• Interjú

  „Valami zsigerire láthatunk rá”

  Beverley Clack filozófus az intellektuális nőgyűlöletről

  Hogyan hat a nők ellen irányuló gondolatokra a közösségi média? Legyinthetünk-e ma már Nietzsche kirohanásaira? Ki és miért fél a nőktől? Az angol professzort telefonon kérdeztük.

 • Barát-e a barátnő?

  Társas lány

  Régóta foglalkoztat a nők barátsága, hiszen már a barátság szó kimondásakor is férfiakra gondolunk, híres barátságok jutnak az eszünkbe, Goethe és Schiller, Hacsek és Sajó. Ezek mind magasztosak, példaértékűek, kiállják az idő próbáját.

 • „A lehetetlennel határos”

  Podani János biológus az evolúcióról és a növények rendszerezéséről

  A rendszertanról szóló, többször újrafogalmazott könyve szinte átírja a növényvilág osztályozását, cikkeit világszerte idézik – nekünk többek között az evolúciós gondolkodás jelentőségéről, a megszokott fogalmak feloldódásáról és Darwin máig tartó hatásáról mesélt.

 • Feketék, indiánok, eszkimók a budapesti állatkertben

  Törzsi mutatványosok

  A 19. század végén a világ számos állatkertjének volt szinte kötelező eleme valamilyen egzotikus népcsoport szerepeltetése. Levéltáros szerzőnk összegyűjtötte, hogy kiket mutogattak az 1880-as években Budapesten.

 • Interjú

  „Elég, ha együtt gondolkodunk”

  Nemes László filozófus

  Filozófiai kávéház, tanácsadás, praxis – új jelenségek és fogalmak, amelyek azt mutatják, hogy a filozófusok egy része igyekszik közelebb hozni a hétköznapokhoz a gondolkodás művészetét. A téma szakértőjével beszélgettünk.

 • 100 éve lépett trónra az utolsó magyar király

  A korona vőlegénye

  1916. december 30-án, az I. világháború kellős közepén és az Osztrák–Magyar Monarchia létezésének utolsó előtti pillanatában került sor az utolsó magyar királykoronázásra. Fényes külsőségek, baljós előjelek és egy zsörtölődő bolgár cár a Mátyás-templomban.

 • A jó szomszédok - Szeged, Strasbourg, prostitúció

  „Szép Sanyikáék” évekig futtattak Csongrád megyei lányokat Franciaországban, s az ezzel szerzett vagyont ingatlanokon keresztül igyekeztek tisztára mosni. A banda tagjai március óta előzetesben ülnek. Lesz szó luxusautókról, ékszerekről, éjszakai mulatozásokról és még Kis Grófóról is.

 • Vizes vébé: mi az, hogy FINA Falu?

  Homály a Dagály körül

  A tervezettnél korábban bezárt Dagály fürdőt a hivatalos tájékoztatás szerint csak a 2017-es vizes vébé után újítják fel, ugyanis a jelenlegi medencék helyére FINA Falut építhetnek. Forrásaink szerint a verseny megrendezéséhez semmi szükség erre a Nemzetközi Úszószövetség nevét viselő, rejtélyes objektumra.

 • Uszítók előnyben - Politikailag korrekt gondolatkísérlet

 • Pauler Tamás

  Jön valaki kintről

  A párt- és elitcentrikus demokrácia vége

  A 2016. év a „populizmus” előretöréséről lesz nevezetes. A Brexit és Trump győzelme, a bevándorlásellenes német AfD tartományi választásokon elért eredményei, az osztrák Szabadságpárt majdnem győzelme az elnökválasztáson vagy éppen az olaszországi népszavazás kudarca trendszerűen mutatják a világ változását.

 • Rév István

  A politika halála

  Darwintól Trumpig

  Aleksandr Kogan, a Cambridge Egyetem „Proszociális és Jólét Pszichológiai Laboratóriumának” vezetője – akit saját honlapja, életrajza és publikációs jegyzéke, ki tudja, miért, Aleksandr Spectre név alatt tüntet fel – 2013 nyarán saját céget alapított.

 • László Géza: Visszajátszás

  Exportsikereink

  Miért kellenek nekünk az exportsikerek, és miért költünk erre ennyit?

 • Halasi Zoltán: Pont fordítva

  Amatőrök

  „Nem akarsz nekünk egy Hoffmann-kötetet csinálni?” „Minek? Minden jó megvan tőle magyarul.”

 • Cseresnyési László: Nyelv és neurózis

  Karácsony: az ünnep anatómiája

  Az alábbi írás egy kicsit talán rágós, de remélhetőleg ízletes kultúrantropológiai esszé a karácsonyról, mivel az advent utáni jámbor áhítathoz szerintem ez illik leginkább. Fogyasszák egészséggel.

 • A szerk.

  A következő harc

  Nem vagyunk derűlátók. A nemzetközi élsport, az emberiség önszórakoztatásának ez a nagyszerű módszere meredek lejtőre került.

 • A szerk.

  Bejutottak

  Bejutott a román képviselőházba és a szenátusba a Romániai Magyar Demokrata Szövetség a múlt vasárnapi általános választásokon, mégpedig az előzetes várakozásokat felülmúló 6,3 százalékos eredménnyel.

