkatársai néznének Orbán Viktor bizalmasa és a korábban általa évekig vezetett Országos Roma Önkormányzat néhány ügye után. Farkas Flórián miniszterelnöki biztos válaszul fenyeget és megfélemlít, pedig úgy tűnik, a felügyelete alatt álló szerveknek lenne mit tisztázniuk.

 • Egykapuznak – Tájkép az Orbán–Simicska-háborúban

  Mik voltak Simicska emlékezetes, február 6-i dühkitörésének közvetlen előzményei? Milyen piaci változások várhatók a médiában és az építőiparban az Orbán– Simicska-konfliktus következményeként? Összefoglalónkban ezekre keressük a választ.

 • Tévésorozat

  Sötét hó

  Fargo

  A Kentucky államban rejtőző Harlant és a minnesotai Bemidjit a valóságban több mint ezer kilométer választja el egymástól, szellemi értelemben azonban vitán felül egymás tőszomszédai.

 • Zsinórpadlás melléklet - Opera

  Megírva a csillagokban

  Verdi: Nabucco

  Ritkaság az olyan opera, ahol a címszereplő csupán a második felvonás végén jelenik meg a színpadon – pláne, ha amúgy már az első felvonásban is játszik.

 • Zsinórpadlás melléklet

  Dezsőt felhúzzák

  A színházi fénytervezők és világosítók titokzatos világa

  A színházi műszak arisztokratái, rajtuk múlik, látható-e mindaz, amit a többi kolléga kitalált. Szeretik a sötétet, de a fejükben százhetven lámpa van.

 • „Azt kéne mondanom: végem van” - Schilling Árpád rendező, a Krétakör művészeti vezetője

  Legutóbbi előadásában saját, meztelen testére írhatták rá a nézők, amit a magyar értelmiségnek üzennek. Külföldön elismerik, itthon a hatóságok zaklatják, mégsem adja fel, például Faustot rendez a Katonában.

 • Zsinórpadlás melléklet

  Füttyhősök és bűzbombák

  Amikor a nézőtér politizál

  Közhely, hogy a magyar közönség túlságosan jól nevelt, a vastaps a mániája, s az előadásokat legfeljebb köhögésével zavarja meg. Pedig azért akadt az elmúlt két évszázadban néhány zajos botrány, annak bizonyságául, hogy tán nem is olyan nagy baj, ha jámbor a publikum.

 • Zsinórpadlás melléklet

  Becsapódás

  Miért szűnik meg a Szputnyik?

  Feloszlatja társulatát a nemzetközileg is elismert rendező, Bodó Viktor. A Szputnyik Hajózási Társaság csődje vészjelzés is: a szakértelem és a stratégia hiánya, a politikai kegyeltek támogatása és az elvonások miatt újabb társulatok következhetnek.

 • „Folyik egy titkos igazgatócasting” - Bálint András, a Radnóti Színház igazgatója

  Nem pályázik újra Bálint András: harminc év után jövő év elejétől új igazgatója lesz a Radnótinak – nem tudhatni, csak sejthetni, kicsoda. A színes múltú, markáns profilú intézmény biztosan változni fog. A függetlenek nyomorúsága, a szakmai szolidaritás teljes hiánya a kőszínházakra is hatással van és lesz.

 • Kiállítás

  Transzabsztrakt

  Bak Imre kiállítása

  Az elmúlt évtizedekben a világ számos elkötelezett etikus esztétája – az amerikai Arthur C. Dantótól az osztrák Peter Weibelig – húzta rá a vizes lepedőt az absztrakt festészetre, hol szarkasztikus, hol csak ironikus részvéttel, mondván: a hatvanas évektől az pusztán csak metanyelv, amely másra nem, csak magára a történelmi absztrakt festészetre vonatkozik.

 • Pipa étterem

  A csúcson - a lila hagymánál - kellett volna abbahagyni.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...