 • „Ilyet velünk nem csináltok” - Galgóczi Péter polgárjogi aktivista

  Hat hetet töltött ösztöndíjjal az Egyesült Államokban, ahol nemcsak egy civil polgárjogi szervezet működésébe nyerhetett betekintést, de részt is vett néhány hangos megmozduláson.

 • Interjú

  „Nyolc év Magyar Bálint után”

  Palkovics László oktatási államtitkár a romló PISA-eredményekről

  Nem kell sokkot kapni a PISA-tesztek lesújtó eredményétől, a hanyatló tendencia nem a 2010 utáni oktatási reform következménye – véli Palkovics László. Az új alaptantervhez és az átalakított Klikhez nagy reményeket fűz.

 • Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter portréja

  Az erőnyerő

  A parlament egyik leggazdagabb képviselője, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) vezetője, Kisvárda kiskirálya és Orbán Viktor egyik fő fegyverhordozója. Csendben teszi a dolgát, így jól ellensúlyozza a túlkapásokra is hajlamos Lázár Jánost.

 • „Miért Magyarországon?”

  Vajda Mihály filozófus az orbáni hatalomról, nacionalizmusról és rossz előérzetről

  Nincsenek pontos fogalmaink annak leírására, ami a világban jelenleg zajlik, és aminek az egyik tünete az orbánizmus – mondja Vajda Mihály. A folyamat lényege ettől függetlenül világos: a nacionalizmus erősödése.

 • Lemez

  Illum Sphere: Glass

 • mi a kotta?

  Föl a Hókristálypalotába!

 • Opera

  Mind a vérpadig

  Poulenc: A kármeliták

  Huszadik századi francia… – úgy lehet, ha a kipontozott helyre egy művészeti ágat vagy műfajt kellene beírnunk, a filmművészet, az irodalom, a festészet, de még akár a gasztronómia és a divatszabászat is előbb jutna az eszünkbe, mint az opera.

 • Koncert

  Festmények hangokból

  Jordi Savall és a Concerto Copenhagen: „Earth, Wind & Fire” 1674–1764

  Nagy utat tett meg az elmúlt harminc-negyven évben a historikus régizene-játék világszerte és Magyarországon.

 • Lemez

  A tavasz hangja

  Chain of Fools – Czech up! Vol 1

  Ki emlékszik a Sztárparádéra? Hazánkban ez volt az első könnyű­­zenei kiadvány, amely „táncdalénekesek és együttesek” portréit tartalmazta.

 • „Milyen jó ezeknek együtt” - Halas Dóra karnagy, Soharóza

  A Zeneakadémia doktora, aki más művészetek felé nyitó, éneklő társulatot vezet. Adtak már gasztrokoncertet, játszottak operát barlangban és részt vettek több színházi előadásban is.

 • Film

  Az ügyfél

 • Film

  Hivatali karácsony

 • „Azért csak óvatosan ezzel a fickóval” - Tchéky Karyo színész

  Ő adott fegyvert Nikita kezébe, ő jósolta meg a jövőt Nostradamusként és őt lőtte lábon Will Smith a Bad Boysban. A 63 éves legendával Párizsban beszélgettünk.

 • Kísért a múlt V.

  Magánéden puskával

  Terrence Malick: Sivár vidék

  A fiú 25 éves volt. Úgy fésülte a haját, mint James Dean. A lány 15; zongorára járt és jól forgatta az ördögbotot. Nem volt túl népszerű a suliban. Együtt éltek egy darabig egy fára épített kunyhóban. 1959-ben a lány végignézte, ahogy a fiú megöl egy csomó embert, elsőként az ő apját.

 • Desiré Central Station 2016

  Európa, csendet!

  A szabadkai Desiré fesztivál idei alcíme: borderline. A sokféleképpen értelmezhető fogalom a legváltozatosabban és legradikálisabban Oliver Frljić és Urbán András előadásaiban kapott formát. Mindkettő sokkolóan hatott, pedig épp csak arról beszélt, ami van.

 • Peter Brook pályaképe

  Visszaegyszerűsödés

  Lapunk megjelenése idején Magyarországon tartózkodik a színháztörténet óriása, Peter Brook; Csatamező című előadása látható a Trafóban. A 91 évesen is aktív rendező több mint 50 éve járt először nálunk, hatása akkor rendkívüli volt.

 • Kiállítás

  Pöcegödör

  Baranyai Levente: Nemzeti Land Art

  Bár a művész a kilencvenes évek közepén rátalált egyéni kézjegyére, nagyobb mediális visszhangot csak a tavalyi Nemzeti Szalonban bemutatott munkája (Nemzeti Rend Art, alcím: A tirannusz ánusza a Városligetbe vándorolt) miatt kapott, ráadásul sikerült a művészeti szcéna állóvizét is felkavarnia.

 • Bán Zoltán András

  Régi idők froclija

  A Mozgó Világ-kiállítás Szentendrén

  „Nem akarok régi frontharcos lenni” – dünnyögöm magamban a Semprún-szöveget, amint felszállok a HÉV-re; nem akarok az lenni, noha bizonyos értelemben persze az vagyok, akár tetszik, akár nem.

 • Tévétorrent

  Vissza a vadonba

  Frontier

  Ritkán szól ennyi érv egy új széria mellett. A Discovery Canada beszállása a fénykorát élő sorozatiparba önmagában is figyelmet kelthet, de ha ezt a Netflix partnereként teszi, az többre érdemes egy fejfelkapásnál vagy kattintásnál.

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...